Kuuluuko aamupala päivähoidossa kaikille?

Viime viikolla uutisoitiin Vantaalaisen äidin harmistuneen siitä, että hänen päiväkodissa oleva lapsensa oli joutunut katsomaan sivusta kun muut lapset söivät päiväkodissa aamupalaa. Syynä siihen, ettei kyseiselle lapselle annettu aamupalaa, oli Vantaan kaupungin linjaus siitä, että osapäivähoidossa oleville lapsille ei sen mukaan maksuton aamupala kuulu.

aamupala

Taustalla on taas kerran säästösyyt. Onhan se nyt varmasti huima määrä ruokaa, jonka päiväkoti-ikäinen lapsi aamupalakseen syö, mahdollisesti jopa nokare puuroa ja lasi maitoa, ehkä pala leipää. Valitettavasti Vantaan kaupunki joutuu nyt keräämään säästönsä muualta, sillä opetus ja kulttuuriministeriön linjauksen mukaan varhaiskasvatuksessa ei ravinnosta voida periä erillisiä maksuja.

On junttia valittaa säästökohteista ja nostaa esiin esimerkiksi Guggenheim, jonka rakentamista taidetaan taas ihan vakavissaan harkita, mutta teen sen silti. Monessa asiassa säästetään ja ymmärrän aivan hyvin että säästettävä on, rahaa ei ole. Aivan liian usein säästöjen kohteina tuntuvat kuitenkin olevan vanhukset tai pienet lapset, kuten tässäkin tapauksessa. Milloin uutisoidaan vanhustenpalveluiden heikkoudesta, kotihoiudossa olevien vanhusten ateriakokojen olemattomuudesta tai siitä, ettei vanhainkodissa ole tarpeeksi henkilökuntaa pesemään vanhuksia edes kerran viikossa. Vanhuksilta on toki helppo kiristää, he kun eivät itse enää saa ääntään kuuluville tai pahimmassa tapauksessa seuraavana päivänä edes enää muista kaltoinkohteluaan.

Sama koskee lapsia. Itselläni on päiväkoti-ikäinen lapsi ja voin vain kuvitella kiukun jonka minussa saisi aikaiseksi tieto siitä, että lapseni olisi joutunut seuraamaan sivusta muiden ruokailua saamatta osallistua siihen. Lapsi ei voi ymmärtää miksi hän ei puuroa saa vaikka muut saavat. Siinä on kaksivuotiaalle aivan turha selittää mitään säästösyistä – ja yhtä turha niistä olisi minullekaan selittää.

20161106_155510

Ja mitä tulee ajatukseen siitä, että osapäiväisesti päivähoidossa esimerkiksi vanhemman työttömyyden tai osa-aikaisen työn vuoksi olevien lasten vanhempien tulisi maksaa aamupalasta erikseen, en voi ymmärtää kenen idea se on oikein ollut. Siis ihan oikeasti, eiköhän se ole juuri se työttömän vanhemman lapsi joka sen aamupuuron eniten tarvitsee? Mutta ei, heitetään se puuronokare ennemmin roskiin ja jätetään antamatta tuolle osa-aikaiselle lapselle aamupalaa.

Onneksi tässä tapauksessa voitti lopulta järki ja aamupala kuuluu jatkossakin jokaiselle lapselle. On tämä meidän Suomi vaan aikamoinen…

Lähteitä:

Vantaan Sanomat: Vantaalla osapäivähoidossa olevat lapset saavat vain yhden aterian – ”Tästä ei jousteta”

Helsingin Sanomat: Vantaan päiväkodit saattavat alkaa myydä aamupalaa – lapsi joutui katsomaan vierestä, kun toiset söivät

Vantaan Sanomat: Vantaa tarjoaa ilmaisen aamupalan myös osapäivähoidossa oleville lapsille

Helsingin Sanomat: Vantaa taipui päiväkotijupakassa: Kaikki lapset saavat vastedes aamupalaa

 

Metallisydän

7 vastausta artikkeliin “Kuuluuko aamupala päivähoidossa kaikille?”

 1. Mutta toisaalta, jos olet osapäivähoidossa eikö äiti/isä voi keittää sitä puuroa lapselle kotona ja syödä ennen hoitoa?
  Toki ilkeää laittaa lapsi katsomaan muiden syömistä. Tällöin voisi olla että tämä osapäivähoitoinen pääsisi viereiseen huoneeseen vaikka leikkimään, mutta luultavasti siinäkin kohtaa iskee säästösyyt kun ei ole tarpeeksi henkilökuntaa. 🙁 Samaa mieltä silti että ei se lapsi niin paljon syö, etteikö siitä olisi riittänyt.. Luultavasti ne loput puurot meni biojätteeseen. Ja toki mun mielestä kivointa olisi jos kaikille se ruoka kuuluisi olit sitten osapäivän tai kokopäivän…

 2. Itse olen hieman ihmetellyt tästä asiasta nostettua kohua, jossa ilmeisesti taas faktojen tarkistus on kohisijoilta monelta unohdtuntu tai sitten ne on vaan jätetty huomiotta. Siis eihän tuo nyt ole mitenkään tavatonta, ettei puolipäivähoitolaisille kuulu kuin yksi ateria eli lounas. Näin oli jopa silloin kauan sitten, kun itse kotiäidin meitä ja naapuruston lapsikatrasta muun ajan hoitaessa, olin vain puolipäivätarhalainen: meille kuului vain lounas. Tosin tuolloin ja tuossa tarhassa asia oli todennäköisesti hoidettu niin, että me puolipäiväläiset tulimme hoitoon vasta aamiaisen päätyttyä, koska en koskaan ainakaan muista toisten aamiaisen syöntiä seuranneeni tai muualla olleeni sen aikana. Tosin voi olla, että me puolipäiväläiset leikimme toisessa huoneessa kiinnittämättä asiaan – lapsia kun olimme – mitään huomiota. Tässäkin tapauksessa ongelma on enemmän siinä, että puolipäivähoidettaville voisi ehkä koittaa keksiä aamupalan ajaksi mielekästä tekemistä, ettei tarvitsisi vieressä istua toisten ruokailua seuraten. Tosin siitäkin oli sitten jo joku äiti ehtinyt Iltalehteen valittaa, kun heidän pilttinsä ihan eri huoneeseen laitettiin leikkimään, kun muut söivät. Eli teit nykyään niin tai näin, aina on joku ylitiedostava vanhempi valittamassa.

  Mutta kuten edellinenkin kommentoija totesi, jos lapsen vanhempi tai vanhemmat ovat kotona, miksei sitä lasta ehdi ruokkia aamulla ennen tarhaan tuloa. Ja miksi tästä on nostettu taas joku ”työttömien ja köyhien lapsia sorsitaan!” -kysymys. On noita puolipäivähoidettavia aika paljon muitakin kuin työttömien lapset ja kaikille samat säännöt. Puolipäivähoito maksaa paljon vähemmän kuin kokopäivähoito, joten sillä rahalla ei voi saada kaikkia ruokailuja. Tämä on taas vähän sitä, että minulla on oikeus saada, kun minä haluan, muut maksakoot -mentaliteettia, joka tällä hetkellä on valitettavasti Suomessa vallalla todella monella.

 3. Vantaa on tunnettu monikulttuurisuudestaan. Mm. uskonnon opetusta järjestetään yhdessä koulussa 7-8 eri uskontokunnalle ostovoimin, oli oppilaita sitten yksi tai kaksi ketä sitä opetusta on tarvitsevinaan. Erityisopettajien aika menee käytännössä pelkkien uussuomalaisten kaitsemiseen ja niin edelleen. Mistä tähän rahat? No säästetään kantasuomalaisilta. Se kun ei ole rasismia.

 4. Omalta päivähoitoajaltani muistan, että kun tulin hoitoon niin muut lapset olivat usein juuri syömässä. Itse leikin viereisessä huoneessa muutaman muun kanssa, joille aamiainen ei kuulunut. Olin syönyt aamiaisen juuri kotona joten ei todellakaan ollut nälkä, eikä se päiväkodin aamiainen niin herkkua ole että jotenkin olisin kadehtinut niitä lapsia jotka söivät. Lapset tuskin ajattelevat järjestelyn olevan millään lailla epäreilu, vanhemmat vaan taas nostavat haloon..

 5. Jos osa-aikahoito on esimerkiksi 5 tuntia ja lapsi tulee klo 8 hoitoon, niin mielestäni hänelle kuuluu aamupala. Jos taas lapsi tulisi hoitoon vasta vaikka9.30 niin kyllä mielestäni silloin lapselle kuuluisi se välipalakin! Osapäivähoitoa järjestetään mielestäni perheenkin tarpeen mukaan eikä niin että lapsi on aina hoidossa 9-14 niin ettei tarvitsisi aamu-ja välipalaa antaa.

  Ja vaikka varhaiskasvatus nyt onkin menossa huonoon suuntaan henkilökuntavajeen takia, on kokopäiväpedagogiikka mielestäni tärkein juttu lapsen päivässä. Leikkiä, pukea, siirtyä, SYÖDÄ jne.. muiden lasten ja aikuisten kanssa. Siinä oppii huomaamattaan !

 6. Aivan satavarmasti nyt tätä kyseistä äitiä enemmän harmittanut tuo puurottomuus päiväkodissa, ei niinkään lasta. Oman urani aikana näitä tapauksia jolloin lapset eivät syystä tai toisesta aamupalaa syö päiväkodissa, on todella monia. lapsi joka syö aamupalan kotona, on usein hyvinkin tyytyväinen kun saa mennä leikkimään\lukemaan leikkihuoneeseen jonkun kanssa. Ja totta että kaksivuotias ei kaikkea ymmärrä kun selittää säästösyistä ym. mutta ei varmasti myöskään käännä kaikkia tilanteita negatiivisesti häntä vastaan tai koe jäävänsä jostain aina paitsi. Aikuiset osaavat pumpata nämä hyvin esiin..Aika moni lapsi hihkaisee onnesta kun saa jättää pakkoistumisen pöydässä puurolautasen edessä ja on saanut kotona rauhassa syödä mitä tykännyt. Toki syömättömän lapsen ei pidä pöydässä istua kattomassa vierestä. Mutta hei oikeesti…oisko taas yks kärpäsestä härkänen aikunen päässyt uutisiin. Minä en hernettä kyllä nenääni vetäisi jos lapseni söisivät hyvän aamupalan kotona ja saisivat touhuta muita kun toiset syövät. Kun tiedän ettei se todellakaan traumattista ole kun sen järjestää päiväkodissa hyvin…

 7. Meidän perhe on valinnut osapäivähoidon sen takia, koska mies tekee joko aikaista aamuvuoroa tai myöhäistä iltaa, joten meille riittää hoitoajaksi alle viisi tuntia päivässä. Valitessamme hoitomuodon tiesimme ettei lapsi ole oikeutettu aamu- tai välipalaan. Tehdessämme hoitosopimusta lastentarhaopettajan kanssa otimme asian puheeksi ja kysyimme tuommeko lapselle omat eväät vai maksammeko jonkun summan keittiölle. Tahdoimme, että lapsi voisi kuitenkin syödä silloin kuin muutkin. Lastentarhaopettaja räpytteli hetken silmiään ja totesi ettei ole moisesta aikaisemmin kuullutkaan eikä meidän tulisi jatkossakaan tehdä siitä mitään ongelmaa. Jos lapsi on paikalla ruoka-aikaan, hän syö silloin kuin kaikki muutkin. Ihanaa maalaisjärkeä johon silloin tällöin byrokratia viidakossa kohtaa. Olen itsekin hoitoalalla töissä ja tiedän, että aina ruokaa jää tähteeks ja tähteet heitetään roskiin, joten lisäkuluja meidän lapsen ruokailu ei päiväkodille tuo..

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

 
Tykkää jutusta