Voiko hiekkasäkillä treenata tehokkaasti?

Tämä kesä on ollut melkoista treenien soveltamista kuntosalilla ja sen ulkopuolella. Toisaalta on ollut haastavaa kun tällainen kaavoihinsa kangistunut jääräpää ei ole voinut pitää rutiineistaan kiinni, mutta toisaalta on ollut todella mielenkiintoista ja virkistävää kehittää erilaisia treenijuttuja erilaisilla välineillä. On tullut treenattua kahvakuulilla, slamball:eilla ja voimistelurenkailla. Nyt on vuorossa hiekkasäkki. Mutta miten on, voiko 10 kiloa painavalla hiekkasäkillä treenata tehokkasti?

hiekkasäkillä

Treenaaminen hiekkasäkillä

Me ollaan tänä kesänä käyty mökillä useammin kuin yleensä, johtuen aika pitkälti helteisestä säästä. Joka kerta mökillä on ollut jonkinlaista treenivälinettä mukana ja tällä kertaa mukana 10 kilon painoinen hiekkasäkki. Hiekkasäkillä treenaamiseen löytyy netistä varmasti jos jonkinmoista ohjetta, mutta itse en lähtenyt keksimään pyörää uudelleen, vaan tein tiiviin kiertoharjoittelun ihan kuntosalitreenistä tutuilla liikkeillä. Kuusi liikettä, minuutti kerrallaan jokaista liikettä, jonka jälkeen 10 sekunnin huili seuraavaan liikkeeseen siirryttäessä.

Etuheilautus

No okei, aika harvoin kuntosalilla tulee tehtyä etuheilautusta, se on enemmänkin tuttu liike tuolta kahvakuulatreenaamisen puolelta. Sillä päätin kuitenkin aloittaa, sillä se on aika tehokas lämmittelyliike ihan koko keholle. Sieltä vaan jalkojen välistä vauhtia ja heilautetaan säkki eteen silmien korkeudelle. Minuutissa ehti muuten heilauttaa aika monta kertaa vaikka rauhallista tahtia pyrinkin tekemään…

Etukyykky

Toisena liikkeenä etukyykky, joka on jo ihan tuttu liike salitreeneistä. Säkki käsien varaan rinnalle ja jalakterät kohtalaisen lähekkäin. Sitten vaan rauhallista tahtia kyykkäämään. Vaikka painoa ei ole 10 kiloa enempää, alkaa sekin tuntua…

Punnerrus

Seuraavaksi kaikille tuttu punnertaminen, tällä kertaa hiekkasäkki selän päällä. Armeijan lihaskuntotestissä pumpattiin minuutissa valtavalla vauhdilla hurja määrä toistoja, nyt alkoi hiki valua silmiin jo puolivälissä, vaikka tahti olikin hillitty. Ei kai sitä ole vanhaksi tulossa…

Kulmasoutu

Seuraavan minuutin ajan tein kulmasoutua. 10 kiloa ei ole paljon, mutta sekin alkaa kyllä painaa ennemmin tai myöhemmin…

Pystypunnerrus

Pystypunnerruksessa alkoi ainakin minulla joko kunto loppua tai muuten olkapäät hapottaa. Silti vaan sitkeästi säkki rinnalta suorille käsille, kerta toisensa jälkeen kunnes minuutti oli täynnä.

Askelkyykky

Viimeisenä liikkeenä kaikkien rakastama askelkyykky, tällä kertaa hiekkasäkki lisäpainona. Pieni lisätwisti liikkeeseen tulee kiertoliikkeestä kun aina alas astuessa vie säkin takajalan puolelle. Loppurutistus, tämän jälkeen pääsee uimaan!

Valmis!

Kuusi liikettä, minuutti kutakin ja 10 sekunnin siirtymät. Aikalailla 7 minuutin mittainen setti. Sitten vaan pienen lepohetken jälkeen uudelleen, tai suoraan uimaan. Itse valitsin jälkimmäisen…

Hiekkasäkki löytyy Gorillasportsin valikoimista, käy hankkimassa omasi!

Välitilinpäätös: Metallisydän Gym – Missä mennään?

Eikö sitä aina sanota, että haaveet on tehty toteutettaviksi? Noin vuosi sitten päätin lähteä vähän kerrallaan toteuttamaan pitkään mielessä pyörinyttä haavetta, omaa kotikuntosalia Metallisydän Gymiä. Nyt voisi melkein sanoa että tuo haave on toteutunut, olkaa hyvät: Metallisydän Gym!

Gym

Käydään ensin hiukan läpi MG:n syntytarinaa ja tarkastellaan sitten hiukan tarkemmin tämänhetkistä tilannetta (tekisi mieli sanoa lopputulosta, mutta pahasti pelkään että vielä ei olla maalissa…) Kerron samalla myös mistä kamppeet on hankittu, jos vaikka joku toinen kotisalin rakentelija säästyisi siltä googletus-rumbalta jonka olen läpi käynyt projektin edetessä…

Silloin vuosi sitten kun projekti oikeastaan sai alkunsa, emme olleet vielä muuttaneet nykyiseen taloomme, silloisessa autotallissa oli lattia soraa ja seinät peltiä. Sieltä kuitenkin lähdettiin liikkeelle kyykkyhäkillä ja levytankosarjalla…

Gym

Todenteolla Metallisydän Gym lähti rakentumaan vasta vuoden 2016 alussa, muuttaessamme nykyiseen kotiimme. Kyykkyhäkki, painokiekot ja tanko olivatkin ensimmäisiä tavaroita, joita uuteen kotiin kannettiin, tarkemmin uuteen autotalliin, joka eristettyine seinineen ja betonilattioineen loi ihan uudenlaiset puitteet Metallisydän Gymille.

Uudesta autotallista varattiin puolet, eli noin 12 neliön suuruinen tila Gymiä varten, sen laskin riittävän haaveeni pienimuotoiseen toteuttamiseen. Nyt jälkeenpäin ajatellen tilaa olisi voinut varata hiukan enemmänkin, kuka nyt varastotilaa tarvitsee?

Talven, kevään ja kesän aikana olen rakennellut Gymiä vähän kerrallaan eteenpäin, rakentanut elämäni ensimmäisen väliseinän, levyttänyt ja eristänyt kattoa ja samalla hankkinut välineistöä osa kerrallaan. Erilaisille kuriirifirmoille terassimme onkin tullut tutuksi sinne toimitettujen pakettien myötä. Milloin on tuotu käsipainoja, milloin levytankoja, milloin jopa rullallinen kuntosalimattoa…

Gym Gym Gym Gym Gym Gym Gym

Välineistön suhteen halusin heti aluksi lähteä siitä periaatteesta, että paskaa ei hankita, vaan ainoastaan kunnollisia, ladukkaita välineitä.

Ihan ensimmäisiä hankintoja kyykkyhäkin ja levytankosetin jälkeen oli sopiva määrä käsipainoja telineineen. Ne tilasin Gorillasportisista ja tyytyväinen olen ollut. 2,5 kilon välein mennään 20 kiloon asti ja sitten 5 kilon hyppäyksin 30 kiloon. Haaveena olisi saada jossain vaiheessa hankittua vielä jokunen pari isompia käsipainoja… ja olisihan sellainen erillinen 1-10 kilon käsipainopari-setti aika mahtava lisä järeämpien rinnalle… Kuten edellä mainitsin, valmista ei taida tulla koskaan, haaveita riittää edelleen 😀

Gym

Ihan alkuun hankin käytetyn säädettävän vinopenkin, mutta ei mennyt kauaa kun aloin googlailla sen tilalle kunnollista, tukevaa ja jämäkkää penkkiä. Sellainen löytyi GoFitness.fi verkkokaupasta täydentämään Gymin välineistöä ja nostamaan sen tasoa. Vaikka itse sanonkin, vain harvalla kaupallisellakaan salilla on näin jämäkkää säädettävää penkkiä.

Gym

Samasta paikasta tilasin myös laadukkaan ATX:n painonnostotangon, joka on paitsi tyylikäs, myös mukava käyttää. Tanko joustaa juuri sopivasti, että esimerkiksi rinnallevedot tuntuvat mukavilta tehdä ja kestää sen verran suuret painolastit, ettei meikäläisellä ole koskaan jakoa niin isoihin rautoihin.

Gym

Kun settiin lisätään vielä alkuperäisen levypainosarjan täydentäminen sopivalla määrällä lisäkiekkoja sekä hiton hienot ja kätevät siirreltävät levypainotelineet Kuntokauppa.fi:stä, alkaa kyykky-veto-punnerrus-asema olla valmis.

Gym Gym

Seuraavaksi hankintalistalla oli ylä/alatalja. Sitä etsiskelin jonkin aikaa netin ihmeellisestä maailmasta, kunnes törmäsin lähialueella myynnissä olleeseen käytettyyn taljaan. Kävin sitä katsomassa ja kun hinnasta päästiin sopimukseen, siirtyi tuo entisen omistajansa itse rakentama ylä/alatalja pienen tuunauksen jälkeen osaksi Metallisydän Gymin varustusta.

Gym

Vaikka tuo talja ihan asiansa ajaa ja sillä tarvittavat liikkeet saa tehtyä, on se silti yksi kohteista, jotka haluan päivittää uusiin jossakin vaiheessa lähitulevaisuudessa…

Taljan myötä tuli eteen myös erilaisten taljakahvojen hankkiminen. Ne päädyin tilaamaan jo ennestään tutusta Gorillasportsista ja säilytysjärjestelmän niille, sekä jossain vaiheessa hankkimilleni lyhyemmille levytangoille (mutkatanko Gorillasportsista ja suora tanko GoFitness:stä) bongasin jostain ulkomaisesta verkkokaupasta ja ihan hyvä siitäkin tuli itse hieman parantelemalla.

Gym

Koska mikään kuntosali ei olisi mitään ilman äänentoistojärjestelmää, sellainen toki löytyy myös Metallisydän Gymiltä. Täytyy kyllä myöntää, että äänentoiston katu-uskottavuus on ehkä hieman kyseenalainen, mutta kyllä sieltä rokki soi niin että treeni kulkee – ja mikä parasta, tästä laitteesta ei tulla koskaan kuulemaan anatudea.

Gym

Tottakai Metallisydän Gymiltä löytyy myös kahvakuulia sekä tarvittavat välineet lihashuoltoon, mukaanlukien näillä näppäimillä kansainvälisetkin markkinat räjäyttävä suomalainen huipputuote High Roller. Jos et tiedä mistä on kyse, nyt on aika sivistää itseään ja viedä oma lihashuolto ihan uudelle tasolle, kirjaimellisesti.

Gym Gym

Tällainen on todeksi käynyt haaveeni, oma kotikuntosalini Metallisydän Gym. Vaikka se on suhteellisen pieni ja rajallinen, olen siihen erittäin tyytyväinen ja siitä todella ylpeä. Varmaa on, että muutoksia tullaan vielä kokemaan… Lupaan esitellä myös tulevat jutut blogissa, pysykäähän kanavalla!

Gym Gym