Fitness melkein pilasi elämäni

Elin vuosia sitten aivan normaalia nuoren miehen elämää, autuaan tietämättömänä fitnessistä tai muistakaan kamalista urheilulajeista. Jääkiekkoa tuli katsottua telkkarista ja joskus formulaa, siinä kaikki. Tupakkaa poltin, kuten kaikki kovat jätkät ja kännin vedin kerran, pari kuussa. Herkuttelin Hesen hampurilaisilla silloin kun teki mieli, aurinko paistoi ja linnut lauloivat, aina. Kaikki muuttui kun aloitin salitreenit…

Fitness melkein pilasi elämäni

elämäni

Alkuun treenaamiseni oli ihan vaan harrastuksenomaista, silloin tällöin salilla käymistä ilman sen kummempia tavoitteita. Pikkuhiljaa aloin viettää salilla enemmän ja enemmän aikaa, opin oikean penkkitekniikan ja kokeilin kyykkäämistä… No niinhän siinä kävi, että jäin koukkuun.

Vuosien varrella vajosin syvemmälle ja syvemmälle fitness-maailmaan, vanhat ryyppykaverit jäivät ja lopetin tupakanpolton. Hesessäkin tuli käytyä aina vaan harvemmin ja harvemmin. Baarien sijaan vietin aikani kuntosaleilla ja lenkipoluilla. Vanha, tuttu ja turvallinen, tunkkainen plösö-olo alkoi hiljalleen kadota, ryhti parani ja olo alkoi olla jotenkin energisempi. Näin jälkeenpäin ajatellen silloin olisi ehkä vielä ollut mahdollisuus hypätä pois fitness-laiffista…

En kuitenkaan hypännyt, sen sijaan vajosin syvemmälle. Hankin monijakoisen treeniohjelman ja ruokavalion ja lähdin treenaamaan ihan tosissaan. Samana vuonna vedin ensimmäisen kunnollisemman dieettini. Se oli lopun alkua.

Dieetistä innostuin ja treenasin lisää ja lisää, opettelin uusia treenitapoja ja -metodeita, kokeilin supersarjoja ja pudotustoistoja, jopa tuntumatreenausta. Kehitystä tuli ja olo oli helvetin hyvä. Dieettasin uudelleen ja pääsin mielestäni jopa suhteellisen hyvään kuntoon. Alkoholia en juonut enää ollenkaan ja ruokavaliokin oli pääsääntöisesti erittäin terveellinen. Silloin en itse sitä ei huomannut, mutta jälkeenpäin sen on tajunnut, elin fitness-kuplassa.

Muutama vuosi sitten tuli pohja vastaan. Olo oli mahtava, treeni kulki ja ruoka maistui. Harkitsin tosissani jopa lähtemistä kisadieetille ja laadin itselleni tiukan dieettiruokavalion. Olin juuri laittamassa ensimmäistä parsakaalin murusta suuhuni kun sen tajusin, Fitness on pilannut elämäni!

Uusi alku

Nyt muutamaa vuotta myöhemmin olen onnellisesti saanut elämäni taas hallintaani, korvapuustit maistuvat ja vatsaan on kertynyt terveitä makkaroita. Alkoholiakin olen taas oppinut käyttämään, tosin kohtuudella ja harvoin.

Fitness-elämä on kuitenkin siitä salakavalaa, että kun siihen on kerran hypännyt mukaan, ei siitä monikaan pääse enää kokonaan irti. Edelleen käyn säännöllisesti treenaamassa ja ruokavalion perusrunkokin on kunnossa, vaikka sitä yritän peittää satunnaisella herkuttelulla. Riippuvuus on edelleen olemassa ja vain odottaa uudelleen täysillä mukaan hyppäämistä…

Back to basics – treenaamisen perusasiat kuntoon!

Kuntosalitreeni on pohjimmiltaan melko yksinkertaista touhua, mutta jostain syystä siitä on viimeistään nyt fitness-buumin myötä pyritty tekemään hyvin mystistä ja monimutkaista touhua, lähes rakettitiedettä. Tuntuu että heti treeniuran alkumetreiltä lähtien on useimmilla mukana erikoistekniikat ja personal trainerit sekä viisijakoiset erityistreeniohjelmat joilla pyritään panostamaan kehon heikkoihin puoliin. Tässä huumassa, kaiken erikoisen keskellä, jää helposti ne treenaamisen perusasiat unohduksiin. Ne perusjutut ovat kuitenkin juuri se perusta, jolle koko tuloksellinen treenaaminen rakentuu. Nyt on aika painaa hiukan fitness-jarrua ja palata hetkeksi näihin treenaamisen perusteisiin.

perusasiat

Perusasiat kuntoon

Yksinkertaisimmillaan painoharjoittelu on vastuksen liikuttamista paikasta toiseen. Jotta kehitystä saadaan aikaan, on vastusta hyvä kasvattaa tasaisesti. Eli unohda pudotussarjat, supersarjat ja rest-pauset ja keskity perusliikkeisiin ja niissä käytettävän painomäärän kasvattamiseen.

Muista progressio

Jos tällä hetkellä teet esimerkiksi takakyykkyä 100 kilolla, pidä huolta, että seuraavalla kerralla teet joko isommalla painomäärällä tai vaikkapa yksi tai kaksi toistoa enemmän kuin edellisellä kerralla. Muutoksen ei tarvitse olla iso, eikä edistystä tarvitse tulla jokaisella treenikerralla, mutta jos vielä vuoden kuluttua huhkit sillä samalla painomäärällä ja samoilla toistomäärillä, on jokin pielessä, kehitystä ei ole tullut. Pyri siis koko ajan menemään treeneissäsi eteenpäin.

Unohda kavereiden suosittelemat tai netistä löytämäsi erikoisliikkeet

Keskity perusliikkeisiin, kuten kyykkyihin, punnerrusliikkeisiin ja vetoliikkeisiin. Niiden avulla rakennetaan perusteet noille hienommille erikoisliikkeille. Jos kyykkytekniikka on hukassa tai penkipunnerruksessa hartiat nousevat penkistä, mennään jossain vaiheessa takuuvarmasti metsään. Opettele siis oikeat suoritustekniikat ja keskity perusliikkeisiin. Kun ne sujuvat kuin vettä vaan, voit alkaa täydentää treeniäsi eristetymmillä liikkeillä.

Älä ahnehdi painojen suhteen

200 kilon maastaveto on kova juttu useimmille treeniuraansa aloitteleville. 200 kilon maastaveto selkä köyryssä ei ole kova juttu, vaan sekä helvetin nolo, että vaarallinen juttu. Sama koskee ihan kaikkia liikkeitä. Jos painoa on liikaa, ei liike ole sellainen kuin sen pitäisi olla, mikä taas on sekä naurettavan näköistä, että vaarallista. Paljon tuloksekkaampaa on tehdä liikkeet puhtaasti ja oikealla suoritustekniikalla, vaikkakin sitten hiukan pienemmällä painolla.

Muista treenata kehoa tasapuolisesti

Miehet sortuvat usein treeniuransa alkuaikoina keskittymään liikaakin hauiksen ja rintalihaksen treenaamiseen, unohtaen esimerkiksi jalat lähes kokonaan. Fitness-buumi on taas tuonut naistreenaajille pakonomaisen tarpeen treenata pakaroita lähes päivittäin. Kummassakaan ei ole pidemmän päälle mitään järkeä, kyllä se tasapainoinen ja kauttaaltaan lihaksikas vartalo on paljon paremman näköinen kuin iso peppu yhdistettynä ruikkujalkoihin tai reisiä isommat olkavarret.

20160306_160735

Muista myös levätä

Ihminen ei ole kone, se tarvitsee myös lepoa. Erityisen tärkeää lepo on lihaskasvua tavoiteltaessa, lihaksen kun pitää saada palautua edellisestä rasituksesta pystyäkseen työskentelemään parhaalla mahdollisella tasolla seuraavalla kerralla. Tuon levon aikana lihas paitsi palautuu, myös kasvaa. Älä siis koe huonoa omaatuntoa lepopäivistä, vaan kuuntele sitä huminaa, joka kuuluu lihaksen kasvaessa levossa.

Siinä se

Jos jokainen kohta oli sinulle ihan itsestään selvä, anna palaa ja ota käyttöön erikositekniikat ja monijakoiset erikoistreeniohjelmat. Jos kuitenkin jossakin kohdassa tunsit piston sisälläsi, malta mielesi ja laita perusasiat ensin kuntoon. Voin vakuuttaa että maltti ja asioiden tekeminen kunnolla heti aluksi maksavat itsensä takaisin treeniuran edetessä.