Fitness-kilpailijan (ja sen miehen) juhannus…

Otsikko on sinänsä harhaanjohtava, että kumpikaan meistä ei ihan vielä ole fitness-kilpailija, mutta koska Sarilla on tähtäimessä kilpaileminen reilun vuoden päästä ja minä miellän itseni ainakin jossakin määrin mieheksi, osuu sen riittävän lähelle jotta voin otsikoida tämän tekstin noinkin houkuttelevasti. Todellisuudessa teksti on taas sitä samaa perhesoopaa höystettynä pienellä fitness-vivahteella…

juhannus

Fitness-kilpailijan juhannus

Viime viikko oli hyvin tiivistahtinen töineen ja treeneineen, oli mahtavaa päästä juhannukseksi perheen kanssa rentoutumaan mökille. Meillä rentoutuminen juhannuksena ei tarkoita kolmen päivän ryyppyputkea, kuten aika monilla suomalaisilla tuntuu tarkoittavan… Meillä rentouttava juhannus tarkoittaa yhdessäoloa mökillä luonnon rauhasta nauttien, saunomista, hyvää ruokaa ja paljon lepoa.

Sarin Vila-housut TÄÄLTÄ ja Vila-neuletakki TÄÄLTÄ (Molemmat -20% alennuksella postauksen lopusta löytyvällä koodilla)

Jari erikoistui tuohon lepoon ja erityisesti ruokaan, taisi mässäillä välillä oikein kiusallaan kaikkia herkkuja kun tiesi että oma tarkoitukseni oli pysytellä suhteellisen hyvin ruokavalion sallimissa makroissa. Valmentajien mukaan olisin vapaamminkin voinut syödä, mutta itse koin kuitenkin mukavammaksi pakata proteiinijauhot mukaan ja syödä ainakin lähestulkoon makrojen mukaan. Ei se vaikeaa ollutkaan, karkit ja sipsit jätin lapsille (ja Jarille) ja niiden sijaan lautaseltani löytyi uutta perunaa ja broilerin fileetä salaatilla höystettynä runsain määrin. Minun herkkunani toimi silli uusien perunoiden kanssa, ai että miten hyvää!

Vaikka mökillä ollaankin, ei se tarkoita pelkkää löhöämistä, vaan jokaiseen päivään on hyvä sisällyttää hiukan hikiliikuntaa. Jari oli varannut meille mukaan voimistelurenkaat ja hiekkasäkin, joiden kanssa tulikin jumppailtua sekä perjantaina että lauantaina. Eihän se mitään rankkaa treeniä ollut, mutta kivasti sai hien pintaan ennen saunaa. Lapsetkin tykkäsi temppuilla renkaissa, tosin vauhtia oli hiukan enemmän…

Saunominen ja uimassa käyminen olikin sitten ihan huippua palautumista keholle. Sen oikein tunsi miten hyvää kylmähkössä vedessä uimassa käyminen aina kunnon löylyjen välillä teki keholle. Tämän viikonlopun jälkeen jaksaa taas töitä ja treenejä ihan uudella innolla.

Sen miehen juhannus

Me vietetään perinteisesti juhannusta mun vanhempieni mökillä meidän perheen ja mun vanhempieni kanssa. Touhutaan ulkona, uidaan, soudellaan järvellä, pelataan korttia saunotaan ja mitä milloinkin. Lapsetkin nauttii alun pienen pleikkari-eroahdistuksen jälkeen olostaan luonnon keskellä ja erityisesti Emilia nauttii olostaan mökillä ja touhuamisesta mummun ja papan kanssa.

Mökki on mulle todella rakas paikka, siellä olen rentoutunut ja nauttinut olostani joka kesä ihan vauvasta asti, niin tälläkin kertaa. En koskaan väsy istumaan saunan portailla katsellen järvelle. Jo pelkästään tuo näkymä saa aikaan tietynlaisen rauhantunteen sisälläni.

New Era Yankees-lippis TÄÄLTÄ (postauksen lopussa olevalla koodilla -20% alennuksella)

Mun mielestä tärkeimmät jutut juhannuksessa on lepääminen, hyvä ruoka ja sauna ja ne toteutui tänäkin vuonna todella hyvin. Nukuin kahtena yönä enemmän kuin keskimääräisen työviikon aikana yhteensä – ja vielä parit päikkärit päälle. Söin pihviä ja perunaa niin että napa paukkui ja hiukan mansikkakakkua ja grillattuja vaahtokarkkeja aina välillä päälle. Sari ei herkkuihin koskenut, vaan sinnikkäästi piti ruokavalionsa puhtaana, vaikka saatoin välillä hiukan härnätäkin…

Meillä on mökillä maailman paras savusauna. Olen useammissa muissakin savusaunoissa käynyt, mutta mikään ei vedä vertoja mökin savusaunalle, sen uskomattoman pehmeille löylyille ja mielettömälle tunnelmalle. Siellä saunottiinkin sekä perjantaina että lauantaina oikein kunnolla. Uimassakin kävin – kerran. Oli se vesi niin saatanan kylmää, että ainaostaan hullu sinne olisi toisen kerran mennyt.

Tuota uimista lukuun ottamatta oli todella rentouttava ja ihana juhannus luonnon rauhan keskellä. (Huomatkaa joutsen uimassa Järvellä)

 

P.S.

Juhannuksen kunniaksi tai ihan muuten vaan tarjolla olisi -20% alennuskoodi House Of Brandon-verkkokauppaan. Nyt on aika shoppailla lämmintä vaatetta loppukesän viileneviin ilmoihin tai vaihtoehtoisesti kevyttä kesämekkoa (miehille suosittelen ennemmin shortseja) tulevia helteitä varten. -20% alennuksen saa molemmista ja koko kaupan muustakin valikoimasta koodilla METALLI20 ja se on voimassa 30.6.2018 asti.

Supertyylikkäät ja huippumuodikkaat Calvin Klein sandaalit TÄÄLTÄ (Koodilla -20% alennusta!)

Estä lasta hukkumasta!

Hukkuminen on Suomessa toiseksi yleisin syy lapsen kuolemaan. Hukkuminen ei näytä tv-sarjoista tutulta rimpuilulta, vaan on hyvin vähäeleistä ja hiljaista: siksi on tärkeää opetella tunnistamaan hukkumisreaktio.

hukkumasta

Kun lapsi joutuu vaistonvaraisen hukkumisreaktion tilaan, hän pysyy pinnalla enää 20–60 sekuntia ennen kuin vajoaa kokonaan pinnan alle. Pelastustoimien on siis oltava ripeitä.

Hukkuva ei huuda

Kun hukkumisreaktio saa valtaansa lapsen tai aikuisen, hukkuva pyrkii vain ja ainoastaan ainoastaan saamaan henkeä. Tyypillisesti hukkuva on pystyasennossa vedessä, ja hänen suunsa vajoaa jatkuvasti pinnan alle. Koska lapsen suu on veden pinnalla vain hetkittäin, hänellä ei ole aikaa huutaa apua – jokainen hetki on käytettävä ilman vetämiseen.

Useimmissa tapauksissa hukkumaisillaan oleva levittää kätensä veden pinnalle ja yrittää kammeta itseään ylös vedestä. Tila voi olla aikuisellekin niin lamauttava, ettei hukkuva pysty uimaan edes lyhyttä matkaa pelastusrenkaan luokse.

Kellukkeet ja pelastusliivit eivät riitä

Kellukkeet eivät estä uimataidotonta lasta hukkumasta. Lasten uimista on syytä vahtia aina, olipa lapsilla käytössä uimakellukkeita tai ei.

Veneilleissä lapsilla pitää olla aina pelastusliivit käytössä. Jos lapsi pukee liivit itse päälleen, vanhempien on syytä tarkistaa, että kaikki remmit on asianmukaisesti kiinnitetty. Väärin kiinnitetyt liivit ovat yksi yleinen syy lasten hukkumiskuolemiin.

Ojat, paljut, pihalammet ja saavit vaarana

Jo muutama sentti vettä riittää hukuttamaan pikkulapsen. Siksi ojat, pihalammet, sadevesisaavit ja suihkulähteet ovat mahdollisia vaaranpaikkoja. Myös paljut, porealtaat ja vedellä täytettävät kahluualtaat ovat ilman muuta vaarallisia, niissähän vettä on usein kymmeniä senttejä.

Jopa vedellä täytetyt ämpärit ja lasten kylpyammeet ovat vaarallisia vauvoille ja taaperoille. Taaperoikäinen lapsi saattaa kaatua tai luiskahtaa ämpäriin, saaviin tai ammeeseen, eikä hänellä välttämättä ole riittävästi voimaa kammeta itseään sieltä pois. Lisäksi kova kolaus päähän saattaa viedä hetkellisesti tajun, jolloin lapsi on veden armoilla heti.

Jotta yksikään lapsi ei hukkuisi:
  • Yksi porukasta on aina uivien lasten vahti. Hän on selvinpäin.
  • Uimavahti ei seurustele tai selaa kännykkäänsä. Hänen silmänsä ovat kohdistuneet kaiken aikaa vain ja ainoastaan uiviin lapsiin.
  • Uimavahti pitää koko ajan laskua märistä päistä. Hän käskee lapsia uimaan vain sillä alueella, jossa hän näkee heidät kaikki, koko ajan.
  • Uimavahti on tarpeeksi lähellä nähdäkseen lasten kasvot ja eleet. Jos joku lapsista näyttää oudolta tai ”vain kelluttelee paikoillaan”, hän käy heti tarkistamassa tilanteen.
  • Uimavahti valmiina sukeltamaan veteen heti. Pelastustoimiin saattaa olla aikaa vain 20 sekuntia siitä, kun lapsen pää vajoaa pinnan alle.

 

Teksti alunperin julkaistu vau.fi sivulla ja sen kopioimiseen on saatu lupa. Välitä sinäkin tätä tärkeää sanomaa eteenpäin jakamalla tämä postaus sosiaalisessa mediassa, kiitos!