TBT: Fitness-sanastoa vuodelta 2014

Vuonna 2014 netti oli täynnä fitnessiä, lehdet oli täynnä fitnessiä, telkkarikin oli täynnä fitnessiä. Mutta kukaan ei oikein tiennyt mitä se fitnessi oikein oli ja mitä se piti sisällään? Onneksi Metallisydän syöksyi apuun ja tämän vuodelta 2014 olevan fitness -sanaston avulla pääsi ihan jokainen varmasti sisään fitnessin maailmaan. Eikä sanasto vaikuta ihan kauheasti muuttuneen vuosien varrella, aikalailla samoilla linjoilla mennään edelleen…

Fitness-sanastoa vuodelta 2014

sanastoa

Fitness – Alunperin kilpaurheilulaji, johon kuuluu fysiikkakierros ja vauhdikas vapaaohjelma. Nykyisin kaikkeen naisten kuntosalitreeniin liittyvän etuliite.

Siksduussi – Tämän hetken trendikkäin fitness-asuste. Kaikilla fitnessiä harrastavilla pitää olla siksduussit, mielellään useammat.

495-1343-thickbox_default-horz

Treeni – Kuntosalilla suoritettava toimitus. Fitnessissä käsittää lähinnä siksduusseissa tai muissa tiukoissa trikoissa tehtäviä peppua pyöristäviä liikkeitä.

Selfie – Itsestä kännykkäkameralla peilinkautta otettu kuva (ei niin oleellinen fitnessissä)

Belfie – Omasta pepusta kännykkäkameralla peilinkautta otettu kuva (hyvin oleellista fitnessissä)

six deuce

Face, insta – Tärkeimmät kanavat kertoa omista treeneistä kavereille ja belfieiden jakamiselle. Usein tarkempi kuin oma treenipäivyri.

Palkkari – Treenin, belfien ottamisen, facettamisen ja instaamisen jälkeen söpöstä sheikkeristä nautittava juoma. Omaa taianomaisia peppua pyöristäviä ainesosia.

Bikinifitness-kisa – Jokaisen fitnessiä harrastavan tavoite, mutta ei heti, vaan vasta puolen vuoden ahkeran treenaamisen jälkeen.

bikini fitness

Dieetti – Ajanjakso ennen bikinifitness-kisaa, jolloin syödään tositositosi vähän.

Offsiisoni – Ajanjakso ennen dieettiä, jolloin syödään mäkkärissä.

Parsakaali – Dieetti-ruokavalion perusta. Maistuu paskalta, mutta sitä ei saa sanoa ääneen.

broccoli2

Ehrmanni – Jogurtin tyyppinen maitotaloustuote, joka sisältää runsaasti fitnessissä tärkeää proteiinia. Maistuu pahalle, mutta syödään silti, koska se kuuluu fitnessiin.

Superfuudit – Kaikenlaisia marjoja, pähkinöitä ja jauhoja joista voi tehdä smuuthieita.

Smuuthie – Sellainen seos mitä saadaan kun laitetaan kaikkia kamalanmakuisia superfuudeja blenderiin ja suristetaan mössöksi.

Superfood-Smoothie-780x300

Venyttely – Asia jota pitäisi tehdä, kaikki väittävät tekevänsä, mutta kukaan ei todellisuudessa tee.

Bodari – Miespuolinen fitness-harrastaja. Treenaa salilla hauista ja penkkiä. Ei koske superfuudeihin eikä parsakaaliin, mutta syö ehrmannia kymmenen fitness-tytön edestä.

Ja lopuksi Crossfit – Fitnessin perivihollinen, laji jossa tehdään liikkeet väärillä tekniikoilla ja jossa käytettävät painot näyttää paljon isommilta kuin oikeesti on. Ihan tyhmä trendilaji.

Sarin 600 toiston tiukkaakin tiukempi pakaratreeni

Eilen treenattiin astetta tiukemmin. Tämä kahden artikkelin mittaisen postaussarjan ensimmäinen osa käsittelee Sarin treeniä, jokseenkin sekopäistä kuudensadan (600) toiston pakaratreeniä. Mennään meikäläisen olemattomaan 500 toiston reisitreeniin sitten huomenna.

Kuusisataa toistoa kuulostaa paljolta, mutta oikeasti se on aika saatanan paljon. Varsinkin kun nuo toistot jaetaan ainoastaan kolmeen eri liikkeeseen. Jokainen näistä liikkeistä oli yksi jalka kerrallaan tehtäviä liikkeitä ja toteutustapa jokaisessa oli sama, kun toinen jalka tekee työtä, toinen lepää ja sitten vaihdetaan. Yhteensä toistoja tuli siis 100 / jalka / liike. Ei paha, vai oliko sittenkin…

Ensimmäinen liike oli yhdenjalanpakaranostolattiallamaatentoisenjalansojottaessapystyssä

Tässä liikkeessä asetutaan selinmakuulle lattialle, mielellään jumppamaton päälle, jotta liikkeen suoritusmukavuus pystytään maksimoimaan ja keskittymään vain ja ainoastaan olennaiseen, eli pakaralla puristamiseen.

Suorittava jalka asetetaan korokkeelle polvi koukussa ja ”lepäävä” jalka nostetaan pystysuoraan kohti kattoa. Pakaralla puristaen nostetaan lantio ylös ja pysäytetään hetkeksi yläasennossa puristaen pakaralla. Sitten lasketaan rauhallisesti alas ja toistetaan. Toistoja tehdään niin monta kuin siististi pystytään, jonka jälkeen vaihdetaan jalkaa. Tätä jatketaan kunnes 100 toistoa on saatu tehtyä molemmilla jaloilla.

Toinen liike on pakarapotku taljassa

Molmepiin nilkkoihin kiinnitetään nilkkaremmi, johon taljan köysi saadaan helposti kiinnitettyä. Otetaan hieman etukumara asento, tukijalka hieman koukussa. Suositeltavaa on myös ottaa kiinni jostakin tuesta jotta asento on tukeva. Sitten lähdetään viemään työskentelevää jalkaa taakse ikään kuin potkuteltaisiin potkukelkalla, mutta reilusti ylemmäs. Ylhäällä taas pysäytetään liike hetkeksi ja puristetaan pakaralla. Suoritustapa on sama kuin ensimmäisessä liikkeessä, liikettä tehdään vuorojaloin kunnes molemmilla jaloilla on saatu tehtyä 100 toistoa. Painomäärä kannattaa valita siten, että ensimmäisellä kerralla toistoja tulee noin 20-25, toistomäärä vähenee väkisin sarjojen edetessä.

taljassa

Kolmas ja viimeinen liike, sivupotku taljassa

Nilkkaremmit pidetään kiinni nilkoissa, huohotetaan hetki, hörpitään palkkaria ja jatketaan. Periaate pysyy samana, nyt vaan käännytään kyljittäin taljaan ja viedään jalkaa sivulle sen sijaan että potkaistaisiin taakse. Taas pysäytetään liike yläasennossa hetkeksi ja tehdään niin monta toistoa kuin pystytään. Sitten vaihdetaan jalkaa ja jatketaan, kunnes se sama 100 toistoa on koossa molemmilla jaloilla.

Homma on kasassa ja pakaroissa pitäisi tuntua mukava pakotus, ehkä jopa polte. Uskallatteko kokeilla?

Sarin treenikuteet löytyy muuten Fit4You-verkkokaupasta. Paita löytyy TÄÄLTÄ heinäkuun ajan kampanjatarjouksessa hintaan 26,90 € ja housut TÄÄLTÄ hintaan 49,90 €