Haistakaa paska!

Tiedättekö sen tunteen kun tekee mieli nostaa keskisormet pystyyn ja haistattaa kaikille ja kaikelle paskat, paiskoa ovia ja nousta barrikadeille? Väitän että ainakin aika moni vuorotyötä tekevä on kokenut edeltävän kaltaisia tuntemuksia parin viimepäivän aikana.

Fuck-The-Rules

Kyllä. Hallituksen esittämät ja mitä ilmeisimmin väkisin läpi ajamat leikkaukset ovat kurja juttu ja saavat suututtaa. Siinä ei ole mitään pahaa. Tottakai vituttaa kun ansaittuja lomia lyhennetään, palkkaa vähennetään ja sairaslomia leikataan. Tuohon pettymykseen ja pahaan oloon ei kuitenkaan kannata jäädä vellomaan, vaan suunnata katse eteenpäin.

Vaikka tämänkertaiset vähennykset tuntuvat epäreiluilta ja epäoikeudenmukaisilta kohdistuessaan eniten tiettyyn vuorotyötä tekevään työntekijäryhmään, on nyt aika purra hampaat yhteen ja näyttää mitä on sisu. Me selvitään tästä, on selvitty pahemmastakin! Nyt lakataan valittamasta, ammennetaan voimaa positiivisuudesta ja nostetaan hymy taas huulille.

Meillä jokaisella on itsellämme valta valita kumpaa tunteiden äärilaitaa mahduttaa elämäänsä enemmän, iloa ja onnellisuutta vai kiukkua ja pahaa oloa. Näiden leikkaustenkin keskellä meillä kaikilla on varmasti syytä iloon ja onnellisuuteen. Tartutaan niihin ja ammennetaan niistä voimaa. Välillä kiehahtaa, syystäkin, mutta siihen kiukkuun ja pahaan oloon ei kannata jäädä makaamaan. Omalla asenteella elämää, muita ihmisiä ja myös vastoinkäymisiä kohtaan, on valtava merkitys omaan elämänlaatuun. Jokainen voi valita millaisilla tunnetiloilla elämänsä täyttää.

Iloinen ja positiivinen ihminen tuo myös ympärilleen iloa, iloisen ihmisen lähellä on hyvä olla. Hyväntuulisuus tarttuu siinä missä huonotuulisuuskin. Jaa siis mahdollisimman paljon iloa ja hymyä ympärillesi. Ja jos sinusta joskus tuntuu että elämä potkii, kysy itseltäsi, voisitko sittenkin paskan haistattamisen ja ovien paiskomisen sijaan löytää jostain keinoja suhtautua vastoinkäymisiin hieman positiivisemmin, löytää jostakin voimavaroja puskea läpi vastoinkäymisten, hymy huulilla? Sillä se on voittaja, joka puskee läpi paskan ja jaksaa vielä hymyillä!

 

Sitäpaitsi, kyllä ne vaalit sieltä tulee… Kosto on suloinen 😉

Metallisydän

10 vastausta artikkeliin “Haistakaa paska!”

 1. Laski kyllä metallisydämmen pisteet tosta ekasta kappaleesta ihan suorilta käsin! Se siis harmittaa ja on epäoikeudenmukaista kun on saanut vuositolkulla nautiskella melkein 2 viikkoa palkallista lomaa enempi kuin tavallinen tämänkin toiminnan rahoittaja yksityisellä sektorilla… Naurettavaa. Hävettää!

  • Kyllä mä ymmärrän että se harmittaa. Vuosikaudet olet tehnyt töitä ja kun 15 vuoden työura on takana, sinut palkitaan lisälomapäivillä. Nyt tuo ”porkkana” viedään.

   Työskentelen itsekin yksityisellä sektorilla ja vaikka kyseinen leikkaus ei itseäni millään tavalla kosketa, ymmärrän sen tuoman harmituksen. En tee nykyisin myöskään sunnuntaitöitä tai ylitöitä, mutta hyvin ymmärrän myös niistä aiheutuvan harmituksen niiden kohdalla joita ne koskevat.

   Pidän näitä leikkauksia epäoikeudenmukaisina vaikka ne eivät minua itseäni kosketakaan.

  • Kuten eiliseenkin Metallisydämen postaukseen kirjoitin, niin kertaan vielä: julkisella puolella sen 38 lomapäivää saa sitten, kun on 15 vuotta työkokemusta hankittuna. Tuo lomaetu on aikanaan neuvoteltu kompensoimaan julkisen huonompia palkkoja. Kyllä, saisin useita satoja euroja parempaa kk-palkkaa yksityisen puolen toimisto/hallintotöissä. Tämä lomapäivien vähennys on siis itselle tavallaan palkanalennus, koska olen ajatellut vapaa-ajan korvaavan huonoa palkkaa. Tulevaisuudessa, tällä hetkellä työkokemusta kun on 14 vuotta. Tätä palkkaeroa ei taatusti korvata meille, eikä sitten taas yksityisen puolen pekkasista tai niiden poistamisesta ole puhuttu mitään…

 2. Niin samaa mieltä!! Näin hoitoalalla työskennellessä voin sanoa että työntekijät valittavat paljon. On kiire, huono liksa, huonoa esimiestyötä, ei voi vaikuttaa omiin vuoroihin, raskaita asiakkaita/potilaita jne jne…ja lisää vettä myllyyn nyt näistä säästötoimenpiteistä…ei voi enää nykypäivänä olla yllätys että tilanne on tämä tällä alalla ja että aina vyötä kiristetään. Nää tulevat leikkaukset koskee muakin mutta yritän pitää mieleni positiivisena ja nyt mun on pakko tarkastella omia kulutustottumuksia ja keskittyä olennaiseen! Jos se tarkoittaa sitä että salijäsenyys on pakko katkaista niin sitten katkaistaan. Lenkille voin lähtee ja talon nurkalta löytyvää rautakankea voin heitellä ilmaiseksi. Lisäksi voin pyytää naapurissa asuvaa yksinhuoltaja äitiä (jota leikkaukset myös koskevat minua enemmän) useimmin päivälliselle ja jakaa omasta vähästäni enemmän. Positiivista ilmapiiriä tarvitaan nyt !

  Outi

 3. en jotenkin voi suhtautua näihin leikkausvalitteluun. meillä ei ole vapaapäiviä vuodessa kuin 24, ei ainuttakaan viikonloppu tai arkivapaata. Eikä myöskään illalla ole vapaata, mutta ei varsinaisia työaikojakaan, koska aina kun on tekemistä niin töitä on tehtävä, eli aamusta iltakymmeneen.. ja toisinaan pitempäänkin jos töitä on. Että joo, aika turhasta tämä panikointi lomien leikkauksista.

 4. Vaikka aihe ei koske minua niin kyllä tuo silti pistää vituttamaan.
  Ei täällä kohta kenenkään oo kannattavaa tehä 3-vuorotyötä.
  Tunnen monta ihmistä jotka on menettäny terveytensä kolmivuorotyössä. Ei ihmistä oo tarkotettu valvomaan öitä ja tekemään hikihatussa töitä yöllä. Loppujen lopuksi palkka näillä kolmivuorotyöläisillä on aika samaa tasoa kun muillakin työntekijöillä. Siitäkun lähdetään vielä vähentämään sunnuntailisiä, niin ei varmasti kiinnosta mennä sunnuntaina yövuoroon.
  Taikun sairasloma päiviltä otetaan ekasta päivästä koko päivän palkka, ja lopuista päivistä saadaan 80%. Siinä käy sitten niin että eipä jäädä kotiin sairastamaan vaan tullaan sairastuttaa koko työpaikka ja asiakkaat samalla. Koska ei ole kannattavaa jäädä kotiin.
  Ja sit nuo ylityö korvausten pienentäminen. Eiköhän niitä ylitöitä sen takia tehdä että on PAKKO ansaita jostain lisää rahaa. Tuskimpa kukaan ylitöihin jää vaan sen takia, koska ei halua mennä perheensä luo.
  Ja samalla tuo helatorstai ja loppiainen. 3-vuorotöissä se on ihan sama onko loppiainen vaiko maanantai, sä oot silti töissä.
  Ja kun ne on pakko pitää vapaana, niin sun on PAKKO korvata ne kaksi päivää. Siinäpä sitten teet 10 päivää putkeen töitä. Ja jos sä korvaat ne 2 päivää, ansaitsemillas plussa päivillä, ei sekään oo kannattavaa koska se lähtee TAAS sun palkasta.

  Että kyllä se vaan niin on että kolmivuorotyöläisen palkasta aika isomäärä tulee juurikin lisistä. Kyllä tuo hallitus vaan on niin perseestä että joutas kyllä ……………………..

 5. Turhaan napisette. Ay-liikkeille tarjottiin kahdesti mahdollisuua istua hallituksen kanssa samaan pöytään neuvottelemaan yhteisistä tavoitteista yhteiskuntasopimuksen tiimoilta. Vaan eipä niitä kiinnostanut neuvotella. Hallitua tekee nyt mitä tehtävissä on. Hyviä päätöksiä kaikki, eiköhän me niihin sopeuduta. Täytyy myös muistaa, että verot eivät nouse yhtään näiden päätösten myötä.

  Nyt kun monet uhkailevat lakolla, niin kannattaa käyttää sitä keinoa varovasti. Viime vuosina useampi duunari on lakkoilluh itsensä työttömäksi. Kun työntekijät lakkoilevat, yritykset siirtävät toimintansa muualle.

  ps. Toivoisin kuitenkin että hoito-, pelastus- ja poliisitehtävissä korvaukset pysyisivät ennallaan.

 6. Ihan mielenkiinnosta olisi mukava kuulla, että jos nämä ovat epäoikeudenmukaisia leikkauksia, niin mitkä sitten olisivat sitten niitä oikeudenmukaisia leikkauksia. Kiristetään suurituloisten verotusta? Keväällä oli uutisissa, että suurituloisin 10 % palkansaajista maksaa jo nyt 70 % progressiivisista tuloveroista.

  Alkaa kyllästyttää tämä loputon ruikuttaminen ratkaisuhakuisuuden sijaan. Talous on ollut kuralla jo kohta 10 vuotta (ellei pidempäänkin) ja pää on laitettu puskaan sen sijaan, että uskallettaisiin tehdä niitä ikäviä muutoksia. Nytkin keskustelu tuntuu olevan vaan sitä, että ei saa leikata pienituloisilta, vuorotyöläisiltä, keskituloisilta lapsiperheiltä, vanhuksilta, nuorilta, opiskelijoilta, äideiltä, asuntovelallisilta, julkisen puolen työntekijöiltä, tai oikeastaan keltään muultakaan (paitsi ehkä inhottavilta suurituloisilta). Keskusteluista päätellen jokainen ryhmittymä Suomessa elää kaameassa kurjuudessa jo nyt ja pienikin leikkaus romuttaa koko elämän. Keneltä sitten leikataan, niin että sillä olisi jotain todellista merkitystä talouden kannalta? Minä uskon, että käytännössä on pakko leikata ihan jokaiselta, sillä nykymenolla ei tästä suosta nousta.

  • Järkevämpi leikkauskohteita, IMO:

   1) Ay-jäsenmaksujen verovähennys pois, samaten asuntolainojen. Ay-liikkeeseen saa kuulua, mutta miksi muiden tulisi kompensoida sitä tulonsiirroilla? Asuntolainojen suhteen saadaan myös hilattua asuntojen hintoja ajan kanssa tolkullisemmiksi.

   2) Haittaverotus kovemmaksi makeisille, kekseille, limsalle jne. ja KAIKKI tällaiset tuotteet samanarvoiseen asemaan.

   3) Perintöveroon kiristys. Onhan se tietenkin ikävää joo, mutta toisin kuin työn verotus niin se ei vahingoita intoa työntekoon. Kaikki verotus on pahasta, joten kannattaa keskittyä verottamaan sellaista jota voi verottaa ilman että yhteiskunta/työelämä sakkaa.

   4) Nipistetään lapsilisistä korkeimmissa tuloluokissa tai poistetaan ne kokonaan siellä, samoin nostetaan lastenhoitomaksuja ylimmissä tuloluokissa. Jossain vaiheessa on pakko luopua siitä ajattelusta – myös lapsiperheiden osalta – että kaikkien tulee saada samat edut, tuloista riippumatta. Julkisen sektorin tulisi keskittyä tällaisessa taloudellisessa ahdingossa turvaamaan niiden vähänosaisimpien tilanne. Varakkaammat ”lapselliset” pärjäävät kyllä vähän tinkimällä ja jossain määrin tippuva ostovoima & kulutus on absoluuttisestikin pienempi paha kuin se lasku mikä syntyy kun esim. köyhän yh-äidin lapsi tippuu pysyvästi yhteiskunnasta syrjään leikkausten takia. On meinaan ”hitusen” kallista.

   Lopuksi: niitä pienituloisiin kohdistuvia leikkauksia on tietenkin mahdotonta KOKONAAN välttää. Julkista sektoria kun täytyy järkeistää ja karsia – ja pienituloiset ovat monessa mielessä siitä kaikkein riippuvaisimpia. Haittoja voi silti minimoida.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

 
Tykkää jutusta