Gymin lattia uusiksi – olipa hikinen urakka!

Metallisydän Gymin rakentumista seurattiin täällä blogissa tasaisesti melkein koko viime vuosi ja jatkoa seuraa edelleen. Jossain vaiheessa olin jo sitä mieltä, että Gymi on valmis, mutta niinpä vaan taitaa tuo Gymin rakentaminen olla vähän samanlaista kuin siellä Gymillä treenaaminenkin, koskaan ei ole täysin tyytyväinen. Niinpä siis projekti jatkuu, hyvästä tehdään entistä parempi.

Vaihe 1 – Raaka-aineet

Metallisydän Gymissä on betonilattia, jonka päälle olen hankkinut 6 mm paksua kuntosalimattoa. Ihan hyvähän se noinkin on, mutta jotenkin ikävästi painot kolahtavat esimerkiksi maastavetoa tehdessä, eikä esimerkiksi monia crossfit-tyyppisiä liikkeitä voi tehdä lainkaan kun painoja ei voi viskoa miten sattuu. Päätin siis laittaa koko lattian uusiksi ja tilasin GoFitness verkkokaupasta kaksi 1010 mm x 1010 mm x 40 mm kokoista painonnostoalustaa.

Noiden päälle voi jo aivan huoletta pudottaa painot hiukan korkeammaltakin. Kuitenkin kun hyvää ollaan tekemässä, pitää lattia saada kokonaan samaan tasoon. Niinpä kurvailin eräänä päivänä peräkärryn kanssa vanerifirmaan hankkimaan 40 mm paksuista filmivaneria muulle lattian osalle. Painaa muuten tuollaiset vanerilevyt aivan saatanasti. Meikäläisen oli turha kuvitellakaan saavansa edes liikautettua niitä yksin…

Vaihe kaksi – Sahaaminen

Sitten mittailtiin ja laadittiin suunnitelmaa. Jokaisen levynpalasen tulisi olla täsmälleen oikean kokoinen jotta kumilaatat osuvat juuri oikealle kohdalle ja lattiasta tulee tiivis ja tukeva. Kun suunnitelma oli valmis, tartuttin käsisirkeliin ja surauteltiin levyt oikean kokoisiksi siskon miehen kanssa. Ei ihan lastenleikkiä sekään noin paksujen levyjen kanssa…

Vaihe kolme – asentaminen

Seuraava askel olikin sitten Gymin tyhjentäminen. Täytyy myöntää, että hiki pääsi nousemaan otsalle kun roudailin yli tuhannen kilon edestä levypainoja ja käsipainoja sekä telineet, tangot ja muut tilpehöörit atotallin varastopuolelle… Lopulta Gymi oli kuitenkin suhteellisen tyhjä ja projektin seuraava osuus pääsi alkamaan.

Tässä vaiheessa tarvittiin taas apua, sillä vaikka vahva olenkin, ei painopakallinen talja tai Smith-laite siirry ihan omin voimin. Onneksi sain taas apua ja niin vaan saatiin siirreltyä viimeisiäkin raskaita laitteita ja aseteltua niin vanerilevyt kuin kumilaatatkin paikoilleen, ja vaikka itse sanonkin, täsmälleen oikeille paikoilleen.

lattia

Kun viimeinenkin levynpalanen oli paikoillaan, asetettiin kumimatto koko komeuden päälle ja homma oli valmis. Tässä vaiheessa kaverit saivat lähteä kotiin viettämään pääsiäistä.

Vaihe neljä – Loppusilaus

Tai oli homma ainakin melkein valmis, vielä piti roudata kaikki ne painokiekot, käsipainot, painotelineet, kahvakuulat, levytangot ja vaikka mitkä takaisin Gymin puolelle ja omille paikoilleen sekä imuroida koko Gymi…

Kyllä siinä sai taas takkia pois ottaa ja muutaman kerran pyyhkäsitä hikeä otsalta ennen kuin kaikki oli paikoillaan. Olihan se aikamoinen urakka, mutta vaikka itse sanonkin, lopputulos on parempi kuin hyvä.

Kyllä siinä kelpasi istuskella penkillä ja ihailla hymy huulilla valmista Metallisydän Gymiä. Tää on mun ihan oma Gymi – ja se on ihan helvetin hyvä.

Selkä- ja vatsatreeni – Miten käy pumppailu kotisalilla?

Nyt kun tuo Metallisydän Gym alkaa pikkuhiljaa olla kuosissa kaiken pikkuhärpäkkeenkin osalta, pääsee siellä soveltamaan treeniäkin ihan eri tavalla kuin alkuun. Toki pelkällä tangolla ja levypainoillakin treenaamaan pystyy, mutta kyllähän esimerkiksi erilaiset taljakahvat tuovat aika paljon uusia ulottuvuuksia erityisesti selkätreeniin. Noiden pikkuhärpäkkeiden osalta täydensin jokin aika sitten Gymin valikoimaa GoFitness:stä ja nyt oli aika ottaa härpäkkeet käyttöön… Oli selkä- vatsatreenin aika!

Metallisydän Gym

Leuanveto on erittäin tehokas selkätreeniliike ja entisestään sitä saa tehostettua ottamalla käyttöön lisäpainovyön ja lisäpainot. Kovin isoa lisäpainoa ei tarvita, kun liike muuttuu jo huomattavasti raskaammaksi. Itse teen yleensä ensimmäisen sarjan ilman lisäpainoa ja sen jälkeen otan käyttöön kiekon tai kaksi, jonka jälkeen toistoja ei enää kovin montaa tule…

selkä leuanveto

Vastaavasti kuminauhoilla on todella kätevä keventää leuanvedon vastusta. Kuminauhaleuanvetoja käytän hyvin usein selkätreenin viimeisenä liikkeenä. Tällä kertaa kuitenkin lisäpainoleukojen jälkeen ikään kuin pumppaavana liikkeenä.

leuanveto

Kun leuanvedoilla on selästä otettu turhat voimat pois, on hyvä lähteä hieman pumppailevampaan liikkeeseen ylätaljassa. Leuanvedon tein leveällä myötäotteella, joten ylätaljaan valitsin lapiokahvan. Hieman erilaisella otteella saan erilaisen tuntuman selän lihaksiin. Jos leuanvedoissa hiukan heilumista tulee ikään kuin väkisin ja kiskottua hiukan nykimälläkin, taljaliikkeissä pyrin pitämään liikkeen mahdollisimman puhtaana.

Ylätalja

Viimeisenä selkäliikkeenä yhden käden ylätalja, jossa rutistuksen saa kohdistumaan hienosti leveälle selkälihakselle, eli latsille. Istun tässä liikkeessä ylätaljaan sivuttain ja kurkotan kahvan pään ylitse. Alas vetäessä saan todella hyvän supistuksen latsiin.

selkätreeni

Vatsatreenissä mukana oli tällä kertaa kaksi liikettä, vatsarutistus taljassa vatsakahvalla ja kiertoliike kahvakuulalla. Aloitetaan rutistuksesta.

Taljassa tehtävän rutistusliikkeen voi tehdä seisten tai istuen, jostain syystä tykkään itse enemmän istualtaan tehtävästä versiosta. Yläasennosta lähdetään rutistamaan päätä polvien väliin ikään kuin käpristämällä vatsaa. Kerään rutistuksen vatsaan ylhäältä alaspäin ja loppurutistuksessa vatsalihakset miltei kramppaavat, mikä ei ole kovin miellyttävää, mutta tehokasta se on.

vatsa

Kiertoliikkeen voi tehdä lattialla istuen, mutta itse teen sen mielelläni korokkeelta, esimerkiksi steppilaudan päältä, tällöin ei kantapäät niin helposti osu lattiaan. Liikkeessä siis istutaan jalat hieman koukussa, irti lattiasta, rutistaen vatsalihaksia koko ajan kokoon ja lähdetään kiertämään käsissä olevaa kahvakuulaa rauhallisesti puolelta toiselle. Liike on hyvä pitää hallittuna ja vaikka harvoitella ensin tyhjin käsin ja siitä nostaa painoa vähän kerrallaan. Tärkeää on pitää jännitys vatsassa koko liikkeen ajan.

vatsa

Tehokas treeni oli! Ei ollut härpäkkeet turha hankinta 🙂