Onko fitness urheilua?

Jokainen tietää että jalkapallo, hiihto ja mäkihyppy on urheilua, samoin kuin korkeushyppy ja 100 metrin juoksukin. Fitness-lajeja harva mieltää vastaavalla tavalla urheiluksi. Fitness-lajit rinnastetaan lähinnä missikisoihin ja muihin kauneuskilpailuihin. Ei ihme, sillä se lajin näkyvin osa, itse kilpailu, tosiaan tietyllä tavalla muistuttaa missikisojen uimapukukierrosta ainakin bikinifitneksessä, jossa ei pyllistelyä lukuunottamatta sen suuremmin pullistella lihaksia.

back-pose-east-coast-2014

Fitness-lajit, kehonrakennus (jota harvemmin missikisoihin rinnastetaan…) mukaan luettuna, ovat kuitenkin suurimmalta osaltaan jotain ihan muuta kuin lavalla keimailua, vaikka siihen näissä lajeissa tähdätäänkin.

Fitness urheiluna on sitä mitä tapahtuu lavan ulkopuolella koko muun vuoden ajan. Rankkaa ja periksiantamatonta treeniä kuntosalilla, tiukkaa ruokavaliota, aamulenkkejä ja säännöllistä elämänrytmiä. Jokainen urheilija panostaa lajiinsa täysillä, ainakin jos haluaa siinä menestyä, harvassa lajissa panostus kuitenkaan on niin kokonaisvaltaista kuin fitness-lajeissa.

Coaches-CTA-01

Menestyäkseen fitness-lajeissa, ei pelkkä treenaaminen riitä, lajille pitää elää. Fitness ja kehonrakennus ovat lajeina niin kokonaisvaltaisia, että niihin tosissaan panostaminen usein tarkoittaa lähes kaiken muun eliminointia ja pelkälle fitnessille elämistä. Fitness muodostuukin helposti pelkän urheilulajin sijaan elämäntavaksi, joka vie mukanaan. Helposti rakennetaan oma fitness-kupla, jonka sisään ei mahdu mitään muuta kuin omat treenit, ruuat, välipalat ja aerobiset lenkit. Fitnessiä eletään, hengitetään, syödään ja juodaan.

Fitness-kuplan rakentuessa muuttuu urheileminen pakkomielteeksi, liian hallitsevaksi ja pahimmillaan jopa ahdistavaksi. Kun parsakaali alkaa maistua hyvältä ja kymmenen viimeisintä Instagram-kuvaa on pelkkiä belfieitä (miehillä hauisposeja), on korkea aika herätä. Silloin aletaan olla liian tiukasti vain siellä oman fitness-kuplan sisällä ja kaikki muu on menettänyt merkityksensä. On aika puhkaista tuo oma fitness-kupla, palata Fitnesslife4ever ja HCBB4life -vyöhykkeiltä takaisin urheilijaksi ja muistuttaa itselle mistä fitnessissä ja kehonrakennuksessa oikeasti on kyse.

Gym-workout

Pohjimmillaan kyse on siitä, että nautitaan siitä mitä tehdään. Kilpalavalle noustessa pitää olla sellainen tunne, että sitä hetkeä varten tehty työ on kannattanut, lavalla pitää loistaa ja esitellä ylpeänä omaa kehoa, vuosien ahkeran ja periksiantamattoman työn tulosta ja nauttia joka hetkestä. Fitness on kuitenkin paljon muutakin kuin nuo käännökset oikeaan ja pyllistys. Niin kauan kuin nautitaan myös treenaamisesta, puhtaasti syömisestä ja oman kehon muokkaamisesta, ollaan oikealla tiellä. Vielä jos olo on sekä fyysisesti, että henkisesti koko ajan hyvä ja energinen, on fitness oikea lajivalinta, silloin fitness on urheilua eikä vaarallinen päähänpinttymä.

Metallisydän

Yksi vastaus artikkeliin “Onko fitness urheilua?”

  1. Mielestäni kyllä esim Mikä Nyyssölä ja Sofía Ruusila-Nousiainen ansaitsisi kutsun linnanjuhliin, mutta eipä Niinistö heidän suoritustaan tunnu arvostavan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

 
Tykkää jutusta