Taljatreeni ja sen monet ulottuvuudet

Usein ajatellaan ylä- ja alataljassa voitavan treenata vain perinteisiä selkäliikkeitä, hyvä taljalaite taipuu kuitenkin todella moneen muuhunkin. Toki suurilla kuntosaleilla löytyy laitteita joka lähtöön ja joillekin näistäkin liikkeistä löytyy parempiakin vaihtoehtoja, mutta juuri Metallisydän Gymin kaltaiseen pienehköön kotisaliin tällainen laadukas taljalaite tuo valtavasti lisää liikevalikoimaa ja monipuolisuutta treeneihin. Katsotaanpa mitä kaikkea meikäläinen on taljassa jumppaillut…

Ensin luonnollisesti nuo perinteiset ja itsestään selvät selkäliikkeet, ylätaljassa ja alataljassa. Molemmat tehokkaan selkätreenin perusliikkeitä, joihin erilaiset kahvavaihtoehdot tuovat vaihtelua ja erilaista tuntumaa.

taljatreeni taljatreeni taljatreeni

Seuraavaksi onkin käsien vuoro. Talja on erinomainen väline myös olkavarren lihasten treenaamiseen. Ojentajatreenissä saa ylätaljasta puristettua erinomaisen hyvän tuntuman ojentajalle. Suoralla kahvalla ja hiukan raskaammalla vastuksella kunnon pumppi ja pitkällä köysikahvalla ja hiukan kevyemmällä vastuksella vielä eristetymmin ojentajan ulkoreunalle levittäen kädet reilusti ulospäin liikkeen lopussa.

taljatreeni taljatreeni

Hauisliikkeet tehdään vastaavasti alataljalla. Pieni takakeno auttaa saamaan liikkeen pysymään hallittuna ja puhtaana ja rasituksen suoraan hauiksella. Köysikahvalla tehty hammer-liike hauikselle viimeistelee olkavarren treenaamisen.

taljatreeni taljatreeni

Seuraavaksi siirrytäänkin olkapäätreeniin, johon siihenkin löytyy muutama erinomainen taljalla tehtävä liike. Ihan mahtava liike takaolkapäille on ylätaljassa tehtävä takaolkapääsoutu. Harvalal liikkeellä saa niin hyvää tuntumaa muutenkin niin hankalasti treenattavaan olkapään takaosastoon.

20160911_132001

Toinen mahtava taljassa tehtävä olkapääjuttu on kolmen liikkeen combo, jossa tehdään kolme erilaista vipunostoliikettä yhteen menoon. Aloitetaan perinteisestä vipunostosta sivulle, vaihdetaan asento kumaraan jolloin saadaan liike kohdistettua takaolkapäälle. Viimeiseksi noustaan taas ylös ja astutaan vaijerin yli, niin että vaijeri tulee jalkojen välistä ja lähdetään tekemään vipunostoa eteen. Loistava yhdistelmä joka saa takuuvarmasti olkapäät tuleen.

taljatreeni taljatreeni taljatreeni

Samaan putkeen kun tehdään vielä rintalihakselle ristikkäistaljasta tuttu rutistusliike, mutta yhdellä kädellä, alkaa olla yläkeho aika hyvin taputeltu kasaan.

taljatreeni taljatreeni

Vielä olisi jalkaosasto jäljellä… Se onkin hiukan hankalampi nakki, mutta löytyyhän sillekin jotain, ainakin erinomainen pakaraliike, takapotku taljassa. Tekee muuten namia kun potkuttelee menemään oikein pitkään ja hartaasti…

20160911_131636

Ja olihan se pakko kokeilla kyykkyäkin… Sen suosittelen kyllä tekemään ihan perinteisesti tanko niskassa 😀

taljatreeni

Tässä juttua kirjoitellessa paukahti mieleen myös erinomainen treeniliike vatsalle, rutistus ylätaljassa. Siitä nyt jää kuva puuttumaan, mutta jos nappaan siitä kuvan vaikka samalla kun kehittelen tuosta taljassa tehtävästä kyykkyliikkeestä toimivan mukaelman…

Kuten huomaatte, hyvä taljalaite tuo kivasti monipuolisuutta vapailla painoilla tehtävään treeniin. Avainasemassa on kuitenkin kunnollinen taljalaite. Tuota GoFitness Megastoresta hankkimaani Barbarianin ylä/alataljaa uskallan kyllä suositella varauksetta, se yllätti itsenikin positiivisesti olemalla tukevampi ja parempi kuin monet kaupallisten kuntosalien taljat.

taljatreeni

Metallisydän

4 vastausta artikkeliin “Taljatreeni ja sen monet ulottuvuudet”

 1. Moro metallisydän! Miten talja pelittänyt tähän asti? Omalle ammattitason kotisalille seuraava hankinta on juuri ylä ja alataljayhdistelmä tilansäästämiseksi ja kaavailen muutaman vaihtoehdon välillä ja yksi niistä on juuri tämä.

  Onko laite JÄREÄ, eli ei heilu, kestää nitisemättä ja natisematta?
  Väkipyörät ja kaapelit eivät jumita tai mene pois paikoiltaan treeneissä?
  Talja ei tärise tai vispaa, vaikka vetelisi vähän kovempaa?
  Miltä tuo 125kg pakka tuntuu? riittääkö pidemmäksikin aikaa, vai loppuuko heti kesken ?
  Miten huoltopuoli, tarvitseeko paljon hultoa?

  Daniel

  • Terve!

   Mulla ei ole tästä taljasta pahaa sanottavaa, olen todella tyytyväinen. Talja on todella järeä, paljon järeämpi ja vankkarakenteisempi kuin osasin odottaa. Ei heilu eikä nitise. Kaapelit ja pyörät on toimineet hyvin ja painopakka riittää varmasti ainakin mun tarpeisiin, tosin en ”oikealla” kuntosalillakaan käytä isompia painomääriä taljassa. Huolloksi on riittänyt että öljysin nuo ”kiskot” joita pitkin painopakka kulkee.

 2. Moro, harkinnan jälkeen hoidin salille myös samanlaisen taljan. vaikka sinullakin tämän postauksen päivämäärästä päätellen suhteellisen uusi laite, niin onko tuo yksi rasvaus riittänyt, vai rasvaatko kiskoja viikoittain?

  • Ei tarvi viikottain rasvailla, sillon taljan kokoamisen yhteydessä laitoin polkupyörän ketjurasvaa kiskoihin, nyt voisi laittaa uudelleen… Tosin kuulin jonkun joskus kehuvan silikonisprayta… mahtaisikohan se toimia?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

 1
Tykkää jutusta