Elämä on ihmisen parasta aikaa?

Musta tuntuu nykyisin aika usein, että mulla ei ole tarpeeksi aikaa. Pitäisi tehdä sitä ja pitäisi tehdä tätä, mutta ei vaan ehdi, ei ole aikaa.

aikaa

Mihin se mun aika sitten menee? Mikä kaikki vie mun kallisarvoista aikaani niin, että tuntuu etten ehdi tehdä mitään?

Työ

No luonnollisesti työ, töissä on pakko käydä jotta riittää rahaa ruokaan. Aika nopeasti katkeaa sähköt ja vedentulokin jos ei ole rahaa maksaa laskuja ja kyllä se pankin setäkin varmasti alkaa kysellä jossakin vaiheessa jos asuntolaina jää maksamatta… Työ on siis välttämätön paha, vai onko?

Mähän tykkään työstäni, koen sen arvokkaaksi ja merkitykselliseksi, kuvittelen jopa olevani siinä aika hyvä. Menen joka päivä mielelläni töihin enkä koskaan ole tehnyt sitä vain rahan vuoksi. En mä työstäni haluaisikaan luopua.

Treenaaminen

Käyn treenaamassa viikossa keskimäärin viisi kertaa, kyllä siihenkin oma aikansa menee. Matkoineen ja suihkussa käymisineen siihen uppoaa aikaa noin puolitoista tuntia joka kerta. Senkin ajan voisi käyttää paremmin. Vai voisiko?

Treenaaminen on mulle paitsi harrastus, myös elämäntapa. Tapa rentoutua ja nollata pää. Treenaaminen saa lähes poikkeuksetta aikaan hyvän ja energisen olon. Mä rakastan treenaamista, enkä koskaan halua luopua siitä.

Bloggaaminen

Mä olen kirjoittanut tätä Metallisydän blogia kohta yhdeksän vuotta. Siihen menee viikossa kaikkineen arviolta noin 15 tuntia. Aika paljon vai mitä?

Bloggaaminen on vuosien myötä muuttunut ajankulusta harrastukseksi ja tietyllä tavalla osaksi mun identiteettiä. Mä rentoudun kirjoittamalla näitä höpöhöpöjuttuja ja nautin bloggaamisesta tosi paljon. En varmaan enää edes osaisi olla kirjoittamatta, enkä todellakaan halua.

Perhe

Viimeisenä se tärkein. Perheen ja läheisten ihmisten kanssa vietetty aika on se kaikkein tärkein juttu. Mikään ei voita yhteisiä luistelureissuja, leipomista, lautapelien pelaamista tai jonkin hömppäohjelman katsomista yhdessä sohvalla.

Mihin mulla ei riitä aikaa?

Lähes mun kaikki aika jakaantuu noiden edellä mainittujen asioiden kesken. Mihin muuhun mulla sitten pitäisi olla aikaa?

Ei hajuakaan.

Silloin kun olen treenaamassa, mulla on kiire kotiin perheen luo. Töihinkin pitäisi ehtiä ajoissa ja blogiteksti kirjoittaa seuraavalle päivälle. Koko ajan on kiire, mutta pitäisikö vaikka välillä hiukan hidastaa? Silloin voisi huomata että ei tässä ole mihinkään kiire, mun aika jakaantuu just niiden asioiden kesken, jotka on mulle tärkeitä, joihin haluankin aikani käyttää.

Just äsken pelasin shakkia kolmevuotiaan kanssa eikä meillä ollut kiire mihinkään. Hevonen sai laukata ympäri pelilautaa ihan rauhassa ja välillä laudan ulkopuolellakin, sotilaat saivat marssia mihin halusivat ja torni käydä lego-ukkojen luona kakalla, niillä kun on vessa. Kun unohtaa välillä sen ainaisen kiireen, huomaa että Matti oli ihan oikeassa, elämä on ihmisen parasta aikaa. Siitä pitää vaan osata nauttia, eikä painaa tukka putkella koko ajan johonkin.

Mitkä on SUN panokset?

Luin eilen uutisointia Siltsun uusista toilailuista ja uudesta huumepidätykestä. Siltsun touhuilut saivat minut pohtimaan omalla kotisalilla treenatessa elämää, sitä millaista uhkapeliä se monesti on…

panokset

Panoksena raha

Me jokainen otamme riskejä elämässä, toiset pienempiä, toiset isompia. Monesti riskien ottaminen rinnastetaan raha-asioihin. Onhan se toki riski sijoittaa rahojaan Talvivaaraan, vaikka ennusteet olisivat kuinka hyvät tahansa, laittaa ruletissa koko omaisuus nollalle tai pelata rahansa nettipokeriin. Kaivosyhtiö saattaa sittenkin louhia pelkkää paskaa, ruletin pallo pomppia punaiselle tai all in viedä tuhkatkin pesästä. Riski saattaa olla myös Eurojackpot-kupongin laittaminen farkun taskuun, kuten Loimaalla nykyisin hyvin tiedetään…

Toki sijoittamisen riskejä voi pienentää hajauttamalla, eikä siinä ruletissakaan ehkä kannata laittaa ihan kaikkea samalle numerolle. Nettipelaamiseen löytyy vinkkejä esimerkiksi casinoproffa -sivustolta ja Eurojackpotissakin voi varmuuden vuoksi pelata kimppalottoa jolloin luulisi edes yhden tositteen pysyvän tallessa…

Panoksena terveys

Riskejä voi ottaa monella muullakin tavalla kuin taloudellisesti. Eilen Ylen MOT:ssa puhuttiin dopingista ja mukana oli myös elävä kehonrakennuslegenda Marko Savolainen kertomassa omasta dopingin käytöstään ja siitä, mihin käyttö lopulta johti. Marko oli valmis laittamaan peliin ihan kaiken ja hyvin läheltä piti ettei se maksanut Markolle ihan kaikkea. Panokset olivat paljon suuremmat kuin rahalliset.

Huippu-urheilu on monessa muussakin lajissa harkittujen riskien ottamista. Kukaan ei voi väittää esimerkiksi F1 kilpailujen olevan täysin turvallisia, kun panokset on kovat ja mutkaan mennään miljoonaa, saattaa pieni öljyläikkä radalla aiheuttaa ulosajon. Tosin kun vauhti on veressä, saattaa niitä riskejä tulla otettua turhaan vaikka laskettelurinteessäkin, kohtalokkain seurauksin. Aina kun suorituskyky viedään äärirajoille, on riski olemassa ja se riski on läsnä todella usein huippu-urheilussa lajista riippumatta.

Arjen riskit

Otamme riskejä melkein huomaamattamme myös päivittäin. Ajamme autoa ilman turvavyötä, kävelemme kaupungilla kännykän näyttöä tuijottaen ja luottaen siihen ettei joku auton ratissa tee samoin, tai vaikka ajamme polkupyörällä, jonka jarrujen tiedämme olevan heikossa kunnossa. Useimmiten ei satu mitään, mutta joskus voi olla se kerta kun…

Kannattaakin ehkä miettiä millaisia riskejä ottaa ja milloin. Ihan tyhjän takia ei ehkä kannata riskejä ottaa, varsinkin jos niiden panoksena on muutakin kuin raha.