Mikä ihmeen ihannepaino?

Meitä ihmisiä halutaan laittaa milloin millaisiinkin lokeroihin. On pitkiä ja pätkiä, lihavia ja laihoja, tavallisia ja epätavallisia. Jo neuvolassa aletaan lapsen pituuden ja painon mukaan piirtää käyrää ja huolestutaan kovasti jos lapsen viiva menee viitearvojen ohi joltakin osaltaan. Jokin menee silloin väärin, vaan kuka on määrittänyt sen mikä on oikein ja mikä väärin?

ihannepaino

Painoindeksi – yksi iso vitsi

Aikuisille ei enää piirretä käyrää, aikuisille lasketaan painoindeksiä. Periaate on kuitenkin sama. Painon ja pituuden suhdetta verrataan ennalta laaditun taulukon lukuihin ja kerrotaan ihmisille millainen pitäisi olla, mikä on jo ihan pelkän ajatuksen tasolla raivostuttavan ja naurettavan välimaastossa – eikä se edes toimi. Pelkkää painoindeksiä tuijottamalla jokaisen kisakireydessä olevan bodarin pitäisi laihduttaa vielä useita kiloja, ihan vaan esimerkkinä…

Inbodyt ja muut kehonkoostumusmittaukset

Kehonkoostumusmittaus on kivikautiseen painoindeksiin verrattuna rakettitiedettä. Siinä pystytään sähköimpulssien avulla mittaamaan niin rasvakudoksen kuin lihaskudoksenkin määrää, vertaamaan raajojen lihasmassaa toisiinsa ja yläkehon suhdetta alakehoon. Kehonkoostumusmittaus on jo askel parempaan suuntaan, mutta lopuksi siinäkin mennään metsään, lopuksi laite nimittäin kertoo mihin suuntaan kehon koostumusta tulisi muuttaa. Taas ollaan työntämässä ihmisiä johonkin tiettyyn muottiin.

Vanha kunnon vaaka

No nyt mennään sinne old scoolin puolelle, varsinkin jos noustaan hienon digitaalisen vaa’an sijaan vanhalle kunnon mekaaniselle vaa’alle. Jokainen meistä on punninnut itseään, osa enemmän kuin toiset – useimmiten tavoitteena saada muutettua vaa’an lukemaa johonkin suuntaan. Minun mielestäni vaa’at saisi heittää seinään. Mitä ihmeen merkitystä sillä on mitä lukua jokin laite näyttää? (Kilpaurheilu painoluokissa on toki ihan oma asiansa)

Peilikuva?

Mitenkäs tuo oma peilikuva? Siltä ei juurikaan voi välttyä, vaikka varmasti jokaisella niitäkin aamuja on, ettei haluaisi omaa naamaansa peilistä nähdä. Voisiko peilikuva toimia painoindeksin, kehonkoostumusmittausten ja jopa vaa’an sijaan parhaana ihannepainon mittarina? Eikö se ole ihan riittävä mittari, että oma peilikuva miellyttää? Ja jos omaa peilikuvaa haluaa muuttaa johonkin suuntaan, niin antaa palaa vaan!

Mikä se ihannepaino sitten on?

Jokaisen ihmisen ihannepaino on se, missä on paras olla, mihin on itse tyytyväinen. Ei mikään muiden valmiiksi miettimä lokero.

Kuntosali jonne ei pullukat pääse?

Leikitään pientä ajatusleikkiä: Miettikää jos olisi olemassa kuntosali, jonne pääsisivät vain laihat ihmiset, kuntosali, joka olisi tarkoitettu ainoastaan timmeille fitness-mimmeille. Miettikää jos tällaiselle kuntosalille jäsenyyden ehdoksi olisi asetettu esimerkiksi että painoindeksi pitää olla alle 25 ja vyötärön ympärys alle 80 senttiä…

kuntosali

Tällaisella kuntosalilla saisi jokainen timmi fitnessmimmi treenata rauhassa, ilman ahdistavalta tuntuvia katseita. Kukaan ei vilkuilisi kiinnostuneena tai kateellisena peilin kautta kyykkäämistä tai kulmasoutua. Saisi treenata ihan rauhassa ilman arvostelevia katseita. Saisi rauhassa seurata omia treenitekniikoita peilien kautta tai jope poseerata peppuposea peilille katsoakseen onko kehitystä saatu aikaan ilman että joku kuvittelee omahyväiseksi ja pinnalliseksi. Jopa selfien ottaminen salilla olisi hyväksyttyä eikä saisi aikaan tuhahtelua kanssatreenaajissa.

Ajatusleikki voidaan lopettaa, tällainen painoindeksiin ja vyötärönympärykseen sidottu vain timmeille mimmeille tarkoitettu sali on luonnollisesti utopiaa. Osaan hyvin kuvitella millainen meteli syntyisi jos olisi kuntosali, jonka jäseneksi ei  pääsisi ylipainon takia. Maailma todennäköisesti räjähtäisi.

Mutta onko tämä kaikki mahdollista toisin päin? Voiko olla olemassa kuntosali, jonne eivät laihat tai timmit fitnessmimmit ole tervetulleita? Kyllä on, sellainen löytyy Kuopiosta, ainakin MeNaiset -lehden mukaan.

kuntosali

Kuopiossa tosiaan on Alfido -niminen kuntosali, joka on tarkoitettu ainoastaan ylipainoisille, tai kuten salin johtaja Janne Sallinen sanoo ”suurenmoisille”, ihmisille joiden painoindeksi on yli 25 ja vyötärön ympärys yli 80 senttiä. Alfido-salilla kuntoillaan ilman ulkonäköpaineita. Peilejä tai vaakoja ei salilta löydy, eikä niitä timmejä tai laihoja ihmisiä.

Tuo artikkeli kannattaa lukea se löytyy kokonaisuudessaan TÄÄLTÄ. Ajatus artikkelin ja Alfido-kuntosalin taustalla on hieno, laskea kynnystä aloittaa kuntoilu ja löytää liikunnan riemu. Mielestäni asiaa kuitenkin lähestytään väärältä kantilta.

”Ei peilejä, ei vaakoja, ei timmejä fitnessmimmejä”

Itse en missään nimessä näe tarvetta salille, joka olisi tarkoitettu vain timmeille ihmisille, koen itseasiassa ajatuksen todella outona. Samalla tavalla koen outona ajatuksen salista, jonne pääsevät vain ylipainoiset ihmiset, vain vasenkätiset ihmiset tai esimerkiksi vain tietyn väriset ihmiset. MeNaisten artikkelissa kumotaan myytti ylipainoisten ihmisten laiskuudesta tai huonokuntoisuudesta, mutta samalla tungetaan kaikki laihat ja timmit ihmiset fitnessmimmi-lokeroon, yleistetään ja luodaan kuilua laihojen ja ylipainoisten ihmisten välille – tuoden samalla esiin missä tuo raja menee, painoindeksissä 25:ssä ja vyötärönympäryksessä 80 sentissä.

Miksi ihmisiä pitää lokeroida? Miksi eri kuntoiset, kokoiset ja tasoiset ihmiset eivät voi treenata ja kuntoilla yhdessä, samalla salilla?

Kerron teille salaisuuden: Tavallisilla saleilla treenaavat timmit fitnessmimmit eivät ole yhtään sen suvaitsemattomampia kuin muutkaan ihmiset. Päinvastoin, ainakin niillä kuntosaleilla joilla olen itse parinkymmenen vuoden mittaisella treeniurallani treenannut, ilmapiiri on olut hyvinkin kannustava. Kaveria autetaan ja tsempataan, neuvotaan ja kannustetaan kokoon, ikään ja sukupuoleen katsomatta. Ei kuiluja, ei halveksuntaa puolin eikä toisin. Sitäpaisti kuntosalilta löytyy AINA myös niitä itseä timmimpiä ja parempikuntoisia, jotka toimivat hyvänä esimerkkinä, joiden treenaamisesta voi saada motivaatiota ja ottaa mallia. Paitsi tietysti Alfidolta, minne laihat ja timmit ihmiset eivät ole tervetulleita, ainakaan MeNaisten artikkelin mukaan.

 

(Oma kirjoitukseni perustuu MeNaiset-lehden artikkeliin ja sen antamiin tietoihin, en ole käynyt Kuopion Alfido-kuntosalilla enkä koskaan tavannut sen omistajia tai asiakkaita)