From fitness to fatness

Tässä on nyt jo useampi vuosi eletty fitneksen kulta-aikaa. Fitnesstä on vähän joka puolella, mutta kuten on käynyt kaikkien muidenkin muotivillitysten, alkaa fitness-buumikin hiipua hiljalleen. Kuinka moni enää muistaa Jane Fondan jumppavideot tai edes käy enää vielä muutama vuosi sitten niin muodin huipulla olleilla zumbatunneilla? Uskokaa pois, kohta ei kukaan enää muista fitnessiäkään…

From fitness…

Miettikää nyt, kaikki harrastaa nyt fitnessiä, mutta oikeasti siitä touhusta nauttii vain aniharva. En usko että menee kauaa kun suurin osa tämänhetkisistä fitness-intoilijoista kyllästyy iänikuiseen ”jee, kävin salilla pumppaamassa, oli niin ihanaa!” -jankutukseen ja belfietkin alkaa lähinnä vituttaa. Se on vaan niin helvetin vaikeeta saada otettua siitä omasta takapuolesta aina vaan edustavampia kuvia kun ei se kyykkykään oikeesti kiinnosta. Kyllähän sen nyt ymmärtää, se vaatii ihan oikeaa kiinnostusta ja motivaatiota jaksaa päivästä toiseen ja vuodesta toiseen treenata ja syödä terveellisesti. Ei sitä vaan aina jaksa salilla ravata ja sitä parsakaalia popsia. Niin siinä sitten käy, kun on jaksettu riittävän kauan esittää tekopirteää, tulee raja vastaan.

Woman-Tired-of-Working-Out-520x346

…to fatness!

Uskon vakaasti seuraavan buumin olevan fatness. Useinhan aloitetaan kuntokuuri esimerkiksi uudenvuodenlupauksena. Ja sitä seuraa lähes aina repsahdus ja kuntokuuri tyssää siihen. No miettikää kun nämä tuhannet fitness-intoilijat alkavat repsahdella, yksi toisensa jälkeen. Kohta tyssää maitorahkan myynti kuin seinään ja pullapitkot alkaa taas mennä kaupaksi. Lo-carb-fitness-patukat jää hyllyyn ja Fazerin sinisen myyntikäyrät alkaa taas hipoa huippulukemia. Fitness-intoilijat alkavat paisua enemmän tai vähemmän. Näin fatnessista tulee uusi buumi. Spirulinat ja muut superfuudit homehtuvat kaappeihin ja kaikki alkavat postailla fatness-blogeihinsa mitä epäterveellisempiä ruokareseptejä. Facebookiin ja Instagramiin postaillaan bellyfieitä, jotka ovat itseotettuja kuvia omasta läskimahasta.

fat-belly-lady

Uusläskit vastaan old school-läskit

Rasittavaahan tässä on se, että pitkän kaavan old school-läskit eivät ota näitä fatnessiin hurahtaneita vastalihonneita tosissaan. Mitä fatnessia se on että pari kuukautta syödään roskaruokaa ja luullaan heti olevansa joku vakavasti otettava läski. Kyllä siihen todelliseen fatnessiin vaaditaan monen vuoden työ, ei sitä oikeaa, vakavasti otettavaa rasvamassaa ihan lyhyessä ajassa pysty kasvattamaan.

too_huge_guys_by_the_fat_boy-d5lc164

Ajan mittaan painuu kuitenkin fatnesskin suuresta suosiostaan huolimatta unholaan, vain tosiharrastajat jaksavat painaa fatnessin parissa vuodesta toiseen. Silloin iskee läpi taas jokin uusi muotivillitys, voimme vain arvailla mikä se voi olla…

Kolme liikettä selkätreeniin, jotka sopii kaikille!

Uusittu versio Metallisydämen huippusuositusta kolmen liikkeen treenit-sarjasta jatkuu tällä kertaa selkäliikkeillä. Tässä sarjassa käydään lihasryhmä kerrallaan koko kehon lihasryhmät läpi kolmella tehokkaalla, mutta suhteellisen helpolla liikkeellä, jotka sopivat ihan kaikille aloittelijasta kokeneeseen treenaajaan.

Kolmen liikkeen selkätreeni

Tässä postaussarjassa käydään läpi kehon lihasryhmät yksi kerrallaan ja esitellään kuvin ja sanoin kolme tehokasta, mutta jokaiselle sopivaa treeniliikettä. Tällä kertaa esitellään kolme tehokasta, mutta kohtalaisen helppoa liikettä selkätreeniin.

Liike 1 – Ylätalja

Ylätaljaliikkeet ovat usein niitä selkätreenin yleisimpiä liikkeitä. Pelkässä ylätaljassa on mahdollista saada monipuolisuutta selkätreeniin erilaisilla kahvavalinnoilla. Ylätaljaan on valittavana useita erilaisia kahvoja, joiden avulla otetta voi vaihdella kapeasta vastaotteesta leveään myötäotteeseen ja moneen muuhun siltä väliltä. Tällä kertaa käytämme treenin jokaisessa liikkeessä kapeaa V-kahvaa.

Liikesuoritus on vetokahvasta riippumatta ylätaljassa jokseenkin salanlainen. Kädet päästetään ylös melko suoriksi ja lavat päästetään aukeamaan. Olkapäät pidetään kuitenkin alhaalla, jolloin veto lähtee liikkeelle selkälihaksistaa eikä olkapäistä.

Kahva vedetään hallitusti alas ja tuoden samalla lavat yhteen. Kaikenlainen riuhtominen ja heiluminen minimoidaan, eli vauhtia ei haeta heilumalla, vaan rutistetaan koko liike hallitusti selkälihaksilla.

Liike 2 – Alatalja

Alataljassa käytetään samaa kapeaa V-kahvaa. Asetutaan penkille istumaan polvet hieman koukussa. Tartutaan kahvaan ja asetutaan lähtöasentoon selkä suorana ja lantiossa jotakuinkin 90 asteen kulma. Päästetään taas lavat aukeamaan.

Lähdetään vetämään kahvaa kohti napaa samalla tuoden lavat taakse. Lantion kulma pysyy samana, tässäkään liikkeessä ei heilumisella haeta lisävauhtia.

Liike 3 – T-kulmasoutu

Viimeisenä tämän liikekolmikon vaativin liike, T-kulmasoutu. T-kulmasoudussa tavallinen levytanko tuetaan toisesta päästään esimerkiksi nurkkaan, tai kuten kuvassa erilliseen tarkoitusta varten olevaan telineeseen. Asetetaan jo edellisissä liikkeissä tutuksi tullut V-kahva tangon alle ja otetaan tukeva ote kahvasta. Laskeudutaan selkä suorana kumaraan asentoon ja päästetään polvet hieman koukkuun. Selkää ei saa päästää pyöristymään, vaan se on pidettävä tiukkana. Jälleen päästetään lavat aukeamaan.

Vedetään kahvaa napaa kohti ja vedetään lavat taakse. Säilytetään selkä suorana, eikä päästetä asentoa nousemaan liian pystyksi.

Katso myös sarjan muut osat:

Nämä kolme vatsatreenin liikettä sopivat kaikille!