Mitä on fitness?

Fitness-harrastajien määrä on räjähtänyt viime vuosina kattoon ja sen läpikin. Välillä tuntuu siltä että kaikki harrastavat fitnessiä. Samalla sana fitness on kokenut tietynlaisen inflaation, käsityksiä sen merkityksestä on useita.

Fitness

Yleisimmin fitnessin harrastamisella taidetaan tarkoittaa sitä, että käydään salilla tekemässä askelkyykkyjä Six Deucet jalassa. Ei se sinänsä väärin ole, on hienoa huomata miten paljon nuoria on innostunut kuntosaliharjoittelusta ja varsinkin että nuoret naiset uskaltautuvat laajan fitnessin harrastamisbuumin kautta salille. Aiemmin kuntosali on ollut oikeastaan miesten valtakunta, jonne nuoret pojat uskaltautuvat tietyssä ikävaiheessa tekemään kaverin kanssa hauiskääntöjä. Nykyisin saleilta löytyy vähintään yhtä paljon pakaroita pumppaavia tyttöjä kuin hauista pumppaavia poikia. Pelkkä askelkyykky ja Six Deucet eivät kuitenkaan ole sitä fitnessiä.

six uusi

Fitnessiin kuuluu pakaratreenin lisäksi paljon muutakin, esimerkiksi tarkka ruokavalio. Nuo salilla askelkyykkyjään puurtavat nuoret fitnessiä harrastavat tytöt kokkaavat usein toinen toistaan mielikuvituksellisempia annoksia parsakaalista ja spirulinasta. Herkkupäivinä saatetaan leipoa jokin gluteeniton, maidoton, hiilariton ja mauton superfood-kakku. Kuitenkaan edes superfoodit ja parsakaalit yhdistettynä askelkyykkyihin ja Six Deuceihin ei ole vielä fitnessiä.

superfood kakku

Mitä se fitness sitten oikein on? Voiko fitnessiä harrastaa vain jos aikoo kilpailla? Ja missä lajissa pitää kilpailla jos haluaa sanoa harrastavansa fitnessiä? Riittääkö jos osallistuu Fitnessmalli-kisaan vai pitääkö kilpailla bikinifitnessissä? Fitness-lajejahan löytyy melkoinen kasa. On bikinifitnessiä, bodyfitnessiä ja varsinaista vapaaohjelma-fitnessiä. Sitten on CBB:tä, mens ja womens physiqueta ja vielä kehonrakennusta. Mitkä näistä lasketaan fitness-lajeiksi? Missä niistä kilpaileminen oikeuttaa kutsumaan itseään fitness-kilpailijaksi tai -harrastajaksi?

fame

Tietynlaiset fitness-puritanistit väittävät, että fitnessiä ei voi harrastaa, sitä pitää elää. Tietyssä määrin tämä tietysti pitää paikkansakin. Fitness urheilulajina vaatii elintapojen kokonaisvaltaisen uudelleen järjestelyn, fitnessiä pitää treenata, syödä ja hengittää, kaikki osa-alueet on oltava kunnossa ja lajiin on panostettava täysillä jos siinä aikoo pärjätä. Mutta onko se sitten ainoa mahdollinen määritelmä fitnessille?

Onko sillä lopulta mitään väliä mitä sillä fitnessillä tarkoitetaan? Eikö tärkeintä ole että nautitaan siitä mitä tehdään, vaikka fitnessin harrastaminen, siinä kilpaileminen ja sen eläminen aivan eri asioita ovatkin? Sillä sitä minun mielestäni fitness on, omasta urheilullisesta ja terveellisestä elämäntavasta nauttimista.

Metallisydän

4 vastausta artikkeliin “Mitä on fitness?”

  1. Voi vaan käydä salilla, liikkua ja syödä hyvin. Silleen ihan tavallisesti. Joskus sitä ihmiset vaan herää huomaamaan että ikää ja kiloja tulee ja selkäkin prakaa ja on kauheen rankkaa ja päättää tehdä asialle jotain. Ja naisihanteet muuttuu, kun aikaisemmin piti olla hirveän laiha ja pieniruokainen hinnalla millä hyvänsä, niin nyt ihanne on sporttinen ja terveennäköinen nainen. Nää kaikki on tosi hyviä ilmiöitä, ja lihaskuntoharjoittelu tekee hyvää ihan kaikille. Esim. mun kotikaupungissa on nykyään erikseen omia saleja mm. senioreille, isoille ja huonokuntoisille, naisille… ja eiköhän jostain pommisuojasta löydy vielä autenttisia isojen poikien punttiksiakin. Toivottavasti tää ilmiö jatkuu. Sekä yksilötasolla että kansantaloudellisesti tää on kestävää kehitystä.

    Fitness on sitten taas ihan oma taiteenlajinsa, aika paljon pidemmälle vietyä toimintaa. Ehkä enemmänkin kilpa-urheilua kuin kuntoilua. Niitä esikuvia tämmöisille tavallisille salipirkoille, eli tarpeellisia hekin.

    Eikä tässä kommentissa ollu mitään tolkkua, mut tulipahan taas huudeltua.

  2. Itse koen harrastavani kehonrakennusta enkä fitnestä. Toki tämä kuulostaa hassun hauskalta minunlaiseni pienirakenteisen naisen suusta, mutta minusta kuvaa harrastustani paremmin. Minun mielikuvani mukaan fitnessiä harrastava käy säännöllisesti salilla, rankasti yleistäen käyttää jotain Bikinikuntoon-ryhmäohjelmaa (jonka liikkeistä ei aina tiedä mihin mikäkin pitäisi vaikuttaa), syö pilkun tarkasti (koska se bikinikunto menee yhdestäkin karkista pilalle). Eli minun mielikuvani mukaan ja rankasti yleistäen (ei siis jokainen) fitnessiä harrastava ei niinkään ymmärrä ruokavaliosta (korkeintaan kalorit) eikä treenin koostamisesta. En ole itsekään mikään ammattilainen näissä asioissa, mutta pyrin oppimaan niin paljon kuin mahdollista (etenkin ulkomailta, koska siellä tietotaito edellä). Tulipas kärkäs kommentti, mutta edes yritin pehmentää.

  3. Kaupoissa myytävät fitness-murot ja muut epämääräiset fitnesstuotteet kun ei ainakaan edesauta tätä kaupallistamista.

    Itsekin puhun melkein mielummin harrastavani kehonrakennusta kuin fitnesstä, pääsen paljon vähemmällä selittelyllä. Joskin, kehonrakennus on meikäläisen kunnosta hyvin hyvin kaukana oleva määritelmä 😀

  4. Olisi mukava lukea blogiasi, mutta tabletilla musta tausta ja valkoinen teksti tekee lukemisesta mahdottoman. En tiedä onko muilla ollut samaa ongelmaa, mutta itselleni lukeminen teettää vaikeuksia kun kontrasti on liian suuri. Selaisin blogisi kokonaan läpi, mutta hyvä että yhden postauksen pystyy pikaisesti lukemaan kun silmiä alkaa särkemään. Tietysti ulkoasu kuuluu blogiisi tällaisenaan, mutta joskus ulkoasua voisi päivittää 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

 
Tykkää jutusta