Jokapojan loukkaantumisopas

Maailma muuttuu ja meidän miesten pitäisi muuttua mukana. Aina se ei vaan ole kovin helppoa, me miehet kun ei olla kovin nopeita oppimaan kaikkea uutta. Tässä on opiskeltu vaikka mitä ja yritetty sopeutua, mutta nykyinen loukkaantumisen kulttuuri on kyllä ainakin itselleni välillä hyvin hankala ymmärtää.

Jokapojan loukkaantumisopas

Lähdetään nyt vaikka liikkeelle siitä, että älä hyvä mies enää missään tapauksessa erehdy pitämään ovea auki naiselle, sehän on loukkaavaa ja korostaa vanhanaikaista sukupuolikäsitystä. Sama koskee raskaiden tavaroiden kantamista ja lähes kaikkea muuta aiemmin kohteliaaksi koettua käytöstä.

Ja jos sinulla vielä on jonkinlainen vanhentunut käsitys miesten ja naisten töistä, on nyt viimeistään korkea aika unohtaa sellaiset. Moderni mies osaa varsin hyvin vaihtaa kukkien mullat keväisin ja on täysin kykenevä valitsemaan makuuhuoneeseen uudet verhot. Äläkä missään tapauksessa mene vaihtamaan autoon renkaita ensin kysymättä haluaisiko rakas vaimo vaihtaa ne tällä kertaa.

Kukkien tuominen vaimolle on aina ollut haasteellinen tehtävä. Jokainen mies tiedostaa, että niitä pitäisi tuoda, mutta joka kerta kukkien tuominen on myös riski joutua selittämään mitä pahaa on tehnyt, miksi koki tarpeelliseksi tuoda kukkia. No nykyisin tuosta ei enää tarvitse huolehtia, sillä kukkia ei vaimolle kannata tuoda, se kun on jälleen viittaus vanhanaikaiseen sukupuolikäsitykseen ja voidaan hyvinkin kokea naista alentavana.

Viimeisenä ja mahdollisesti kaikkein tärkeimpänä, älä hyvä mies koskaan erehdy kysymään, haluaisiko vaimo lähteä tyttöjen kanssa istumaan iltaa vaikka viinilasillisen äärelle. Ei, vaimolla on ihan yhtä suuri oikeus lähteä naapurin Ranen kanssa kaljalle kuin miehelläkin.

Kenellä on oikeus arvostella muita?

Aina välillä sitä törmää aika törkeään muiden ihmisten arvosteluun. Siitä niin kovasti puhututtavasta tasa-arvosta ei ole tietoakaan kun omien mielipiteiden annetaan kuulua. Mutta onko jollain ihan oikeasti suurempi oikeus arvostella muita kuin toisella?

arvostella

Kuvitteellinen tilanne 1:

Kaksi miestä istuu autokorjaamon odotustilassa. Markun Mazdasta on taas alapallonivel hajonnut, jo kolmatta kertaa vaikka auto on ollut Markulla vasta vajaat kaksi vuotta. Seuraavalla kerralla autoa vaihtaessaan Markku kyllä palaa tuttuun ja turvalliseen Toyotaan, niiden kanssa ei koskaan ole ollut vastaavia ongelmia. Simo, tai kavereiden kesken Simppa, on puolestaan tuonut oman luotettavan Volvonsa ihan vaan vuosihuoltoon. Siinä samalla Simppa on tosin pyytänyt vilkaisemaan myös jarrulevyjen ja -palojen kunnon, sillä vaimo väitti kiven kovaan kuulleensa jotain rahinaa vasemman takarenkaan suunnalta kurvatessaan eilen kotipihaan.

Miehet selailevat aikakauslehtiä odotellessaan, Markku Tekniikan Maailmaa ja Simppa Apua. Miehet keskustelevat Tekniikan Maailmassa testissä olleista matkapuhelimista ja niiden ominaisuuksista. Simpalla lehti sattuu olemaan auki artikkelin kohdalta, jossa puhutaan ylipainoisuudesta. Markku vilkaisee lehden kuvaa ja tokaisee, että onpa siinä valtavan kokoinen nainen, tuollainen ei kyllä ole enää edes kaunis. Simppa myöntelee, on varmasti aika epäterveellistäkin, miten ihminen oikein päästää itsensä tuon kokoiseksi, eihän tuon kokoinen ihminen löydä itselleen enää mistään vaatteitakaan… Ja katso nyt noita reisiä, on siinä selluliittirasvalle käyttöä!

Miesten syvällinen pohdinta katkeaa kun mekaanikko ilmoittaa Simpan Volvon olevan valmis, taas voi hyvillä mielin ajella seuraavan vuoden, jarrutkin on ihan kunnossa. Markku jää vielä odottamaan tuomiota Mazdastaan…

No, monellako lukijalla on verenpaine noussut? Melkoisia sikoja nuo miehet vai mitä? Tuolla tavalla arvostelevat naisten ulkonäköä… Totta, mutta kurkataanpa vielä toinen kuvitteellinen tilanne ja annetaan tuomio vasta sitten.

Kuvitteellinen tilanne 2:

Kaksi naista istuu kampaamon sohvalla odottamassa omaa tukankäherrysvuoroaan. Pirjo on vihdoin uskaltautumassa ottamaan perinteisen pehmennyksen lisäksi hiukan vaaleita raitoja, kun Marjatalta kampausta ihan vaan siistitään, sillä Marjatan miniällä on viikonloppuna nimipäivät ja Marjatta haluaa olla edustava, tuleehan paikalle naapurin Kaukokin, jonka erosta on kulunut jo kaksi vuotta…

Naiset selailevat odotellessaan aikakauslehtiä, Pirjo MeNaisia ja Marjatta 7 Päivää lehteä. Ensin kauhistellaan Vappu Pimiän mekkoa, joka paljastaa ihan liikaa reittä, ei sellainen sovi enää äiti-ihmiselle… Sitten Marjatta näyttää Pirjolle Bull Mentulan kuvaa ja molemmat päivittelevät miten ruma mies Mentula on, ihan liian lihaksikas ja vielä kaljukin. Pirjo toteaa tuollaisten lihasten olevan varmasti jo terveydelle haitallisetkin ja Marjatta säestää että häntä ainakin ällöttää kun joku pumppaa itsensä tuollaiseksi, katso nyt noita käsiäkin, täynnä tollasia rumia suonia! Eihän tuon kokoinen mies löydä mistään enää edes istuvia vaatteita.

Naisten hämmästely jää kuitenkin kesken, sillä kampaaja kutsuu Marjatan tuoliinsa. Pirjo jää vielä ihmettelemään Mentulan kuvia kun Marjatta kiipeää kampaajan tuoliin ja päättää olla rohkea, otetaan sittenkin otsalta vähän enemmän…

Noniin, kumpi tilanteista saa kiukun nousemaan? Onko toinen toista epätasa-arvoisempi? Käyttäytyykö toisen tilanteen päähenkilöt toista ilkeämmin tai asiattomammin ja miksi? Kenellä on oikeus arvostella muita?