Metallisydämen lihashuolto-opas: Putkirullaus

Kauan odotettu Metallisydämen venyttelyopas avasi pelin, kehonhuolto on nyt in! Tällä kertaa mennään syvemmälle omatoimisen kehonhuollon syövereihin ja tutustutaan putkirullauksen tuskalliseen, mutta mielenkiintoiseen maailmaan…

putkirullaus (9)

Putkirullaus

Putkirullaus on viimevuosina tullut niinsanotusti kaapista, siitä on tullut hyväksyttävä ja tehokas tapa huoltaa oman kehon lihaksistoa. Harvalla on varaa käydä viikoittain hierojalla, mutta useimmalla on varaa edulliseen, mutta todella tehokkaaseen putkirullaan.

foam roller

Putkirullauksen ideana on likutella itseään suhteellisen kovan putkirullan päällä, rullaillen hieroa omia lihaksia ja kireitä lihaskalvoja auki omatoimisesti, oman kehon painoa ja putkirullaa hyväksi käyttäen. Putkirullaus paitsi avaa kireitä lihaskalvoja, parantaa verenkiertoa ja lisää aineenvaihduntaa.

Putkirullia, foam rollereita, on useita erilaisia. Pehmeimmät vaahtomuoviset kannattaa jättää suoraan sinne kauppojen hyllyille, samoin kannattaa jättää sahaamatta putkirullaustarkoitukseen pätkää muoviputkesta, kivikova rulla ei myöskään ole hyvä vaihtoehto.

Itselläni on käytössä kaksi erilaista putkirullaa. Toinen on perinteisempi putkirulla, jonka sisuksena on kova putki, joka on päällystetty pehmeällä vaahtomuovipinnoitteella. Se on mukava käyttää ja pitää muotonsa kovassakin käytössä.

putkirullaus (8) putkirullaus (5)

Toinen putkirullani on hieman rajumpi versio, siinä on pyöreitä nystyröitä, joilla saa aivan erilaisen tuntuman rullattavaan lihakseen. Aloittelijalle suosittelen ensimmäisen kaltaista perinteisempää putkirullaa kun taas enemmän rullailleet saavat varmasti paremman hyödyn (ja paremmat kiksit) tuosta nystyräpintaisesta 😉

putkirullaus (1) putkirullaus (2)

Itse käytän putkirullausta pääasiassa jalkojen lihasten huoltamiseen, mutta putkirullalla voi käsitellä lähes kaikki kehon lihakset. Mahdollisuuksia on vaikka kuinka paljon ja itse voi kehitellä lisää, kunhan muistaa ettei rullaile nivelten yli. Mielessä kannattaa pitää myös, että mitä enemmän lihaskalvot ovat jumissa, sitä enemmän rullaus sattuu. Jatka siis sinnikkäästi rullailua vaikka se alkuun olisikin epämiellyttävää, kyllä se irvistys ajan myötä hymyksi muuttuu 🙂

putkirullaus (4) putkirullaus (6)

Aiempi venyttelyopas löytyy TÄÄLTÄ, pidetäänhän keho kunnossa!

Rolling High!

Kehonhuolto on ensiarvoisen tärkeä, mutta aivan liian usein laiminlyöty osa painoharjoittelua. Jokainen tietää miten tärkeää olisi venytellä, mutta silti venyttelyt jää jostain syystä tekemättä. Hierojallakaan ei voi kovin usein käydä kun se on muka niin kovin kallista.

Suomessa on kaikessa hiljaisuudessa kehitetty uusi ulottuvuus kehonhuoltoon, HighRoller! HighRoller perustuu perinteiseen putkirullaukseen, jossa rulla on nostettu irti maasta, jolloin keho saadaan tasapainotettua lihashuoltoharjoittelun kannalta huomattavasti parempaan asentoon kuin maan tasalla. Enää ei tarvitse könytä lattialla hankalissa asennoissa, vaan HighRollerilla harjoitellessa harjoitusasennot on yksinkertaisia ja helppoja ylläpitää.

Jokin aika sitten Metallisydän sai mahdollisuuden henkilökohtaiseen HighRollaus-opastukseen ja tottakai olin heti valmis haasteeseen!

Oma henkilökohtainen HighRoller-opastajani Santeri saapui eräänä kauniina kesäisenä päivänä parin Highrollerin kanssa Metallisydämen kartanon länsisiiven pihalle, missä opastetun HighRollauksen oli määrä tapahtua. Kehonhuollon suurena fanina Metallisydän oli aivan pähkinöinä tulevasta rullailusta eikä malttanut odottaa että päästiin rullailemaan.

20150809_160212

Ensin käytiin yhdessä muutamia rullailuasentoja läpi. Ne oli suhteellisen yksinkertaisia (jopa näin monimutkaiselle tyypille), ja ihan oikeasti mukavia. Ei olenkaan sellaisia kuin perinteisen putkirullan kanssa lattiantasossa könytessä, vaan luonnollisia ja helppoja. Liikkeissä pystyi todenteolla keskittymään lihaksen hieromiseen kun ei koko ajan tarvinnut keskittyä asennon ylläpitämiseen.

20150809_160842 20150809_161032 20150809_161631

Tässä kohtaa oli vielä hymy huulilla ja juttu luisti… Sitten alkoi varsinainen lihashuolto. Metallisydän rullasi ja Santeri ohjeisti, valvoi ja korjasi tarpeen vaatiessa, sekä tietysti valvoi ettei Metallisydän löysäillyt rullailussa…

20150809_170002 20150809_170021

Enää ei niinkään hymyilyttänyt ja puhekin takkuili pahemman kerran kipeiden kohtien löytyessä lihaksista.

20150809_170055_001 20150809_170117

Jokaisen lihaksen rullaaminen aloitettiin kevyellä rullailulla, sitten rullattiin hieman raskaammin ja kun oli jonkin aikaa rullailtu kovemmin ja löydetty se kipein kohta, syvennyttiin siihen vielä erikseen pyörivällä liikkeellä. Voin kertoa että teki höpöä. Loppuun vielä kevyempää rullailua ja siirtyminen seuraavaan lihakseen.

Aina välillä Santeria tuntui jostain syystä hieman huvittavan Metallisydämen ähinä ja tuskaiset ilmeet, eikä tainnut Santeri ihan täysin uskoa että kehonhuolto on miltei jokapäiväistä puuhaa Metallisydämen kartanossa…

20150809_170138 20150809_170036

HighRollerin avulla reisien rullaaminen oli helppoa (joskin tuskaista) rullan ollessa korkeammalla, mutta erityisen loistava se oli rinnan, olkapäiden ja käsien rullaamiseen. Ihan käsittämätöntä miten helppoa aiemmin niin vaikealta tuntunut olkapäiden rullailu oli.

20150809_170211

Highrollerista saa toki myös jalat pois jos maanläheisempi touhuaminen kiinnostaa. Kätevältä tuntui esimerkiksi ulkoreiden rullaaminen ottamalla rullasta jalat pois vain toisesta päästä ja asettamalla rulla vinoon.

20150809_170305

Vaikka korkeammat jalat ottaisi kokonaan pois, jää rulla hieman irti maasta jolloin perinteisempi rullailu maantasossa onnistuu, joskin rulla pysyy tuolloin paikallaan mikä helpottaa hommaa huomattavasti. Todella kätevää esimerkiksi pakaran ja selän rullailussa.

20150809_17035120150809_170504

Meidän rullailutuokiomme päättyi leppoisaan niskan rullailuun, joka oli ylivoimaisesti Metallisydämen lempiliike…

20150809_170527

Suuri kiitos Santerille HighRollerin esittelystä ja nautinnollisista tuskan hetkistä!

20150809_170614

HighRollerin kotisivut löytyvät TÄÄLTÄ ja liikepankki TÄÄLTÄ. Jos joku innostuu tilaamaan HighRollerin itselleen, se onnistuu lähettämällä sähköpostia suoraan Santerille osoitteeseen [email protected]

Metallisydämen lukijoille Santeri lupasi laadukkaan HighRoller-jumppamaton kaupan päälle. Nyt siis HighRoller ja jumppamatto yhteishintaan 99 € (ovh 117,9 €) Tarjous on voimassa Elokuun loppuun asti ja sen saa hyödynnettyä mainitsemalla sähköpostissa nimen METALLISYDÄN