Haastattelussa Personal Trainer Ringa Ruisniemi

Muutama vuosi sitten tein blogiin useampia haastatteluja erinäisistä body-genren taustavaikuttajista ja muista motivoivista tyypeistä. Tänä vuonna päätin aloittaa nuo haastattelut uudelleen. Tällä kertaa haastateltavaksi joutui toinen Sarin valmentajista ja WellGo Training Centerin omistajista, Ringa Ruisniemi.

Moikka Ringa, kerroppa ihan alkuun kuka sinä olet?

Olen Ringa Ruisniemi, 33-vuotias Personal Trainer ja yrittäjä Porista.

Sä olet Ringa treenannut todella pitkään, mikä sai sut kiinnostumaan kuntosalitreenistä?

Minua on aina kiehtonut voima. Lapsena tykkäsin Kippari Kallesta, Peppi Pitkätossusta ja Maailman vahvimmasta nallesta. Ei sitä silloin ajatellut, mutta myöhemmin olen tajunnut, että kaikkia niitä yhdisti se, että ne oli tosi voimakkaita.

Nuorempana olin todella innokas ryhmäliikkuja ja jumppatyttö. Se taisi olla 2000-luvun alussa, kun seurasin yhden jumpanvetäjän valmistautumista fitness-kisaan. Homma alkoi kiinnostaa ja tajusin, että minäkin halusin olla vahva ja lihaksikas. Aika pian sitten tajusin, että ei ne lihakset jumppaamalla kasva ja siirryin kuntosalin puolelle treenaamaan. Yksilötreeni veikin sitten entisen jumppatytön mennessään, joku siinä raudan nostelussa vaan oli niin hienoa.

Sulla on myös kilpailutaustaa Body Fitneksestä, mikä sut sai kiinnostumaan kilpailemisesta?

Pari kanssani samalla salilla treenaavaa tyttöä treenasi kovaa ja valmistautui fitness-kisaan. Seurasin heidän treenaamistaan ja valmistautumistaan ja lähdin katsomaan myös kilpailua. Se touhu sitten veikin mennessään ja kohta huomasin haaveilevani itsekin kilpailemisesta.

Kerro vähän omista kisakokemuksistasi?

Olen kilpaillut kolme kertaa, 2006, 2008 ja 2010.

Vuonna 2006 kilpailin ensimmäisen kerran Body Fitneksessä ja näin jälkeenpäin ajatellen en ollut kyllä lainkaan valmis kilpailemaan. Kokemus oli kuitenkin niin hieno, että palo päästä uudelleen lavalle oli syttynyt. Ennen seuraavaa kilpailua oli kuitenkin tehtävä todella paljon työtä…

Seuraavan kerran kilpailin 2008 ja olinkin paljon valmiimpi. Kehitystä oli tullut paljon ja kisakin sujui huomattavasti paremmin.

2010 kilpaillessa menikin sitten oikeastaan kaikki pieleen mikä voi mennä aina kilpirauhasongelmiin asti. Vaikka itse kilpailu menikin saamani huonon valmennuksen takia penkin alle, opin siitä kokemuksesta ammatillisesti todella paljon ja koen että tuo kokemus on tuonut minulle todella paljon tärkeää tietoa ja taitoa valmentajana. Tuon kokemuksen kautta tiedän miten asiat voivat mennä pieleen, mutta tiedän myös sen, että fiksulla valmentamisella fitness-lajeissa voi kilpailla terveyttä kunnioittaen.

2008 / 2017
Onko sulla tulevia kisasuunnitelmia?

No eihän se kiinnostus kilpailemiseen ole mihinkään kadonnut ja määrätietoisesti tässä on koko ajan treenattu. Tavoite on asetettu vuoteen 2020, jolloin olis tarkoitus kilpailla Womens Physiquessa.

Mikä sun mielestä Ringa on treenaamisessa parasta?

Itseasiassa parasta on juuri se itse treenaaminen. En osaa sitä sen kummemmin selittää, mutta uskon että kaikki pitkään treenanneet tietävät mitä tarkoitan. Ei tätä hommaa jaksa tehdä ja siihen panostaa jos ei siitä ihan oikeasti nauti.

Entä mikä kilpailemisessa on parasta?

No minun kohdallani se juttu on aina ollut tuo treenaaminen. Nautin treenaamisesta ja jossain vaiheessa vaan tuli ajatus että voisko tällä treenaamisella olla jokin tavoitekin. Nautin kuitenkin huomattavasti enemmän itse treenaamisesta kuin kilpailemisesta.

Mikäs treenaamisessa sitten on haastavinta?

En mä tiedä… Pysyä poissa salilta? Ei minulla ole sellaisia hetkiä ettei treenaaminen kiinnostaisi, eikä oikeastaan juuri huonoja treenejäkään. On hyviä ja sitten tosi hyviä. Tottakai joskus väsyttää ja on pientä käynnistymisvaikeutta, mutta treenin jälkeen on aina hyvä fiilis.

Mikä sut sai Ringa lähtemään Personal Traineriksi?

Kyllä se oli puhtaasti tiedonjano, joka ei ole vieläkään sammunut. Halusin tietää miksi mitäkin tehdään ja miten se tehdään niin sanotusti oikein. Lisäksi minulla on aina ollut myös suuri halu auttaa muita ihmisiä. Minusta tuntuu pahalta nähdä kaikenmaailman pikadieettejä ja saman ruokavalion jakamista kymmenille, jopa sadoille ihmisille. Jokainen ihminen on yksilö ja se parhaiten toimiva ruokavalio tai treeniohjelma suunnitellaan yksilöllisesti juuri kyseiselle henkilölle, huomioiden jokaisen omat tarpeet ja lähtökohdat. Minä haluan neuvoa ihmisiä ja opastaa tekemään asiat fiksusti, niin että ihmiset onnistuu siinä mitä ne tekee. Valmentamiseni perustuu aina tutkittuun tietoon sekä käytännössä havaittuihin toimiviin keinoihin.

Olet toiminut Personal Trainerina jo yli kymmenen vuotta. Millainen koulutus sulla on PT-työhön?

Minua on aina kiinnostanut lukea ja ottaa asioista selvää. Olen aikoinaan käynyt kolmeosaisen Personal Trainer -koulutuksen, joka kesti muistaakseni pari vuotta, olen lukenut ravitsemustieteitä ja liikuntalääketiedettä yliopistossa, valmistunut ravintovalmentajaksi, elämäntapavalmentajaksi ja nyt viimeksi 2016 valmistuin ammattivalmentajaksi. Lisäksi olen Suomen Fitnessurheilu ry:n virallinen valmentaja.

Mikä sun mielestä valmentamisessa on parasta?

Niin kliseiseltä kuin se kuulostaakin, niin auttaa ihmisiä saavuttamaan tavoitteitaan. Teen tätä työtä täydellä sydämelläni ja on mielettömän palkitsevaa nähdä oikeita elämäntapamuutoksia, joissa opitaan uusia tapoja, sisäistetään uutta tietoa ja opitaan käyttämään sitä omassa arjessa hyödyksi. On ilo nähdä tyytyväisiä ihmisiä ympärilläni, joiden kanssa olen saanut kulkea yhteistä matkaa kohti heidän tavoitteitaan. Jokainen asiakkaani on minulle kultaakin kalliimpi!

Teillä on oma kuntosali, WellGo Training Center. WellGo -brändi on kuitenkin saanut alkunsa jostain ihan muusta, kerro WellGo:n historiasta

WellGo tavallaan kyllä sai alkunsa kuntosali-ideasta, mutta pienten mutkien kautta, sillä viisi vuotta sitten, kun vein pankkisedälle liiketoimintasuunnitelmat ja kannattavuuslaskelmat omasta kuntosalista, ne olivat hänelle vähän liian iso pala purtavaksi 😀 Hän oli sitä mieltä, että ehtii sitä sitten myöhemminkin. Jotain minun oli kuitenkin tehtävä, koska minulla oli tarve saada kauneushoitola kosmetologin työlleni ja toimisto Personal Trainer-työlleni saman katon alle. Siitä sitten syntyi nykyinen Wellgo Beauty Salon. Olen siis koulutukseltani myös kosmetologi ja ennen päätoimista valmentajan työtä työskentelin kosmetologina Personal Trainer-työni ohella.

Unelma omasta kuntosalista ei kuitenkaan lähtenyt päästäni mihinkään ja vuoden jaksoin odotella, kunnes menin uudestaan pankkisedän puheille ja sanoin, että nyt se kuntosali olisi saatava, sillä en ehdi enää tehdä kosmetologin töitä, koska Personal Trainerin työ alkoi täyttää päiväni. Lisäksi halusin pystyä tarjoamaan ihmisille parhaat mahdolliset laitteet ja puitteet treenaamiselle ja kehittymiselle. Oman kuntosalin myötä pystyisin tarjoamaan sen myös omille asiakkailleni. Pankkisetä nauroi ja sanoi, että ei kai siinä sitten muu auta, kun kerran noin kovasti sitä haluat ja kuulemma sitkeydestä huomasi, että töitä ollaan valmiita unelman eteen tekemään.

Luonnollisesti kuntosalistamme tuli siis WellGo Training Center, joka avattiin Poriin vuonna 2015 ja nyt saan täällä tehdä unelmatyötäni WellGo Personal Trainerina. WellGo:ssa meillä on nykyään huippuporukka tekemässä töitä yhdessä ja olen mielettömän kiitollinen heistä kaikista. Ilman heitä en olisi mitään.

Minua on aina ihmetyttänyt, miksi siisti ja tyylikäs kuntosali yhdistetään lähinnä MeNaisten lukemiseen loitontajalaitteessa ja kovaa treenaaminen hämyisen likaiseen kellarisaliin. Halusin yhdistää nämä kaksi ääripäätä ja avata kuntosalin, joka on siisti ja tyylikäs, mutta missä voi myös treenata kovaa, isoilla painoilla ja magnesium pölisten. Ylpeänä voin sanoa onnistuneeni, WellGo:lla on asiakkaina ihmisiä ihan laidasta laitaan, vasta-alkajista huippu-urheilijoihin ja meille on kaikki tervetulleita.

Se on kyllä totta, WellGolla on aina siistiä ja paikat järjestyksessä

Kun me avattiin salia, ei tiedetty yhtään kuinka usein kuntosalilla pitäisi siivota. Aika pian sitä huomasi että ihan joka päivä on siivottavaa, joten WellGo:lla siivotaan joka päivä ja asiakkaille mielettömän suuri kiitos siitä, että meillä painot palautetaan aina paikoilleen käytön jälkeen. Uskon, että näin kaikki viihtyvät paremmin.

Onko sulla esikuvia?

No se Maailman vahvin nalle tietysti!

Oikeasti suurin esikuva minulle on aina ollut oma isä. Isä on vahva ja lihaksikas, mutta samalla isä on myös aina turvallinen, rauhallinen, salliva ja positiivinen. Isän kanssa olen lapsena ollut myös ne ensimmäiset kerrat kuntosalilla.

Toinen varsinainen esikuva on lifecoach-valmentaja Marika Borg. Marika on aina positiivinen ja iloinen, näkee joka paikassa aina valoa ja mahdollisuuksia. Marikan mielestä jokainen päivä on uusi mahdollisuus ja tuota elämänasennetta olen pyrkinyt mahdollisimman paljon myös itse noudattamaan.

Kerro mulle Ringa mikä on sun pahe?

Olen aika laiska ruuanlaittaja. Liian helposti tulee valittua esimerkiksi työpäivinä helppo ja nopea välipala, jonka lasken sopivan makroihin. Tänäänkin se oli juustoa ja leikkelettä sekä proteiinipatukka 😀

Entäs kun kävelet kaupassa, mikä osasto on se pahin? Karkihylly? Sipsihylly?

Ei oikeastaan mikään, ei minulle tule kaupassa kiusauksia. En edes tykkää karkista tai sipsistä, siitä on vuosia kun olen viimeksi kumpaakaan syönyt.

No tohon ei kyllä muut pysty!
Kerro meille lopuksi mikä on sun mielestä se paras vinkki ruokavaliossa pysymiseen?

Vinkistä en tiedä, mutta tässä pari hyvää pointtia:

– Säännöllinen ja terveellinen ruokavalio koottuna ruoka-aineista, joista itse pitää.

– Jos noudatat ruokavaliota nyt, jota et pysty noudattamaan puolen vuoden, vuoden tai vaikkapa viiden vuoden päästä, siinä on jotain pielessä.

– Hallittu herkuttelu aika ajoin voi hyvinkin olla osa terveellistä ravitsemusta

Ringaa pystyy seuraamaan Instagramissa

ja sähköpostilla Ringan saa kiinni osoitteesta [email protected]

Haastattelussa valmentaja Jani Sukeva

Muutama vuosi sitten tein blogiin useampia haastatteluja erinäisistä body-genren taustavaikuttajista ja muista motivoivista tyypeistä. Nyt aloitetaan nuo haastattelut uudelleen. Ihan ensimmäiseksi haastateltavaksi joutui toinen Sarin valmentajista ja WellGo Training Centerin omistajista, Jani Sukeva.

Sukeva

Moikka Jani, kerroppa meille ihan aluksi kuka olet

Olen Jani Sukeva, porilainen 35-vuotias valmentaja / kuntosaliyrittäjä. Itse olen treenannut lähes koko ikäni ja viimeisen viisi vuotta olen tehnyt Personal trainerin työtä. Reilut pari vuotta sitten avasimme myös oman kuntosalin, WellGo Training Centerin Poriin.

Olet treenannut lähes koko ikäsi, kerro hieman enemmän treenihistoriastasi

Oikeastaan voisi sanoa, että olen aina halunnut lihaksia. Jo lapsena ihailin Arnoldia ja katselin hänen elokuviaan. Taisin olla ala-asteella kun sain ensimmäiset käsipainot, joilla treenasin kotona. Silloin yhdellä kaverilla oli kotona punnerruspenkki, jota tuli myös käytettyä. Oman penkkipunnerruspenkin sain ostettua kahdeksannella luokalla pitkällisen säästämisen jälkeen. Siitä alkoi tosissaan treenaaminen, joka jatkuu edelleen.

Minulla oli tuolloin yläaste-iässä Weiderin kirja, jossa oli miesoppilaiden ihannemitat. Joka viikko mitattiin oliko hauis tai reiden ympärys kasvanut ja kai sitä kehitystäkin tuli. Nuo ihannemitat taitaa tosin olla edelleen saavuttamatta 😀

Ensimmäisen varsinaisen salikortin hankin vuonna 1998, joten ihan oikeaa kuntosalitreeniäkin on takana jo 20 vuotta.

Olet kilpaillut CBB:ssä, kerro siitä hiukan

Kipinä kilpailemiseen on oikeastaan Utti Hietalan ansiota, tai syytä, miten sen sitten ajatteleekin. Seurasin Uttia Pakkotoisto –forumilla sekä hänen blogia ja videoita ihan alusta asti ja Utti on toiminut minulle aina sinä suurimpana esikuvana ja motivaattorina. Vuonna 2006 olin katsomassa Utin ensimmäistä kisaa ja viimeistään silloin tiesin myös oman lajini olevan CBB ja asetinpa kisatavoitteenkin vuodelle 2009.

Pari vuotta se siitä venähti, oikeastaan ihan uskalluksen puutteen vuoksi, mutta vuonna 2011 kilpailin ensimmäisen kerran voittaen tulokassarjani ja tullen SM-kisassa kolmanneksi heti Utin jälkeen. Samalla täyttyi se suurin tavoitteeni, joka oli näyttää sille että kuulun samalle lavalle Utin kanssa.

Samana vuonna kilpailin myös PM-kisoissa sijoittuen kuudenneksi. Utti voitti silloin tuon kilpailun.

2013 kilpailin seuraavan kerran. Karsinnoissa olin silloin viides ja kolmen viikon kuluttua SM-kilpailussa kolmas. Kuntoa sain parannettua huomattavasti tuossa kilpailujen välillä ja tuolloin SM-kilpailussa olin elämäni (toistaiseksi) parhaassa kunnossa ja todella tyytyväinen suoritukseeni.

2013 kilpailin taas myös PM-kilpailussa sijoittuen tällä kertaa kolmanneksi.

Kerrohan meille, joilla ei kilpailemisesta kokemusta ole, mikä siinä kilpailemisessa on parasta

Melkeinpä sanoisin, että kilpailemisessa parasta on itsensä alttiiksi laittaminen vertailulle. Se nimittäin vaatii melkoisesti rohkeutta. Kuka tahansa voi kokea olevansa iso salilla punnerrellessaan huppari päällä, mutta todellisuus lavalla pelkissä posehousuissa saattaa yllättää ja tuon itse luodun rajan ylittäminen on myös se paras juttu kisaamisessa.

Entäs mikä on kisaamisessa kaikkein pahinta

Ei kai siinä mikään niin pahaa ole, mutta ehkä raskainta on kisadieetin loppu ja sen yhdistäminen normaalielämään. Siinä riittää haastetta 🙂

Olet tehnyt Personal Trainerin työtä jo yli viisi vuotta, mikä sai lähtemään valmennushommiin?

Kyllä se oli tuo Ringa, joka minut siihen sai lähtemään. Ringa on tehnyt Personal Trainerin työtä paljon minua pidempään ja tuolloin viisi vuotta sitten lähdin ikään kuin vahvistukseksi mukaan ja sille tielle jäin.

Personal trainerin työssä minua kiehtoo asiakkaiden kokemat onnistumiset, oli se sitten oikean kyykkytekniikan löytäminen tai painonpudotuksen onnistuminen tai mitä tahansa mitä ollaan asetettu tavoitteeksi.

Kerro itsestäsi valmentajana

Pääperiaatteitani valmentamisessa on ratkaisukeskeisyys, tavoitteiden asettelu sekä luonnollisesti tulokset. Koen tärkeäksi asettaa tavoitteen, oli se sitten mikä tahansa kiinteytymisen ja kilpalavan väliltä. Tuota tavoitetta kohti lähdetään työskentelemään ja jos jokin ei toimi, se korjataan, oli kyse sitten kyykkytekniikasta tai ruokavalion muokkaamisesta. Kun yhdessä työskennellään, lopulta saavutetaan myös asetettu tavoite, jolloin voidaan lähteä miettimään seuraavaa tavoitetta.

Kaikkien ei tarvitse olla kilpaurheilijoita, vaan uskon ihan jokaisen ihmisen saavan hyötyä vastusharjoittelusta sekä terveellisen ruokavalion noudattamisesta. Ihminen on luotu ponnistelemaan ja liikkumaan, tekemään fyysistä työtä. Arki ei haasta meitä enää samalla tavalla fyysisesti kuin ennen ja siksi meidän pitääkin pitää huolta kunnostamme harrastamalla.

Teillä on oma kuntosali, WellGo Training Center, mistä idea omaan kuntosaliin sai alkunsa?

Kyllä tämä kuntosali on saanut alkunsa ihan Ringan jääräpäisyydestä 😀 Ei vaan, se on tietyllä tavalla luonnollinen jatkumo Personal Trainerin työlle, jota on paljon helpompi ja luonnollisempi tehdä omalla salilla.

Ringalla oli ollut ajatus ja itseasiassa liiketoimintamalli olemassa jo muutaman vuoden ennen kuin WellGo Training Center alkoi todella konkretisoitua. Ensin tarvittiin paljon suunnitelmia ja laskelmia, itse kuntosalin fyysinen rakentaminen kesti noin viisi kuukautta ja loppuvuonna 2015 vietettiin avajaisia.

Onko sulla Jani esikuvia?

On tottakai, Arnold oli ehkä esikuva silloin lapsuudessa, nykyisin kutsuisin näitä tyyppejä enemmänkin motivoiviksi henkilöiksi.

Selkeä ykkönen on jo aiemmin mainitsemani Utti Hietala, jonka uraa olen seurannut hyvin tiiviisti ihan alusta asti. Voi melkein sanoa että olen imenyt Utista oppia itseeni roppakaupalla. Utti on henkilö, joka minut aikoinaan sai innostumaan CBB:stä ja toi esiin sen tarkkuuden. Utin määrätietoisuus ja systemaattisuus vetosi minuun alusta asti, salille ei menty treenailemaan jotain sinnepäin, vaan sinne mentiin tietty tavoite silmissä kiiltäen ja sitä kohti määrätietoisesti edeten. Utin vuoden 2008 kisapreppivideot on tullut katseltua useampaan kertaan ja niiden ansiosta omakin tieni kisalavalle oli muutamaa kuoppaa tasaisempi.

Toinen minua valtavasti motivoineista henkilöistä on Layne Norton, joka on aina ollut hyvin samaistuttava. Layne Nortonin Inside The Life Of a Natural Pro -videoita katsellessani olen useamman kerran miettinyt, että joskus vielä minäkin…

Kolmas motivoiva ihminen on Gary Vaunerchuk, jota olen seurannut hyvin paljon. Siinä on motivoiva ihminen, joka menee vaikka läpi sen kuuluisan harmaan kiven.

Kiitos Jani haastattelusta, anna vielä lopuksi lukijoille (ja minulle) se tärkein vinkki treenaamiseen

Tähän on helppo vastata yhdellä sanalla: Pitkäjänteisyys

Janin Instagram-tililtä löytyy paljon treenivinkkejä ja motivaatiota, kannattaa laittaa seurantaan!

Sähköpostilla Janin saa kiinni osoitteesta [email protected]