Tee se itse mökkikuntosali! (Mukana monipuolinen mökkitreeni!)

Me oltiin viikonloppu mökillä rentoutumassa ja lataamassa akkuja ja mikäs olisi sen rentouttavampaa kuin kunnon hien irroittava mökkitreeni. Aika harvalla mökillä kuitenkaan on kuntosalia, mikä kieltämättä vaikeuttaa treenaamista hieman. Mahdotonta se ei kuitenkaan ole, sillä aina voi rakentaa ihan oman mökkikuntosalin!

mökkitreeni

Koivusta kuntosaliksi

Vaikka aniharvalla suomalaisella kesämökillä on omaa kuntosalia, uskallan väittää että lähes jokaisen suomalaisen kesämökin pihapiirissä kasvaa koivuja. Suomi 100 -teeman mukaan paljon muuta ei tarvitakaan. Koivu, saha ja kirves, niillä rakennetaan jo melkein ammattitason mökkikuntosali!

Ensin valitaan pihapiiristä sopivankokoinen koivu, tartutaan sahaan ja kipataan se nurin. On hyvä huomioida pihapiirin rakennukset ja peruuttaa autokin hiukan kauemmaksi, jotta vältytään turhilta vaurioilta ja kirosanoilta. Kun koivu on nurin, sahataan se sopiviin, noin kahden metrin mittaisiin tukkeihin.

Monipuolinen mökkitreeni

Koivusta saatiin neljä eri painoista ”tukkia”, jotka soveltuvat hienosti erilaisiin treeniliikkeisiin. Mitä isomman koivun kaataa, sen raskaampia juuresta sahatut tukit ovat.

Koska koivun kaataminen, karsiminen ja pätkiminen toimi erittäin tehokkaana alkulämmittelynä, voidaan hypätä suoraan treeniin.

Ensimmäisenä liikkeenä hauiskäännöt

Koska painomäärä on mikä on, pelataan tässä treenissä toistoilla. Niitä tehdään joka liikkeessä niin paljon kuin pystytään tekemään. Ensimmäinen osa koivun rungosta kouraan ja pumppaamaan!

Toisena liikkeenä ojentajapynnerrus niskan takaa

Rauhallisesti ja ojentaja aktivoiden punnerretaan niin monta kertaa kuin hyvällä tekniikalla pystytään. Toistomäärä voi olla melkein mitä vain ”tukin” painosta riippuen, mitä kevyempi ”tukki” sitä enemmän toistoja, luonnollisesti.

Seuraavana pystypunnerrus

”Tukki” rinnalle ja punnertamaan. Tässä liikkeessä on hyvä huomioida ”tukin” paksuus ja että siitä on tavallista tankoa hankalampi pitää kiinni. Punnerrellaan siis varovasti ettei ”tukki” kopsahda päähän…

Kulmasoutu yhdellä kädellä

Tuttu liike käsipainolla ja levytangolla tehtynä, mutta oletkos tehnyt ennen koivunrungolla? Toimii hyvin mökkitreenissä, kannattaa kokeilla! Ensin niin monta toistoa kuin irtoaa toisella kädellä ja sitten vaihto.

Vihdoin päästään kyykkäämään!

Kyykyssä haastavinta oli saada ”tukki” niskan taakse telomatta itseään. Itse kyykkääminen sujui kyllä hienosti. Kyllä siinä tunsi itsensä sisukkaaksi suomalaiseksi kyykätessään koivunrunko niskassa!

Viimeiseksi vielä maastaveto

Mökkitreeni ei ole mökkitreeni ilman maastavetoa, mutta myönnettäköön suoraan, että se oli hivenen hankala liike toteuttaa. Paksun rungon takia ristiote oli ainoa mahdollinen tapa ottaa rungosta kiinni, mutta se taas käänsi näin paksun rungon vinoon. Silti kiukulla vetelin muutaman kerran, ihan vaan jotta voin blogiin kirjoittaa tehneeni maatsavetoa koivunrungolla!

Loppuveryttelynä toimii sitten ”tukkien” pätkiminen ja halkominen sopiviksi saunapuiksi, sillä saunominenhan se on mökkielämän perusta!

Aina joskus se tekee hyvää – Totaalinen irtiotto arjen hulinasta

On ollut melkoisen työntäyteistä aikaa viimeinen kolme viikkoa kesäloman jälkeen. Töissä ei ole isommin ehtinyt taukoja pitää ja tekemistä on riittänyt. Samalla kun on ollut aika paljon hulinaa myös töiden ulkopuolella ja yöunet jääneet suhteellisen lyhyiksi, alkoi eilen aamuvuoron jälkeen olla takki aika tyhjä. Viikonlopuksikin oli monenlaista suunnitelmaa, mutta mepä päätettiinkin vetää käsijarrusta ja lähteä mökille ottamaan totaalinen irtiotto arjen hulinasta.

irtiotto

Niin sitä sitten laitettiin pikapikaa kamppeet kasaan, sullouduttiin autoon ja suunnattiin kaupan kautta kohti mökkiä. Matkalla vielä työasiat, kodin siivoaminen, ruohon leikkaamatta jääminen ja monet muut arkijutut pyöri mielessä, mutta jotenkin kummasti se kaikki arjen stressi taas hiipui mielestä rauhallista järvimaisemaa katsellessa ja saunan lämpenemistä odotellessa.

Nyt tätä kirjoittaessa on ilta. On saunottu, nautittu luonnon rauhasta ja hiljaisuudesta ja syöty hyvin. Silmää alkaa painaa ja taidan painua pehkuihin pitkästä aikaa reilusti ennen puoltayötä – ja mikä vielä parempaa, nukkua aamulla pitkään ja herätä ilman kiirettä ja aikatauluja.

Hyvästelen heinäkuun 
Valo vähenee ja varjot pidentyy 
Lehdet puissa kellastuu 
En pelkää mitä tuleman 
En ukkosmyrskyä 
Tai paukkupakkasta 
Ne kuuluu kokea 

En aio huolehtia 
En anna murheen murtaa 

On jossain kesä 
Jossain ei näy pilvenreunustakaan 
Aina jossain laulu raikaa 
Jossain ilakoidaan 

Jossain tie on vailla mutkaa 
Ilman kuopan kuoppaa 
On jossain ovi auki 
Jossain vieras majoitetaan 

-Mokoma-