Kun väärä tyyppi voittaa

Nordic Fitness Exposta on kulunut viikko ja tämän viikon ajan erinäiset keho- ja fitness-aiheiset nettisivustot keskustelupalstoista fitnessblogeihin ovat kuohuneet erilaisia spekulaatioita kisojen tuloksista. Kuka voitti, miksi voitti ja kenen olisi pitänyt voittaa… Ainoa, mistä tunnutaan olevan samaa mieltä, on Mika Nyyssölän ansaitut voitot. Vaikea siinä on eri mieltä ollakaan kun kaveri putsasi kaikki palkintopöydät Arnold Classicista lähtien.

palkinnot10
Nordic Fitness Expon kehonrakennussarjojen overall-voittaja Mika Nyyssölä. Sama mies putsasi palkintopöydän myös PM-kisassa ja voitti oman sarjansa Arnold Classicissa.

Kuohunta tuloksista ei ole mitään uutta. Niin kauan kuin jaksan muistaa, on kisojen jälkeen spekuloitu tuloksilla ja niiden oikeellisuudella. Se on sinänsä ihan luonnollista, onhan kyseessä arvostelulaji, jossa voi olla erilaisia näkemyksiä ja mielipide-eroja. Tottakai jokainen alemmalle kuin ykkös-sijalle jäänyt kilpailija lähipiireineen ja kannattajineen kokee että sijoituksen olisi pitänyt olla parempi, voittamaanhan sinne lavalle on menty eikä hakemaan kisakokemusta.

_full
Mikko Ovaskainen ja Toni Kohonen, raskaansarjan 1. ja 3.

Kuohuntaa ei ollenkaan vähennä se, että keho- ja fitness-lajien ympärillä pyörii melkolailla pienet piirit. Tuomaripöydän takana saattaa istua jonkun kilpailijan valmentaja tai hyvä ystävä, mikä luonnollisesti antaa aihetta kuohunnalle ja kotiinpäinveto-väitteille, varsinkin kun aiempina vuosina myös tuomarikorttien suhteen on ollut jos jonkinlaista kähinää. Milloin ne ovat olleet kadoksissa tai hyvin epäselviä.

miehet-+90kg
Erittäin selkeä tuomarikortti Fitness Exposta vuodelta 2012

Oman hämmennyksensä asiaan luo se, että esimerkiksi kehonrakennuksessa kilpailijat pisteytetään kahteen kertaan, ensin fysiikkavertailussa ja sitten vapaaohjelmassa, jolloin saattaa hyvällä vapaaohjelmalla nousta paremman fysiikan omaavan kilpakumppanin ohi. Tämä kun ei luonnollisesti välity nettiarvostelijoiden silmiin, on kohu valmis.

(Mika Nyyssölän huippuluokan vapaaohjelma Nordic Fitness Exposta tältä vuodelta)

Valitettava tosiasia kuitenkin on, että erityisesti kehonrakennuksessa nimellä on merkitystä sijoitukseen. Se on tullut vuosien varrella selväksi jo Mr. Olympia -kilpailuissa, joten miksi näin ei olisi myös kansallisissa kisoissa. Uskoisin, että kun kansallisissa kisoissa vielä haetaan nostetta lajille, on suuri kiusaus nostaa näkyvä persoona jonkun nobodyn edelle. Siinä saadaan samalla nostetta koko lajille.

Suomessa ollaan vielä tässäkin hommassa pikkutekijöitä. Väitän, että muualla maailmalla pelataan paljon härskimpää peliä sijoitusten kanssa. Me suomalaiset olemme kovin sinisilmäisiä ja haluamme aina uskoa reiluun peliin. Paitsi silloin jos itse emme pärjää, silloin syy on tuomareissa.

Metallisydän

Yksi vastaus artikkeliin “Kun väärä tyyppi voittaa”

  1. Mielestäni, koska kyseessä on arvostelulaji, keskustelu voittajista on suotavaa ja jopa tarvittavaa. Ei ole olemassa ”yhtä ainoaa absoluuttista totuutta”, siitä millainen fysiikka tai vapaa-ohjelma on paras, vaan tämä on loppujen lopuksi kriteeristöstä huolimatta viime metreillä kulloisessakin kisassa tuomareiden subjektiivisista näkemyksistä koostuva mielipide,joka muokkautuu ja muuttuu lajin kehittyessä. Kysymys onkin siitä ollaanko lajia kehittämässä ”oikeaan/haluttuun” suuntaan, jonka vuoksi erilaisia mielipiteitä ja näkökulmia tarvitaan. Esim. mielestäni olet oikeassa, että maailmalla sijoittumiseen vaikuttaa varmasti enemmän myös kilpailijoiden julkisuus mediassa, mutta toisaalta maailman luokassa esim. bikini kilpailijat ovat huomattavasti suurempia lihasmassaltaan, kuin Suomessa moni kisaaja tällä hetkellä. Kumpaa näistä piirteistä meillä kannattaisi sitten priorisoida julkisuutta vai tarvittavaa fysiikkaa, jos ajatellaan maailmanluokan skaboissa pärjäämistä… Tiedä tuota tunteeko kuinka moni ulkomaalainen tuomari Suomen julkkiksia niin, että osaisi sille arvoa antaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

 
Tykkää jutusta