TOP 5 treeniliikkeet – Hauis

Tänään starttaa uusi postaussarja, jossa käyn läpi kehon lihasryhmät ja omat suosikkiliikkeeni niille. Nämähän on luonnollisesti makuasioita ja se mikä sopii yhdelle, ei välttämättä sovi toiselle, mutta silti uskon että näistä saattaa moni saada pientä lisäideaa omaan treeniinsä, ehkä muistuttaa mieleen joitakin käytöstä jääneitä liikkeitä tai mahdollisesti jopa löytää jotain ihan uutta ulottuvuutta omaan treenaamiseen. Ensimmäisenä lihasryhmänä otetaan käsittelyyn hauis.

TOP 5 treeniliikkeet – Hauis

hauis

Hauistreeni on ollut minulle vuosien varrella hyvinkin hankalaa ja olen joutunut käyttämään todella paljon ajatusta sopivien liikkeiden löytämiseen. Kuten tulette näistä suosikkiliikkeistäni huomaamaan, luotan kaikkein eniten tuettuihin liikkeisiin, joissa liikkeen kohdistus on kaikkein helpoin saada osumaan juuri hauikseen.

Liike nro 1 – Tuettu hauiskääntö käsipainoilla

Tämä on suosikkiliikkeeni hauistreenissä. Käsipainoilla tehtävänä liikkeenä siinä on mahdollista rutistaa se viimeinenkin voimanripe irti kummastakin hauiksesta ilman toisen käden apua. Tangolla tehtävissä liikkeissä on aina mahdollista tehdä toisella kädellä hiukan enemmän työtä, mutta tämä liike ei anna yhtään armoa. Kun olkavarret on tuettu selkänojaa vasten, pystytään ehkäisemään kaikenlainen heijaaminen ja liike-energian hyödyntäminen. Brutaali, mutta todella tehokas liike.

Liike nro 2. – Tuettu yhden käden hauisliike taljassa

Tuetulla liikkeellä jatketaan ja aikalailla samoilla perusteilla kuin edellisessäkin. Yhdellä kädellä tehtäessä ei toisesta saa apua, vaan jokainen toisto n puserrettava puhtaasti juuri käsittelyssä olevalla hauiksella. Liikkeen voi tehdä aivan hyvin myös käsipainolla, mutta taljassa tehtynä vastus pysyy tasaisena koko ajan, myös ylävaiheessa ja mahdollistaa todella hyvän supistuksen hauikseen.

Liike nro 3. – Tuettu hauiskääntö tangolla

Tuettujen liikkeiden parussa pysytään edelleen, tällä kertaa otetaan käyttöön mutkatanko ja siitä kapeahko ote. Erinomainen erityisesti hieman pidemmissä pumppaavissa sarjoissa, joissa ei käytetä liikkeen ihan koko liikelaajuutta, vaan jätetään niin ylä- kuin alapäästäkin noin 20% vajaaksi ja tehdään liikettä vain sen keskialueella. Pumppi ja polte hauiksissa hakee vertaistaan.

Liike nro 4. – Hauiskääntö levytangolla

Legendaarisista legendaarisin hauisliike – ja todella tehokas oikein tehtynä. Yleisestä käytännöstä poiketen ei kasatakaan tankoon kaikkia salin levypainoja ja heilautella tankoa liikkeelle keinolal millä hyvänsä. Ei, tässä liikkeessä keskitytään siihen tuntumaan ja pidetään hauikset koko ajan jännitettyinä. Erinomainen liike esimerkiksi hidastettujen toistojen tekemiseen.

Liike nro 5. – Hauis käsipainoilla seisten

Tässä ei ole niinkään kyse liikkeestä, vaan ihan mahtavasta tavasta viimeistellä hauistreeni. Kun on ensin tehty noita tuettuja ja kohdistettuja liikkeitä, jatkettu vajailla liikeradoilla tai hidastetuilla toistoilla pumppaillen, saadaan se repivä pumppi hauiksiin varmistettua tekemällä loppuun pari kunnon pudotussarjaa. Näissä saa jo hiukan heijata, kunhan nyt ei ihan pelkäksi heilumiseksi koko homma mene. Jokainen toisto irti ja suoraan seuraavat painot käsiin… tekee namia!

Siinä meikäläisen suosikit hauisliikkeistä

Mitkä on sun suosikkiliikkeitä? Entä mikä lihasryhmä otetaan seuraavaksi käsittelyyn?

 

Kuoleeko kehonrakennus Suomessa?

Kehonrakennuspiireissä on kuohunut pitkin syksyä ja eilen Suomen Fitnessurheilu ry pudotti melkoisen pommin tiedottamalla, että Suomessa IFBB:n alainen kehonrakennus siirtyy ensi vuoden alusta Suomen Fitnessurheilu ry:n alaiseksi, joka on ainoa IFBB:n hyväksymä jäsen Suomessa. Suomen Fitnessurheilu ry noudattaa IFBB:n velvoittamaa WADA:n dopingsäännöstöä, mikä tarkoittaa, että vuoden alusta myös kehonrakennus on Suomessa doping-testattava urheilulaji.

Käytännössä siis kun aiemmin kehonrakennus on ollut Suomessa Suomen Kehonrakennusliiton alainen urheilulaji, ei se ole ollut dopingtestauksen alainen toisin kuin muut, Suomen Fitnessurheilu ry:n alaiset lajit, joita ovat CBB, Men’s Physique, Women’s Physique, Bodyfitness, Bikinifitness ja Fitness. Nyt kuitenkin ensivuoden alusta myös kehonrakennus kuuluu Suomessa Suomen Fitnessurheilu ry:n alaisuuteen, mikä tarkoittaa, että vuoden alusta myös kehonrakennuskilpailijoiden tulee allekirjoittaa antidoping-sopimus. Kuka tahansa normaalilla järjellä varustettu ihminen ymmärtää että se on kuolinisku kehonrakennukselle Suomessa nykyisessä muodossaan.

Suomen Fitnessurheilu ry:n tiedote:

Suomen Fitnessurheilu ry. on lisännyt vuoden 2018 lajikseen bodybuildingin, joka säännöt ovat löydettävissä yhdistyksen sivuilta muiden lajisääntöjen joukosta (http://suomenfitnessurheilu.fi/saannot/bodybuilding/). Näin kaikki International Federation of bodybuilding and fitness –järjestön (IFBB) lajit ovat Suomessa yhden kattojärjestön alla. Suomen Fitnessurheilu ry. on ainoa IFBB:n hyväksymä jäsen Suomessa, joka noudattaa IFBB:n velvoittamia WADA:n dopingsäännöstön noudattamista.
Bodybuilding –kilpailijoiden pitää allekirjoittaa muiden fitness- ja fysiikkaurheilijoiden tavalla antidopingsopimus tammikuun 2018 aikana. 
Suomessa järjestetään normaalilla tavalla Bodybuilding SM-kilpailut Nordic Fitness Expossa 5.-7. lokakuuta 2018.

Suomen Kehonrakennusliitto ei luonnollisesti ihan mukisematta niele Fitnessurheilu ry:n ilmoitusta, onhan se melkein 50 vuotta järjestänyt kehonrakennuksen SM-kilpailut Suomessa.

Suomen Kehonrakennusliiton vastaus:

Suomen Kehonrakennusliitto ry on järjestänyt kehonrakennuskilpailuja Suomessa vuodesta 1971 lähtien. Myöhemmin lajivalikoimaan tuli myös fitness eri muodoissaan. Kehonrakennusliitosta erilleen perustettiinSuomen Fitnessurheiluliitto ry, vastaamaan IFBB:n fitnesslajeista Suomessa. Suomen Kehonrakennusliitto ry. jatkoi IFBB:n alaisten kehonrakennuskilpailujen järjestämistä. Tämä on tilanne ollut tähän päivään asti.

Nyt Suomen Fitnessurheilu ry on yksipuolisesti, ilman neuvotteluja, ilmoittanut, että vuoden 2018 alusta lähtien he järjestävät IFBB:n kehonrakennuskilpailut Suomessa. Perusteluina jäsenyys SuomenOlympiakomiteassa, johon myös kehonrakennuksen haluavat, sekä se, että yhdessä maassa voi olla vain yksi jäsenyhdistys IFBB:n alla. Näinhän tavallaan on ollutkin, vaikka olemme jakaantuneet kahteen osastoon.

Suomen Kehonrakennusliiton hallitus jää miettimään jatkotoimia. Selvää kuitenkin on, että Suomen Kehonrakennusliitto ry pyrkii jatkossakin ylläpitämään ja kehittämään kehonrakennusurheilua Suomessa, kuten on tehnyt jo kohta 50 vuoden ajan. Tulemme järjestämään kansallisia kilpailuja ja Suomenmestaruuskilpailuja, sekä lähettämään kilpailukykyisiä kilpailijoita ulkomaille, niin kuin tähänkin asti. Tiedotamme heti, kun saamme selkeyttä asioihin.

Nyt onkin aika jännä jäädä seuraamaan mihin tällainen tie Suomessa kehonrakennuksen vie…

Renne Korppila taustoittaa tilannetta ja analysoi sekä nykyhetkeä että tulevaisuuden visioita kattavasti Rlogissaan, kannattaa vilkaista jos aihe yhtään kiinnostaa: