Tiukka dieettiviikko – mitä se sitten tarkoittaakin…

Viikko sitten maanantaina lähti liikkeelle tiukka dieettiviikko, todella tarkkaa syömistä ja tiukkaa treeniä lämpenevän kesäilman buustaamana. No mites siinä sitten kävi?

dieettiviikko

Jari

Maanantaista se starttasi, tiukkaakin tiukempi dieettiviikko. Fiilis oli hyvä ja treeni kulki, dieettiruuat maistui ja olo tuntui energiseltä. Usko dieettiin oli palannut ja hyvä kesäkunto siinteli mielessä. Olin jopa varautunut illan herkkuhampaan kolotukseen, kerrankin ei tarvinnut taistella itsensä kanssa Emilian puolitäyden karkkipussin huhuillessa nimeäni kaapista muiden nukkuessa. Pikkuporkkanoita rouskutellessa sormet lensivät näppäimillä ja blogitekstiä syntyi.

Olisihan se pitänyt arvata, että nurkan takana piileskeli itse vittuperkele ja suunnitteli jotain ikävää pääni menoksi. Usein käy juuri niin, että kun salilla treeni kulkee erityisen hyvin, se ennakoi sairastumista. Niin tälläkin kertaa.

Keskiviikkona tunnustelin töissä että kurkkua aristaa. Päätin etten nyt päästä flunssaa tulemaan ja lastasin suuhuni tuplamäärät vitamiineja, mutta niin vaan yöllä heräsin siihen että kurkku oli kuin vereslihalla. Seuraavana päivänä töissä ollessa nousi kuume ja peli oli pelattu, suunta oli kotiin sohvalle, missä tuli vietettyä enemmän tai vähemmän seuraavat pari päivää.

Kuume ei missään vaiheessa ollut 38:a korkeampi, mutta se kurkku, ai saatana. En ainakaan muista että minulla olisi koskaan ollut kurkku niin kipeä, jokainen nielaisu sattui niin että oli pakko irvistää ja tuntui että kurkku on täynnä avohaavoja. Se pari päivää menikin lähinnä kylmää juoden, mitään kiinteää ei pystynyt nielemään ja Pepsi Max:kin kirveli kurkussa, lähes maailmanloppu siis. Lauantaina kokeilin syödä hiukan jäätelöä ja se onnistui, tuntui jopa hyvältä kurkussa. Nyt tätä kirjoitellessa uskoisin elämän jo alkavan voittaa, olen sanut jo syötyä hiukan Emilian kanssa leipomiamme sämpylöitä, joten kaipa se riisi ja jauhelihakin kohta onnistuu.

No, tuli siitä ainakin kohtalaisen tiukka dieettiviikko, tuskin yhdelläkään viikolla on kalorit jääneet näin alhaisiksi vaikka jäätelöäkin tuli syötyä 😀

Sari

Jarin sairastelua vierestä seuranneena en voi muuta kuin toivoa itse säästyväni moiselta. Joko se kurkku on ihan oikeasti hullun kipeä, tai sitten kyseessä on pahamaineinen miesflunssa…

Mun dieettiviikko ei ole isommin eronnut muista, mitä nyt loppuviikosta hiukan aikataulut hankaloituivat kun toinen arjen pyörittäjistä oli vuoteen oma. Treenit olen silti saanut tehtyä suunnitellusti ja vaikka vaa’alla en olekaan vähään aikaan käynyt, alkaa oma kunto hiljalleen olla siinä mitä tässä lähdin tavoittelemaan. Toki vielä voisi hiukan kiristellä, mutta siihen tarvittaisiin jo säännöllisiä aerobisia ja niihin ei vaan yksinkertaisesti tällä hetkellä riitä aika. Kiva kesäkunto tässä kuitenkin oli tavoitteena ja se alkaa olla saavutettu.

Se mikä tästä dieetistä pienentyneen rasvaprosentin ja vyötärön ympäryksen lisäksi jäi käteen oli se, että löysin taas kadoksissa olleen terveellisen perusruokavalion. Kaikenlainen roska on jäänyt pois eikä niitä oikein edes kaipaa, olo on paljon parempi kun syö puhtaasti. Nyt olen jo pikkuhiljaa alkanut keventää pipoa ja lisäämään leivänpalasen kahvikupin seuraksi tai muuta vastaavaa. Jatkossakin ruokavalion perusrunko tulee pysymään siistinä ja herkuttelut rajoitettuina. Sillä pääsee jo pitkälle.

Nyt alkaa katse olla jo tiukasti syksyn jälkeisessä ajassa, jolloin lähdetään yhteistuumin kasvattamaan raskaiden perusliikkeiden tuloksia ja toivottavasti samalla myös lihasmassaa. Itseasiassa olen tässä jo hiukan maastavetokuntoa viritellytkin ja ihan kivasti se tanko liikkuu. Toivottavasti liikkuu syksylläkin kun siihen aletaan lisäillä painokiekkoja…

.

Kevyet treenikuteet kesän helteisiin kannattaa tilata nyt, Jarilla oleva Better Bodiesin hihaton treenipaita kampanja-alennuksessa Fit4You:ssa kuun loppuun asti hintaan 26,90 € ja Sarilla oleva Better Bodiesin Sports Bra myös alennettuun hintaan 34,90 kuun loppuun asti Fit4You:sta.

Vielä ehdit kesäkuntoon! (Mutta kannattaako se?)

Kesäkunto – tuo kaikkien tavoittelema, mutta harvojen saavuttama ultimaattinen olotila Suomen vähiten kylmänä vuodenaikana. Olotila, jossa vatsalihakset erottuvat t-paidan läpi ja pakaran kaari loistaa maximekon alta häikäisten vastaantulijoiden silmät tehokkaammin kuin aina pilven takana piileskelevä aurinko. Kesäkunto, jota tavoittelemaan useimmat heräävät aivan liian myöhään ja päätyvät paniikissa syömään pelkkää salaattia koko toukokuun – turhaan.

kesäkunto

Ikävä tosiasia teille kaikille, jotka kuvittelette vielä paniikinomaisella viimehetken laihduttamisella karistavanne makkarat vyötäröltä ja löllöt reisistä: Se ei onnistu, se ei kannata, eikä se ole millään tasolla järkevää.

Unohtakaa kaikki viimehetken pikadieetit, kaalikeittokuurit, ketoosit ja paastoamiset. Ne ei oikeasti saa aikaan mitään muuta kuin koko kehon ja aineenvaihdunnan tilttaamisen. Paljon parempi, terveellisempi ja pysyvämpi ratkaisu on lähteä nyt tavoittelemaan kesäkuntoa 2018. Siihen on sen verran aikaa, että homma on mahdollista hoitaa terveellisesti, vetämättä kehoa jumiin ja pääkoppaa tilttiin.

Pysyviä muutoksia kehon koostumukseen saa vain ja ainoastaan pitkäjänteisyydellä ja sinnikkyydellä. Muuttamalla elintapoja ja ruokailutottumuksia vähän kerrallaan terveellisempään suuntaan ja lisäämällä siinä sivussa hiljalleen liikuntaa omiin arkirutiineihin.

Jos kuukaudessa tiputtaa paastoamalla muutaman paniikkikilon ja ahtaa itsensä sen jälkeen paria kokoa liian pieniin bikineihin, ratkeavat ne bikinit jo kahden grillimakkaran (tai kesäkurpitsalla täytetyn paprikan) jälkeen paljon ennen heinäkuuta. Sitten voikin vaipua epätoivoon ja mussuttaa pullaa suruunsa koko vuoden, herätäkseen taas samaan paniikkiin ensi toukokuussa.

Dieeteillä, erityisesti pikasellaisilla, on tapana loppua joskus – ja silloin valitettavan usein palataan siihen samaan elintapaan jolla ennen dieettiä ne kilot olivat karttuneet. Jos taas unohtaa dieettikäsityksen, on mahdollista löytää ihan uusi tapa elää – ja samalla pudottaa painoa ihan huomaamatta. Se tapahtuu vähitellen, ei yhdessä hujauksessa, eikä ainakaan paniikinomaisella pikakesädieetillä.