Se paras liike pyöreän ja sopusuhtaisen pepun saavuttamiseksi!

Fitness-buumin myötä pepputreenin määrä Suomen kuntosaleilla on räjähtänyt kattoon ja sen läpi. Aiemmin naisten pepputreeniksi riitti pari sarjaa loitontajaa MeNaisia tai Sportti-lehteä lueskellessa kun taas miehille pepun erikseen treenaaminen ei edes juolahtanut mieleen. Nyt ei ole kuntosalia, missä ei veivattaisi lantion nostoja, takapotkuja, askelkyykkyjä tai mitä ihmeellisempiä erikoispakaraliikkeitä, joilla peppu pyöristyy kuin taikaiskusta…

peppuonpop

Kyllähän noista kaikista on etua pyöreän pepun hankkimisessa, ne kohdistuvat erittäin hyvin sinne pakaralihakseen, mutta sanon sen nyt suoraan: Jos haaveillaan pyöreästä ja sopusuhtaisesta pepusta, paras liike sen saavuttamiseksi on perinteinen inhottava, raskas ja vittumainen takakyykky.

kyykky a

Vaikka perinteinen kyykky ei ihan se muodikkain pepputreeniliike tällä hetkellä olekaan, suosittelen pitämään sen silti treeniohjelmassa mukana, itseasiassa jopa rakentamaan treeniohjelman sen varaan. Mikään eristävä peppuliike kun ei muokkaa yhtä tehokkaasti paitsi pakaraa, myös reisiä. Tässä pepputreenihuumassa kun tunnutaan välillä unohtavan että niitä reisilihaksiakin olisi välillä hyvä treenata. Pallopylly riukujalkojen päällä näyttää lähinnä huvittavalta.

Kyykky on ikävä ja raskas liike, siinä alkaa naama punottaa ja tulee hiki. Siinä joutuu tekemään työtä ja puristamaan oikeasti kovaa. Siinä ei ole oikeastaan yhtään fitnessblingblingiä, mutta se on uskomattoman tehokas liike – myös pakaralle.

Haastan jokaisen pepputreenaajan ottamaan takakyykyn mukaan pepputreeneihinsä ja kertomaan puolen vuoden kuluttua oliko sillä vaikutusta vai ei.

P.S. Miettikäähän miksi ihmeessä hyvännäköisiä peppuja kutsutaan (niin miehillä kuin naisillakin) kyykkypepuiksi, eikä esimerkiksi lantionnostopepuksi?

Metallisydän

8 vastausta artikkeliin “Se paras liike pyöreän ja sopusuhtaisen pepun saavuttamiseksi!”

 1. Milloin kyykyssä olisi fiksua ottaa tuo vyö mukaan antamaan tukea? Itsestä tuntuu että jaloista kullä löytyisi voimaa, mutta selkä tahtoo panna vastaan kovemmissa sarjapainoiss, siis siinä 100kg kieppeillä. Tasapuolisesti treenaan kaikki osia kropasta, mutta selkä on jalkoja jäljessä edelleen, johtuned yli kymmenen vuotta kestäneestä tanssiharrastuksesta, salilla tullut rehkittyä vasta vähän yli vuosi 🙂 oiskos mitään vinkkejä paketin kasassa pitämiseen?

  • Kannattaa ottaa vyö käyttöön silloin kun tuntuu että selkä ei kestä, mutta sitä ennen kaikki aikaisemmat sarjat tehdä ilman vyötä, jotta tukilihakset vahvistuu. Maastavetoa kannattaa myös ottaa mukaan ohjelmaan, se on myös erittäin hyvä tukilihasten vahvistaja.

 2. Mites kun ei taho millään saada tuota kyykkyä tuntumaan pakarassa, vaan lähinnä etureisissä? Tekniikkaa ja eri versioita kokeiltu pt:nkin kanssa, koroketta kantojen alla yms mutta ei vaan osu. Sen sijaan reverse hack iskee juuri takareisi-pakara puolelle..ajaako saman asian?

  • Kokeileppa tehdä ensin alle pari suoraan pakaraan kohdistuvaa eristävää peppuliikettä ja kyykätä niiden jälkeen. Etukäteisväsytettynä ottaa pakarakin helpommin kyykyssä osumaa.

 3. ”Miettikäähän miksi ihmeessä hyvännäköisiä peppuja kutsutaan (niin miehillä kuin naisillakin) kyykkypepuiksi, eikä esimerkiksi lantionnostopepuksi?”

  Siksi, että niitä vain sanotaan kyykkypepuiksi? Tutkimusnäytön perusteella nimitys on kuitenkin harhaanjohtava: lantionnosto on pakaralihasten lihasaktivaation suhteen selvästi kyykkyä parempi vaihtoehto. Se ei myöskään ole puhtaasti eristävä liike, vaan myös takareisi ja jossain määrin etureisikin saa kyytiä.

  Kaikkein paras tulos syntyy tietenkin ym. liikkeiden yhdistelmällä.

 4. Olet aivan oikeassa, paras tulos syntyy oikeanlaisella eri liikkeiden yhdistelemisellä. Tekstini pääpointti, joka ehkä hautautui jonnekin kaiken näsäviisasteluni alle, oli se, että sitä kyykkyä ei kannata unohtaa pepputreenihuumassa ja keskittyä pelkästään eristävin liikkeisiin. Ihmiskeho on kokonaisuus ja väitän että sen kokonaisuuden kannalta kyykky on paljon parempi kuin tuo lantionnosto.

 5. Heeei tää on ehkä hassuhko kysymys mutta mitä jos kyykky/prässi alkaa huimaamaan?? Mielestäni hengitänki 😂

  Samalla pitää nyt epäsuomalaisesti vaivautua kommentoimaan positiivisesti:
  Oikeesti, ihan huippusisältöä tuotat tänne!! Mahtavaa kielellisesti rikasta ja sopivan kieli poskessa-tekstiä, vaikka taustalla vahva kokemus ja näkemys puhuukin selkeesti. Sun blogi on virkistävän erilainen ja ite kun klikkailen vain tuolta uusimmat tekstit-osiosta näitä auki, nii oot kyllä yks niistä kenen teksteihin aina uudelleen ja uudelleen palaa – eikä turhaan.
  Toivottavasti et ikinä lopeta! Ja kunpa me kaikki kiitolliset lukijat muistettas sanoa se ääneen, niin motivaatio säilyis edelleen hamaan tulevaisuuteen saakka. Sulla on sekä kirjottamisen että kehonrakennustietämyksen lahja, mikä on yllättävän harvinaista…ja on hienoa että käytät niitä. Kaikkea hyvää teiän perheelle!!
  T:ihminen joka ei ole ikinä ennen kommentoinu blogiasi – ja nyt lähes häpeää: miksei??!

 6. Mielestäni joka lihakselle pitää olla vähintään yksi kova liike. Jaloille vähintään kyykky, olkapäille sitten pystypunnerrus esim, selälle mave tai soutu tai pinnaveto, rinnalle jokin penkki ym. Siihen ympärille sitten eristävämpiä liikkeitä. 🙂

  Itse jouduin aloittamaan kyykyt täysin alusta, kun nivus kipeytyi niin pahasti. Lähdimme tangosta liikkeelle, painoa nostimme 2,5kg/vko niin, että viime viikolla meni 3 x 6x70kg. Ja pakarat ja reidet kiittää. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

 
Tykkää jutusta