Roinaaminen, jokaisen oma asia – Vai onko?

Mika Nyyssölä, yksi Suomen tunnetuimmista kehonrakentajista, oli tällä viikolla televisiossa Arman Alizadin vieraana. Jälleen kerran kehonrakentajan ollessa kyseessä nostettiin esiin myös dopingin käyttö, eli roinaaminen. En mene tuon televisiolähetyksen sisältöön sen kummemmin, sen voi jokainen katsoa netistä, vaan kirjoitan omia ajatuksiani roinaamisesta noin parinkymmenen vuoden treenitaustalla.

roinaaminen

Kehonrakennus ja roinaaminen

Lääkeaineiden käyttö ja doping-testit ovat urheilun nykypäivää, tietynlaista kilpajuoksua urheilijoiden ja testaavien tahojen välillä melkeinpä lajista riippumatta. Silti roinaamisesta puhuttaessa tulee useimmille ensimmäisenä mieleen kehonrakentajat. On vaiettu totuus, että kehonrakennuksessa on lähes mahdotonta menestyä puhtailla jauhoilla, mutta on silkkaa sinisilmäisyyttä väittää että muut lajit olisivat huipputasolla yhtään sen puhtaampia.

Ehkä se, mikä nostaa kehonrakennuksen aina doping-keskusteluun, on kehonrakentajien niin selkeä erottuminen muista urheilijoista. Harva osaa erottaa vaikkapa korkeushyppääjän koripalloilijasta tai jalkapalloilijan sählyn pelaajasta, mutta kehonrakentajan erottaa muista varmasti. Kehonrakentajan douppaaminen eroaakin selkeästi esimerkiksi jääkiekkoilijan douppaamisesta siinä, että tulokset ovat niin selkeästi näkyvissä.

roinaaminen

Kuntosaliharrastus ja roinaaminen

Myös ihan tavallisten kuntosaliharrastajien keskuudessa lääkeaineet ovat kohtalaisen yleisiä. Houkutus roinaamiseen on olemassa kun havitellaan kehitystä. Lihasmassan kasvattaminen pelkällä kaurapuurolla kun on tuskastuttavan hidasta. Väitän, että ihan jokainen pidempään salitreeniä harrastanut on jossakin vaiheessa käynyt oman itsensä kanssa keskustelun roinaamisesta, niin minäkin.

Myönnän suoraan, että eräässä vaiheessa houkutus oli suuri. Silloin kehitys salilla oli hidastunut huomattavasti alkuvuosiin nähden ja pieni apu tuohon touhuun kiinnosti. Tuossa vaiheessa kävin itseni kanssa taistelun asiasta ja päädyin lopulta jatkamaan sillä kaurapuurolla, ilman voisilmää.

roinaaminen

Miksi ei?

Päätökseeni eivät vaikuttaneet terveysvaikutukset tai mikään muukaan ns. järkisyy, vaan syy oli hyvin yksinkertainen, en halunnut luopua rakkaasta harrastuksestani. Tiedän, että lääkeaineiden avulla kehitys olisi lähtenyt uuteen nousuun, tulokset olisivat parantuneet ja lihasmassa kasvanut. Se olisi kuitenkin tuonut mukanaan kierteen, roinaamista ei voisi lopettaa. Jos jossakin vaiheessa jättäisin lääkeaineet pois ja jatkaisin ihan samalla tavalla treenaamista, alkaisivat tulokset ja kunto jossakin vaiheessa heikentyä. Vaikka kuinka treenaisin, ei enää kehitystä tulisi, päin vastoin. En usko että tuolloin enää nauttisin treenaamisesta.

Minulla ei ole tavoitteita kisaamisen suhteen, enkä treenaa saavuttaakseni maagista 200 kilon penkkiä. Treenaan siksi, että nautin siitä, enkä halua tämän harrastuksen missään vaiheessa muuttuvan epämiellyttäväksi. Mieluummin jatkan tätä tuskallisen hidasta puurtamista ilman näkyvää tulosta ja nautin siitä.

roinaaminen

Entä muiden roinaaminen?

Minusta roinaaminen tai natuilu on jokaisen ihan oma asia. Vaikka itse olenkin valinnut puhtaan tien, en lähde tuomitsemaan niitä jotka ovat valinneet toisin. Päinvastoin, ymmärrän senkin valinnan. Raja menee kuitenkin kilpailemisessa. Suomessa kilpaillaan paitsi kehonrakennuksessa, jossa ei dopingtestejä tehdä, eli ”kaikki käyttävät” ja esimerkiksi CBB:ssä, jossa urheilijoita testataan eli ”kukaan ei käytä”. Kumpikaan ei varmasti pidä paikkaansa. Kuten alussa kirjoitin, on naiivia ja sinisilmäistä väittää mitään lajia puhtaaksi. Aivan varmasti CBB lavalla seisoo myös niitä, jotka ovat sinne kavunneet lääkeaineiden avulla ja se on asia jota en hyväksy. Niin kauan kuin mukana on yksikin puhdas kilpailija, on munatonta touhua mennä samaan riviin roinaajana. Silloin pitää olla pokkaa ilmoittaa itsensä kehonrakennukseen ja sillä selvä. Sitäpaitsi, onko se mikään voitto jos douppaamalla voitat douppaamattoman kanssakilpailijan?

Metallisydän

9 vastausta artikkeliin “Roinaaminen, jokaisen oma asia – Vai onko?”

  1. Miehet huomio! Haluatteko vielä jatkossa, että ottaa eteen? Pysykää erossa roinasta. Veltto etu veitikka ei houkuttele, vaikka se roikkuis kuinka upean täydellisestä lihaskimpusta. Niin siinä vaan pitemmän päälle käy…. Kun pitkään piikittää ja sitten jättää aineet pois.

    • Itseä huolestuttaa lisäravinne maailman testosteronilisät ja niitä käyttävä nuoriso, kenellä oman kehon tuotanto on jo tapissaa otetaan siihen vielä pillereitä päälle. Tämä sekoittaa sen oman tuotannon niin että voi testosteronituotto loppua jo ennen kolmekymmentä. Ja sitten on siihen liittyviä ongelmia jo kolmevitosena…

    • Aika turhaan rahat menee. Nuori treenaaja pärjää pitkälle perusruualla ja palkkarilla. Halutessaan lisäproteiinia ja ehkä aminoja. Muu on hifistelyä 😉

  2. pitäisi olla eri kilpailut puhtaasti treenaaville ja niille jotka vetävät kaiken mitä voi itseensä piikittää.mulla oli joskus kaveri joka ei enää treenaile niin pisti rahansa aineisiin .sitten kun ihmisille tarkoitetut aineet enää tehonneet niin siirryttiin only animal käyttöön.tuloksia tuli mutta kaverilta hävisi kokonaan toinen kives ja aineet ei enää tehonneet.nykyisin täysin kuutamolla.

    • Niillehän on jo omat kilpailut, tai pitäisi olla. Kehonrakennuksessa ei ole dopingtestejä, siellä käytännössä voi vetää mitä vaan. CBB taas on testattu laji, jonka pitäisi olla puhtaasti treenaaville…

  3. Kiitos erittäin hyvästä ja ennen kaikkea avoimesta postauksesta. Hatunnosto sinulle.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

 
Tykkää jutusta