Mikä fitness -lajeissa viehättää?

Ennen kuin lähdetään pohdiskelemaan syvemmin mikä fitness-lajeissa viehättää, on ehkä hyvä muistutella mieleen mitä kaikkea näihin fitness-lajeihin kuuluu. Fitness ei suinkaan ole pelkkää viime vuosina suureen suosioon noussutta bikinifitnesstä, jossa käydään lavalla esittelemässä pallopeppua ja silikonitissejä hymyillen ja hiuksia heilautellen. Fitness-lajeihin kuuluu tuon kaikkien tietämän bikinifitnessin lisäksi body-fitness, jossa lavalla ei pyllistellä, vaan esitellään sopusuhtaisen lihaksikasta kehoa kääntymällä oikeaan, oikeaan ja oikeaan ja womens physique, jossa esitellään luonnottoman lihaksikasta kehoa erilaisin poseerauksin, sekä tietysti itse fitness, jossa kääntyilyn lisäksi esitetään vauhdikas, aerobicmainen vapaaohjelma.

fitness
Fitness, kuva Body-lehden galleriasta

Vaikka fitness-lajeja pidetäänkin pääasiassa naisten vouhotuksena, löytyy miehillekin omat fitneksensä, nimittäin mens physique, jossa miehet esittelevät sikspäkkiä ja rintalihaksiaan shortesihin pukeutuneina ja classic bodybuilding, jossa esiinnytään kuin kehonrakentaja, mutta näytetään nälkään nääntyviltä vinttikoirilta. Kehonrakennus taas ei kuulu fitness-lajeihin, se on kehonrakennusta.

fitness
Kehonrakennus, kuva Body-lehden galeriasta

Nyt kun kaikki tietävät, mitä se fitness oikein on, voidaan lähteä pohdiskelemaan mikä siinä oikein on niin hienoa, mikä fitneksessä viehättää?

Kauneus-ihanteet vaihtelevat aikakausittain ja nyt on menossa pallopyllyjen ja silikonitissien aikakausi. Kukaan ei tiedä, mistä se on saanut alkunsa, kuten kukaan ei tiedä mistä aikoinaan sai alkunsa anorektisen laihuuden tai rehevän naisvartalon ihannointi, eikä ketään oikeastaan edes kiinnosta. Tissit ja pylly kiinnostaa ja se on tärkeintä. Näitä pyöreitä nasvartalon ulokkeita sitten metsästetään keinolla millä hyvänsä suursuositussa lajissa nimeltä bikinifitness.

fitness
Bikinifitness, kuva Body-lehden galleriasta

Ymmärrämme varmasti hyvin, mikä lajissa viehättää katsojan näkökulmasta, se vaan yksinkertaisesti näyttää tämän hetken yleisen mielipiteen mukaan esteettisesti kauniilta. Hieman sama juttu on miesten fitnessissä eli mens physiquessa. Siinä taas ihannoidaan isoja lautasmaisia rintalihaksia ja selkeästi erottuvia vatsapalikoita, eikä niiden esteettisyyttä voi kiistää yhtään sen enempää kuin pyöreän pepunkaan, mukava noita fysiikoita on lavalla katsella, eikä edes homolla tavalla, vaan miehekkäällä latinotavalla.

fitness
Mens physique, kuva Body-lehden galleriasta

Näiden kahden lajin suuren suosion selittää siis niiden tämänhetkiseen kauneusihanteeseen sopiva esteettisyys. Fitness-lajeihin kuuluu kuitenkin myös se naisten luonnottoman lihaksikas womens physique ja miesten nälkiintynyt CBB.

Tarve womens physiquelle nousi naisten kehonrakennuksen loppumisen jälkeen. Kaikille ei riitä tissit ja peppu tai edes sopusuhtainen lihaksikkuus, jotkut haluavat aina vaan lisää lihasmassaa ja niille naisille ja sellaisten naisvartaloiden faneille on tarjolla womens physique. Se ei koskaan tule olemaan yhtä suosittua kuin bikinifitness, mutta oma fanijoukkonsa tulee aina olemaan muhkummilla naisvartaloillakin.

fitness
Womens physique, kuva Body-lehden galleriasta

Miesten CBB taas on menettänyt huomattavasti suosiotaan ”shortsisarjan” eli mens physiquen myötä. Wannabe-kehonrakentajat ovat ikäänkuin väliinputoajia, eivät superlihaksikkaita kuten isoveljensä kehonrakentajat, eivätkä kauniin esteettisiä kuten shortsisarjalaiset. Silti edelleen löytyy myös niitä, jotka eivät halua näyttää siitossonneilta, mutta haluavat kuitenkin esitellä muutakin kuin vatsalihaksiaan, sekä niitä, joita kiinnostaa katsella laihojen poikien pullistelua.

fitness
CBB, kuva Body-lehden galleriasta

Vähän samalla tavalla kuin CBB on miesten puolella ikään kuin väliinputoaja-laji, on body-fitness ajautunut naisten puolella samanlaiseen bikinifitneksen ja womens physiquen väliseen kuiluun, jossa ei olla törkeän lihaksikkaita, mutta kehosta löytyy kuitenkin muutakin esiteltävää kuin peppu ja tissit. Ikävä kyllä se muu ei kiinnosta suurta yleisöä ja siksi body-fitneksen suosio laantuu vuosi vuodelta bikinin rinnalla.

fitness
Body-fitness, kuva Body-lehden galleriasta

Yksi asia mikä näitä kaikkia eri fitness-lajeja yhdistää, ja mikä on niiden harrastajien osalta yksi lajien viehätystä, on niiden rankkuus ja itsensä likoon laittaminen. On kyse sitten womens physiquesta, bikinifitneksestä tai CBB:stä, jokainen vaatii kilpatasolla ääretöntä panostamista ja lajille elämistä. Itsensä pitää ylittää kerta toisensa jälkeen ja joka päivä on eletävä lajin ehdoilla. Täysipainoinen itsensä likoon laittaminen on myös palkitsevaa ja tuo mukanaan kehitystä. Siihen ei vaan yksinkertaisesti ihan jokainen pysty ja se, se on se fitneksen viehätys. Itsensä voittaminen kaikkien muiden ohella.

Metallisydän

2 vastausta artikkeliin “Mikä fitness -lajeissa viehättää?”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

 
Tykkää jutusta