Keitä me oikein ollaan? – Taustaa dieetille

Viikko sitten kerroin meidän lähtevän Sarin kanssa yhteiselle dieetille. Tänään saatte vähän taustoja jotta homma olisi mielenkiintoisempaa…

dieetille

Miehet ensin…

Moikka, mä olen Jari, ennen fit, nykyään fat ja tarkoitus olisi nyt palata takaisin fittiin… Suurin osa blogin lukijoista tietääkin taustat jo, mutta kerrotaan nyt silti. Olen 36-vuotias elämäntapatreenaaja. Treenivuosia on takana parikymmentä, osa enemmän tosissaan ja osa vähemmän tosissaan. Eniten tosissaan olin tuossa muutama vuosi sitten eläessäni omassa fitness-kuplassani. Silloin arki pyöri treenaamisen ja siihen liittyvien juttujen ehdoilla, ensin treenit ja ruuat, sitten muut jutut. Luojan kiitos kupla puhkesi.

Kuplan puhkeamisen myötä elämä vapautui. Tajusin ettei se fitness ehkä sittenkään ole elämän tarkoitus, ainakaan minulle. Sen jälkeen elämä onkin muuttunut isosti, eikä vähiten perheen ja oman lapsen myötä. Treenaaminen on edelleen todella suuressa roolissa elämässäni ja tulee varmasti aina olemaan. Ruokapuolikin on perusrungoltaan ollut kunnossa, mutta herkuteltua on tullut viimeaikoina melkoisen paljon, jopa siinä määrin että vatsa on kasvanut melkoisiin mittoihin. Voisihan sitä yrittää väittää, että bulkilla tässä ollaan oltu ja suunnitelmallisesti painoa nostettu, samalla valtavia määriä lihasmassaa tahkoten. Totuus valitettavasti kuitenkin on, että kovin suunnitelmallista tuo painon nousu ei ole ollut ja suurin osa massasta on varmasti ihan jotain muuta kuin lihasta.

Sinänsä isimasu ei minua isommin haittaa, se on ihan jees ja olen sinut sen kanssa. Kuitenkin kun tässä yritetään jokin fitness-bloggari olla, niin jo ihan uskottavuuden takia on kai hyvä kuoria ne vatsalihakset esiin rasvakerroksen alta edes silloin tällöin. Nyt on se silloin, nyt laitetaan rasva palamaan ja tästä nykyisestä päälle 106 kilon painosta lähdetään kuorimaan alkajaisiksi 10-15 kiloa läskiä pois ja katsellaan sen jälkeen miltä näyttää, vieläkö jatketaan…

Jari

Ja sitten naiset…

Heippa, olen Sari, 37-vuotias fitmama, jolla urheilu on verissä. Nuorena harrastin pika-aitajuoksua tosissani kunnes oikea polveni sanoi poks ja jouduin leikkauspöydälle. Kilpaileminen aitajuoksussa jäi sinne pöydälle, mutta intohimo urheilua kohtaan ei kadonnut minnekään. Matkan varrelle mahtuu nyrkkeilyä, erilaisia ryhmäliikuntamuotoja ja nyt viimeiset vuodet tavoitteellista kuntosaliharjoittelua. Intohimoisena tavoitteena ja samalla pitkäaikaisena haaveenani on kilpaileminen bodyfitneksessä, kunhan arjen kiireet hieman hellittävät ja hommaan on mahdollista panostaa ihan tosissaan. Arki onkin tällä hetkellä melkoisen kiireistä, sillä treenaamisen ohella pitäisi ehtiä hoitaa niin arjen vuorotyö kuin täysipäiväinen duuni kolmen ihanan lapsen äitinä.

Emilian syntymästä on nyt reilu kaksi vuotta ja raskauskilot on tiputettu jo aikoja sitten, sen kummemmin kuitenkaan dieettaamatta. Viimeiset pari vuotta onkin syöty terveellisen pohjaruuan lisäksi aika paljon kaikkea muutakin ja treenattu kovaa. Nyt on aika katsoa mitä ollaan saatu aikaan, vai ollaanko mitään… Dieettaamisesta on jonkin verran ehtinyt kokemusta kertyä, sillä yhdessä vaiheessa muutama vuosi sitten ne bodyfitneksen kisalavat oli jo konkreettisena tavoitteena ja kisadieetti menossa, mutta erinäisistä itsestäni johtumattomista syistä se jouduttiin jättämään kesken.

Mitään hirveää läskikerrosta ei ole Jarista poiketen päässyt kertymään ja tarkoitus onkin hieman kiristellä nykyistä kuntoa ja katsoa saadaanko aikaan jonkinlaista lihaserottuvuutta. Painoa on tällä hetkellä 61,1 kiloa ja kiristellään siitä nyt alkuun vaikka se 5 kiloa pois ja katsotaan sitten miltä näyttää…

Sari

Molempien dieettien edistymistä, onnistumisia ja sortumisia seurataan täällä blogissa. Kannattaa laittaa seurantaan blogin Facebook-sivu jotta päivitykset ei mene sivu suun…

Syvemmälle projektiin pääsee sukeltamaan Instagramin kautta. Siellä julkaistaan varmasti matkan varrella myös sellaisia juttuja, jotka ei lopulta blogiin asti päädy. Jarin dieetin kulisseihin pääsee kurkkimaan seuraamalla blogin instagram-tiliä ja Sarin edesottamuksia dieetin saralla ja muutenkin pystyy seuraamaan Sarin omalla Instagram-tilillä.

Terveellinen dieettiruokavalio ihan kenelle tahansa

Vuosi on vaihtunut, uudenvuoden lupaukset annettu ja dieetille lähdetty. Moni tuskaileekin tällä hetkellä mitä kummallisempien dieettiviritelmien kanssa syöden pelkkää parsakaalia tai nähden nälkää. Nyt viritelmät voi unohtaa, tämä yksinkertainen ja hyvin helposti muunneltava dieettiruokavalio sopii kaikille ja sillä saa varmasti painon putoamaan terveellisesti ja nälkää näkemättä. Tämä on runko, jonka jokainen voi helposti muokata itselleen sopivaksi- ihan itse.

Terveellinen dieettiruokavalio

Terveellisen ruokavalion perusta on terveelliset raaka-aineet. Kun ruokavalio on koostettu puhtaista ruoka-aineista ja turhat herkuttelut jätetty pois, ei nälkää tarvitse nähdä ja paino putoaa silti. On oikeasti aika yllättävää kuika paljon puhdasta ja ravinnerikasta ruokaa voi syödä myös dieetillä.

dieettiruokavalio

Lähdetään liikkeelle aamupalasta

Aamupalaa ei turhaan kutsuta päivän tärkeimmäksi ateriaksi, sillä yöllä kehon energiavarastot ovat tyhjentyneet ja aamulal ne on saatava täytettyä päivän askareita varten. Puuro on erinomainen aamupala myös dieetille, sillä sen sisältämät hiilihydraatit täyttävät tehokkaasti kehon energiavarastot. Puuron voi maustaa heittämällä sekaan vaikkapa hiukan pakastemarjoja tai lorauttamalla sokeritonta mehukeittoa. Puuroa on hyvä höystää hiukan proteiinilla, jotta nälkä pysyy pidempään poissa. Siihen käy hyvin vaikkapa raejuusto tai pari keitettyä kananmunaa.

Lounas ja päivällinen

Lounaan vuoro on kolmisen tuntia aamupalan jälkeen. Dieettiruokavalio ei ole mitään rakettitiedettä. Makroarvoja ei tarvitse tavallisella dieetillä osata laskea. Riittää että käyttää ihan normaalia maalaisjärkeä ja koostaa sekä lounaan että päivällisen sopivasta määrästä hiilihydraattia (riisi, pasta, peruna) ja sopivasta määrästä suhteellisen vähärasvaista lihaa, kanaa tai kalaa. Dieetillä kun ollaan, unohdetaan kermakastikkeet ja maustetaan ruoka mieluisilla mausteilla. Kuka tykkää pippurista, kuka chilistä. Ketsuppiakin voi huoletta lurauttaa mukaan jos siltä tuntuu.

Määriä on turha stressata. Kun pitää aterioiden välit sopivan lyhyinä, ei tule kerralla syötyä liikaa. Toki punnitakin saa jos siitä tulee hyvä mieli.

dieettiruokavalio

Päivällisen kanssa sama homa, sopiva määrä hiilareita ja sopiva määrä proteiinia. Molemmilla aterioilla lautaselle on hyvä mahduttaa myös kasviksia, ne näyttävät kivoilta, maistuvat hyviltä ja keventävät ruokavaliota mukavasti. Mukaan voi heittää myös papuja tai sitä parsakaaliakin, jos uskaltaa…

Vaihtelua kannattaa harrastaa, sillä pelkkä kana ja riisi alkaa helposti tökkiä jos sitä syö viikonkin kahdesti päivässä. Kun käyttää riisiä, pastaa ja perunaa sekä lihaa, kanaa ja kalaa monipuolisesti, kantaa dieetti varmasti pidemmälle.

Iltapala

Illalla päivän askareet on takana ja on aika rauhoittua nukkumaan. Isommin ei enää hiilareita tarvita ja siksi jonkinlainen munakas onkin hyvä valinta iltapalaksi. Pari-kolme kananmunaa pannulle ja sekaan paprikaa, sieniä, sipulia, mitä nyt keksiikin. Juustoakin voi mukaan laittaa jos haluaa, jos munakas sen avulla maistuu paremmin.

Välipala(t)

Noiden päivän pääaterioiden lisäksi on hyvä syödä yksi tai kaksi pienempää välipalaa jotta aterioiden välit ei veny turhan pitkiksi. Tällöin ei nälkä iske, tule ahmittua liikaa ja makean himokin pysyy aisoissa. Samalla myös verensokeri pysyy tasaisempana eikä kiukkukerroin kasva turhan suureksi. Stereotypia kiukkuisesta dieettaajasta on muodostunut juuri sen takia, että dieetillä on syöty liian harvoin. Nälkä yhdistettynä laskeneeseen verensokeriin aiheuttaa lempeimmässäkin ihmisessä selittämättömiä kiukkukohtauksia…

Päivän mittaan kannattaa siis syödä ainakin yksi välipala, joka voi olla vaikkapa maitorahka ja hedelmä, kananmunalla päällystetty ruisleipäsiivu kahvin kanssa tai vaikkapa jonkinlainen smoothie tai proteiinidrinkki. Vaihtoehtoja on valtavasti.

dieettiruokavalio

Tiivistelmä

  • Kun syö riittävän usein, pysyy ateriakoko järkevänä, makeanhimo kurissa, eikä tule ahmittua. Myös lähipiiri on tyytyväinen kun dieettaaja ei ole kiukkuinen kuin ampiainen.
  • Puhtaista ja terveellisistä ruoka-aineista tehtyä ruokaa saa syödä melko reilusti, tällöin ei nälkä kiusaa ja paino putoaa.
  • Jos jostain ei tykkää, sitä ei kannata väkisin syödä (esim. parsakaali, kuka hullu siitä tykkäisi…) Väkisin syöminen vain turhaan tappaa motivaation dieettiin ja repsahdus on vain ajan kysymys.
  • Dieetti ei ole kuoleman vakavaa. Jos tulee herkuteltua, kannattaa vaan repiä itsensä irti siitä sipsipussista ja aloittaa uudelleen. Sinnikkyys palkitaan.