Yleisimpiä virheitä kuntosalilla

Kuntosaleilla näkee ajoittain mitä kummallisempia venkulointeja. Milloin väännetään hauiskääntöjä niin että selkänikamat paukkuu ja milloin kiskotaan ylätaljaa niin että lapaluut hipoo lattiaa. Välillä tekisi mieli ottaa ihan videolle pahimpien sankareiden touhotuksia ja ladata youtubeen otsikolla ”Miten meni noin niinkuin omasta mielestä?” Niitä löytyy sieltä tosin jo ennestään ihan riittämiin, joten olen antanut olla…

Käydään nyt kuitenkin läpi muutamia yleisimpiä virheitä, joihin kuntosaleilla törmää.

Silmiinpistävimpiä virheitä ovat nuo edellä kuvaillut tekniikkavirheet, useimmiten nuorten, liian isoilla egoilla varustettujen miesten tekeminä. Siihen on turha mennä kenenkään neuvomaan miten liike pitäisi tehdä, sillä ei ole mitään väliä, ketään ei uskota. Tärkeintä on ainoastaan saada liikkumaan mahdollisimman suuri määrä painoa, keinolla millä hyvänsä… kunnes jokin paikka pettää. Ja sehän pettää, ennemmin tai myöhemmin.

20140530_102023

Yleensä tuon saman porukan toinen virhe on aivan liian yksipuolinen treenaaminen. Joka kerta tehdään rintaa ja hauista, jalat jätetään treenaamatta, sillä kyllähän ne nyt kävellessä rasittuu. Aivan yhtä hankalaa kuin oikeiden liikesuoritusten merkityksen ymmärtäminen, on ymmärtää tasapuolisen treenaamisen merkitys. Silloin jokainen lihasryhmä saa riittävästi treeniä ja myös sitä kaipaamaansa lepoa. Näin myös penkkitulos kasvaa varmasti paremmin kuin neljällä penkkipäivällä viikossa…

20140530_101526

Paljon näkymättömämpää, mutta kehityksen kannalta yhtälailla haitallista on omaan treeniin urautuminen. Jos olet treenannut samalla treeniohjelmalla, samoilla toistomäärillä ja samoilla painoilla viimeiset pari vuotta, olisi ehkä syytä vaihtaa treeniohjelmaa. Lihas tarvitsee vaihtelevaa ärsykettä kehittyäkseen, samalla kaavalla vuodesta toiseen treenaaminen ei tätä ärsykettä anna.

20160119_111230-1

Tästä päästäänkin mukavuusalueeseen ja siltä poistumiseen. Kehitystä saavuttaakseen, sitä on haluttava ja se tarkoittaa omalta mukavuusalueelta poistumista. Hyvin yleinen virhe on lopettaa sarjat kesken, luovuttaa siinä kohtaa kun alkaa tuntua epämukavalta, vaikka hammasta purren olisi ollut mahdollista jatkaa vielä useamman toiston verran. Usein ennen voimien loppumista loppuu sisu. Se, jolla sisua riittää pisimmälle, on myös se, joka kehittyy parhaiten.

Jos salitreeniltä haetaan kehitystä, pitää lihas pakottaa kasvamaan vaatimalla siltä enemmän ja enemmän, silti pitäen liikesuoritukset ja treenitekniikat puhtaina. Lihakselle pitää antaa riittävästi vaihtelevaa ärsykettä ja myös tarpeeksi lepoa. Hankalaa, tiedän! Ja sitten on vielä ne kaikki ruokajututkin, ei ole ihan sama mitä sinne suuhunsa laittaa…

Toki salitreeni voi olla myös vain mukavaa ajanvietettä ja silloin näillä asioilla ei ole niin suurta merkitystä. Usein kuitenkin salilla halutaan myös kehittyä ja silloin kannattaa miettiä, olisiko omissa treenisysteemeissä parantamisen varaa…

.

bbm_april2016_933x292

Metallisydän

4 vastausta artikkeliin “Yleisimpiä virheitä kuntosalilla”

  1. Hauskoja videopätkiä 🙂 Joskus tekisi mieli mennä neuvomaan, kun näkee jonkun tekevän ihan päin peetä. Kerran teinkin ja muitsu suuttui ja lähti salilta veke. Kukaan muu ei uskaltanut sanoa, no mun piti olla se kovis 🙂
    Kiitos hyvistä jutuista ja vinkeistä salille. Olen saanut hyviä vinkkejä ja treenit ovat tällä viikolla itsekoottuja, mutta hemmetin rankkoja, kuten jalkapäivä keskiviikkona. Kiitos hyvästä blogista!

  2. Huh noita videopätkiä :O Omalla salillakin välillä näkee väärin treenaavaa porukkaa. He ovat yleensä naisia, joiden kyykkyjen katsominen sattuu omissa polvissakin. Mitenköhän heille uskaltaisi varovaisesti vinkata, että tuo saattaapi rusauttaa sulta polvet paskaksi…? Löytyisikö sulta mitään vinkkejä kuinka lähestyä tällaisia treenaavia kanssaihmisiä hyvässä hengessä? En kuvittele itsekään olevani salilla mikään treeniguru, mutta pyrin pitämään tekniikan kunnossa ja huoli todella väärin treenaavasta ihmisestä on välillä ihan aito…
    Kiitokset hyvästä blogista!

    • Mä oon joskus lähestynyt asiaa niin, että ”Hyvin näyttää kulkevan, ootko muuten koskaan kokeillu tehdä näin, ite sain tällä tyylillä hyvin kehitystä aikaseksi ja aikasemmin kipuilleet polvet ei enää ollu yhtään kipeet” tai jotain tohon suuntaan…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

 
Tykkää jutusta