Maun merkitys lisäravinteissa

Nykypäivänä lisäravinteet kuuluu salitreeniin kuin kyykky jalkatreeniin, kyllähän se ilmankin onnistuu, mutta ei varmasti ole yhtä tuloksekasta ja tehokasta.

Lisäravinteissa on suuria eroja, kuten on jo aiemmin todettu. Laadulla on suuri merkitys ja siihen kannattaa panostaa, mutta miten on maun laita? Kuinka suuri merkitys on lisäravinteiden maulla? Tällä kertaa sukelletaan makujen maailmaan meikäläisen näkökulmasta ja lopuksi voit kertoa oman näkemyksesi kommenttiboksiin jos haluat 🙂

merkitys

Palkkari

Itse aloitin oman lisäravinne-matkani maustetulla valmispalkkarilla, mutta matkalle on mahtunut myös maustamatonta heraa, jota juotiin nenästä kiinni pitäen ja yökkäilyä pidätellen sekä maustamatonta soijaproteiinia, jota ei saanut kurkusta alas ei sitten millään. Siinä sitä soija-p*askaa nieleskellessäni päätin, että en enää koskaan osta mitään lisäravinteita vain halvan hinnan perusteella, enkä ole päätöstäni katunut. Jonkin aikaa siinä mentiin suklaan ja mansikan makuisilla jauhoilla kunnes rohkaistuin vuonna 2011 maistamaan Mannisen mustaherukan makuista palkkaria…Huh että se oli herkkua!

Tuo oli ensimmäinen kosketus Anabolic Overdriveen eikä vieläkään ole parempaa tullut vastaan, ei laadultaan eikä maultaan. Monta vuotta herkuttelin appelsiinin ja mustaherukan makuisilla palkkareilla treenin jälkeen, nykyisin suurin suosikkini on M-Nutritionin raikas Vadelma-Kiivi.

Proteiinit

Kuten tuossa edellä mainitsin, on vuosien varrelal tullut kaikenlaista kuraa kaadettua kurkusta alas maustamattomasta soijaproteiinista lähtien. Nykyisin proteiinijauhoja löytyy jo niin monissa eri mauissa että perässä on hankala pysyä. Hauskin on mielestäni erään herajauhon makuvaihtoehto Pineapple, jonka eräs tuttuni käänsi pinaatiksi, siinä sitä olisi ollut eksoottinen maku! 😀

Proteiinijauhojen suhteen olen palkkaria perinteisempi ja suosikkinani on pysynyt vuosien ajan ihan perus suklaa. Tosin suklaissakin on huimia eroja ja herkullisin (ja samalla huippulaadukas) on Supermass Nutritionin Super Whey Isolate Chokolate Milkshake makuisena, huh huh mitä herkkua!

Aminohapot

Aminohappovalmisteissa on suuria eroja paitsi sisällöissä, myös mauissa. Aminoissa arvostan maussa raikkautta, sillä enimmäkseen käytän niitä treenin aikana ja silloin ei mikään tunkkainen litku uppoa. Monia olen maistanut, mutta käyttöön on jäänyt Supermassin Intrazonesta Watermelon ja Ice Tea Peach sekä suurimpana suosikkina EAA+ Green Apple, jota tulee aina silloin tällöin sekoiteltua pitkin päivääkin vesipulloon hörpittäväksi. Nam!

Muut jauhot

Muissa lisäravinteissa maku ei sitten enää olekaan niin avaintekijänä, niitä kun ei ainakaan itse tule maisteltua sen isommin. Toki on mukavaa että esimerkiksi eniten käyttämäni treenilaturin Inzanen salmiakki-maku on oikeasti aika hyvää, mutta laturi tulee kuitenkin hörpättyä aika nopeasti, joten siinä maku ei ole niin suuressa roolissa.

Yksi herkullinen lisäravinne on kuitenkin vielä mainittava, nimittäin M-Nutritionin Protein Puddingin kanelipulla. Sitä ei vaan voi kuvailla, se on itse koettava!

Millainen merkitys lisäravinteiden maulla on teille muille?

Onko maulla merkitystä? Oletko valmis maksamaan hyvän makuisesta jauhosta hiukan enemmän vai valitsetko aina sen edullisimman vaihtoehdon? Mikä on mielestäsi se suurin herkku lisäravinteiden osalta? Kerro vapaasti mielipiteesi, kommenttiboksi on käytössäsi!

Ne vähemmän tunnetut, mutta hiton hyvät lisäravinteet

Kaikki tietävät yleisimmät lisäravinteet kuten proteiinin, palkkarin ja esimerkiksi treenilaturin ja niiden hyödyt, mutta aika harva on kuullut citrulliinimalaatista, beta-alaniinista ja glutamiinista ja niiden hyödyistä. Tällä kertaa tutustutaan hiukan noihin vähemmän tunnettuihin, mutta hiton hyviin lisäravinteisiin.

lisäravinteet

Citrulliinimalaatti

Citrulliinimalaattia lisään joka kerta treenilaturiini, sisälsi se sitä jo valmiiksi tai ei. Hiukan Citrulliinimalaattia löytyy joka kerta myös treeninaikaisesta intrajuomastani. Citrulliinimalaatti estää lihasväsymystä ja parantaa veren virtausta lihaksiin, eli parantaa pumppia. Huomaan selvästi sen vaikutuksen treenatessa, tai lähinnä sen jos joku kerta olen unohtanut lisätä citrulliinimalaattia treenijuomiini.

Beta-alaniini

Beta-alaniini on toinen lisäravinne jota lisään jokaiseen treenilaturiini. Beta-alaniini estää maitohapon kertymistä lihaksiin ja parantaa lihaskestävyyttä. Beta-alaniinin tunnusomainen vaikutus on ihon kihelmöinti ja siksi sen annostuksen kanssa on hyvä olla tarkkana. Sopiva määrä kutittaa kivasti korvalehtiä, mutta liian iso annos saa aikaan sellaisen kihelmöinnin että tekee mieli raapia päänahka irti.

Glutamiini

Glutamiinia lisään palkkarin sekaan. Glutamiini nopeuttaa palautumista, mutta oikeastaan se pääasia, minkä takia glutamiinia käytän on sen kehon immuniteettia parantava vaikutus. Haluan ainakin uskoa että glutamiinilisä erinäisten vitamiinien ohella auttaa minua pysymään terveenä.

Mikään näistä edellä esitellyistä lisäravinteista ei ole mitenkään välttämätön edes kovaa urheilevalle, mutta kannattaa ainakin kokeilla jos niistä olisi omiin treeneihin apua ja tukea. Toki tärkeintä on terveellinen ja monipuolinen ruokavalio, sen jälkeen nuo tärkeämmät lisäravinteet, kuten lisäproteiinit ja palkkarit. Niilläkin pääsee pitkälle, mutta jos pienellä lisäpanostuksella on mahdollista saada lisää buustia treeneihin, parantaa palautumista ja pysyä paremmin terveenä, kannattaa se mahdollisuus ainakin kokeilla!

Edellä esitellyt lisäravinteet löytyy paitsi meikäläisen lisäravinnekaapista, myös M-Webstoresta. Kannattaa tilatessa käyttää METALLISYDAN10 koodia, sillä saa normaalihintaisista M-Nutrition ja Supermass Nutrition tuotteista -10% alennuksen.

Ja kannattaa myös käydä osallistumassa arvontaan niin M-Webstoren Facebookissa kuin Instagramissakin, molemmissa arvottavana kaksi kertaa alla olevan kuvan setti.