Terveellinen dieettiruokavalio ihan kenelle tahansa

Vuosi on vaihtunut, uudenvuoden lupaukset annettu ja dieetille lähdetty. Moni tuskaileekin tällä hetkellä mitä kummallisempien dieettiviritelmien kanssa syöden pelkkää parsakaalia tai nähden nälkää. Nyt viritelmät voi unohtaa, tämä yksinkertainen ja hyvin helposti muunneltava dieettiruokavalio sopii kaikille ja sillä saa varmasti painon putoamaan terveellisesti ja nälkää näkemättä. Tämä on runko, jonka jokainen voi helposti muokata itselleen sopivaksi- ihan itse.

Terveellinen dieettiruokavalio

Terveellisen ruokavalion perusta on terveelliset raaka-aineet. Kun ruokavalio on koostettu puhtaista ruoka-aineista ja turhat herkuttelut jätetty pois, ei nälkää tarvitse nähdä ja paino putoaa silti. On oikeasti aika yllättävää kuika paljon puhdasta ja ravinnerikasta ruokaa voi syödä myös dieetillä.

dieettiruokavalio

Lähdetään liikkeelle aamupalasta

Aamupalaa ei turhaan kutsuta päivän tärkeimmäksi ateriaksi, sillä yöllä kehon energiavarastot ovat tyhjentyneet ja aamulal ne on saatava täytettyä päivän askareita varten. Puuro on erinomainen aamupala myös dieetille, sillä sen sisältämät hiilihydraatit täyttävät tehokkaasti kehon energiavarastot. Puuron voi maustaa heittämällä sekaan vaikkapa hiukan pakastemarjoja tai lorauttamalla sokeritonta mehukeittoa. Puuroa on hyvä höystää hiukan proteiinilla, jotta nälkä pysyy pidempään poissa. Siihen käy hyvin vaikkapa raejuusto tai pari keitettyä kananmunaa.

Lounas ja päivällinen

Lounaan vuoro on kolmisen tuntia aamupalan jälkeen. Dieettiruokavalio ei ole mitään rakettitiedettä. Makroarvoja ei tarvitse tavallisella dieetillä osata laskea. Riittää että käyttää ihan normaalia maalaisjärkeä ja koostaa sekä lounaan että päivällisen sopivasta määrästä hiilihydraattia (riisi, pasta, peruna) ja sopivasta määrästä suhteellisen vähärasvaista lihaa, kanaa tai kalaa. Dieetillä kun ollaan, unohdetaan kermakastikkeet ja maustetaan ruoka mieluisilla mausteilla. Kuka tykkää pippurista, kuka chilistä. Ketsuppiakin voi huoletta lurauttaa mukaan jos siltä tuntuu.

Määriä on turha stressata. Kun pitää aterioiden välit sopivan lyhyinä, ei tule kerralla syötyä liikaa. Toki punnitakin saa jos siitä tulee hyvä mieli.

dieettiruokavalio

Päivällisen kanssa sama homa, sopiva määrä hiilareita ja sopiva määrä proteiinia. Molemmilla aterioilla lautaselle on hyvä mahduttaa myös kasviksia, ne näyttävät kivoilta, maistuvat hyviltä ja keventävät ruokavaliota mukavasti. Mukaan voi heittää myös papuja tai sitä parsakaaliakin, jos uskaltaa…

Vaihtelua kannattaa harrastaa, sillä pelkkä kana ja riisi alkaa helposti tökkiä jos sitä syö viikonkin kahdesti päivässä. Kun käyttää riisiä, pastaa ja perunaa sekä lihaa, kanaa ja kalaa monipuolisesti, kantaa dieetti varmasti pidemmälle.

Iltapala

Illalla päivän askareet on takana ja on aika rauhoittua nukkumaan. Isommin ei enää hiilareita tarvita ja siksi jonkinlainen munakas onkin hyvä valinta iltapalaksi. Pari-kolme kananmunaa pannulle ja sekaan paprikaa, sieniä, sipulia, mitä nyt keksiikin. Juustoakin voi mukaan laittaa jos haluaa, jos munakas sen avulla maistuu paremmin.

Välipala(t)

Noiden päivän pääaterioiden lisäksi on hyvä syödä yksi tai kaksi pienempää välipalaa jotta aterioiden välit ei veny turhan pitkiksi. Tällöin ei nälkä iske, tule ahmittua liikaa ja makean himokin pysyy aisoissa. Samalla myös verensokeri pysyy tasaisempana eikä kiukkukerroin kasva turhan suureksi. Stereotypia kiukkuisesta dieettaajasta on muodostunut juuri sen takia, että dieetillä on syöty liian harvoin. Nälkä yhdistettynä laskeneeseen verensokeriin aiheuttaa lempeimmässäkin ihmisessä selittämättömiä kiukkukohtauksia…

Päivän mittaan kannattaa siis syödä ainakin yksi välipala, joka voi olla vaikkapa maitorahka ja hedelmä, kananmunalla päällystetty ruisleipäsiivu kahvin kanssa tai vaikkapa jonkinlainen smoothie tai proteiinidrinkki. Vaihtoehtoja on valtavasti.

dieettiruokavalio

Tiivistelmä

  • Kun syö riittävän usein, pysyy ateriakoko järkevänä, makeanhimo kurissa, eikä tule ahmittua. Myös lähipiiri on tyytyväinen kun dieettaaja ei ole kiukkuinen kuin ampiainen.
  • Puhtaista ja terveellisistä ruoka-aineista tehtyä ruokaa saa syödä melko reilusti, tällöin ei nälkä kiusaa ja paino putoaa.
  • Jos jostain ei tykkää, sitä ei kannata väkisin syödä (esim. parsakaali, kuka hullu siitä tykkäisi…) Väkisin syöminen vain turhaan tappaa motivaation dieettiin ja repsahdus on vain ajan kysymys.
  • Dieetti ei ole kuoleman vakavaa. Jos tulee herkuteltua, kannattaa vaan repiä itsensä irti siitä sipsipussista ja aloittaa uudelleen. Sinnikkyys palkitaan.

Missä vika kun riisi ei maistu?

Tietynlaisena jatkumona muutaman paivän takaiseen Fitness pilasi elämäni -tekstiin sukelletaan tällä kertaa fitness-ruokavalioon. Terveellinen ruokavalio on oleellinen osa Fitness-elämää. Aivan liian usein terveellisen ruokavalion luullaan kuitenkin tarkoittavan sitä, että joka päivä syödään samanlaiset annokset riisiä, kanaa ja parsakaalia ja iltapalaksi maitorahka. Välipalana mahdollisesti jotain oksennukselta maistuvaa vihersmoothieta ja juhlapäivinä rakaasukaata. Tätä askeettista ruokavaliota noudatetaan alkuinnostuksessa muutama kuukausi ja sen jälkeen kummastellaan kun riisi ei oikein enää maistukaan hyvältä tai jo pelkkä parsakaalin haju saa kyökkimään…

riisi

On hyvin yleinen käsitys, että fitness-ruuan pitää olla mautonta. Kuvitellaan, että ruoka ei ole tarpeeksi fit, jos se maistuu hyvälle tai että on jotenkin fitness-uskottavampaa jos syödessä joutuu välillä kyökkimään. Arvostustakin fitness-piireissä kuvitellaan saatavan sitä enemmän mitä enemmän pystyy haudutettua parsakaalia syömään… Hei haloo! Kyllä se ruoka saa hyvältä maistua ja syömisestä saa nauttia. Ei kaiken tarvitse välttämättä olla niin hooceetä.

Mietippä itse kumpi kuulostaa järkevämmältä, syödä puoli vuotta kiukulla yltiöterveellistä, mutta mautonta ruokaa, jonka jälkeen seuraa vastareaktio ja koko fitness-touhu alkaa maistua puulta, vai opetella syömään maistuvia, mutta suhteellisen terveellisiä ruokia, joita syö mielellään vielä vuosienkin jälkeen? Kärjistettyä? Kyllä, mutta myös totta.

riisi

Jos paistettujen kanafileiden sekaan lorauttaa hieman maustettua ruokakermaa, ei ruokavalio räjähdä silmille. Maailma ei myöskään tuhoudu, vaikka riisikakun sijaan syökin joskus ruisleivän. Elämä jatkuu jopa silloin, jos joskus uskaltautu anopin kahvipöydässä ottamaan pullan kahvin kanssa. Elämä ei ole kuolemanvakavaa, ei edes fitness-elämä. Poikkeus on tietysti kisadieetti, silloin syödään juuri sen mukaan mitä valmentajan kirjoittamassa paperissa lukee, mutta silloin tähdätäänkin kisakireyteen ja jokaisella kalorilla on merkityksensä. Kisadieetti on kuitenkin hyvä osata erottaa muusta fitness-elämästä.

ruokavalio

Tottakai jokainen saa elää fitness-elämäänsä juuri haluamallaan tavalla. Itsellenikin on paljon helpompaa dieetillä ollessa kieltäytyä tyystin kaikista herkuista, mutta paikkaan sen kyllä sitten aivan varmasti korkojen kanssa muulloin. Olen elänyt oman osuuteni fitness-kuplaa maustamattomine kanoineen ja kuivine riiseineen. Silloin se tuntui oikealta ratkaisulta, mutta näin jälkikäteen ajateltuna ei se pipon löysääminen välillä olisi ehkä ollut ollenkaan huono ajatus…