Se oli sellanen selkätreeni se!

Eilen treenasin aamupäivällä selkää kuvaillen treeniä hiukan samalla ja lupasin Instagram-storyssa esitellä tekemäni treenin tänään blogin puolella hiukan tarkemmin, liikkeineen, sarjoineen ja toistomäärineen. Nyt on aika lunastaa tuo lupaus, tässä tuo eilinen selkätreeni!

selkätreeni

Lämmittely

Ennen varsinaista treeniä pyörittelin jumppakeppiä, käsiä ja vaikka mitä saadakseni itseni ja lihakseni lämpimiksi ja olkapäät kunnolla liikkuviksi. Treeni menee paljon paremmin perille kun paikat on lämpiminä ja saattaa siinä joiltakin loukkaantumisiltakin välttyä.

Eka liike: Leuanveto

Lämmittelyjen jälkeen minulal on usein tapana aloittaa treeni sen raskaimmalla liikkeellä, tässä treenissä raskain liike oli leuanveto ja sillä siis aloitettiin.

Leuanvetoa tein tasan kolme sarjaa, jokaisen ihan loppuun asti. Systeeminä oli se, että ensimmäisen sarjan tein ilman lisäpainoja, ihan vaan niin monta toistoa kuin pystyin. Toiseen sarjaan otin vyölle 10 kilon lisäpainon ja tein taas niin monta toistoa kuin pystyin ja kolmanteen sarjaan lisäsin vyölle toisen kympin kiekon ja tein niin monta toistoa kuin pystyin. Kaksi aiempaa sarjaa vei aika hyvin mehut ja tuolla 20 kilon lisäpainolla tuli tiukat kaksi toistoa, joista niistäkin jälkimmäinen tuskin olisi mennyt läpi edes yläasteen liikuntatunnilla… 😀

Toka liike: Vipuvarsisoutu yksi käsi kerrallaan

Tässä on minun tämänhetkinen lempiliikkeeni selkätreenissä ja nimenomaan yksikäsi kerrallaan tehtynä. Saan tässä Hammerin laitteessa ihan mielettömän tuntuman selkälihakseen sekä venytys- että supistusvaiheessa. Sarjat menee tässä todella perille.

Alkuperäinen suunnitelma oli tehdä neljä 10-15 toiston sarjaa molemmilla käsillä, mutta niin hyvältä tuntui, että tein vielä viidennenkin sarjan, jossa tosin ei tullut enää kuin yhdeksän toistoa oikealla kädellä ja kahdeksan vasemmalla.

Tällaiset yksi käsi kerrallaan tehtävät liikkeet pyrin aina aloittamaan eri kädellä kuin edellisellä kädellä, sillä aloittavalla kädellä saan usein tehtyä juurikin sen yhden tai joskus jopa kaksi toistoa enemmän. Seuraavalla kerralla täytyykin taas muistaa aloittaa taas vasemmalla kädellä…

Kolmas liike: Alatalja yksi käsi kerrallaan

Jatkoin treeniä vielä toisella yksi käsi kerrallaan tehtävällä liikkeellä. Samoin kuin tuolla Hammerin vipuvarsilaitteella, saan myös alataljalla todella hyvän tuntuman selkään tekemällä liikkeen yhdellä kädellä kerrallaan. Sekä venytys että supistus tuntuu jotenkin tehostetummin kuin perinteisesti kahden käden otteella tehtynä.

Tätä yhden käden alataljaa tein kolme kympin sarjaa molemmilla käsillä pitäen palautustauot suhteellisen lyhyinä.

Loppurutistus: Kolmen liikkeen kierto

Treenin lopuksi tykkään tehdä muutaman liikkeen supersarjan. Tällä kertaa yhdistin perinteisen alataljan kapealla kahvalla, ylätaljan leveällä kahvalla ja Yates-soudun. Tein viisi kierrosta, joissa jokaisessa kymmenen toistoa kutakin liikettä. Ei ne ensimmäiset missään tuntuneet, mutta viimeiset alkoi jo tuntua 😀

(En mä oikeesti noin nopee oo, mä nopeutin videota hiukan… 😀 )

Treeni nipussa: Palkkarin aika

Todellisuudessa en koskaan juo palkkaria treenin jälkeen, vaan alan hörppiä sitä pikkuhiljaa jo treenin loppuvaiheilla. Yleensä ajoitan sen niin että kun treeni loppuu, loppuu myös palkkari. On muuten hiton hyvää palkkaria tuo Refectio ja imeytyy tosi nopeeta. Antaa kivasti vielä hiukan lisäpotkua niihin viimeisiin sarjoihin, jotka tuntuu niin kovin raskailta 😀

Tsekkaa TÄÄLTÄ mitä tuo Refectio oikein on!

Mikä on paras tapa nollata pää?

Tänään on taas perjantai. Raskas työviikko takana ja tekisi mieli nollata pää ihan kunnolla…

nollata

Känni päälle?

Aika monelle tuo pään nollaaminen tarkoittaa baarireissua ja aamuyöstä kotiin hoipertelemista, seuraavana päivänä pitkälle iltapäivään huonosti voimista ja krapulaa. Minulle se tarkoittaa jotain ihan muuta.

Vai jotain ihan muuta?

Minulle paras pään nollaaminen on kunnon tehokas salitreeni heti lauantai-aamuna ja sen jälkeen yhdessä perheen kanssa vietetty vapaapäivä. Tuohon vapaapäivään voi sisältyä ulkoilua, yhdessä leipomista lego-leikkejä tai oikeastaan ihan mitä tahansa, kunhan se tehdään yhdessä. Viime viikonloppuna käytiin tutustumassa Poriin vasta avattuun Leo’s leikkimaahan ja muutaman kerran ollaan oltu Porin Karhuhallissa lasten liikuntamaassa ja voin kertoa, että mikään ei saa stressikäyrää tipahtamaan niin jyrkästi kuin Emilian riemun seuraaminen leikistä toiseen juostessa ja milloin missäkin kiipeillessä ja pomppiessa.

Olen toki aikoinaan itsekin oman osuuteni baaritiskillä notkumisista notkunut, siitä on kuitenkin jo ihan hiton monta vuotta aikaa. Elämäntilanteita on erilaisia ja omalla kohdallani treenaaminen meni kännäämisen edelle jo joskus parikymmentä vuotta sitten. Sittemmin kuvioon on astunut myös perhe-elämä, enkä voisi kuvitellakaan tuhlaavani aikaa alkoholilla läträämiseen.

Jokaisella on oma tapansa nollata

Me jokainen elämme omassa kuplassamme ja varmasti on monia, jotka eivät ymmärrä miksi haluan viikonloppu-aamuisin suunnata ensimmäiseksi salille, tai niitä, joille Leo’s leikkimaa edustaa pahinta perhehelvettiä mitä kuvitella saattaa.

Mielestäni tärkeää onkin että meillä jokaisella on oma tapamme nollata se pää, oli se sitten ryyppyreissu, kova treeni tai jotain ihan muuta. Unohdetaan siis toistemme valintojen moralisoiminen ja nollataan päämme omalla tavallamme.

Ja paskat!

Onhan ne ryyppyreissut nyt ihan järjettömiä, ottakaa nyt hitto vieköön itteänne niskasta kiinni ja lähtekää lenkille tai salille! Tuutte huomaamaan että olo on jo parin viikon päästä paljon parempi ja sen edessä olevan työviikonkin jaksaa hiton paljon paremmin kun peruskunto paranee eikä vietä koko viikonloppua kännissä tai krapulassa!