Aloittelija! Näillä kikoilla treenaat kuin konkari!

Maailma on täynnä ihmisiä joita salitreenin aloittaminen kiinnostaisi, mutta salille lähteminen kuitenkin kauhistuttaa. Mietityttää osaako siellä tehdä mitään ja mitä kaikki muutkin ajattelevat aloittelijan nähdessään… Ei hätää, tästä postauksesta löydät varmat kikat, joilla hämäät kaikki luulemaan sinua salitreenaamisen konkariksi!

Aloittelija, treenaa kuin konkari!

1. Muista aina valittaa jonkun paikan olevan kipeä

Kauan treenanneita yhdistää omituinen tarve valittaa kivuistaan ja säryistään. Jos joku paikka on kipeä, se kerrotaan varmasti ainakin kahdelle kanssatreenaajalle ja varmuuden vuoksi sen verran kovaan ääneen että muutkin kuulevat. Polvikivusta saa helposti myös tekosyyn jättää jalkatreeni väliin.

2. Muista pudotella painoja ja jättää ne laittamatta paikoilleen, mutta silti valittaa muille, jotka jättävät painot laitteisiin tai lattioille

Kauan treenannut luulee omistavansa salin jolla treenaa ja saavansa tehdä mitä haluaa. Kauan treenannut kokee, etteivät salin säännöt koske häntä, koska hän jo ikään kuin kuuluu kalustoon. Muiden, erityisesti aloittelijoiden, kokenut treenaaja kuitenkin odottaa noudattavan sääntöjä pilkulleen.

3. Älä koskaan neuvo muita jos sinulta ei kysytä neuvoa

Kokenut treenaaja tietää oikeat liikeradat ja muutkin treenaamisen niksit, mutta ei vahingossakaan korjaa kenenkään muun virheellistä tekniikkaa oma-aloitteisesti, korkeintaan hiukan mulkoilee vihjaavasti. Mutta luoja auttakoon jos joku aloittelija erehtyy kysymään kokeneelta treenaajalta neuvoa, pato ratkeaa. Tällöin kokenut treenaaja muuttuu ammattilaiseksi personal traineriksi, laittaa sinut tekemään pakkotoistoja ja neuvoo samalla niin ruokavalion kuin treenijaonkin suhteen vaikka kyse olisikin pelkästään ylätaljan kahvan valinnasta.

4. Varaa ainakin kaksi laitetta kerrallaan

Kokenut treenaaja tekee aina supersarjoja tai giantsettejä ja niihin tarvitaan monta laitetta yhtäaikaa. Muut voivat kyllä odottaa vuoroaan.

5. Muista karjua ja ryskiä ihan helvetisti

Kokenut treenaaja treenaa aina silloin tällöin kovaa ja se tarkoittaa sitä, että painoja pudotellaan ja paiskotaan normaaliakin enemmän, samalla karjuen eläimellisesti. Kukaan ei tiedä miksi, ei edes kokenut treenaaja itse, niin vaan kuuluu tehdä.

6. Muista aina korostaa tuntuman merkitystä

Kokenut treenaaja voi treenata myös pienillä painoilla, mutta silloin pitää kovaan ääneen koko ajan korostaa sitä, miten tärkeää on pitää tuntuma koko ajan treenattavalla lihaksella ja sitä, että se onnistuu ainoastaan pienellä painomäärällä. Vastapainoksi sitten seuraavassa treenissä taas karjutaan ja ryskitään ihan helvetisti.

7. Googlaa ja opettele muutaman legendaarisen ammattilaisbodarin nimi ulkoa

Jos satut tekemään jonkin liikkeen salilla aivan päin helvettiä ja joku kokenut treenaaja tavoistaan poiketen tulee neuvomaan, kerro naama pokkana että juuri näin se Branch Warrenkin treenaa videoillaan. Seuraavalla viikolla voit pidätellä naurua kun tuo neuvoja on kopioinut sinulta tuon päin persettä tehdyn liikkeen ja kovaan ääneen kehuu sitä muille kokeneille treenaajille.

Aloittelijana kuntosalilla

Vuosi on vaihtunut, elämäntapamuutoksia ja uudenvuodenlupauksia on taas tehty roppakaupalla ja moni suunnittelee aloittavansa salitreenin. Vaikka intoa ja motivaatiota riittää, saattaa kynnys salille lähtemisessä on korkea. Mistä tietää mitä siellä kuntosalilla pitäisi tehdä ja mitä kaikki ne vuosia treenanneet konkaritkin ajattelevat uusista treenaajista? Kehtaako sinne salille edes mennä jos ei omaa jo valmiiksi sikspäkkiä ja tiukkoja pakaroita…

Kyllä kehtaa! Kuntosali on kunnon kohottamista varten. Vanha klisee ”kaikki ovat joskus olleet aloittelijoita” pitää täysin paikkansa, kukaan ei ole ollut fitness-ammattilainen ensimmäistä kertaa salille mennessään.

Mistä teitää mitä siellä salilla pitää tehdä?

Kynnys kuntosalille lähtemiseen saattaa olla korkea. Salilla on valtavat määrät erilaisia laitteita, tankoja ja käsipainoja. Alkuun niiden keskellä on varmasti aika eksyksissä, mistään ei voi tietää miten mitäkin laitetta kuuluu käyttää tai mihin tarkoitukseen mikäkin kahva on tarkoitettu. Salille voi kuitenkin lähteä ihan rohkeasti kokeilemaan ja jos saa vaikka kaverin mukaan, voi yhdessä ihmetellä erilaisia laitteita ja muita härveleitä. Kun muistaa käyttää pieniä painoja ja maalaisjärkeä, tuskin itseään hajoittaa ihan heti. Siinä kokeillessa voi samalla katsella muilta treenaajilta mallia ja kysellä kokeneemmilta neuvoja ja apua, niitä saa aivan varmasti kunhan ei mene kysymään kesken sarjan.

Aina tietysti parempi jos mukaan saa kokeneen treenaajan tai jos neuvoja ja ohjausta on mahdollista saada asiansa osaavalta personal trainerilta. Liikkeiden oikean suoritustavan oppiminen heti alussa on kultaakin kalliimpaa pidemmän päälle. Jos personal trainer kuitenkin tuntuu syystä tai toisesta mahdottomalta ajatukselta, löytyy netistä monenlaisia ohjeita, kunhan osaa hiukan etsiä. Ensihätään apua löytää pienellä haeskelulla vaikka täältä Metallisydämen blogista ja erityisesti kun lähiaikoina saan koottua blogin yläpalkista löytyville alasivuille tärkeää tietoa aloitelijoille sekä jo alkua pidemmälle päässeille treenitietopankin.

kuntosalilla

Entä mitä ne muut treenaajat oikein ajattelevat kun en osaa treenata, enkä edes näytä kuntosalitreenaajalta?

No kertokaapa ensin miltä näyttää kuntosalitreenaaja? Jos stereotyyppi onkin lihaksikas ja tiukkavartaloinen fitness-kundi tai -mimmi, on kuntosalien käyttäjäkunnasta suurin osa ihan tavallisia ihmisiä, jotka ovat kuntosalilla kuntoilemassa. On isoja ja pienia, pitkiä ja lyhyitä, lihavia ja laihoja. Bodareita tai fitness-kisaajia on vain murto-osa kaikista treenaajista.

Voin myös vakuuttaa, että mitä pidempään salilla on treenannut, sitä vähemmän kiinnittää huomiota muihin treenaajiin, aloittelijat mukaan lukien. Pidemmän aikaa salilla viihtynyt kun ymmärtää sen, että jokainen aloittaa joskus ja on oman treeniuransa aikana jo ehtinyt tapaamaan roppakaupalla aloittelijoita, joista on ajan myötä muodostunut salin vakiokävijäkuntaa.

Mitä ne kaikki proteiinijauhot on? Tarvinko heti palkkareita ja muita pulvereita?

Et tarvitse. Alkuun riittää ihan varmasti tavallinen, terveellinen kotiruoka. Vasta kun kuntosaliharrastus on jatkunut pidempään ja jos siitä innostuu enemmän, voi hankkia lisäravinteita tukemaan treenaamista ja täydentämään ruokavaliota, silloin esimerkiksi se laadukas palkkari ei ole ollenkaan huono valinta.

Pitääkö salille mennessä olla jonkinlaiset tietyt vaatteet tai varusteet?

Ei tarvitse, ihan verkkarit ja t-paita riittää, kunhan ne ovat ehjät ja puhtaat. Vaikka sosiaalisessa mediassa kaikilla fitness-mimmeillä onkin saliselfieissään jalassaan uusimmat uudet Six Deuce -trikoot ja Better Bodies -toppi, ei siellä salilla läheskään kaikilla sellaisia päällä ole. Ihan normaaleissa urheiluvaatteissa siellä suurin osa treenaa. Tärkeintä on että itsellä on hyvä olla niissä omissa treenivaatteissa.

Haluan vaan vähän pudottaa painoa ja kiinteytyä, mitä jos musta kasvaa sellanen kauhea lihaskimppu?

Pelko pois, ei kasva. Maailmanhistoria ei tunne yhtään tapausta, jossa kenenkään lihakset olisivat kasvaneet vahingossa liian suuriksi. Kyllä siihen tarvitaan vuosien ja vuosien sinnikästä kovaa treenaamista ja omistautumista. Saattaa tosin käydä niin, että sali-innostus vie mukanaan ja kohta ei pelkkä pieni painon pudottaminen ja kiinteytyminen enää riitäkään 😉

Nyt kaikki arastelu nurkkaan ja rohkeasti salille! Kyykkytangolla nähdään!