Tuntuman ja puhtaiden liikeratojen merkitys salitreenissä

Projekti nimeltä Metallisydän Gymin käsipainovalikoiman täydennys etenee hitaasti mutta varmasti. Viime kuussa hankin 1-6 kiloiset käsipainot ja nyt oli 7-10 kiloisten vuoro. Nyt käsipainosetti on melkein valmis, jos vaikka ensikuussa viimeistelisi sarjan asiaankuuluvalla telineellä…

käsipainosetti

Gymin aiempi käsipainosetti sisälsi viiden, seitsemän ja puolen, sekä kymmenen kilon käsipainot, joilla ehkä olisi jotenkin selvinnyt, mutta kun on tottunut ”oikealla salilla” käyttämään kilon välein olevaa settiä, sitä jotenkin kaipasi tuonne omaan kotisaliinkin. Vähän kerrallaan olen tuota settiä nyt koonnut Kuntokaupasta ja enää puuttuu tosiaan teline kyseisille käsipainoille, nykyinen säilytystapa kun ei ole kovin käytännöllinen…

käsipainosetti

Aiemmin kirjoittelin esimerkkejä mihin noita pienimpiä käsipainoja käytän, se teksti löytyy TÄÄLTÄ. Tämä setin isompi pää on varmaan jo ihan jokaiselle salitreenaajalle tuttu, ainakin toivottavasti. Ja jos ei ole, suosittelen vahvasti tutustumaan. Pienemmille painoille on nimittäin funktionsa kehonrakennustreenissä siinä missä isoille painoille voimanostotreenissä…

käsipainosetti

Olen jo aiemmin jauhanut blogiteksteissä puhtaasti ja rauhallisesti tehdyistä liikkeistä, oikeista liikeradoista ja tuntumasta kohdelihaksessa. En ehkä ihan niin paljon kuin Tomi Takamaa, joka on tuntumatreenauksen kruunaamaton kuningas, mutta sen verran kuitenkin, että ainakin hiukan enemmän juttujani lukeneet tietävät, että isoilla painoilla ryskiminen ei ole se minun juttuni.

käsipainosetti

Vaikka ehkä miehekkäämpää olisikin ryskiä isoilla painoilla liiketekniikasta välittämättä, tartun itse mieluummin pienempiin painoihin ja teen liikkeet puhtaalla tekniikalla. Se saattaa johtua yksinkertaisesti voiman puutteesta, tai siitä, että olen sinut feminiinisen puoleni kanssa, eikä minun tarvitse egoilla liian isoilla painoilla. Tai sitten olen huomannut puhtaasti ja tuntumalla treenaamalla saavani liikkeen tuntumaan paremmin oikeassa paikassa ja niveltenkin voivan huomattavasti paremmin kuin ryskimistreenissä.

käsipainosetti

Yhtä paljon kuin olen puolustanut puhtaita liikeratoja, suoritustekniikoita ja tuntumaa kohdelihaksessa, olen puhunut sarjojen loppuun asti tekemisen puolesta. Tässä tullaankin siihen faktaan, että pienemmillä painoilla puhtaasti treenaaminen ei ehkä sittenkään ole vain tissiposkien touhua. Kuka tahansa pystyy tekemään kolmen toiston raskaan kyykkysarjan, mutta ihan joka tyyppi ei tee pienemmällä painolla hackia yli 50 toistoa, niin kauan että kelkka ei oikeasti enää nouse. Sama pätee ihan joka liikkeeseen, isommilla painoilla on paljon helpompi rykäistä epäpuhtaasti se muutaman toiston sarja, kuin tehdä pienemmillä painoilla puhtaasti ja hallitusti pitkä, tuskallisen poltteen kohdelihaksessa aikaan saava sarja.

käsipainosetti käsipainosetti

En tarkoita, että pitäisi treenata pelkästään pienillä painoilla, isommillekin on paikkansa. Noihin isompiin painoihin palataan siinä vaiheessa kun tämä pienempi käsipainosetti on kasassa telineineen (tämän telineen aion niille vielä tilata). Sitten on aika lähteä täydentämään Metallisydän Gymin käsipainovalikoimaa sieltä isommasta päästä…

Metallisydän

7 vastausta artikkeliin “Tuntuman ja puhtaiden liikeratojen merkitys salitreenissä”

 1. Teetkö kaikki treenisi nyt kotisalilla? Entä miten lämmittelet kotona ennen harjoitteita?

  • En, treenaan edelleen pääasiassa ”oikealla” kuntosalilla, kotisalilla lähinnä silloin kun ei ole mahdollista lähteä pidemmälle.

   Lämmittelen samoin kuin kuntosalilla, kohdelihaksia ja pääosin samoilla liikeradoilla kuin varsinaisissa liikkeissä. En salillakaan polje kuntopyörää tms. lämmittelyksi…

 2. Tuli mieleen, kun kaikki nykyään jauhaa tuosta tuntumasta ja pienistä painoista. Eikös se ole progressiivisuuden kannalta kuitenkin aika haasteellista toteuttaa ja lihas kuitenkin kasvaa, kun saa riittävästi kuormitusta? Tuntumatreenaus antaa varmasti hyvää ärsykkeen vaihtelua, mutta kai niillä loputtomia kukaan jaksa heiluttaa? Kunhan pohdin vain, olenko ihan hakoteillä? 🙂

  • Ei tuntuma kohdelihaksessa tarkoita ettei progressioon pyrittäisi. Painomääriä pyritään kyllä nostamaan, mutta ei tekniikan kustannuksella. Tuntuma tarkoittaa ainakin minulla sitä, että liike pyritään kohdistamaan mahdollisimman hyvin kohdelihakselle, pitämään se tuntuma oikeassa lihaksessa eikä repimään kaikin mahdollisin tavoin vaan isompia ja isompia painoja.

 3. Tuli mieleen, kun kaikki nykyään jauhaa tuosta tuntumasta ja pienistä painoista. Eikös se ole progressiivisuuden kannalta kuitenkin aika haasteellista toteuttaa ja lihas kuitenkin kasvaa, kun saa riittävästi kuormitusta? Tuntumatreenaus antaa varmasti hyvää ärsykkeen vaihtelua, mutta kai niillä loputtomia kukaan jaksa heiluttaa? Kunhan pohdin vain, olenko ihan hakoteillä? 🙂

 4. Nyt on pakko sanoa, että on hieman kärjitettyä tekstiä. Ymmärrän tämän siten, että mielestäsi kaikki vähänkään suuremmilla painoilla tehdyt liikkeet ja sarjat ovat järjetöntä ryskäämistä omasta terveydestä välittämättä. Omasta mielestäni kovilla painoilla tehdyt muutaman puhtaan toiston sarjat raskaissa liikkeissä ovat äärimmäisen rankkoja, väsyttäviä ja palkitsevia. Juuri sitä parasta, mitä voikaan tehdä.

  No kuitenkin olemme kaikki erilaisia ja meillä on erilaiset tavoitteet. Pääasia lienee, että jotain edes tekee.

  Kiitos blogistasi, mukava seurata kun lähes päivittäin tulee tekstiä, mutta toivoisin hieman enemmän treeniin liittyviä kirjoituksia. Viime aikoina huolestuttavan moni kirjoituksesi on ollut lähinnä vaatemainoksia.

  • Ymmärsit väärin, tai sitten tuon asian esiin epäselvästi. Ei kaikki suuremmilla painoilla tehdyt liikkeet ole ryskäämistä. Puhtaalla tekniikalla voidaan tehdä isoillakin painoilla ja vielä säilyttää se tuntuma oikeassa lihaksessa kunhan se osataan tehdä oikein. Jos on tarkoitus treenata hauista, ei ole järkeä käyttää heijaria ja kaikkia mahdollisia kehon lihaksia painon ylös saamiseksi ihan vaan jotta saadaan liikuteltua isompia rautoja.

   Teen joka treenissä myös mainitsemiasi muutaman puhtaan toiston raskaita sarjoja, paino sanalla puhtaan.

   Kiitos palautteesta, treenijuttuja siis lisää!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

 
Tykkää jutusta