Hallitus veti ässän hihasta!

Aika harvoin tulee avauduttua minkään poliittisen tai yhteiskunnallisen asian suhteen, mutta nyt on kyllä pakko. Huh huh, minkälainen veto hallitukselta!

Soini, Sipila, Stubb

Tiedän että leikkauksia on tehtävä. Tai todellisuudessa en tiedä, ei minulla ole hajuakaan millaisessa suossa tässä todellisuudessa rämmitään, mutta olen kuullut että leikkaukset ovat pakollisia. Kukaan ei haluaisi leikkausten kohdistuvan juuri itseensä, mutta tässä tilanteessa julkistetut leikkaukset ovat kyllä melkoinen pommi.

1. Loppiainen ja helatorstai muutetaan palkattomiksi vapaapäiviksi

Uudistus toteutetaan vuosityöaikaa lyhentämättä. Hallitus ei pakota tekemään töitä pyhänä, mutta pyhäpäivät ovat palkattomia vapaita. Esimerkiksi helatorstain vapaa voidaan korvata lauantaina.

Eli esimerkiksi toimistotyötä tekevät tulevat kiltisti töihin myös loppiaisena ja helatorstaina. Hallitus ei pakota tulemaan töihin, mutta palkkaa ei tietenkään makseta jos et töihin tule. Vuorotyöläinen tulee luonnollisesti töihin kyseisinä päivinä, mutta ei saa pyhätyölisää, eikä korvaavaa vapaata, luki työehtosopimuksessa mitä tahansa.

Mielenkiintoista muuten nähdä, millä keinoilla hallitus pakottaa tekemään töitä niinä muina päivinä…

2. Ensimmäinen sairauspäivä on palkaton ja lopuistakin maksetaan alennettua palkkaa

Sairauspäivien korvaustasoa alennetaan niin, että ensimmäinen päivä on vastaisuudessa palkaton. Päiviltä 2-9 maksetaan 80 prosenttia palkasta.

Jep. Köyhillä ei ole enää jatkossa varaa sairastaa. Sairaana töihin tuleminen lisääntyy, mitä kautta tartutetaan myös työkaverit ja kohta ollaan kaikki kipeinä töissä. Tuottavuus paranee kun tehtaalla koko linjasto joudutaan lopulta sulkemaan. Entäs hoitoala? Lastentarhanopettajat ja sairaanhoitajat tulevat kipeinä töihin? Entä jos koulun keittiössä keittäjä oksennustaudissa tartuttaa koko koulun?

Luojan kiitos sentään tämä ei koske lapsen sairauden takia poissa töistä oloa.

3. Sunnuntaikorvaukset pienenevät

Sunnuntaikorvauksia pienennetään sadasta prosentista 75 prosenttiin. Hallitus luopui alun perin esitetystä 50 prosentin korvaustason leikkauksesta, koska pienpalkkaisilla naisvaltaisilla aloilla sunnuntaityö muodostaa niin merkittävän osan palkasta.

Kymmenen vuotta vuorotyötä tehneenä voin sanoa, että ei ole ihan herkkua lähteä viikonlopuksi töihin muun perheen jäädessä kotiin. Mutta onneksi tämä leikkaus lisää entisestään intoa tehdä vuorotyötä. Uskon että ihan kaikki vuorotyötä tekevät ovat tästä innoissaan, kaikkihan nauttivat viikonlopputöistä paljon enemmän kuin perheen kanssa yhdessä vietetystä ajasta.

4. Ylityökorvaukset puolitetaan

”Suurin osa ihmisistä haluaa tehdä työt työajalla”

Aivan varmasti myös ne hoitoalalla työskentelevät ihmiset, jotka joutuvat pakon edessä jatkamaan työvuoroaan sen päätyttyä tai ihmiset jäävät hoitamatta. Samoin poliisit, jotka eivät voi irrottautua työtehtävästä työajan päättyessä. Mutta hallitus varmasti muistaa sen seuraavan kerran kun itsenäisyyspäivänä mielenosoitus lähtee hiukan lapasesta ja poliisien työvuorot päättyy siinä iltayhdeksän aikoihin…

5. Lomia lyhennetään erityisesti julkisella sektorilla

Pitkiä, erityisesti julkisella sektorilla olevia lomia lyhennetään 38:sta 30:een työpäivään.

Niin, onhan se väärin jos joillakin on enemmän lomapäiviä kuin toisilla. Itsekin olen jo pidemmän aikaa ihmetellyt, että miksi samaa työtä tekevä Tauno Tavallinen on julkisella sektorilla oikeutettu kahdeksaan lomapäivään enemmän kuin minä yksityisellä sektorilla työskennellessäni. Saman mittaiset lomat vaan kaikille!

Kuinka pitkät muuten nuo lomat on tuolla eduskunnassa ja hallituksessa?

pic_5_747679_746292_1200

Kokonaisuutena sanoisin että vaarallisella tiellä ollaan. Tällaiset leikkaukset ovat erinomainen tapa parantaa työssä viihtyvyyttä ja yhteistä me-henkeä Suomen nostamiseksi sieltä suosta jonne tässä ollaan vajottu. Vielä kun kontrastina kansan syvät rivit, juuri ne joihin nämä leikkaukset pahimmin iskevät, kokevat näillä leikkauksilla saatavat säästöt käytettävän vastaanottokeskuksiin (vaikka asia ei todellisuudessa niin olisikaan), on ruutitynnyri valmis. Saa nähdä koska se räjähtää…

Toisaalta nyt on ehkä korkea aika ottaa mallia suuresta idolistani Sirpasta ja hänen elämänasenteestaan…

19737203_503_uu (1)

Metallisydän

26 vastausta artikkeliin “Hallitus veti ässän hihasta!”

 1. Aikamoinen pommi todella, mulla ei kyllä ole varaa palkattomiin vapaisiin joten todellakin jatkossa aina kipeänä töihin!

 2. Niin siis… sairauspäivien palkka ei tipu noilta seuraavilta päiviltä kyllä yhtään mihinkään. vaan käsittääkseni nousee… itsellä se on tähän asti ollut 70% palkasta… yhden päivän karenssi on ihan fiksua, ja yleistä muissa maissa… vähentää mm turhia sairaspoissaoloja kuten perus ”ei kiinnosta tänään, darra ja muuta paskaa”

  • Sittenhän se on entistä helpompi jäädä yhden päivän motivaatiosaikulle, kun omatuntoa ei edes kolkuta maksettu palkka. En usko, että darrasaikut tällä vähenee, ongelma on jossain vähän syvemmällä.

   Ite tuli mieleen, että kuinka paljon se vituttaa jotain opiskelijaa, joka tekee 1-2 työvuoroa viikossa ja se migreeni tai ripuli pamahtaa viikon ainoan työvuoron kanssa päällekkäin. Onneks opintotuki on sen verran runsaskätinen, ettei yhdenkään opiskelijan tarvitse käydä töissä.

 3. Tämä sipilä taitaa olla se kuuluisa antisankari Vituiks-män. Nämä leikkauslistat ku luki niin tulin siihen lopputulokseen että mahtaa olla parempi vaan kiltisti istua kortistossa ja antaa valtion elättää minut ja punttiharrastukseni, vaikka se tarkoittaisikin että joudun siirtymään isolaatista pieruheran puolelle.

 4. Eduskunnassa taitaapi lomat pyöriä n.100 päivän tienoilla – eikä merkkiäkään siitä, että niistä oltaisiin leikkaamassa edes 50% pois. ” Koska me tehdään 24/7 tätä duunia ” – pitäisikö hölmölle sanoa: Mitäs teette? Mistään muusta ei pidä heille maksaa, kun siitä ns. perus kahdeksantuntisesta, ylijäävät ”ylityötunnit” olkoot vaikka sitten hyväntekeväisyyttä, katsotaan kuinka kauan he jaksavat niitä tehdä. Kuinka kauan heillä riittää motivaatiota tehdä töitä ”24/7”.

  Tekisi sanoa rumasti, ja sanonkin. Ei perkele mitä eloonjäänneitä abortteja tuolla on asioita päättämässä. OIkeasti.

 5. Sinäpä sen sanoit! En ole omassa blogissani uskaltanut edes kirjoittaa aiheesta (oli se sitten politiikka tai maahanmuutto), kun tuntuu että kaikista mielipiteistä tulee kakkalasti niskaan.. Mut oot sie fiksu mies!

 6. Ja tosiaan eikös näillä toimilla ollut tarkoitus lisätä työllisyyttä? Työnantajien menot työntekijää kohti pienenevät, mutta kuinka moni työnantaja voi rehellisesti sanoa että käyttäisi ylijäämän uusien työntekijöiden palkkaamiseen? Samat työt firmoissa säilyvät ja hommat hoituvat vanhojen työntekijöiden turvin. Näissä leikkauksissa kävi taas niin että työntekijöiltä napsaistiin iso pala pois ja johtoporsas saa enemmän wyffeä taskuun. Kyllä suomi on ihana maa asua…

 7. ”Luojan kiitos sentään tämä ei koske lapsen sairauden takia poissa töistä oloa.”

  Kaksiteräinen miekka tämä. Kuinkahan monen Jussi-Petteri tai Miisa-Anneli tuleekaan olemaan kipeänä tulevaisuudessa, voi kätevästi ottaa saikkua lapsen sairauden perusteella niin saa rahaa silloinkin.

  Meillä on sairausajan palkka ollut ainakin hieman yli 100% tähän mennessä, joten kyllä tulee kirpaisemaan 80%… ja toisaalta vielä enemmän toi yhden päivän karenssi, näin opiskelijana joskus on aikaa tehdä palkkakauteen vain muutama työpäivä, ja jos sattuu olemaan sen yhden päivän pois, se saattoi olla sitten tilissä 50% miinusta, jos työpäiviä on ollut vain kaksi..

  • Jep, ei muuta ku lapset tartuttamaan, kun tuntuu, että flunssa puskee päälle niin saa saikusta rahat! 😛

   Ainoa hyvä puoli tässä on, että se ruutitynnyri saattaa oikeasti räjähtää ja saadaan jotain muutosta tähän tilanteeseen. Faktahan on, että valtaväestöä ei kiinnosta niin kauan ku menee itsellä riittävän mukavasti. Tutkimukset on jo aiemmin osottanu, että tän kaltaiset linjaukset ei paranna millään tavalla työllisyystilannetta vaan kaikki firmalle jäävä ylimääränen menee bonuksina johtoportaalle, poikkeuksena ehkä pienet yritykset. Samalla vähennetään tavallisen tallaajan ostovoimaa, mikä vaikuttaa negatiivisesti taloustilanteeseen.

   Mut ei se mitään, saadaan me armeijalle hävittäjiä, jotka ei toimi.

 8. Kahden vuorotyöläisen taloudessa kirpasee nuo lisät kohtuu kovaa, ja vituttaahan se, että ei ihan mielellään jää kotiin parantelemaan, vaan todellaki menee pikku kuumeessa duuniin (ei sitä tähänkään mennessä oo kovin helpolla jääty kotio makaamaan, ku tietää, että sijaisten saaminen on kiven alla, ja tekemättömät duunit kaatuu kollegoiden niskaan…). Mutta eniten kummastuttaa kuinka ne aikoo saada kulutuksen nousemaan, kun tulot pienenee?!

 9. Hehheh, ei vielä suomalaiset ymmärrä että tuolla on kymmeniä, satoja miljoonia tulijoita valmiina töihin melkolailla millä palkalla tahansa.

  Maailman lainalaisuudet ja etiikka tässä Suomea murjoo, ei poliitikkomme.

  Muutenkin blogisi on mennyt jo iltapäivälehtien hyperventilointilinjalle.

 10. Pakko sanoa tuosta julkisen puolen lomaoikeuden leikkaamisesta sen verran, että julkisella puolella on huonommat palkat kuin yksityisellä, ja tämä lomaetu kompensoi palkkaeroa jonkun verran – ja vasta sitten, kun on 15 vuotta työkokemusta hankittuna! Itsellä ei ihan vielä ole se 15 vuotta täynnä, mutta olen odottanut sitä kovasti. Kunnalla toimistoalan palkat, esim. sihteerin palkka, ei ole verrattavissa yksityisen puolen palkkaan. Esimerkiksi johdon sihteerillä keskipalkka näyttää olevan 2900, kun se Kvtesin mukaan on yli 15 000 asukkaan kunnassa vain vähän yli 2000 euroa. Esim. palkkasihteerillä on vielä huonommat palkat jne. Olen ajatellut, että arvostan myös vapaata, joten se kompensoi tuota palkkaeroa. Ja siksi se pidempi lomaoikeus on julkiselle puolelle alun alkaen neuvoteltukin, kompensoimaan palkkaeroa. Mutta kun sekin viedään, niin palkkakuopassa ollaan. Palkkojahan ei tietenekään vsataavasti nosteta, vaan nyt on oltava palkkamalttia! Että kadehtikaa vain meidän etuja. Mites sitten ne yksityisen puolen pekkaset?! Niitä ei ilmeisesti leikata.

  • Samaa mieltä Tarun kanssa. Minullakaan ei olisi ollut enää kovin pitkä aika pitkien lomien alkamiseen ja se on ollut itselläni yksi porkkana jatkaa julkisella sektorilla työskentelyä. Toki pidän myös työstäni ja työpaikastani, mutta fakta on se, että yksityisellä puolella saisin vastaavista tehtävistä huomattavasti parempaa liksaa. Turha odotella, että liksoja nyt nostettaisiin julkisella sektorilla, vaikka lomia leikataan. En ole muutenkaan koskaan ymmärtänyt tätä nurinaa julkisen sektorin pitkistä lomista. Jos se niin kovasti ketuttaa, niin tervetuloa tänne valtion leipiin. En minäkään nurise yksityisen puolen korkeammista palkoista tai opettajien vielä pidemmistä lomista. Jos oma palkka alkaa ärsyttää, niin sitten pitää vaihtaa työpaikkaa. Pitkille lomille kun on ihan syynsä, kuten Taru tuossa mainitsi. Mutta eniten harmittaa kyllä vuorotyöläisten puolesta.

  • Itseäni ei todellisuudessa ole nyppinyt yhtään se, että julkisella lomat pidemmät ovatkin olleet, olen ollut erittäin tyytyväinen työehtoihini yksityisellä sektorilla. Tuohon kappaleeseen olikin rivien väliin piilotettu tuo piikki kansanedustajien ja hallituksen lomien määrään. Ne kun ei mielestäni ole millään tavalla linjassa muihin nähden.

   Näistä leikkauksista muutenkin harva tällä hetkellä suoraan koskettaa minua. En tee sunnuntaityötä ja sairaslomallakin olen äärimmäisen harvoin. Olen kuitenkin tehnyt yli 10 vuotta epäsäännöllistä vuorotyötä ja tiedän että nämä leikkaukset kirpaisevat sellaisat työtä tekeviä melkoisesti.

 11. Olen yksi heistä pienipalkkaisista tallaajista joita tämä koskee, olen onnellinen työpaikastani ja siitä ilosta että tili tulee just silloin kun pitääkin, MUTTA penniäkään pienestä palkasta en antaisi pois. Onni on vajaat tunnit, vajaa miehitys ja vieläpä vajaa sunnuntailiksakin! Niskalimassa huhdot etkä saa kunnon korvausta siitä ilosta että vlopusta toiseen olet TÖISSÄ sen sijaan että saisit viettä laatuaikaa perheesi kanssa, tai jopa matkustaisit vanhempien luokse kotipitäjään, ja toisinaan kun siihen olisi mahdollisuus ei välttämättä ole rahaa, tai lähinnä valitaan että ostetaanko sillä bensarahalla ruokaa vai reissataanko 600km. Sanon ihan suoraan että vajailla tunneilla, lähes 10v samoja työpaikan käytäviä talsineena kuulun siihen pienipalkkaiseen ryhmään jonka käteenjäävä summa on (tässä siis jo about 3-4 sunnuntaita kk) 1000-1150€/kk, tuo sunnuntaikorvauksen pieneneminen tekee melkoisen siivun tästäkin pienestä palkasta! Kyllä saa penniä venyttää perusasioiden hoitamiseen ja tulevaisuudessa penniä vasta venytetäänkin!

 12. Ite raksa alalla töissä olleena toi yhen päivän sairasloman karenssi ei tule uutena. Siinä meni tovi että pääsit sairaanhoidon piiriin että sait siitä korvauksen mutta ansaittuja etuja helevetti leikataan.. Ei mitään järkeä missään enää.. Taas tuli huomattua että Keskusta pettää aina.. Lisää vaan pakolaisia ja hyysätään heitä ku oma kansa kärsii muitten teoista..

 13. Jos suomihalutaan nousuun leikkauksia on vain tehtävä.. Jos samat etuudet pidetään kuin ennen velkaa tulee lisää ja lisää ja seuraavaksi ei ole kenelläkään kivaa! Ihan kohtuullisia leikkauksia verrattuna siihen, mitäolisi voinut olla. Politikkojen syyttely on vähän typerää. He tekevät kaikkensa saadakseen Suomen nousuun.. tuskinpa kovinkaqn moni haukkuja sitä osaisi tehdä ja jos onkin jollain hieno suunitelma hänhän voi tuoda sen esiin! 😉
  Toki päättäjien palkkaa yms voisi pienentää, mutta tilanne on nyt tämä ja näin mennään jos suomi halutaan nousuun!

 14. En ole yrittäjä, mutta ajattele vähän siltäkin kantilta. Miksi yleensä pitää maksaa niin paljon siitä, että työntekijä ei tee töitä eikä sikäli tuota yhtään mitään muuta kuin kulua firmalle? Tämä nyt koskee lähinnä noita palkallisia pyhiä, lomarahoja ja sairastelua (omaa ja lapsen).

  Tietysti työntekijä tarvitsee jonkinlaista rahallista turvaa itselleen ja isoja lisien leikkauksia olisi hyvä kompensoida peruspalkassa, varsinkin niillä, keillä ne muodostavat ansiosta merkittävän osan. Yrittäjän turvaa sitten ovat nollasopimukset, vuokratyö ja pätkäsopparit. Vähän voisi kumpikin puoli tulla toista vastaan…

 15. Faktahan on, että leikkauksia on tehtävä ja aina joku pahoittaa mielensä. Joo, onhan tuo aika kakkaa, että eka saikkupäivä on palkaton, mutta toisaalta hyvä niin loppuu ne idiootit jotka maanantaina soittavat olevansa kipeänä. Ja joo, kyllähän kansanedustajien palkoista ja etuuksista voisi leikata. Mutta silti. Nyt meidän on uhrauduttava jotta esim. sinun ihanan lapsen ei tarvitse yrittää nostaa täysin paskaa Suomea sieltä montusta. Itse olen opiskelija ja siivooja, enkä näistä asioista kitise, vaikka myös minua koskettaa 😀 Voidaanhan me jatkaa samaan malliin ja kun päästään eläkeikään niin siellä viimeistään leikkuri iskee oikein olan takaa. Boohoo, get over it. 😛

 16. Mukava kuulla tällaisia kommentteja. Joku tuossa totesi, kuinka jostain on leikattava ja jokaisen on osallistuttava lasten hyväksi. Hmm… Lapsiltahan tässä leikataan kovalla kädellä, kun koulutus on laitettu isoksi säästökohteeksi. Hallituksella on ollut mahdollisuus tehdä arvovalintoja, mutta se ei ole heitä kiinnostanut. On ollut tärkeämpää esim laskea autoveroa, joka taas koskettaa rikkaampaa osaa väestöstä. Hallituksella olisi käytettävissään paljon tutkimustietoa lapsen kasvuun ja kehitykseen liittyvistä tekijöistä, mutta jostain syystä niihin ei haluta perehtyä. Lisäksi eilen ilmoitetut leikkaukset kohdistuvat vain tiettyyn osaan väestöstä, mikä ei ole mitenkään kohtuullista, jos asiat on kerta niin huonosti, että kaikkien pitäisi osallistua.

 17. Eli kaikki muut kohdat oli ihan schaisse uudistuksia mutta pitkät lomat pois vaan kun ei ole itselläkään? Muilta ollaan valmiita ottaan pois mutta itseltä ei senttiäkään.

  • En mä tee myöskään sunnuntaitöitä enkä ylitöitä, joten ne muutokset ei myöskään koske mua. Ihan tämä kokonaisuus kohdistuu mun mielestä liian pieneen osaan työtätekevästä kansasta.

 18. Ei ainakaan hoitoalalla ole isommat palkat yksityisellä puolella! Voi olla monta sataa pienempi palkka, eikä myöskään ole mitään pekkasia. Itsehän juuri mietin että vaihdan kunnalliselle kun siellä on pidemmät lomatkin -> eipä tarvii enää sen puolesta miettiä. Musta se on sinällään reilua että samasta työstä maksettais sama palkka ja lomapäiviä yhtä paljon. Ja nyt täytyy ilmeisesti ruveta tehtailemaan kakaroita, joiden varjolla voi itse rauhassa sairastaa. Kyllä nyppii että isoilta herroilta ei leikata, ja uusia holhokkeja otetaan tänne lisää. Että sellasta…

 19. Ei pelkästään nämä pyhätöiden leikkaukset ja sairasloman karenssipäivä, vaan siihen kun lisätään kaikki muutkin leikkaukset ja säästöt. Päivähoitolaskujen korottaminen, asuntovelan korkovähennyksen pienentäminen, tuloveron korottaminen, auton käyttöön liittyvät korotukset ym. Esim. täällä ”korvessa” auton käyttö on lähes pakko julkisen liikenteen puutteen takia. Itse asumme vuokralla, joten asuntolainavähennys ei meitä koske, mutta silti kaikki nuo korotukset ja vähennykset perheenä vie meiltä vuodessa useita tuhansia euroja. Ja lapsiperheessä sairastetaan paljon, varsinkin kun on päiväkoti-ikäisiä lapsia. Kyllä kirpaisee. Tälläkään hetkellä ei säästöön jää rahaa kuin muutamia satasia vuoteen, jotka ovat yleensä veronpalautuksia.

 20. Vastaanottokeskuksille annettava lisäraha on tosiaan todella vaikea perustella, kun samaan aikaan leikataan veroeuroja tuovalta kansanosalta. Tässä on vielä hyvä muistaa, että humanitaarisen maahanmuuton myötä tulleiden henkilöiden huoltosuhde on tilastollisesti huonompi kuin maassa jo olevien, joten tästä syntyy nettokuluja myös tulevaisuudessa (vastaanottokulujen lisäksi). Turvapaikkaa hakeneista Suomeen jää 40-60 % ja heillä on oikeus tuoda maahan myös perheensä.
  Mitä tulee leikkauspolitiikkaan, sen ymmärrän. Viime vuodet on osoittanut, että Suomesta on hävinnyt työpaikkoja, kun samaan aikaan ne on lisääntynyt ns. kilpailijamaissa (Ruotsi, Saksa). Syynä tähän on yksiselitteisesti ko. maiden kilpailuetu. Tämän ilmiön myötä myös Suomen valtiontaloudella on mennyt huonosti. Sipilä on päättänyt, että tämä kehitys täytyy pysäyttää ja siksi leikataan menoja ja parannetaan kilpailukykyä. Kilpailukykyä yritettiin kahteen kertaan parantaa yhteiskuntasopimuksen avulla (johon liitot olisi voineet vaikuttaa), mutta koska tämä ei onnistunut, jouduttiin asiaan puuttumaan lainsäädännöllä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

 
Tykkää jutusta