Valmentajan kanssa kaikki on helpompaa – vai onko?

”Se on jännä juttu, miten on monta vuotta treenannut mielestään suhteellisen kovaa ja oikein, mutta kun valmentaja ohjaa treeniä, tuntuu kuin ei osaisi mitään…”

valmentajan

Sarin projekti etenee ja ohjattuja treenejä on jo takana useampia. Kaikki treeniohjelman treenit on jo käyty valmentajien ohjaamina läpi ja liikkeiden pitäisi olla nyt hallussa. Siis pitäisi… Annetaan Sarin kertoa itse lisää.

Sari:

Olen viimeiset viisi vuotta treenannut omatoimisesti, toki suhteellisen kurinalaisesti ja tunnollisesti, mutta vailla sen tarkempaa päämäärää. Jo kisasuunnitelmat toivat omaan treeniin lisää potkua, jotenkin jo se ajatus tavoitteesta joka siintää jossain tulevaisuudessa sai antamaan itsestään vielä hiukan enemmän jokaisessa treenissä.

Treenitekniikat kuntoon

Valmentajan ohjaamia treenejä on nyt tämän kisaprojektin myötä takana jo useampia ja täytyy kyllä myöntää, että välillä on tuntunut että onko sitä osannut treenata ollenkaan oikein. Useissa liikkeissä on tuntumaa haettu oikeaan lihakseen ja jännitetty jopa sellaisia lihaksia joita en osannut kuvitellakaan siinä liikkeessä tarvittavan.

Samalla treeni on mennyt perille ihan eri tavalla kuin aiemmin. Painomääriä on pudotettu ja liikkeissä haettu kohdistusta oikeaan paikkaan. Kun se alkaa löytyä luonnostaan, päästään taas kasvattamaan käytettävää painomäärää. Hassulta tuntuu että joissakin liikkeissä miltei puolitetaan käytettävät painot ja silti kohdelihas on treenin jälkeen selvästi väsyneempi.

Kaikki irti

Valmentajan kanssa treenatessa myös jotenkin antaa itsestään enemmän. Sitä tekee vaikka pelkällä tahdonvoimalla vielä sen yhden vaaditun toiston, vaikka lihaksessa ei olisi enää mitään annettavaa – ja samalla eliminoi tarkan valvonnan alla apulihasten käytön.

On hyvä muistaa, että vaikka olisikin valmentaja tukemassa ja ohjaamassa treenejä, suurin osa niistä treeneistä tehdään silti omatoimisesti. Silloin pitää osata yhtä lailla puristaa ne viimeisetkin toistot ja pitää liikkeet puhtaina.

WellGo Personal Training

Kisaamisesta haaveillessani tiesin tarvitsevani tueksi ammattitaitoisen ja osaavan valmentajan. Minulla kävi tuuri, sillä sain sellaisia kaksi. Valmentajinani ja tukenani matkalla Body Fitness -kisaan toimivat WellGo Personal Training -valmentajat Ringa Ruisniemi ja Jani Sukeva. Heidän tuellaan tulen menemään läpi sen harmaan kiven, joka pitää läpäistä kisalavalle kavutakseen! Ja saattaa tuosta Jaristakin jossain vaiheessa jotain apua olla, jos ei muuten niin riisin keittäjänä 😉

Jari:

Varo vaan, saattaa riisit kärähtää pohjaan!

On totta, että projektin alettua Sari on tietyllä tavalla ikäänkuin leimahtanut liekkiin salilla. Puhtia ja intoa on vaikka muille jakaa ja välillä sitä itse kyllä hiukan ottaisi mielellään vastaankin. Treenitekniikat on todellakin puhtaita sanan varsinaisessa merkityksessä, jopa niin puhtaita että tällaista vanhankansan salijermua välillä hiukan hymyilyttääkin.

Samalla mieleen nousee muutaman vuoden takaiset opit puhtaista liikkeistä ja tuntuman merkityksestä alan guruilta Ari Uusitalolta ja Marko Savolaiselta. Jännä miten on ikäänkuin vaivihkaa palannut vanhoihin totuttuihin treenitekniikoihin ja niistä silloin opituista jutuista on enää jäljellä ihan muutamia niksejä… Nyt onkin ihan mahtava tilaisuus seurata salaa Sarin treeniohjauksia sivusta ja muistuttaa samoja juttuja mieleen. Mutta ei kerrota sitä Janille ja Ringalle!

ARVONNAN TULOS!

TÄÄLLÄ esiteltiin Porin paras kuntosali, WellGo Training Center ja kaikkien postaukseen tai sen Facebook-jakoon kommentoineiden kesken arvottiin kuukausikortti WellGo:lle. Nyt arvonta on suoritettu ja voittaja selvillä. Laitatko Pauliina.R mailia osoitteeseen [email protected] niin hoidetaan korttiasiat kuntoon ja pääset treenaamaan!

Ohjattu jalkatreeni – vi**u mä oon ihan paskana!

Jari: No kerroppa mitä te juttelitte treenin aikana, että saan tähän postaukseen jonkun hyvän alun.

Sari: No ei me nyt mitään juteltu, tai no höpötti Jani siinä kaikenlaista mut en mä niistä ymmärtäny hölkäsen pöläystä, jotain hienoja englanninkielisiä sanoja ja muuta.

jalkatreeni

Sari: No ei kai, oli ihan hiton hyvä treeni. Siis monellakin tavalla. Jani pisti mut tosi koville ja piti samalla koko ajan huolta että suoritustekniikat pysy kasassa ja perusteli koko ajan miksi mitäkin tehdään just sillee ku tehdään. Ja kyllähän mä nyt oikeesti ainakin suurimman osan Janin puheista ymmärsin…

Sarin projekti etenee

Sarin kisaprojekti on taas päässyt uuteen vauhtiin ”pienen” sairastelun jälkeen ja treeniohjaukset on saatu uudelleen käyntiin, kuten TÄSTÄ salaa Instagramiin kuvatusta videosta ehkä on todettavissa. Tuolla videolla kyseessä oli tuskaisen kipeät pohkeet, arvatkaapa vaan mikä oli tilanne valmentajan ohjaaman kunnon reisitreenin jälkeen…

Ohjattu jalkatreeni by Jani Sukeva

”oonhan mä aikasemminkin treenannu kovaa ja ollu ennenkin ohjattuja valmentajan vetämiä treenejä, mutta nytku siitä on aikaa ja olin kipeenäkin, ni en mä nyt tollasella intensiteetillä oo treenannu. Mä luulin että vaan katotaan jotain tekniikoita ni huh huh!”

Oli hienoa päästä taas kunnolla treenaamaan sen jälkeen kun olin maannut viikon verran sairaana sohvalla. Muutama kunnon treenikerta oli jo alla kun tallustelin treenikassi olalla WellGo Training Centerille seuraavaa ohjattua treenikertaa varten. Sain mun uuden treeniohjelman jo projektin alussa ja sovittiin että käydään se ensin kunnolla muutamalla kerralla läpi ja tsekataan tekniikat kuntoon yms. ennen kuin alan varsinaisesti ja täysipainoisesti treenaamaan sen mukaan. Odotin siis sellasta kevyehköä treeniä joka painottuu treenitekniikoihin. Olin puoliksi oikeassa…

Tossa sen lihaksen pitäis olla…

Valmentajani Jani Sukeva on mukava mies, mutta vittumainen valmentaja, sanan positiivisessa mielessä. Jani piti tarkasti huolta, että tekniikat pysyi puhtaina ja paketti kasassa, mutta samalla laitto pistämään kaiken peliin, mukavuusalue jäi kauas taakse. Se oli oikeasti ihan mielettömän hienoa, itsensä tuli pitkästä aikaa ylitettyä toden teolla ja tuli todella tunne että nyt treenataan oikeasti.

Tekniikat kuntoon

Tehtiin mitä liikettä tahansa, Jani oli tarkkana tekniikan suhteen, eikä vaan kertonut miten liike kuuluu tehdä, vaan myös miksi se tehdään juuri niin. Tarkoitus oli että mä itekin ymmärrän miten liike kuuluu tehdä ja miksi, eikä vaan mekaanisesti toistaa valmentajan ohjeita. Oli hieno nähdä esimerkiksi kyykystä Janin kuvaamaa videota, missä näkyi kyykkytekniikan olevan hallussa. Samassa videolta olisi ollut helppo havainnoida mahdolliset puutteet tekniikassa, mutta eihän siellä sellasia ollut, luonnollisesti 😉

Se mikä kyykyssä otettiin mulle uutena juttuna, oli tukivyön pois jättäminen. Mulla kun on ton oman korsetin hallinnan kanssa vielä hieman hakemista, ei vyöllä lähdetä hakemaan keinotekoista tukea, vaan haetaan se tuki niistä tukilihaksista niinkuin kuuluukin. Se tarkoittaa alkuun maltillisempia painoja, mutta lopputulos tulee olemaan huikea, uskokaa pois!

Vielä viis toistoa!

”nyt kun mä istun tonne vessanpytyllekin, ni mä joudun ottamaan siitä renkaasta kiinni”

Tekniikat katottiin kuntoon, mutta toisin kuin alkuun ajattelin, se ei tarkoittanut mitään kevyttä treenailua, ei sinne päinkään. Jani pisti mut ihan oikeasti koville ja menemään niiden omien rajojen yli. Mä olen tottunut treenaamaan kovaa, tai niin oon ainakin ajatellut ja kai se jossain määrin on pitänyt paikkansakin. Nyt kuitenkin sarjat vietiin ihan loppuun asti ja se ei tarkoittanut pakkotoistoja tai pudotuksia, vaan ihan vaan tahdonvoimaa. Janin mukaan avain kehitykseen on se, että siinä vaiheessa kun ei enää pystytä tekemään yhtään toistoa, niitä tehdään vielä viisi lisää.

Tottakai se viimeinen raja tulee jossakin vaiheessa vastaan, se kun ei enää pystytä tekemään yhtään ainoata toistoa. Tärkeää on osata erottaa se todellinen viimeinen raja siitä kuvitteellisesta rajasta, siitä jota vaan kuvittelee ettei pysty ylittämään.

Jos WellGo:lle astellessani odotin innolla ohjattua treeniä, jossa katsotaan tekniikat kuntoon, salilta pois horjuessani en malttanut odottaa seuraavaa kertaa kun pääsen taas laittamaan kaiken peliin, ylittämään itseni. Nyt pitää vaan selvitä näiden reisien kanssa seuraavat pari päivää…

 

TÄÄLTÄ löydät aina kaikki projektia koskevat aiemmatkin postaukset ja kannattaa laittaa seurantaan myös Metallisydämen Instagram sekä Facebook-sivu sekä Sarin oma Instagram-tili 🙂