Mikä saa ihmisen harrastamaan?

Tällä kertaa katsotaan hiukan fitnessin ulkopuolelle, tällä kertaa pohditaan harrastamisen mielekkyyttä yleisemmin, kaikenlaisen urheiluharrastamisen näkökulmasta ja pohditaan kysymystä, mikä saa ihmisen harrastamaan urheilua.

harrastamaan

Nyt ei pohdita kilpaurheilua, vaan nimenomaan harrastusmielessä urheilemista ja sitä, mikä ihme saa luopumaan siitä mukavasta kotisohvasta ja lähtemään urheilemaan uudelleen ja uudelleen kerta toisensa jälkeen. Aihe sai alkunsa tässä eräänä aamuna, jona revin itseni ylös sängystä kuuden jälkeen aamulla ollakseni salilla treenaamassa jo seitsemältä. Kieltämättä tuolloin tuli hieman kyseenalaistettua homman järkevyyttä…

Kilpaurheilijalle vastaus on itsestäänselvä, menestyminen. Missä tahansa lajissa menestymiseen vaaditaan paljon treeniä ja uhrauksia. Jokainen ymmärtää, että kehityksen ja sitä kautta tulevan menestyksen eteen on tehtävä lujasti töitä, treenattava paljon, herättävä aikaisin, syötävä kurinalaisesti jne. Harvempi kuitenkaan ymmärtää vastaavaa panostusta puhtaasti harrastuspohjalta urheiltaessa.

harrastamaan

Onhan se nyt tietyllä tavalla minunkin hullua treenata säännöllisesti ja panostaa treeniin ja kaikkeen siihen liittyvään ilman sen suurempia tavoitteita. Tai toki minulla tavoitteita on, mutta ne ovat omiani, itse asettamiani, eivätkä liity kilpailemiseen. Miksi sitten en tuonakin aamuna kääntänyt kylkeä ja jatkanut uniani?

Yksinkertaisesti siitä syystää, että nautin treenaamisesta ja siihen panostamisesta, puhtaasti syömisestä ja niiden mukanaan tuomasta hyvästä olosta. Sali on paikka, jossa nollaan ajatukseni, paikka jossa pääkoppani rentoutuu. En tule varmaankaan koskaan kilpailemaan keho- tai fitness-lajeissa, mutta tulen varmasti harrastamaan niitä loppuelämäni jos terveys vaan säilyy.

Urheilu ja urheilullinen elämäntapa perusterveellisine ruokineen tuo minulle hyvää oloa ja nautintoa, ja se on syy miksi minä harrastan urheilua. Uskon samoja syitä löytyvän myös muiden harrastamisen taustalta. Jotain mielihyvää siitä harrastamisesta on saatava, sillä eihän kukaan muuten siitä sohvalta nousisi tai jättäisi kylkeä kääntämättä.

Miksi sinä harrastat?

Metallisydän

4 vastausta artikkeliin “Mikä saa ihmisen harrastamaan?”

  1. Salilla käymisen suhteen ihan samat syyt: hyvä olo, nautinto, tyytyväisyys itseeni 🙂 Koiran kanssa treenaillessa on lisänä ilo siitä, millaisen yhteyden eläimeen saa luotua ja se, että kovien harjoitusten jälkeen tyyppi varmasti nukkuu loppuillan ja sitä saa itse heittäytyä ihan rauhassa sohvalle 😀

    • Hehe 😀 Toi sohva-motivaatio on itellekin tuttua koiran kanssa siltä ajalta kun mulla oli ADHD-staffi 😀

  2. Mulla tärkeimmät syyt treenaamiseen on hyvä olo, terveys, tietynlainen kunnianhimo/näyttämisenhalu (haluan olla vahvempi kuin naiset yleensä ja kivannäköiset lihaksetkaan ei haittaa). Aiemmin kun vielä olin yksinasuva sinkku, yksi syy oli myös se että meidän salilta sai aina juttuseuraa, siellä tutustui ihmisiin eikä tullut tekemisen puutetta. Jos en olisi silloin käynyt salilla, luulen että elämäni olisi ollut paljon tylsempää ja yksinäisempää (tai mistä sitä tietää jos olisin keksinyt jotain muuta tilalle). Nykyään parisuhteessa elävänä tuo aspekti ei ole enää ihan yhtä tärkeä, vaikka kyllä silti sosiaalisuus salilla on minulle vieläkin positiivinen lisä harrastukseen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

 
Tykkää jutusta