Gymin lattia uusiksi – olipa hikinen urakka!

Metallisydän Gymin rakentumista seurattiin täällä blogissa tasaisesti melkein koko viime vuosi ja jatkoa seuraa edelleen. Jossain vaiheessa olin jo sitä mieltä, että Gymi on valmis, mutta niinpä vaan taitaa tuo Gymin rakentaminen olla vähän samanlaista kuin siellä Gymillä treenaaminenkin, koskaan ei ole täysin tyytyväinen. Niinpä siis projekti jatkuu, hyvästä tehdään entistä parempi.

Vaihe 1 – Raaka-aineet

Metallisydän Gymissä on betonilattia, jonka päälle olen hankkinut 6 mm paksua kuntosalimattoa. Ihan hyvähän se noinkin on, mutta jotenkin ikävästi painot kolahtavat esimerkiksi maastavetoa tehdessä, eikä esimerkiksi monia crossfit-tyyppisiä liikkeitä voi tehdä lainkaan kun painoja ei voi viskoa miten sattuu. Päätin siis laittaa koko lattian uusiksi ja tilasin GoFitness verkkokaupasta kaksi 1010 mm x 1010 mm x 40 mm kokoista painonnostoalustaa.

Noiden päälle voi jo aivan huoletta pudottaa painot hiukan korkeammaltakin. Kuitenkin kun hyvää ollaan tekemässä, pitää lattia saada kokonaan samaan tasoon. Niinpä kurvailin eräänä päivänä peräkärryn kanssa vanerifirmaan hankkimaan 40 mm paksuista filmivaneria muulle lattian osalle. Painaa muuten tuollaiset vanerilevyt aivan saatanasti. Meikäläisen oli turha kuvitellakaan saavansa edes liikautettua niitä yksin…

Vaihe kaksi – Sahaaminen

Sitten mittailtiin ja laadittiin suunnitelmaa. Jokaisen levynpalasen tulisi olla täsmälleen oikean kokoinen jotta kumilaatat osuvat juuri oikealle kohdalle ja lattiasta tulee tiivis ja tukeva. Kun suunnitelma oli valmis, tartuttin käsisirkeliin ja surauteltiin levyt oikean kokoisiksi siskon miehen kanssa. Ei ihan lastenleikkiä sekään noin paksujen levyjen kanssa…

Vaihe kolme – asentaminen

Seuraava askel olikin sitten Gymin tyhjentäminen. Täytyy myöntää, että hiki pääsi nousemaan otsalle kun roudailin yli tuhannen kilon edestä levypainoja ja käsipainoja sekä telineet, tangot ja muut tilpehöörit atotallin varastopuolelle… Lopulta Gymi oli kuitenkin suhteellisen tyhjä ja projektin seuraava osuus pääsi alkamaan.

Tässä vaiheessa tarvittiin taas apua, sillä vaikka vahva olenkin, ei painopakallinen talja tai Smith-laite siirry ihan omin voimin. Onneksi sain taas apua ja niin vaan saatiin siirreltyä viimeisiäkin raskaita laitteita ja aseteltua niin vanerilevyt kuin kumilaatatkin paikoilleen, ja vaikka itse sanonkin, täsmälleen oikeille paikoilleen.

lattia

Kun viimeinenkin levynpalanen oli paikoillaan, asetettiin kumimatto koko komeuden päälle ja homma oli valmis. Tässä vaiheessa kaverit saivat lähteä kotiin viettämään pääsiäistä.

Vaihe neljä – Loppusilaus

Tai oli homma ainakin melkein valmis, vielä piti roudata kaikki ne painokiekot, käsipainot, painotelineet, kahvakuulat, levytangot ja vaikka mitkä takaisin Gymin puolelle ja omille paikoilleen sekä imuroida koko Gymi…

Kyllä siinä sai taas takkia pois ottaa ja muutaman kerran pyyhkäsitä hikeä otsalta ennen kuin kaikki oli paikoillaan. Olihan se aikamoinen urakka, mutta vaikka itse sanonkin, lopputulos on parempi kuin hyvä.

Kyllä siinä kelpasi istuskella penkillä ja ihailla hymy huulilla valmista Metallisydän Gymiä. Tää on mun ihan oma Gymi – ja se on ihan helvetin hyvä.

Erikoistangoilla erilaista tehoa treeniin

”Eihän sitä treenaamiseen tarvita kuin tanko ja painoja.” No ei tosiaan välttämättä tarvitakaan, tangolla ja painokiekoilla saa jo paljon aikaan, mutta kyllä sanoisin monilla kuntosalilaitteillakin olevan paikkansa treeneissä. Laitteilla saa eristettyä tiettyjä lihaksia ihan eri tavalla kuin pelkillä vapailal painoilla ja sitä kautta treeniin lisää tehoa. Sama juttu on erikoistankojen kanssa, eihän niitä välttämättä tarvita, mutta kyllä erikoistangoilla saa ihan erilaista tehoa treeniin. Siksipä laajensin jälleen Metallisydän Gymin tankovalikoimaa parilla hiukan erikoisemmalla tangolla…

erikoistangoilla

Ihan jokaisella kuntosalillakaan ei kyykkytankoa ole, mutta sellainen oli alunperinkin haaveena hankkia omalle salille ja nyt vihdoin sain tuon haaveen toteutettua kun tilasin GoFitness:stä ATX:n kyykkytangon. Tanko ehti reilun viikon gymillä odotella ennen kuin ehdin sitä todenteolla testaamaan, mutta nyt on kyykätty niin että tuntuu…

erikoistangoilla

Tuollaisen muotoillun kyykkytangon ero tavallisella tangolla kyykkäämiseen on huomattava. Kyykkytangossa painopiste on tavallista tankoa alempana ja sitä kautta kyykkääminen on melkoisen paljon tukevampaa. Sitäpaitsi kyykkytangolla kyykkääminen on pehmusteiden ja tukevan otteen vuoksi jopa mukavaa, jos kyykkäämisestä nyt ylipäänsä niin voi sanoa…

erikoistangoilla

erikoistangoilla

Kyykkytreenin jälkeen kun vaihdetaan kiekot jo aiemmin GoFitness:stä hankkimaani Hex Bar:iin, saadaan jalkatreeni viimeisteltyä toisella kovalla liikkeellä, maastavedolla. Senkin toki voi tehdä tavallisellakin tangolla, mutta tuntuma on jokseenkin eri Hex Bar:lla tehtynä.

erikoistangoilla

Toinen tällä kertaa GoFitness:stä hankkimani erikoistanko on ATX:n Fat Bar, eli suoraan suomennettuna paksu tanko ja sitähän se juuri nimenomaan onkin. Tavallinen suora tanko, jonka paksuus on kuitenkin tavallisesta poiketen 48,5 mm. Isompi otepaksuus tehostaa erityisesti käsien ja kyynervarsien lihasten treenaamista.

erikoistangoilla

erikoistangoilla

Vaikka olisit kuinka vannoutunut perinteisen levytangon käyttäjä, suosittelen kokeilemaan ennakkoluulottomasti myös erikoistangoilla tehtävää treeniä, siitä saattaa saada hyvinkin uutta buustia omiin treeneihin.