Kahvasta kiinni ja vetämään!

Jalkatreeni on aina se raskain ja tietyllä tavalla vittumaisin. Miehille rinta- ja hauistreeni on usein mieluisin kun taas naiset treenaavat usein mieluiten pakaraa. Selkätreeni on monesti se väliinputoaja-treeni, se joka vedetään rutiinilla läpi ilman sen kummepia fiilistelyjä suuntaan tai toiseen. Monelle syynä on se, ettei selkätreeniä oikein osata kohdistaa kunnolla. Kyykky tehdään jaloilla ja penkissä punnerretaan rintalihaksilla, mutta selkätreenissä saatetaan helposti rasittaa ihan muita lihaksia selkää enemmän kun vaan riuhdotaan menemään ilman sen kummempaa ajatusta…

Selkätreeniliikkeitä näkee monesti tehtävän aivan päin persettä. Ahnehditaan painojen kanssa ja tehdään kulmasoudut liian pystyssä, melkein ilman kulmaa ja ylätaljassa riuhdotaan painopakkaa liikkeelle koko kehon voimin, hyvä ettei takaraivo iske välillä lattiaan… Itsekin on näihin synteihin joskus tullut sorruttua.

Oivallus selkätreeniin tuli minulle muutama vuosi sitten kun minua opastettiin tavoittelemaan tuntumaa suurien painomäärien sijaan. Avain tuntumaan löytyi taljaliikkeistä ja niiden avulla opinkin löytämään selkätreenissä tuntuman selkälihaksille hauisten ja epäkkäiden sijaan…

Tajaliikkeet ovat edelleen minulle oleellinen osa selkätreeniä, vaikka nykyisin kulmasoudutkin jo onnistuu tehdä oikein ja tehokkaasti. Taljaliikkeissä on kuitenkin valtava potentiaali kahdesta syystä, niissä liikerata ja suoritus on suhteellisen helppo pitää puhtaana ja kohdistus oikeassa paikassa ja niissä on mahdollista löytää valtava määrä erilaisia variaatioita ihan vain vetokahvaa vaihtamalla.

Kahvasta kiinni ja vetämään

Jokin aika sitten tilasin GoFitness Megastoresta omalle kotisalilleni, Metallisydän Gymille kaksi uutta, kotimaista TSbar vetokahvaa, joilla saan taas ihan uudenlaista kohdistusta selkälihaksille.

kahvasta

TSbar® vetotangot on suunniteltu suomalaisten voimailjoiden, kehonrakentajien sekä huippu-urheilijoiden toimesta. Ne on valmistettu kokonaan teräksestä ja jokainen tanko on valmistettu käsityönä suomessa alusta loppuun saakka. Laadukkaista kahvoista on siis kyse ja sen kyllä käytössä huomaa.

Suora 140 cm leveä TSbar

Joskus vuosia sitten silloisella kuntosalillani oli jonkun treenaajan itse tekemä pitkä suora vetotanko. Sen tasapainotus ei ollut ihan kohdallaan, se roikkui aina vinossa, mutta ihan erilaisen tuntuman sillä sai leveisiin selkälihaksiin kuin millään muulla tangolla – tähän asti.

140 cm leveä suora TSbar on ihan erilainen käyttää kuin perinteiset 120 cm leveät, kaareutuvat vetokahvat. Näin pitkäkätiselle ylileveä ote on harvinaisuus, mutta tällä kahvalla sain pitkästä aikaa saman tuntuman leveisiin selkälihaksiin kuin silloin aikoinaan sillä jonkun itse hitsaamalla vinolla tangolla. Melkein siinä liikutuksen kyynel silmäkulmaan ilmestyi treenatessa…

TSbar moniotekahva

Toinen uusi kahvani on saman valmistajan TSbar:n moniotekahva, jolla saa todella hyvän tuntuman aikaan niin ylä- kuin alataljassakin. Oteleveyksiä on kaksi ja kiinnityskohtia muista vetokahvoista poiketen useampia, mikä mahdollistaa juuri itselle parhaiten sopivan harjoituskulman löytämisen. Enää ei jää tuntuma ainakaan kahvasta kiinni…

Tuossa selkää treenaillessa tuli jo mieleen pari hienoa liikettä, joihin uusi moneotekahva sopii hiton hyvin myös taljassa tehtävissä hauis- ja ojentajaliikkeissä. Ensi kerralla pitää kokeilla miltä ne tuntuvat!

Tästä on muodostumassa sellanen treeniviikko että hoh hoijaa…

Aina ei ehdi treenaamaan ihan siihen malliin kuin haluaisi. Aina joskus treenejä on sovellettava ja tehtävä erilaisia aikataulullisia ratkaisuja jotta treeniviikko ei jäisi ihan tyngäksi. Tällä kertaa meikäläisen treeniviikko on koostunut pääasiassa hyvinkin intensiivisistä, nopeatempoisista ja lyhyistä, mutta silti todella tehokkaista treeneistä.

treeniviikko

Aikatauluongelmia

Kahden vuorotyöläisen lapsiperheessä molempien treenien sovittaminen arkeen on välillä aika haastavaa. Tällä viikolla se on tuntunut olevan vielä normaaliakin haastavampaa, vielä kun on ihan itse hankkinut siihen lisähaastetta yhtäkkisillä päähänpistoilla. Tällä kertaa me keksittiin alkuviikosta että ”Hei, pitäsköhän toi auto vaihtaa?” ja niinhän siinä kävi että jostain oli löydettävä aikaa koeajoille ja muille renkaiden potkimisille ja parin päivän päästä musta oli vaihtunut valkoiseen…

Pikatreenejä

Se tarkoitti tietenkin sitä, että parina päivänä treenit vedettiin läpi pikavauhdilla. Taisi tulla jopa ennätys kahden lihasryhmän treeneille, ensin selkä ja vatsa läpi alle puolen tunnin ja sitten käsitreeni seuraavana päivänä suurin piirtein samalla aikataululla… Siinä hiki lensi eikä sarjataukoja paljon pidelty. Mutta hei, treenit saatiin tehtyä ja auto vaihdettua, jes!

Metallisydän Gym

Näissä pikatreeneissä ihan kullanarvoiseksi on osoittautunut tuo oma kotisali, Metallisydän Gym. Jotenkin sen tajuaa joka kerta uudelleen siellä treenatessa, kuinka mahtava juttu se oma kotisali oikein on. Ihan paras päätös koskaan oli koota oma kuntosali autotalliin. Täytyykin antaa iso kiitos erityisesti GoFitness Megastorelle, josta suurin osa Metallisydän Gymin kamppeista on hankittu, homma on toiminut joka kerta hiton hyvin, palvelu ollut aina ensiluokkaista ja kamat laadukkaita. Tänks!

Nyt olisi vapaa viikonloppu edessä ja aikaa treenata?

Ja paskan marjat. Viikonloppuna jatkuu pihaprojektin toinen vaihe, jota varten on jo valmisteluja tehty viime viikonloppuna maalisuti kädessä heiluen. Nyt pitäisi sitten ottaa vasara käteen ja saada jotain valmista aikaa. Tuskin siis jää paljon sen kummemmin aikaa kiireettömälle treenille kuin aiemmin viikollakaan.

Mutta ei kai siinä mitään, jatketaan pikatreenien parissa ja vedetään pidemmän kaavan mukaan sitten kun siihen on aikaa, oli se sitten tulevalla kesälomalla tai vaikka vasta eläkkeellä!