TBT: Lisäravinteiden laatuerot maallikoille

Pari vuotta sitten kirjoittelin lisäravinteiden laatueroista. Nyt kuvat on päivitetty uusiin, mutta asiasisältö on edelleen sama. Sukelletaan siis Throwback thursdayn myötä uudelleen laadukkaiden lisäravinteiden maailmaan!

Hyvin usein tulevat niin tutut kuin tuntemattomammatkin kyselemään mitä lisäravinteita heidän kannattaisi käyttää. Kaikille suosittelen ensimmäiseksi palautusjuomaa, sitten lisäproteiinia täydentämään ruokavaliosta saatavaa proteiinin määrää ja seuraavaksi aminohappoja ja tarvittaessa treenilaturia. Kysyjät jakautuvat kuitenkin yleensä kahteen eri leiriin. Ensimmäiset eivät tiedä lisäravinteista mitään, heille pitää ensin selventää mitä tarkoittaa proteiini ja hiilihydraatti ja sitten vasta lähteä ehdottelemaan tuota palkkaria. Toinen ryhmä tietää lisäravinteista jonkin verran, mutta ei ymmärrä mitä muuta eroa laadukkaan ja vähemmän laadukkaan tuotteen välillä on kuin korkeampi hinta. Koitetaanpa saada hiukan selvyyttä noihin laatujuttuihin, ihan maallikkokielellä.

laatuerot

Usein kuvitellaan että kun pussin kyljestä löytyy sanat HERA tai WHEY, sisältö on samaa tavaraa, ainoastaan pussin ulkonäkö ja hinta vaihtelee. Tämä ei luonnollisestikaan pidä paikkaansa, heraproteiineissakin on huimia eroja, joista yksi on erittäin helppo todeta. Ei tarvitse kuin katsoa paljonko tuotteessa on proteiinia 100 grammassa. Halvimmissa perusheroissa proteiinin määrä pyörii 70-80 gramman välillä kun taas laadukkaassa isolaatissa proteiinia on 90 grammaa tai jopa yli. Lisäksi laadukkaampi proteiini imeytyy paremmin ja aiheuttaa vähemmän vatsavaivoja. Ei tuo halpa perushera turhaan ole saanut lempinimeä ”pieruhera”.

Super Whey Isolate ja HydroISO ovat markkinoiden laadukkaimpia proteiinijauhoja

Palautusjuomajauheissa korostuu myös laadun merkitys. Palautumisjuoma koostuu karkeasti sanottuna hiilihydraateista ja proteiineista. Toki mukaan on saatettu sotkea muutakin, mutta nuo ovat ne tärkeimmät raaka-aineet. Ja kuten pelkässä proteiinissakin, myös palkkarissa näiden raaka-aineiden laatu ratkaisee. Palkkarijauhoja valitessa kannattaa kiinnittää huomiota siihen, mitä proteiinia ja hiilihydraattia tuotteessa on käytetty. Nyrkkisääntönä voi pitää, että mitä enemmän heraisolaattia, sen laadukkaammasta tuotteesta on kyse. Myös tuotteen laktoosin määrään kannattaa kiinnittää huomiota, varsinkin jos omaa herkän vatsan.

Huippulaadukkaat palautusjuomavalmisteet Afterzone ja Anabolic Overdrive

Aminohappovalmisteet ja muut treenin aikana nautittavat intratuotteet ovat nousseet viimeaikoina suhteellisen suosituiksi ja kuten kaikista muistakin lisäravinteista, myös niistä löytyy paljon laatueroja. Laadukkaan aminohappovalmisteen tunnistaa usein leusiinin määrästä, jonka tulisi olla mielellään jopa nelinkertainen muihin aminohappoihin nähden.

Laadukas aminohapposekoitus EAA+ ja erityisesti intratuotteeksi tarkoitettu Intrazone

Ehkä kaikkein eniten hajontaa on treenilaturien laadussa. Purkkien kyljissä ja mainospuheissa luvataan eläimellisiä treenitehoja ja vaikka mitä kuita taivaalta ja silti usein se suurin vaikuttava aine on kofeiini. Samat tehot (ja valtavan kusihädän) saisi juomalla pannullisen kahvia. Treenilatureiden vaikuttavat aineet ovat melkoista siansaksaa asiaan perehtyneellekin, saati sitten maallikolle. Siksipä jos ei vaikuttavien aineiden listasta tunnista muuta kuin kofeiinin, kannattaa ennemminkin kysellä treenikavereilta mitkä treenilaturit heillä ovat toimineet ja lähteä sitten kylmästi kokeilemaan ja etsimään sitä omaa suosikkia.

Omat suosikkitreenilaturini Prezone, Inzane ja Mania!

Tämän tekstin kuvissa esiintyivät itselläni käytössä olevat ja vuosien varrella laadukkaiksi toteamani lisäravinteet. Melkeinpä uskallan väittää että purkin kyljessä oleva M-Nutritionin:n tai Supermass Nutritionin logot ovat varmoja merkkejä tuotteen korkeasta laadusta.

.

Kannattaa kokeilla, tilaa vaikka yksi purkillinen Anabolic Overdrive 2:ta ja vaihda oma palkkarisi siihen tuon purnukan keston ajaksi. Jos et huomaa eroa, voit palata entiseen etkä häviä juuri mitään. Jos taas huomaat eron, voit jatkaa laadukkaampien lisäravinteiden parissa ja voittaa kehityksessä aika paljon pidemmällä aikavälillä…

Jos innostuit kokeilemaan, koodilla METALLISYDAN10 saat 10% alennuksen kaikista normaalihintaisista M-Nutrition ja Supermass Nutrition tuotteista M-webstore:sta.

Miten lisäravinteet on muuttuneet 15 vuoden aikana

Siitä on aikalailla 15 vuotta kun ensimmäisen kerran astuin lisäravinteiden maailmaan. Treenaamista oli takana jo muutaman vuoden verran ja tietämys ravitsemuksesta oli hyvin alkeellista, lisäravinteista en tiennyt senkään vertaa. Kun ”pojat puhuivat” käyttävänsä maltoa treenin jälkeen, pyörittelin silmiäni, minä en sellaiseen sortuisi…

Kuva 10 vuoden takaa. Selkeästi näkee että proteiinia on käytetty…

Ensimmäinen lisäravinteeni

Opiskeluaikana 2000-luvun alussa kävin opintojen ohessa pienimuotoisen kuntosaliohjaajakurssin. Sehän nyt oli oikeastaan aika yhtä tyhjän kanssa, mutta antoi tällaiselle treenaamisesta innostuneelle sentään jonkinlaiset suuntaviivat ravitsemuksen suhteen – ja ensikosketuksen lisäravinteisiin.

Kurssin vetäjänä toimi paikallisen kuntosalin omistaja, kehonrakennuksessa joskus kilpaillutkin Risto-niminen körmy. Ristolla oli salin vastaanotossa myynnissä Spiritin Recoverya, jota opiskelukaverin kanssa tuli pussillinen ostettua. Makuna oli herkullinen mustikka-vanilja (muuta kun ei hyllyssä ollut) ja tehon huomasi heti. Tai niin me ainakin luultiin, vaikka näin jälkikäteen ajateltuna suurempi vaikutus oli todennäköisesti ruokavaliolla joka ohjautui samoihin aikoihin edes hieman oikeille uomille.

Proteiinijauhot

Palkkarin jälkeen seuraava askel oli luonnollisesti proteiinijauhot, joita opiskelujen jälkeen tilattiin työkaverin kanssa kimpassa silloisesta Boosman-nettikaupasta. Siellä kun maustamaton hera oli kaikkein halvinta. Sitä sitten vedettiin sheikkeristä pari kertaa päivässä nenästä kiinni pitäen, klöntteineen ja klimppeineen. Sitä kamalampaa oli ainoastaan UFS-verkkokaupan loppuunmyynneistä pari vuotta myöhemmin tilaamani maustamaton soijaproteiini, joka taisi maksaa jotakuinkin kaksi euroa kilo. Se on edelleen ainoa lisäravinne jota en ole saanut kurkustani alas edes väkisin, laatta meinasi lentää joka kerta.

Kreatiinit ja muut hifituotteet

Siinä sitten matkan varrella tuli kokeiltua kaikenlaista hifimpää, kuten esimerkiksi glutamiinia ja kreatiinia, joka ainakin huhupuheiden mukaan nosti tulokset pilviin. Ja paskat mitään nostanut, vaikka kokeilin kaikki mahdolliset puryvaatit ja muut erikoiskreatiinit. Vasta muutama vuosi sitten olen löytänyt hyödyt myös hiukan hifimmistä lisäravinteista, kuten citrulliinimalaatista tai beta-alaniinista.

Muutos

Muutos lisäravinteiden suhteen tapahtui kohdallani siinä vaiheessa kun tajusin siirtyä halvimmasta vaihtoehdosta laadukkaampiin vaihtoehtoihin. Sekin tapahtui vaiheittain. Ensin uskaltauduin kokeilemaan maustettuja proteiineja, suklaata ja mansikkaa. Johan oli herkkua, vaikka samat paakut jäi edelleen sheikkerin pohjalle. Lopulta päätin jotkin kesälomarahat tililleni saadessani että nythän panostetaan ja googlailin ja kyselin netissä mikä olisi oikeasti laadukas palautusjuoma. Päädyin kokeilemaan Manninen Nutraceuticalsin Anabolic Overdrivea – ja sillä tiellä ollaan edelleen.

Ensin palkkari vaihtui AO2:een, jonka maku räjäytti tajunnan. Sitten vaiheittain muutkin lisäravinteet vaihtuivat Mannisen tuotesarjaan, joka erottui muidenkin kohdalla edukseen erityisesti laadun osalta. Jotenkin olin alistunut ajatukseen, että heraproteiinin kuuluu pierettää ja vatsavaivat kuuluvat asiaan. Vihdoin löytyi kuitenkin heraproteiinijauho, joka ei saanut vatsaani sekaisin, treenilaturi joka oikeasti antoi potkua treeniin ja vähän kerrallaan muut huippuluokan tuotteet tukemaan treeniä ja siitä palautumista.

Missä mennään nyt?

Nyt käytössäni on jo muutaman vuoden ajan ollut puhtaasti vain M-Nutritionin ja Supermass Nutritionin lisäravinteet. Olen niihin äärettömän tyytyväinen kautta linjan. Oma lisäravinneskaalani on aikalailla laaja, tuotteita löytyy kaapista laidasta laitaan ja olen löytänyt ne lisäravinteet ja niiden yhdistelmät, joilla saan treeneistäni parhaiten tehon irti ja jotka auttavat minua treeneistä palautumisessa. Vatsavaivat ja maun takia kyökkimiset on kaukaisia muistoja menneisyydestä, menneisyydestä johon en kyllä kaipaa tippaakaan takaisin.

lisäravinteet