Vielä dopingista – Mitä sanoo Bull Mentula?

Doping kehonrakennuksessa ja fitness-urheilussa on ollut viimepäivinä tapetilla julkisuudessa, myös Metallisydän on ottanut asiaan kantaa aiemmissa blogikirjoituksissaan. Onko doping kuitenkaan niin yleistä kuin luullaan? Iltasanomien toimittaja kysyi asiaa Suomen tunnetuimmalta kehonrakentajalta, Jari ”Bull” Mentulalta.

1435286819021
Kuva Rami Marjamäki, Helsingin Sanomat

Seuraava teksti ei siis ole omaa tekstiäni, vaan suora lainaus Eetu Ampujan kirjoittamasta Iltasanomien uutisesta, joka löytyy TÄÄLTÄ.

”Suomen tämän hetken tunnetuin kehonrakentaja Jari ”Bull” Mentula on kasvattanut lihaksiaan kohta 20 vuotta.

Sinä aikana syntyjään valkeakoskelaisen miehen elopaino on lähes tuplaantunut. Helsingin Sanomien mukaan Mentula painoi 75 kiloa aloittaessaan kehonrakennuksen. Nyt vaaka näyttää noin 140 kilogrammaa.

Mitä haluaisit sanoa niille, jotka epäilevät, etteivät lihaksesi ole tulleet pelkällä kaurapuurolla?

Kysymyksen kuultuaan ”Bull” nojautuu eteenpäin, katsoo kysyjää tiukasti silmiin ja vastaa sitten vakaalla äänellä:

– Ovatko he kokeilleet tätä itse? Ovatko he treenanneet 20 vuotta systemaattisesti? Syöneet ja eläneet systemaattisesti?, Mentula aloittaa vastauksensa.

– Sitten kun tekee sen itse ja jollei sen jälkeen saa itse tuloksia, voi alkaa kommentoida mun tekemisiäni eikä puhua paskaa, hän täräyttää ja jatkaa:

– Voinhan minäkin huudella, etten pysty tekemään sitä tai tätä, mutta millä helvetillä voin sanoa niin, jollen yritä sitä? Janoa sitä? Ja tee sen eteen töitä päivästä, kuukaudesta ja vuodesta toiseen? Jos vedetään vaan omilla johtopäätöksillä, niin kannattaa olla hiljaa.

2012-09-08-1987
Kaksi kaljupäätä, Metallisydän ja Mentula

Mentulan mukaan doping on ”myytti, joka aina yhdistetään fysiikkalajeihin.”

– En seuraa tilastoja, mutta luulen että muissa lajeissa käryjä on enemmän. Ne ovat ikäviä, mutta aina niitä tulee. Eiköhän doping ole mennyt mukaan ammattiurheiluunkin jo aikoja sitten, oli kyseessä laji kuin laji, Bull pyörittelee.

– Kehonrakennus on kuitenkin aikamoinen kärpäsenpaska tässä maailmassa.

Liikkuuko suomalaisissa kehonrakennuspiireissä steroideja, hormoneja ja muita mömmöjä?

– Varmaan ne, jotka niitä haluavat, saavat niitä mistä tahansa. Mutta kun tänäkin aamuna olin salilla treenaamassa, niin voin vakuuttaa, ettei siellä hirveän moni ole edes näitä asioita miettinyt.”

Metallisydän

9 vastausta artikkeliin “Vielä dopingista – Mitä sanoo Bull Mentula?”

 1. Kohta tämä juttu löytyy iltalehdestä, ainut on, että sinua ei siinä mainita 🙂 Ihme jos näin ei käy, Bullihan on joka päivä uutisissa.. Milloin mietitään millainen oli keli, kun hän syntyi tai miten paistaa kanaa grillissä.

  • Tai sitten käy niin, että sinä viet jutun iltasanomista 😉

  • Hehe 🙂 Joo, näin päin tällä kertaa 🙂 Oli niin hyvä juttu niin hyvään saumaan, että lainasin 🙂

 2. Ja hieman vähemmän yllättäen mentula ei vastaa suoraan kysymykseen, vaan kiertelee minkä ehtii.

 3. Mentula lyö vaan faktat tiskin. Tässä lajissa kuitenni dopingiakin enemmän vaikuttaa se oma omistautuneisuus asialle. Pelkällä dopingilla ei mennä kuuhun kuten monet taitaa sen käsittää. Dopingit on urheilussa käytössä olleet jo kauan ja tulee pysymäänkin, mutta urheilija itse joutuu silti omistamaan elämänsä lajille. Pullamössöt ne vaan huutelee kateuttaan netissä kun minkäänlainen itsekuri puuttuu. Mentula on 5/5 asennejätkä.

  • Toi on täysin totta. Ihan kuin eilen julkaisemassani jutussa Yates totesi, raskas työ ja omistautuminen ikään kuin ”nollataan” ja kaikki menestys laitetaan douppien piikkiin.

   Kyllä se niin on, että vaikka minkälaiset lääkkeet olisi käytössä, se omistautuminen lajiin ja siihen panostaminen on se mikä ratkaisee.

 4. Heinäkuun Tiede-lehdessä oli mielenkiintoinen pikkupätkä dopingista. Siinä kerrottiin tutkimuksesta, jossa tutkittiin tulosten kehitystä urheilulajeissa ennen dopingin tulemista markkinoille (1932) ja sen jälkeen. Yllättäen näillä ei ollut merkittävää eroa vaan suurempi vaikutus on ollut luonnollisilla tekijöillä, mm. huippu-urheilun muuttumisella ammatiksi, lisääntyvällä tutkimustiedolla ravitsemuksesta ja treenaamisesta ja vaatteiden ja varusteiden kehityksellä. Tässä tosin puhuttiin suorituskeskeisistä urheilulajeista, estetiikka on varmasti asia eriskeen, mutta uskaltaisin väittää, että sama tutkimustiedon karttuminen on tehostanut huomattavasti myös tällaista treenaamista.

  Kuinkakohan moni douppaava urheilija loppujen lopuksi kunnolla testaa, onko niiden aineiden käyttämisestä todellista hyötyä juuri hänen tuloksilleen? Luultavasti osa näidenkin aineiden vaikutuksista on perusteltavissa plasebolla: ajatellaan, että no nyt tulee törkeetä kehitystä, mikä motivoi treenaamaan taas astetta enemmän tai astetta kovemmin ja ehkä optimoimaan muutenkin ruokavaliota. Tai sitten mahdollisesti ajatellaan, että nyt on pakko panostaa täysillä tähän, kun kerta vaarannetaan terveyskin. Toisaalta kiinnostaisi tietää, vaikuttaako douppaaminen joihinkin päinvastoin: ei uskalleta tehdä täysillä, koska pelätään, että erotutaan muusta joukosta tuloksilla, joudutaan testaajien silmätikuksi ja jäädään kiinni. Mielenkiintoista spekuloida, mutta tutkimustietoa tällaisesta tuskin tullaan saamaan.

 5. Mitään en oo ottanu, jos haluaa enemmän lihasta tarvii ihminen lisä hormonia, muuten edessä on tuskien taival ja vuosikymmenten hyödytön treenaaminen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

 
Tykkää jutusta