Kenellä on oikeus arvostella muita?

Aina välillä sitä törmää aika törkeään muiden ihmisten arvosteluun. Siitä niin kovasti puhututtavasta tasa-arvosta ei ole tietoakaan kun omien mielipiteiden annetaan kuulua. Mutta onko jollain ihan oikeasti suurempi oikeus arvostella muita kuin toisella?

arvostella

Kuvitteellinen tilanne 1:

Kaksi miestä istuu autokorjaamon odotustilassa. Markun Mazdasta on taas alapallonivel hajonnut, jo kolmatta kertaa vaikka auto on ollut Markulla vasta vajaat kaksi vuotta. Seuraavalla kerralla autoa vaihtaessaan Markku kyllä palaa tuttuun ja turvalliseen Toyotaan, niiden kanssa ei koskaan ole ollut vastaavia ongelmia. Simo, tai kavereiden kesken Simppa, on puolestaan tuonut oman luotettavan Volvonsa ihan vaan vuosihuoltoon. Siinä samalla Simppa on tosin pyytänyt vilkaisemaan myös jarrulevyjen ja -palojen kunnon, sillä vaimo väitti kiven kovaan kuulleensa jotain rahinaa vasemman takarenkaan suunnalta kurvatessaan eilen kotipihaan.

Miehet selailevat aikakauslehtiä odotellessaan, Markku Tekniikan Maailmaa ja Simppa Apua. Miehet keskustelevat Tekniikan Maailmassa testissä olleista matkapuhelimista ja niiden ominaisuuksista. Simpalla lehti sattuu olemaan auki artikkelin kohdalta, jossa puhutaan ylipainoisuudesta. Markku vilkaisee lehden kuvaa ja tokaisee, että onpa siinä valtavan kokoinen nainen, tuollainen ei kyllä ole enää edes kaunis. Simppa myöntelee, on varmasti aika epäterveellistäkin, miten ihminen oikein päästää itsensä tuon kokoiseksi, eihän tuon kokoinen ihminen löydä itselleen enää mistään vaatteitakaan… Ja katso nyt noita reisiä, on siinä selluliittirasvalle käyttöä!

Miesten syvällinen pohdinta katkeaa kun mekaanikko ilmoittaa Simpan Volvon olevan valmis, taas voi hyvillä mielin ajella seuraavan vuoden, jarrutkin on ihan kunnossa. Markku jää vielä odottamaan tuomiota Mazdastaan…

No, monellako lukijalla on verenpaine noussut? Melkoisia sikoja nuo miehet vai mitä? Tuolla tavalla arvostelevat naisten ulkonäköä… Totta, mutta kurkataanpa vielä toinen kuvitteellinen tilanne ja annetaan tuomio vasta sitten.

Kuvitteellinen tilanne 2:

Kaksi naista istuu kampaamon sohvalla odottamassa omaa tukankäherrysvuoroaan. Pirjo on vihdoin uskaltautumassa ottamaan perinteisen pehmennyksen lisäksi hiukan vaaleita raitoja, kun Marjatalta kampausta ihan vaan siistitään, sillä Marjatan miniällä on viikonloppuna nimipäivät ja Marjatta haluaa olla edustava, tuleehan paikalle naapurin Kaukokin, jonka erosta on kulunut jo kaksi vuotta…

Naiset selailevat odotellessaan aikakauslehtiä, Pirjo MeNaisia ja Marjatta 7 Päivää lehteä. Ensin kauhistellaan Vappu Pimiän mekkoa, joka paljastaa ihan liikaa reittä, ei sellainen sovi enää äiti-ihmiselle… Sitten Marjatta näyttää Pirjolle Bull Mentulan kuvaa ja molemmat päivittelevät miten ruma mies Mentula on, ihan liian lihaksikas ja vielä kaljukin. Pirjo toteaa tuollaisten lihasten olevan varmasti jo terveydelle haitallisetkin ja Marjatta säestää että häntä ainakin ällöttää kun joku pumppaa itsensä tuollaiseksi, katso nyt noita käsiäkin, täynnä tollasia rumia suonia! Eihän tuon kokoinen mies löydä mistään enää edes istuvia vaatteita.

Naisten hämmästely jää kuitenkin kesken, sillä kampaaja kutsuu Marjatan tuoliinsa. Pirjo jää vielä ihmettelemään Mentulan kuvia kun Marjatta kiipeää kampaajan tuoliin ja päättää olla rohkea, otetaan sittenkin otsalta vähän enemmän…

Noniin, kumpi tilanteista saa kiukun nousemaan? Onko toinen toista epätasa-arvoisempi? Käyttäytyykö toisen tilanteen päähenkilöt toista ilkeämmin tai asiattomammin ja miksi? Kenellä on oikeus arvostella muita?

Ei nimi(ke) miestä pahenna?

Kyllä nyt kuohuu. Taitaa sosiaalisessa mediassa olla Maria-hurrikaaniin verrattavissa oleva hirmumyrsky käynnissä Aamulehden uuden linjauksen myötä. Aamulehti päätti ottaa käyttöön sukupuolineutraalit nimikkeet ja nyt jokainen ottaa kantaa aiheeseen, puolesta tai vastaan. Onhan se minunkin työnnettävä lusikkani soppaan siitäkin huolimatta että varmasti taas päädyn pahoittamaan jonkun mielen…

Aamulehden linjaus

Tässä linjauksessa ei käsittääkseni ole kyse siitä, etteikö miestä saisi kutsua mieheksi ja naista naiseksi, vaan siitä ettei naista kutsuttaisi mieheksi. Monet ammattinimikkeet kun ovat tähän asti sisältäneet miehisen viittauksen. Esiin nostettuina esimerkkeinä lakimies, palomies ja vaikkapa eduskunnan puhemies, jota muuten entiset puhemiehet Riitta Uosukainen ja Sirkka-Liisa Anttila eivät pidä ollenkaan huonona nimikkeenä. On totta että monet nimikkeet ovat peräisin ajalta, jolloin mies oli perheen pää ja kävi töissä vaimon huolehtiessa kotona lapsista. Tuo aika on kaukana takana ja ehkä nimikkeitäkin voisi päivittää, onhan ajan myötä muuttunut moni muukin asia. Sähkömies voi ihan yhtä hyvin olla sähköasentaja ja talonmies kiinteistönhoitaja.

sukupuolineutraali

Yleinen asevelvollisuus?

Olisiko samalla aika päivittää myös asevelvollisuus tasa-arvoisemmaksi? Eihän se tällä hetkellä ole ollenkaan yleinen asevelvollisuus, vaan nimenomaan miehinen asevelvollisuus. Tasa-arvoako on että naiset saavat halutessaan mennä armeijaan, mutta jos mies ei halua asevelvollisuuttaan suorittaa, kutsuu vankila? Ei sillä, itse olen sen verran vanhanaikainen, että mielestäni asevelvollisuus on kunnia-asia ja nimen omaan miehelle. Vanhanaikaista se kuitenkin on siinä missä puhemiehet ja talonmiehetkin.

Sukupuolineutraali urheilu?

Urheilussa on myös perinteisesti ollut eri sarjat ja kilpailut miehille ja naisille. Itse en juuri näkisi järkeä sarjojen yhdistämiselle, sillä ihan fysiologisten ominaisuuksiensa osalta monessa lajissa miehet ja naiset painivat aivan eri sarjoissa, vaikka saksalaiset kuulantyöntäjät menneinä vuosina kovasti yrittivät tuota häilyvää sukupuolten välistä eroa hämärtääkin… Jännä on kuitenkin nähdä miten Aamulehden linjaus tulee toimimaan urheilutoimituksen puolella… Lentopallon keskimies on helposti korvattavissa keskipelaajalla, mutta haastetta voi luoda olla puhumatta esimerkiksi miesten maratonin Olympia-voittajasta tai naisten jousiammunnan maailmanmestarista, etunimi kun ei välttämättä aina kerro kummasta on kyse.

Tytöt ja pojat, miehet ja naiset

Vaikka kannatankin tasa-arvoa, tuntuu sukupuolineutraalius ajoittain lähinnä vitsiltä. Miksi tytöt ei saa olla tyttöjä ja pojat poikia, miehet miehiä ja naiset naisia? Eduskunnan vessoista ollaan kovaa vauhtia tekemässä sukupuolineutraaleja, kai pian uimahalleissakin luovutaan miesten puolista ja naisten puolista ja yhdistetään ne yhteiseksi sukupuolineutraaliksi suihku- ja saunatilaksi. Saa nähdä kumpaa sukupuolta se enemmän häiritsee.

(Kuvat kuvituskuvia meidän viimeisimmältä Ikea-reissulta. Se vasta sukupuolineutraalia puuhaa onkin…)

 

Iltapäiväedit:

Mietiskelin tässä tota sukupuolineutraaliutta vielä hiukan lisää ja arvatkaapas missä ammattiryhmässä se on suurin ongelma? No supersankareissa.

Superman, Batman, Spiderman, Ironman, Catwoman, Wonderwoman… sukupuoliroolit oikein korostettuna ja huippuna tietysti He-Man jossa oikein kahteeen kertaan korostetaan liuhuletin miehisyyttä.

Ehdotankin Aamulehden linjan mukaisesti ammattinimikkeiden vaihtoa. Superperson, Batperson, Spiderperson, Ironperson, Catperson Wonderperson ja tietysti Person-Person.