Aloittelijana kuntosalilla

Syksy tulee ja moni taas suunnittelee aloittavansa salitreenin. Kynnys salille lähtemisessä on korkea, mistä tietää mitä siellä pitäisi tehdä ja mitä kaikki ne vuosia treenanneet konkaritkin ajattelevat uusista treenaajista. Kehtaako sinne salille edes mennä jos ei omaa sikspäkkiä ja tiukkoja pakaroita…

Kyllä kehtaa! Kuntosali on kunnon kohottamista varten. Vanha klisee ”kaikki ovat joskus olleet aloittelijoita” pitää täysin paikkansa, kukaan ei ole ollut fitness-ammattilainen ensimmäistä kertaa salille mennessään.

confused_newbie

Mistä teitää mitä siellä pitää tehdä?

Kynnys kuntosalille lähtemisessä saattaa olla korkea. Salilla on valtavat määrät erilaisia laitteita, tankoja ja käsipainoja. Alkuun niiden keskellä on varmasti aika eksyksissä, mistään ei voi tietää miten mitäkin laitetta kuuluu käyttää tai mihin tarkoitukseen mikäkin kahva on tarkoitettu. Salille voi lähteä rohkeasti kokeilemaan. Kun muistaa käyttää pieniä painoja, tuskin itseään hajoittaa ihan heti. Samalla voi katsella muilta mallia ja kysellä kokeneemmilta neuvoja, niitä saa aivan varmasti kunhan ei mene kysymään kesken sarjan. Aina parempi jos on mahdollista saada apua ja ohjeita asiansa osaavalta personal trainerilta, liikkeiden oikeat suoritustavat ovat kultaakin kalliimpia pidemmän päälle. Jos personal trainer kuitenkin tuntuu syystä tai toisesta mahdottomalta ajatukselta, löytyy netistä monenlaisia ohjeita, kunhan osaa hiukan etsiä. Ja esimerkiksi FitClub Finlandin nettisivuilta on ostettavissa todella kattavia liikepankkeja joissa treeniliikkeiden oikeat suoritustavat on neuvottu erinomaisilla videoilla.

liikepankki

Entä mitä ne muut treenaajat oikein ajattelevat kun en osaa treenata, enkä edes näytä kuntosalitreenaajalta?

No kertokaapa ensin miltä näyttää kuntosalitreenaaja? Jos stereotyyppi onkin lihaksikas ja tiukkavartaloinen fitness-kundi tai -mimmi, on kuntosalien käyttäjäkunnasta suurin osa ihan tavallisia ihmisiä, jotka ovat kuntosalilla kuntoilemassa. Bodareita tai fitness-kisaajia on vain murto-osa kaikista treenaajista.

Voin myös vakuuttaa, että mitä pidempään salilla on treenannut, sitä vähemmän kiinnittää huomiota muihin treenaajiin, aloittelijat mukaan lukien. PIdemmän aikaa salilla viihtynyt kun ymmärtää sen, että jokainen aloittaa joskus ja on oman treeniuransa aikana jo ehtinyt tapaamaan roppakaupalla aloittelijoita, joista on ajan myötä muodostunut salin vakiokävijäkuntaa.

Group Of People Weight Training At Gym

Pitääkö salille mennessä olla jonkinlaiset tietyt vaatteet tai varusteet?

Ei tarvitse, ihan verkkarit ja t-paita riittää, kunhan ovat ehjät ja puhtaat. Vaikka nyt fitness-buumissa kaikilla fitness-mimmeillä on saliselfieissään jalassaan uusimmat uudet Six Deuce -trikoot ja Better Bodies -toppi, ei siellä salilla läheskään kaikilla sellaisia päällä ole. Ihan normaaleissa urheiluvaatteissa siellä suurin osa treenaa. Tärkeintä on että itsellä on hyvä olla niissä omissa treenivaatteissa.

shane_KB

Mitä ne kaikki proteiinijauhot on? Tarvinko heti palkkareita ja muita pulvereita?

Et tarvitse. Alkuun riittää ihan varmasti tavallinen, terveellinen kotiruoka. Kun kuntosaliharrastus on jatkunut pidempään ja jos siitä innostuu enemmän, voi hankkia lisäravinteita tukemaan treenaamista ja täydentämään ruokavaliota.

Protein-Powder

Haluan vaan vähän pudottaa painoa ja kiinteytyä, mitä jos musta kasvaa sellanen kauhea lihaskimppu?

Pelko pois, ei kasva. Maailmanhistoria ei tunne yhtään tapausta, jossa kenenkään lihakset olisivat kasvaneet vahingossa liian suuriksi. Kyllä siihen tarvitaan vuosien ja vuosien sinnikästä kovaa treenaamista ja omistautumista. Saattaa tosin käydä niin, että sali-innostus vie mukanaan ja kohta ei pelkkä pieni painon pudottaminen ja kiinteytyminen enää riitäkään 😉

Rene-Campbell--_tx5h

Nyt kaikki arastelu nurkkaan ja rohkeasti salille! Kyykkytangolla nähdään!

Metallisydän

4 vastausta artikkeliin “Aloittelijana kuntosalilla”

  1. Mulla on käytössä ulkokengät joissa on reikiä ja voi haista vähän koiranpaskalle, haittaakos

  2. Hyvä juttu! Kolmisen kuukautta treeniä takana ja nyt vasta se ”salijännitys” alkaa olla kokonaan ohi. Ennen en lainkaan mennyt yksin tai mahdollisimman aikaisin tai myöhään välttääkseni väkeä. Toki nykyään toimin samoin mutta vain ettei jokapaikassa ole ruuhkaa.. 😀

  3. Kiitos! Ajoitus ja aloitus on kaikessa tärkeintä. Nyt oli tekstisi ajoitus kohdallaan oman aloitukseni suhteen. Vielä on salin ovenavaukseen otettava askeleita, mutta nyt askelta lähempänä. Ihanaa kesän jatkoa ja lähestyvää syksyä.

  4. Olen käynyt ”tavallisella” salilla pari vuotta ja eilen kävin ekaa kertaa toiminnallisella salilla kun oli aika vaihtaa salijäsenyyttä. Voi ristus sitä jännitystä kun ei ollutkaan ne tutut naamat siellä punnertamassa painojen kanssa. Mulla oli edessä vielä kuntotesti ja hikoilin kun porsas ja jalat oli jumissa, mihinkään en taipunut ja voi hyvää päivää. No, hengissä selvisin ja aion mennä toistekin. Häpeän kautta! 😀 (ja tuskin tosiaan tarvetta mihinkään häpeilyyn edes olisi ollut, koska salilla oli niin rento meininki)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

 
Tykkää jutusta