Influenssat, flunssat ja miten niiltä suojautua

Uusi influenssakausi on alkanut. Kohta makaa yksi jos toinenkin tuon paskamaisen taudin kourissa sängyn pohjalla. Meillä tuo tauti koettiin pari vuotta sitten, enkä ikinä enää halua kokea vastaavaa. Kliseisesti voi sanoa, että ensimmäisenä päivänä pelkäsin kuolevani ja pari seuraavaa pelkäsin, etten kuolisikaan… Viime vuonna otettiinkin influenssarokotukset kiltisti koko perhe, samoin tänä vuonna.

flunssat

Influenssat, flunssat ja muut riesat

Tavallista flunssaa vastaan ei tuollaisia rokotteita sitten olekaan, siltä pitää suojautua ihan muilla keinoilla, kuten pukeutumalla riittävästi, syömällä terveellisesti ja pitämällä peruskunnon hyvänä. Edellämainittujen lisäksi ei riittävästä vitamiinien saannista ole ainakaan haittaa flunssan loitolla pitämisessä.

Samana päivänä kun otettiin nuo influenssarokotteet, tilasin myös paketillisen vitamiineja ja muita systeemejä EBN:stä.

Omaan annokseeni kuuluu muutamia omega3-kapseleita, 1000 mg tabletti C-vitamiinia, 100 ug kapseli D-vitamiinia ja pari monivitamiinitablettia täydentämään vitamiinien saantia sekä pari kapselia Magnesium sitraattia pitämään kaikenmaailman kramppailut sun muut ärsyttävyydet poissa.

D-vitamiinista löytyy myös lapsille paremmin sopiva 20 ug pitoinen pureskeltava tabletti. Ja miksei niitä voisi aikuisetkin rouskutella…

Mites muilla?

Flunssan karkoittamiseen ja kaukana pitämiseen on keinoja vaikka kuinka paljon. Onko teillä vastaavat vitamiiniarsenaalit käytössä vai syödäänkö teillä valkosipulia tai liotetaan jalkoja kuumassa kylvyssä? Millä keinoilla teillä pidetään flunssat loitolla?

Influenssa, noro-virus, hyppykuppa ja muut kivat kaverit

Influenssakausi on kovimmillaan, lehdissä varoitellaan noro-viruksesta ja eiköhän se hyppykuppakin iske väentungoksissa ihan huomaamatta… Eihän tässä kohta uskalla kotoa poistua lainkaan. Vuosi sitten meillä kokeiltiin miltä influenssa tuntuu. No eihän se hyvältä tuntunut, suoraan sanottuna pahimpina päivinä luulin kuolevani siihen tautiin. Eikä nyt ollut kyse mistään miesflunssasta, samoja fiiliksiä kun oli myös tuolla kauniimmalla osapuolella sohvan syövereissä tajunnan rajamailla viruessamme. Uuden ulottuvuuden sairastamiseen toikin se, että sairastimme tuota influenssaa yhtä aikaa, kumpikin yhtä voimattomana ja kuoleman kielissä, siinä ei ollut kummastakaan juuri hoitamaan toistaan.

Pari päivää oli ne pahimmat, silloin ei juurikaan pystynyt tekemään muuta kuin makaamaan ja uikuttamaan hiljaa. Mikään kuumelääke ei auttanut laskemaan korkeaa kuumetta ja jo kännykän kurkottaminen sohvapöydältä oli lähes ylivoimainen suoritus. Onneksi ei tarvinnut soittaa apua ja taudista selvittiin hengissä, vaikka siihen ei ehkä ihan joka hetki uskonutkaan…

influenssa

Vaan eipä mennyt influenssasta kauaa kun nappasimme jostain ah niin ihanan noro-viruksen. Ja taas saman aikaisesti. Voin kertoa että kahdelle vessalle oli käyttöä, jos vessaan yleensäkään ehti ajoissa… Ja kun ehti, jännäksi homman teki se, että koskaan ei tiennyt kumpi pää siihen vessan pöntölle olisi kannattanut asettaa. Parin harhalaukauksen jälkeen päädyin istumaan pöntölle ja pitämään ämpärin kasvojen edessä, ihan varmuuden vuoksi. Ja harvemmin turhaan. Pari päivää ja taas oltiin kuoleman kielissä, tai siltä ainakin tuntui. On hankala kuvailla miten totaalisen voimattomaksi ihminen kunnon vatsataudissa menee. Vessan lattiakin tuntui jossakin vaiheessa ihan mukavalta nukkumapaikalta kun takaisin sohvalle ei vaan yksinkertaisesti jaksanut raahautua.

Hyppykupalta on onneksi ainakin vielä toistaiseksi vältytty, ja taitaapa se olla vaan urbaani legenda, mutta nuo kaksi noin vuosi sitten koettua tautia iskeytyivät suoraan kammotuslistani kärkeen, en koskaan enää halua kokea kumpaakaan uudelleen ja siksi olen tällä hetkellä ehkä hieman neuroottinenkin käsien pesemisen suhteen, taitaa kädet kuivua ennen kuin tämä riskiaika on ohi…

Silti suosittelen kaikille muillekin hyvää käsihygieniaa ja muita mahdollisia ehkäiseviä toimenpiteitä. Vaikka extreme-lajeista tykkäisikin, suosittelen suosiolla jättämään nämä lajit kokeilematta.