Mitä on Karmarock ilman Maj Karmaa?

Kukaan meikäläisen some-kanavia seuraava ei varmasti ole välttynyt viime päivien aikana erinäisiltä Karmarock-aiheisilta kuvilta tai julkaisuilta. Kerrotaan nyt vielä kuitenkin varmuuden vuoksi, että viikonloppuna Harjavallassa järjestettiin Karmarock-festarit jo 26:tta kertaa.

Ensimmäisten joukossa paikalla, kuten aina 🙂

Karmarockilla on jo huikean pitkä historia ja perinteet. Esimerkiksi sellainen itsestään selvä perinne, että Maj Karma esiintyy itse omilla festareillaan. Jopa ollessaan muutaman vuoden muuten tauolla, veti Maj Karma vuoden ainoan keikkansa Karmarockissa. Tänä vuonna tähän tuli poikkeus, ensimmäistä kertaa Karmarockin historiassa itse isäntäbändi Maj Karma ei esiintynyt omalla festarillaan. Syynä tähän oli yksinkertaisesti se, ettei bändin solisti Herra Ylppö pystynyt laulamaan rajun flunssansa takia. Yleisön huulilla pyörikin ainakin alkuillasta yksi kysymys:

Mitä on Karmarock ilman Maj Karmaa?
Festarikuoharit juhlan kunniaksi!

Sinänsä hauska yhteensattuma on, että jo kolmannen vuoden peräkkäin Karmarock päätti jälleen pitää esiintyjälistansa salaisuutena, mikä aiheutti tietynlaista keskustelua tapahtuman Facebook-sivulla ennen festareita. Keskustelu kiihtyi entisestään salaiseksi tarkoitetun esiintyjälistan vuodettua vahingossa julkisuuteen. Oma mielipiteeni on aina ollut, että Karmarockiin ei tulla minkään tietyn esiintyjän takia, Karmarockiin tullaan Karmarockin takia. Nyt oltiin kuitenkin tosipaikan edessämiten käy jos itse Maj Karma ei esiinnykään Karmarockissa? Joudunko pyörtämään puheeni?

Leiri pystyyn tuttuun paikkaan ja nauttimaan festareista!

Täytyy myöntää, että kun festarialueelle tullessa saimme kuulla ikävän uutisen, emme ensialkuun uskoneet sitä todeksi, pidimme sitä järjestäjien jekkuna, varsinkin kun korvaavaksi bändiksi kerrottiin niinkin osuvalla nimellä varustettu orkesteri kuin Salaliitto. No lopulta selvisi ettei kyseessä ollut sen suurempi salaliitto, vaan kylmä totuus. Ylpöltä ei todellakaan pihissyt kurkusta puheääntä saati sitten laulua. Tämän tiedon iskostuessa tajuntaan joutui ihan oikeasti miettimään onko Karmarock Karmarock ilman Maj Karmaa…

Karmarock-fiilis
Karmarock-fiilis

Kuten olen aiemmin kirjoittanut, Karmarock ei ole vain tapahtuma, se on tunne, se on ATTENTAATTI se on Karmarock-fiilis, jota ei missään muualla ole. Pienen alun takeltelun jälkeen, viltillä istuessa ja nauttiessa hyvästä seurasta, musiikista ja virvokkeista, se alkoi vallata mielen. Nyt ollaan Karmarockissa, nyt nautitaan. Lopullisen niitin fiilikselle antoi Huora.

Huora

Siis bändi nimeltä Huora. Enpä muista milloin olisi ollut kahden aikaan iltapäivällä minkään bändin keikalla niin kova meno kuin nyt. Huora otti yleisönsä ja Karmarock oli potkaistu kunnolla käyntiin. Huoran keikka oli kuin vihainen mummo, joka potkaisee käsilaukun pöllijää munille ja lyö sateenvarjolla päähän.

Kun homma oli lyöty käyntiin, jatkui Karmarock taatun tutulla tavalla ja Mara Balls:n huikealla keikalla. Mara-keikan jälkeen hiippailtiin anniskelualueen pikkulavalle kuuntelemaan Opunui:ta jonka soundit ja esitys oli jotain paljon pientä kojuaan isompaa. Opunui jätti yleisön seisomaan suu auki kuin festarisian konsanaan.

Opunui
Festarisika

Meno ja fiilis ei laskenut tippaakaan Happoradion kiivetessä lavalle soittamaan hittejään. Siinä hoilasi yleisö mukana lähestulkoon jokaisessa biisissä.

Happoradio

Seuraavaksi Apina veti räppiä, P Käppi ja Kairon Irse jotain ihan muuta.

Jos Karmarockissa on vuosia sitten ollut erinäisiä huumoripitoisia juttuja kuten Maailman pienin yökerho ja polkupyöräsimulaattori, oli tällä kertaa luvassa jotain ihan uutta. Tällä kertaa järjestettiin nimittäin Karmarockin historian ensimmäinen Book Corner, jossa paneelikeskustelijoina oli kaksi kirjailijaa, Tommi Liimatta ja Marko Annala Maj Karman basistin, Koo Kuritun johtaessa keskustelua. Ihan mieletön juttu keskellä Rock-festaria, näitä kavereita olisi kuunnellut mielellään pidempäänkin.

Book Corner, Tommi Liimatta, Koo Kurittu ja Marko Annala

Seuraavaksi olisi sitten ollut Maj Karman keikan vuoro. Kyllä siinä pieni kaiho sisällä kävi kun yhdessä huudettiin Attentaattia. Ei varmasti ollut helppo paikka Salaliitolle nousta lavalle Maj Karman tilalle, mutta hyvin siitä vaan selvittiin, niin bändi kuin yleisökin.

Se on! ATTENTAATTI!
Loppuhuipennus

Ilta hämärtyy, lavalle nousee Mokoma, akustiset soinnut alkavat soida ja yleisö villiintyy…

Mokoma

Olen nähnyt Mokoman useamman kerran livenä ja akustisenakin jo kolmesti, silti täytyy kyllä sanoa että tämä kerta oli jotenkin ihan omaa luokkaansa. En tiedä oliko osa Karmarock-fiilistä vallannut Mokomankin vai mikä antoi tälle keikalle sen pienen lisän, sen joka nosti sen aivan omiin ulottuvuuksiinsa.

Mokoma

Mokoman keikan lopuksi nähtiin se, mitä encore todella tarkoittaa. Se ei tarkoita sitä, että keikkasettiin on jo valmiiksi suunniteltu paluu lavalle ja silloin soitettavat biisit. Se tarkoittaa sitä, että yleisö ei lopeta huutamista, se tarkoittaa sitä että Jone Nikulan ääni ei kuulu yleisön mylvinnän yli kun hän yrittää juontaa seuraavaa esiintyjää lavalle, se tarkoittaa sitä että yleisö ei lopeta juutoaan ennen kuin bändi palaa lavalle soittamaan vielä sen yhden biisin, jota ei ole edes harjoiteltu. Mieletön kokemus.

Mitä on Karmarock ilman Maj Karmaa?

Palataan vielä alun kysymykseen, sillä nyt osaan antaa siihen vastauksen. Karmarockia ei ole ilman Maj Karmaa. Sillä vaikka Maj Karma ei soittanut tänä vuonna Karmarockissa, oli se silti vahvasti läsnä. Sairastunutta Ylppöä lukuun ottamatta muu bändi ahersi koko ajan festarin sujuvuuden takaamiseksi. Tutut tyypit touhusivat kuka tukka pystyssä, kuka tukka tai parta heiluen, varmistaen sen, että festareilla vallitsi se sama tuttu ja ainutlaatuinen Karmarock-fiilis, joka tekee Karmarockista Karmarockin.

Kaljupää ja rumputaiteilija Jii Savolainen
Kaljupää ja kitarajumala Häiriö Piirinen
Kaljupää ja bassonpomputtelija, toimittajalahjakkuus Koo Kurittu

Vaikka Karmarockin olisi luonnollisesti kruunannut ilmoille räjähtävä Metallisydän tai Valaiden Laulu, oli Karmarock jälleen kerran, täysin kiistatta, vuoden kohokohta. Edelleen olen sitä mieltä, että Karmarockiin ei tulla minkään tietyn bändin takia, oli se sitten vaikka Maj Karma itse. Karmarockiin tullaan Karmarockin takia. Nyt jäädään taas malttamattomana odottamaan ensikesää ja heinäkuun viimeistä viikonloppua.

Kiitos vielä Karmarock-jengille jälleen kerran mahtavista festareista ja juttutuokioista, nähdään taas ensi vuonna!  Kiitos myös Don Säilälle haastattelusta ja Jone Nikulalle ja Marko Annalalle kaverikuvista!

Kaljupää ja mies jolta kaikki kaipaaat hyväksyntää, Don Säilä
Kaljupää ja kirjailija/rock-tähti Marko Annala
Kaljupää ja pitkätukkahippi Jone Nikula

Karmarock-konkarin festarivinkit

Taas on käsillä se odotetuin aika vuodesta, tulevana lauantaina järjestetään Harjavallassa Karmarock-festarit jo 26:nnen kerran. Näistä kerroista olen itse ollut mukana arviolta kaksikymmentä kertaa ja nyt ajattelin jakaa kokemuksen tuomia vinkkejä muillekin festarikävijöille. Vinkit on tarkoitettu erityisesti Karmarockia varten, mutta toimivat hieman sovellettuina varmasti myös muilla festareilla.

Karmarock
Karmarock 2016

Omat juomat

Ainoastaan Karmarockissa käyneet voivat tietää mikä on Karmarock. Sitä on lähes mahdotonta sanoilla kuvailla, mutta lähimmäs pääsee kuvaamalla Karmarockia tunteena, fiiliksenä. Karmarock-fiilis muodostuu musiikista, iloisesta mielestä ja piknikistä festarilavojen läheisyydessä. Aiempina vuosina piknikkiin on kuulunut oleellisena osana omat eväät, juomineen kaikkineen. Viimeisinä vuosina kiristynyt lainsäädäntö on vaikeuttanut omien alkoholijuomien tuomista Festarialueelle. Toki alkoholiannoksensa voi ostaa kohtuullisella hinnalla festarialueen anniskelualueelta, Kaljaamosta, mutta tässä nyt kuitenkin muutama varma vinkki omien alkoholijuomien salakuljettamiseen alueelle.

Maj Karman Kauniit Kuvat, Karmarock 2004
Bajamaja

Festarialueella on aina festarivessa. Motivoitunut kaljanpiilottaja ottaa etukäteen selvää mistä tuo festarivessa alueelle tulee ja käy piilottamassa vessan sisään tiiviisti vuoratussa kylmälaukussa oman alkoholiannoksensa. Sitten festarialueella menee vaan muina miehinä (tai naisina) vessaan, pujottautuu pissa-aukosta festarivessan sisään ja hakee piilottamansa juomat. Vaihtovaatteet kannattaa varata mukaan.

Maj Karma, Karmarock 2013
Joki

Karmarock järjestetään aivan Kokemäenjoen rannassa, itseasiassa festarialue rajoittuu yhdeltä osaltaan jokeen. Ovela kaljanpiilottaja käy viemässä katiskan täynnä olutpulloja rannan lähettyville aiemmin viikolla ja sitten vaan käy aina välillä sukeltelemassa itselleen festarijuomaa.

Maj Karma, Karmarock 2008
Kuoppa

Yksi vaihtoehto on käydä hyvissä ajoin etukäteen kaivamassa aarrekätkö festarialueelle. Kuoppa kannattaa kaivaa riittävän syväksi, sillä Karmarockin talkooväki on tunnetusti melko janoista ja saattaa haistaa heikosti haudatun olutkätkön hyvinkin helposti. Aarrekätköstä voi varmuuden vuoksi piirtää vaikka kartan, jotta sen varmasti sitten festareiden aikana löytää. Hommaa hankaloittaa jossakin määrin se, jos kätkö sattuu osumaan esimerkiksi esiintymislavan alle. Aiempina vuosina festarialueella on nähty myös esimerkiksi maailman pienin yökerho ja polkupyöräsimulaattori, joiden sijoittumista ei voi juurikaan ennakoida.

Maj Karma, Karmarock 2015
Kalsarit

Viimeisenä ja tylsimpänä keinona on piilottaa alkoholikätkö omiin kalsareihin. Aika harva järjestysmies on niin innokas, että lähtisi tutkimaan ihan jokaisen festarivieraan kalsareiden sisältöä. Tässä tapauksessa suosittelen valitsemaan esimerkiksi taskumatillisen jotain väkevämpää, sillä kovin montaa puolen litran oluttölkkiä ei tällä keinolla ole mahdollista festarialueelle salakuljettaa. Joissakin tapauksissa jo yksikin tölkki saattaa herättää epäilyksiä…

Maj Karma, Karmarock 2011

Varustautuminen

Festareille voi toki lähteä ilman minkäänlaista varustautumista, mutta itse suosittelen ottamaan mukaan hiukan jotain muutakin kuin pällä olevat vaatteet ja luottokortin.

Maj Karman Kauniit Kuvat, Karmarock 2001
Viltti

Kuten aiemmin kuvailin, Karmarock on piknik-tyyppinen festari, jossa useimmiten levitetään maahan oma viltti, jolla istuskella ja jutella ystävien ja tuttujen kanssa, syödään (ja mahdollisesti juodaan) omia eväitä ja fiilistellään musiikkia käyden aina välillä heilumassa myös lavan vieressä bändien esityksiin eläytymässä. Toki voi valita myös viltiltä viltille kiertämisen, jolloin ei omaa vilttiä tarvitse mukaan varata. Tämä keino usein helpottaa myös juomapuoleen, samalla kun voi hörppiä vähän jokaisen lasista.

Karmarock 2011
Sadeviitta

Sateenvarjoja ei festareilla katsota hyvällä, ne kun estävät aika tehokkaasti näkyvyyden lavalle yleisön seassa levitettyinä. Suosittelenkin ottamaan mukaan kertakäyttöisen sadeviitan, jonka voi dumpata roskikseen sateen loputtua. Toisaalta, sade on asennekysymys.

Karmarock 2013, muka jotain sadetta.
Festarivaatteet

Karmarockissa ei ole pukukoodia, vaan pukeutua voi ihan miten haluaa. Vaatteet ovat kuitenkin yleisesti ottaen suositeltavia, joskaan ei käsittääkseni ihan pakollisia. Oma rakas festaripaitani on nähnyt melkein yhtä monet Karmarockit kuin minä itsekin…

Ystäviä

Tärkein mukaan otettava on ystävät, joiden seurassa viihtyä ja nauttia mahtavasta päivästä. Karmarock-fiilis moninkertaistuu kun sen voi jakaa hyvien ystävien kanssa.

Karmarock 2016

Esiintyjät

Jo kolmatta vuotta Karmarock ei ilmoittanut festarin esiintyjiä etukäteen, mikä on mielestäni ollut loistava ratkaisu. Vaikka Karmarockissa on koettu vuosien varrella mielettömiä keikkakokemuksia esimerkiksi Apulannan, Amorphiksen ja Mokoman keikoilla, ei Karmarockiin tulla minkään tietyn esiintyjän takia. Karmarockiin tullaan Karmarockin takia.

Mokoma, Karmarock 2009

Isojen tunnettujen bändien keikkojen ohella on vuosien varrella tullut vastaan ihan mielettömiä kokemuksia bändeiltä, joista ei etukäteeen ollut mitään hajuakaan. Vuosien varrelta nousee mieleen esimerkiksi Takiainen ja Klaani, sekä nyt viimeisimpänä parin vuoden takaa Tiisu, joka vei minut aivan mukanaan, vaikken ollut aikaisemmin kuullut bändistä mitään. Sittemmin Tiisusta on saanutkin kuulla ja on se tainnut viedä mukanaan muitakin…

Tiisu, Karmarock 2015

Kaikkiin esiintyjiin kannattaa suhtautua ennakkoluulottomasti ja heittäytyä täysillä mukaan. Sitä on se Karmarock-fiilis.

Häiriö ja Kurittu, Karmarock 2014
Nähdään Karmarockissa lauantaina!
Ylppö, Karmarock 2014