Kuntodoping

Fitness-lajit ovat suositumpia kuin ikinä. Salitreenaaminen ei ole enää ainoastaan yrmeiden mörköjen hommaa, vaan rautojen kolistelusta on tullut muodikasta. Syödään terveellisesti ja pidetään omasta kunnosta huolta. Terveelliset elämäntavat ovat vihdoin voittamassa pikaruokakulttuurin ja sohvalla löhöämisen, vai ovatko?

kuntodoping

Samalla kun fitness-lajit ja omasta kunnosta huolehtiminen ovat nousseet suureen suosioon, ovat myös ulkonäköpaineet kasvaneet. Kaikki haluavat tiukan sixpackin, pyöreät pakarat ja isot hauikset. Tätä tiukkaa ja lihaksikasta vartaloa lähdetään usein hankkimaan keinolla millä hyvänsä. Kaikki halutaan saada heti, ja mahdollisimman pienellä vaivalla. Tässä astuu kuvaan huolestuttavan yleiseksi noussut kuntodoping, kilpaurheilun ulkopuolella käytettävä doping.

Julkinen salaisuus on, että kehonrakennuksessa ja voimailussa käytetään paljon dopingia. Niin tosin käytetään monessa muussakin huippu-urheilussa. Eiköhän jokainen muista Lahden hiihtokäryt ja kiinalaisten uimareiden joukkokäryt. Keholaijeissa tulokset ovat kuitenkin kaikkein näkyvimpiä, eikä pari viimeaikaista fitness-urheilijoiden doping-käryä pienennä doping-epäilyjä myöskään fitness-urheilun ympärillä. Näissä tapauksissa on kuitenkin kyse huippu-urheilusta, johon doping jossakin määrin tulee aina kuulumaan, halusimme sitä tai emme. Itse koen paljon huolestuttavampana muutoksen tavallisten kuntoilijoiden ja salitreenaajien asenteissa. Siitä on tullut ”sallittua” myös tavallisten kuntoilijoiden keskuudessa. Dopingia ei koeta haitallisena, sen vaarat ja epäterveelliset vaikutukset ohitetaan ja nähdään ainoastaan se timmimpi vatsa, isommat hauikset ja tiukemmat pakarat.

whats-an-example-of-your-olympia-prep-1

Vaikka on mahtava asia, että urheilullinen ja timmi fitness-vartalo on noussut entisen anorektisen vartalomallin edelle tavoiteltavuudessa, on sen varjopuolena, ettei tuon urheilullisen vartalon eteen malteta tehdä sen vaatimaa työtä. Liian usein lähdetään hakemaan apua ja nopeaa oikotietä onneen dopingista. Eihän se toisaalta ihme ole, joka tuutista tunkee erilaisia puolen vuoden supersinkkuhäädieettejä joissa puolessa vuodessa tehdään pullukasta fitness-prinsessa. Kaikki on totuttu saamaan nopeasti, pitkäjänteisyys puuttuu. Eikä doping ole enää saksalaisten kuulantyöntäjien vaiettu salaisuus, vaan netistä on helposti löydettävissä jopa ohjeita dopingin käyttöön, tietoa jaetaan keskustelufoorumeilla yleisesti tai ainakin privaattiviesteissä. Niin ja onnistuuhan netistä tilata doping-aineita vaikka kotiovelle toimitettuna…

gym1

Yhtälailla olisi hyvä olla tarjolla tietoa dopingin haitoista. Siitä, mitä steroidit, testosteroni ja kasvuhormoni tekevät ihmisen omalle hormonitoiminnalle, sydän- ja verenkiertoelimistölle, maksan toiminnalle, ja ihan mielenterveydellekin puhumattakaan ongelmista jos joskus vaikka juolahtaisi mieleen hankkia lapsia. Tai löytyyhän sitäkin tietoa, jostain syystä vaan tätä puolta asiasta harvemmin googlaillaan.

Nyt järki päähän jokainen ja miettimään ihan oikeasti mitä elämältä haluatte! Onko timmit rintalihakset ja sixpack sen arvoista että se oma vauva jää saamatta tai oma hormonitoiminta lakkaa toimimasta? Tai onko naisena mukava ajaa partaa aamuisin ja puhua matalammalla äänellä kuin Vin Diesel? Tai tuskailla kilpirauhasen vajaatoiminnan kanssa? Vai olisiko sittenkin mukavampi rakentaa se timmi ja urheilullinen vartalo omalla työllä ja hiellä, terveellisesti ja puhtaasti, vaikka siinä sitten menisi hiukan kauemmin ja pysyä samalla terveenä ja hyvinvoivana?

woman-perspiration-fitness

Kuvat ja niissä olevat ihmiset eivät liity aiheeseen, vaan ovat vaan hienoja kuvia joita löysin Googlen kuvahaulla.

Helsingin sanomien artikkeli löytyy TÄÄLTÄ Kannattaa lukaista, samoin Umpun erinomainen kirjoitus aiheesta TÄÄLTÄ.

Metallisydän

3 vastausta artikkeliin “Kuntodoping”

  1. Musta tä fitness buumi on vain kasvattanut entisestään huonoa itsetuntoa oman kehonsa suhteen. Paljon hankalampaa olla treenatussa kunnossa kuin olla laiha. Usein mietin kuinka moni treenaa ihan oikeasti sen hyvän olon ja itsensä huolehtimisen takia? Kuinka moni huhkii salilla vain koska se on muotia ja et voi olla hyvännäköinen jos et ole treenattu? Kuinka monella on oikeasti tervesuhde ruokaan ja kuntoiluun? Kuinka moni ei koe ahdistusta siitä jos on syönyt jotain väärää tai jättänyt treeni päivän välistä? Tuntuu että tämä fitness buumi on vain hyväksytty pakkomielle. Fakta kuitenkin on ettei kaikille fitness elämä yksinkertaisesti sovi vaikka kuinka haluisi.

    • En mä tiedä, osalla varmaan on käynyt noinkin, mutta mun mielestä yleisesti otaten tää fitness-buumi on positiivinen asia. Kyllä ne jotka ei hommasta nauti, lopettaa sen ennemmin tai myöhemmin. Ja ne, joilla homma menee yli, menis muutenkin jossain määrin yli. Mun mielestä salitreeni muoti-ilmiönä on paljon parempi kuin siiderinlitkiminen tai röökinpoltto, noin kärjistetysti.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

 
Tykkää jutusta