Kuntosali jonne ei pullukat pääse?

Leikitään pientä ajatusleikkiä: Miettikää jos olisi olemassa kuntosali, jonne pääsisivät vain laihat ihmiset, kuntosali, joka olisi tarkoitettu ainoastaan timmeille fitness-mimmeille. Miettikää jos tällaiselle kuntosalille jäsenyyden ehdoksi olisi asetettu esimerkiksi että painoindeksi pitää olla alle 25 ja vyötärön ympärys alle 80 senttiä…

kuntosali

Tällaisella kuntosalilla saisi jokainen timmi fitnessmimmi treenata rauhassa, ilman ahdistavalta tuntuvia katseita. Kukaan ei vilkuilisi kiinnostuneena tai kateellisena peilin kautta kyykkäämistä tai kulmasoutua. Saisi treenata ihan rauhassa ilman arvostelevia katseita. Saisi rauhassa seurata omia treenitekniikoita peilien kautta tai jope poseerata peppuposea peilille katsoakseen onko kehitystä saatu aikaan ilman että joku kuvittelee omahyväiseksi ja pinnalliseksi. Jopa selfien ottaminen salilla olisi hyväksyttyä eikä saisi aikaan tuhahtelua kanssatreenaajissa.

Ajatusleikki voidaan lopettaa, tällainen painoindeksiin ja vyötärönympärykseen sidottu vain timmeille mimmeille tarkoitettu sali on luonnollisesti utopiaa. Osaan hyvin kuvitella millainen meteli syntyisi jos olisi kuntosali, jonka jäseneksi ei  pääsisi ylipainon takia. Maailma todennäköisesti räjähtäisi.

Mutta onko tämä kaikki mahdollista toisin päin? Voiko olla olemassa kuntosali, jonne eivät laihat tai timmit fitnessmimmit ole tervetulleita? Kyllä on, sellainen löytyy Kuopiosta, ainakin MeNaiset -lehden mukaan.

kuntosali

Kuopiossa tosiaan on Alfido -niminen kuntosali, joka on tarkoitettu ainoastaan ylipainoisille, tai kuten salin johtaja Janne Sallinen sanoo ”suurenmoisille”, ihmisille joiden painoindeksi on yli 25 ja vyötärön ympärys yli 80 senttiä. Alfido-salilla kuntoillaan ilman ulkonäköpaineita. Peilejä tai vaakoja ei salilta löydy, eikä niitä timmejä tai laihoja ihmisiä.

Tuo artikkeli kannattaa lukea se löytyy kokonaisuudessaan TÄÄLTÄ. Ajatus artikkelin ja Alfido-kuntosalin taustalla on hieno, laskea kynnystä aloittaa kuntoilu ja löytää liikunnan riemu. Mielestäni asiaa kuitenkin lähestytään väärältä kantilta.

”Ei peilejä, ei vaakoja, ei timmejä fitnessmimmejä”

Itse en missään nimessä näe tarvetta salille, joka olisi tarkoitettu vain timmeille ihmisille, koen itseasiassa ajatuksen todella outona. Samalla tavalla koen outona ajatuksen salista, jonne pääsevät vain ylipainoiset ihmiset, vain vasenkätiset ihmiset tai esimerkiksi vain tietyn väriset ihmiset. MeNaisten artikkelissa kumotaan myytti ylipainoisten ihmisten laiskuudesta tai huonokuntoisuudesta, mutta samalla tungetaan kaikki laihat ja timmit ihmiset fitnessmimmi-lokeroon, yleistetään ja luodaan kuilua laihojen ja ylipainoisten ihmisten välille – tuoden samalla esiin missä tuo raja menee, painoindeksissä 25:ssä ja vyötärönympäryksessä 80 sentissä.

Miksi ihmisiä pitää lokeroida? Miksi eri kuntoiset, kokoiset ja tasoiset ihmiset eivät voi treenata ja kuntoilla yhdessä, samalla salilla?

Kerron teille salaisuuden: Tavallisilla saleilla treenaavat timmit fitnessmimmit eivät ole yhtään sen suvaitsemattomampia kuin muutkaan ihmiset. Päinvastoin, ainakin niillä kuntosaleilla joilla olen itse parinkymmenen vuoden mittaisella treeniurallani treenannut, ilmapiiri on olut hyvinkin kannustava. Kaveria autetaan ja tsempataan, neuvotaan ja kannustetaan kokoon, ikään ja sukupuoleen katsomatta. Ei kuiluja, ei halveksuntaa puolin eikä toisin. Sitäpaisti kuntosalilta löytyy AINA myös niitä itseä timmimpiä ja parempikuntoisia, jotka toimivat hyvänä esimerkkinä, joiden treenaamisesta voi saada motivaatiota ja ottaa mallia. Paitsi tietysti Alfidolta, minne laihat ja timmit ihmiset eivät ole tervetulleita, ainakaan MeNaisten artikkelin mukaan.

 

(Oma kirjoitukseni perustuu MeNaiset-lehden artikkeliin ja sen antamiin tietoihin, en ole käynyt Kuopion Alfido-kuntosalilla enkä koskaan tavannut sen omistajia tai asiakkaita)