Leikkauksia, mielenosoituksia ja lakkoja – Alan olla huolissani suomalaisista

Tänään se tapahtuu, koko Suomi pysähtyy. Suuri määrä hallituksen leikkaussuunnitelmiin tyytymättömiä ihmisiä jättää tänään menemästä töihin ja mielenilmauksia järjestetään monessa eri kaupungissa. Viime viikkoina tunteet ovat käyneet kuumina myös pakolaiskeskustelun ympärillä, vastaanottokeskuksia on vastustettu ja puolustettu rajuin sanankääntein. Kaikilla on paha olla, pinnan alla kytee kiukku. Kiukku päättäjiä kohtaan, kiukku pakolaisia kohtaan ja kiukku toisia, eri mieltä olevia suomalaisia kohtaan.

11222293_10153641822913966_2199444451590386597_n

Alan olla huolissani. En niinkään Suomen taloudellisesta tilanteesta tai pakolaisista, vaan suomalaisten henkisestä tilasta. Pelkään että Suomessa tikittää tällä hetkellä aikapommi, ihmisissä on aivan liikaa padottua kiukkua, joka vaan odottaa oikeaa hetkeä leimahtaakseen vihaksi, purkautuakseen.

201201395947

Suomen pääministeri Juha Sipilä piti keskiviikkona puheen. Hienon puheen, jolla kutsui suomalaisia mukaan yhteisiin talkoisiin, Suomi on saatava nousuun. Samalla Sipilä vetosi suomalaisiin myös pakolaisongelman suhteen, ihmisiä on autettava. Sipilä kertoi miten on tehnyt valtavasti töitä yhteiskuntasopimuksen syntymiseksi ja miten hallitus on nyt pakotettu koviin otteisiin. Sipilä korosti että kovia vuosia on edessä, leikkaukset eivät lopu tähän ja muisti lopuksi valaa toivoa suomalaisiin, tästä kyllä selvitään!

juha sipilän puhe
Pääministeri Sipilän puhe löytyy kokonaisuudessaan esimerkiksi TÄÄLTÄ

Sipilän puhe vetosi minuun. Uskon, että Hallitus tekee Sipilän johdolla parhaansa ja yrittää oikeasti toimia koko Suomen parhaaksi. Tästä tilanteesta ei selvitä ilman uhrauksia ihan jokaiselta. Tottakai leikkaukset kirvelevät ja aina voidaan olla eri mieltä siitä, miten leikkaukset tulisi toteuttaa. Suurin osa esitetyistä leikkauksista kohdistuu myös minuun, mutta olen silti valmis kantamaan oman korteni kekoon Suomen talouden kohentamiseksi. Aloitan olemalla tänään töissä normaaliin tapaan. Uskon monen muun hoito- ja sosiaalialalla työskentelevän tekevän saman ratkaisun, vaikka leikkaukset heihin kipeästi koskevatkin. Sillä ihan yhtä lailla kuin loppiaisena ja helatorstaina, myös tänään on sairaita ja hoitoa tarvitsevia. Tiettyjen palvelujen on pyörittävä, oli kyseessä sitten arkipyhä tai mielenilmaus.

kuva

Mikä on sinun valintasi, oletko tänään töissä vai barrikadeilla?

Metallisydän

9 vastausta artikkeliin “Leikkauksia, mielenosoituksia ja lakkoja – Alan olla huolissani suomalaisista”

 1. Kiitos tekstistäsi. Jotain asiaakin täällä fitfashionin puolella.

  Ja en lakkoile. Pakko niiden päättäjien on jotain päättää, eivät he turhaa tee ratkaisujaan.

 2. Minä poistun työpaikalta klo 11-13 väliseksi ajaksi. Kaikki leikkaukset eivät kohdistu minuun, mutta haluan silti osoittaa tukeni vuoro- ja ylitöitä tekeville. Olen toki onnellinen ja kiitollinen siitä, että minulla vielä työpaikka on. Ymmärrän kyllä tilanteen, ja olen itsekin sitä mieltä, että velkaantumiseen on saatava stoppi ja leikkaukset ovat välttämättömiä. Mutta en hyväksy tätä sanelupolitiikkaa, jossa syyllistetään tavalliset työntekijät Suomen tilasta ja leikataan vain tietyiltä ryhmiltä. Voisin paasata tästä koko päivän, mutta tiivistän muutamaan lauseeseen. Mielestäni nyt ollaan menossa Jenkki-meininkiin, vakava sairastuminen voi kaataa talouden (Kelan päivärahoille 10pv jälkeen), ja harmaa talous, veronkierto ym. jätetään kokonaan rauhaan. Missä on suurten yritysten yhteiskuntavastuu? Ovat jo saaneet kaikenlaisia helpotuksia, lisää on tulossa, mutta heiltä ei vaadita sitoutumista siihen, että työpaikkoja ei siirretä ulkomaille, halvemman työvoiman maihin. Vaikka duunarit nyt laskevat palkkojaan, voivat he silti jäädä pian työttömiksi, kun se ei ollutkaan tarpeeksi ja Bangladeshissa työ tehdään halvemmalla. Miksei voi leikata myös esim. kansanedustajien palkkioista, lopettaa heidän sopeutumiseläkkeen, tehdä kaikille eläkekatto jne. Ja ennen kaikkea laittaa tuo harmaa talous ja veronkierto kuriin. Mutta eihän ne kuulu edes hallitusohjelmaan, ja veroparatiisi-Bernerkin saa Sipilältä täyden tuen….

 3. Niin, tuosta jäi siis kaiken paasauksen lomassa se pääpointti pois, eli minäkin olen valmis osallistumaan leikkauksiin, JOS ne ovat tasapuolisia kaikille. Esimerkiksi lomarahat voisi hyvin puolittaa, se kohdistuisi tasapuolisesti kaikkiin ammattiryhmiin. =)

  • Syytä Taru sitten ammattiliittoja. Tarkemmin sanottuna duunareiden keskusjärjestöä SAK:ta. Yhteiskuntasopimuksessa yritettiin löytää tasapuolisempi ratkaisu, mutta SAK ei suostunut sitoutumaan mihinkään konkreettiseen säästötavoitteeseen, joten homma kaatui. Tiedäthän, että Suomen hallitus ei voi leikata lomarahoja, koska heidän valtansa ei niihin ulotu? Se asia on liittojen käsissä. Nyt mainitut toimet on sellaisia johon hallitus voi vaikuttaa lainsäädännöllä, ja siksi ne on valittu. Puheessaan Sipilä vielä kerran vetosi ammattiliittoihin, ja pyysi heitä keksimään vaihtoehtoisia ratkaisuja. Painosta liittoasi edottamaan lomarahojen puolittamista, tasapuolisempi ratkaisu on heidän käsissään.

 4. Töissä tietenkin kun yrittäjänä toimin ja muutenkin olen samoilla linjoilla hallituksen kanssa.
  Eipä noita leikattavia etuja ole tähänkään mennessä ollut itsellä, valintojen maailma toisaalta.

 5. Meillä tehdään töitä 24/7 eikä tuu mitään ylityölisiä, eikä yölisiä, eli aivan turhasta ihmiset lakkoilee. Koskaan ei itseltä saisi mitään etuja viedä pois, vain muilta. Ja nythän lakkoillaan siksi että ay:t on suuttunut siitä että he eivät saaneet päättää leikkauksia..

 6. Tosi hyvä kirjoitus. Niin samaa mieltä, vaikka työskentelen sosiaalialalla. En tietysti kaikista säästökohteista ole samaa mieltä ( esim. päiväkoti ryhmiä en suurentaisi koska se voi jatkossa aiheuttaa lisäkuluja yhteiskunnalle kun päivähoidosta ei enään ehditä puuttua perheiden ongelmiin ja erityislasten auttamiseen ei kyetä siinä iässä kun olisi vielä paljon tehtävissä) mutta noin yleisesti ottaen meillä kaikilla tässä maassa on asiat sen verran hyvin maailmanlaajuisesti katsottuna että kykenemme varmaan kaikki jostain luopumaan.

 7. Ymmärrän sekä lakkoilijoita, hallitusta, yrittäjiä, työntekijöitä, rasisteja, juoppoja, pakolaisia, mitä näitä nyt on. Se on mun työtä, jota tekisin, ellei olis vuorotyöläisen vapaapäivä. Sosiaalialalla työskentelevänä nuorena naisena on välillä vaikeaa pitää suunsa kiinni, kun ei ole mitään kaunista sanottavaa…… Itse peräänkuuluttaisin Sipilän pyytämään sisun lisäksi empatiaa sekä tasa-arvoa; ei toisen hyvä itseltä pois, ja niin metsä vastaan kuin sinne huutaa. Tieto lisää tuskaa ja turha itkeä kun p*skat on jo housuissa, mutta jollei meillä oo toivoa uudistaa, ylläpitää ja osaltaan kannatella tätä yhteiskuntaa muutenkin kun naamat irvessä naapuria kampittaen niin jatkan tulipalojen sammuttelua kuten tähänki asti ja työnnän pääni pensaaseen. Kiitos, anteeksi ja amen, hyvä ja ajatuksia herättävä kirjoitus! 🙂

 8. Ei taida hoitoalalla sitä lakkomahdollisuutta enää olla kun siihen lailla puututtiin (epätasa-arvo siinäkin). Iltavuorossa eilen tyytyväisenä olin, ja tulen olemaan hamaan hautaan asti muiden lakkoilessa. 😀 En siis myöskään ole tänään ”syystä” krapulassa vaan jatkan tästä aamuvuoroon –>

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

 
Tykkää jutusta