Kuntosalitreeni – välineurheilua?

Juoksijalle lenkkarin mallilla on suuri merkitys, jääkiekkoilija ei voisi kuvitellakaan pelaavansa puumailalla ja jalkapalloilija on mieluummin pelaamatta kuin pelaa vääränlaisilla nappiksilla. Mutta miten on kuntosalitreenin laita? Onko raudan nostamisestakin tullut välineurheilua? Voiko penkkiä tehdä ilman penkkipaitaa? Entä kyykky, mitä välineitä siihen tarvitaan?

Katsotaanpa mitä mieltä meidän kaikkien lempparifitnessbloggari Metallisydän on asiasta mieltä ja millaisessa varustuksessa Metallisydän itse salilla häärii…

Kuntosalitreeni

Ensin se tärkein, eli treenivaatetus. Sehän nyt on itsestään selvää että Adidaksen nappiverkkarit eivät enää kelpaa treenivaatteiksi ainakaan muille kuin pimeille ja testosteronin katkuisille kellarisaleille. Treenipukeutumisesta on tullut enemmän ja enemmän tärkeää, salilla halutaan näyttää hyvältä.

Naisille on valtava määrä erilaisia treenitrikoita, on Six Deucea, Better Bodiesia ja vaikka mitä muitakin merkkejä. Valikoimat ovat valtavat ja jokaiselle löytyy varmasti mieleistä väriä ja mallia.

Myös miehille alkaa löytyä muitakin vakavastiotettavia treenivaatemerkkejä kuin Gasp. Metallisydämenkin vaatekaapin treenipaitahyllyltä löytyy useampikin Six Deuce-treenipaita ja Fixgearin kompressiopaita ja taitaa siellä ne six Deucen kompressiotrikootkin olla. Silti luotan treenihousujen osalta edelleen vanhaan kunnon Gaspiin. Vaikka treenipaitana tykkään kompressiopaidoista, haluan housujen olevan väljemmät, jotenkin on heterompi olo kun edes housut eivät ole vartalonmyötäiset…

20150602_160820

Vaikka treenivaatteet ovatkin tärkeä juttu, (alasti tuskin kukaan haluaa treenata, tai jos haluaakin, kukaan muu tuskin haluaa samalla salilla enää treenata) eivät treenivaatteet kuitenkaan sinänsä ole treenivarusteita. Sellaisiksi lasken tukivyöt, ranne- ja polvisiteet, vetoremmit ja erilaiset koukut sekä myös treenihanskat, joiden käyttäjäksi tunnustauduin TÄÄLLÄ.

Ilman näitä treenivälineitä pystyy kyllä treenaamaan, mutta onko treeni silloin yhtä tehokasta? Penkkipaitaa olen kerran kokeillut ja se menee mielestäni jo liikaa välineurheilun puolelle. Sen sijaan käytän paljon vyötä, rannetukia ja vetoremmejä. Koen saavani niistä ainakin jonkin verran apua treeniini ja treenitehon kohdistumaan paremmin itse treenattavaan lihasryhmään.

20150529_175451

Treenivyötä käytän raskaimmissa kyykky- ja maastavetosarjoissa antamaan tukea keskivartalolle. Kun oikein tiukasti vetää, saa vyöstä hyvän tuen selälle ja säästyy hyvässä tapauksessa turhilta loukkaantumisilta. Niille, jotka kitisevät siitä, että tuolloin keskivartalon lihakset eivät kehity, voin kertoa niiden kehittyvän oikein hyvin niissä kevyemmissä sarjoissa sekä niille itselleen tarkoitetuissa treeneissä.

20150515_165802

No entäs vetoremmit sitten, ne ainakin heikentävät otevoimaa? Paskapuhetta. Niiden suhteen on ihan sama juttu, otevoimaa pystyy kyllä treenaamaan muillakin tavoilla kuin niillä raskailla maastavetosarjoilla. Vetoremmien avulla vedot saa kohdistettua sinne minne kuuluukin eikä tarvitse varoa otteen pettämistä. Käytän vetoremmejä myös monissa muissa vetoliikkeissä, kuten kulmasoudussa ja ylätaljassa. Ne auttavat eliminoimaan rasitusta forkuilta ja liikkeen tehon saa kohdistettua paremmin sinne minne kuuluukin, eli selälle.

20150529_185450

Rannesiteitäkin käytän tukemaan ranteitani joissakin treeneissä. Olen joskus telonut oikean ranteeni ja sen kanssa on saanut siitä lähtien olla varovainen. Rannetuet ovat oiva apu tukemaan ranteiden oikeaa asentoa esimerkiksi punnerrusliikkeissä ja vaikkapa hauistreenissä. Forkkuja ja rannerullauksia tulee tehtyä sitten omana treeninään, usein hauistreenin jälkeen.

20150529_175209

USein kuvitellaan vetoremmien ja tukivöiden olevan enemmän miesten juttu, naiset tyytyvät ihkuihin pinkkeihin treenihanskoihin. No minun mielestäni naisten ei kannata sen kummemmin arkailla tarttua vetoremmeihin tai rannesiteisiin. Yhtälailla niistä on apua naistenkin treeneissä, ainakin jos treenataan vähänkään kovempaa, eikä kyse ole pelkästä satujumpasta. Sitäpaitsi esimerkiksi Better Bodiesilta löytyy naisille laadukkaita mutta fitness-uskottavia pinkkejä vaihtoehtoja 🙂

20150529_173932

Itse en juurikaan käytä vetoremmien, tukivyön ja rannesiteiden lisäksi muita treenivarusteita. Muutamia vetokoukkuja olen testannut ja versa gripsejäkin olen kokeillut, mutta jostakin syystä tykkään vetoremmeistä enemmän, erityisesti noista Gaspin vahvoista kankaisista remmeistä. Polvisiteetkin kassissa mukana kulkee, mutta niitä ei tule oikeastaan koskaan käytettyä, vaikka tiedän monien saavan niistä reilusti apua raskaissa kyykyissä.

Mistä näitä treenivarusteita sitten kannattaa hankkia? Prisman hyllystä? Toki sielläkin jotain varusteita löytyy, mutta itse suosin Fit4You verkkokauppaa, niin treenihousujen kuin vetoremmienkin osalta. Treenivarusteissakin kun on paljon eroja myös laadun osalta. Kannattaa hiukan vertailla ja kysellä treenikavereilta vinkkejä. On kuitenkin hyvä pitää mielessä, että ne kellertävät nahkaiset vetoremmit eivät ehkä sittenkään ole se paras, saati ainoa vaihtoehto…

Itse tilasin juuri meille molemmille uudet vetoremmit ja rannesiteet Fit4You:sta, itselleni Gaspia ja Sarille Better Bodiesia  ja kaupan päälle sai vielä hienot hikipyyhkeet 🙂

20150529_163603

Mitäs treenivarusteita teillä on käytössä ja koetteko niistä olevan enemmän hyötyä vai haittaa?

Metallisydän

5 vastausta artikkeliin “Kuntosalitreeni – välineurheilua?”

 1. Vetoremmit ja hanskat. Vyö pitäisi ostaa kun salilla Ei ola tarpeeksi pientä että saisi tiukalle
  Käsipainoilla olankohautuksissa aika pakolliset kun painojen yhteispaino enemmän kuin omamassa.

 2. Multa löytyy remmit, rannesiteet ja vyö, pinkkeinä tietysti better bodiessilta.
  Mutta vaikka ne niin nättejä onkin. Remmit on kangasta, pitävyys olisi varmaan parempi nahkaisilla. Erityisesti ylötaljassa, ote tahtoo luistaa. Vihdoin hankin myös vyön, jota olin kauan haaveillut. Mutta se on pariin otteeseen auennut kesken kyykyn. Ei järin turvallista. Kun vyö pysyy kiinni tekee se treenistä paljon mukavampaa ja varmempaa. Olisi ehkä pitänyt satsata vähän kalliimpaan vyöhön, jossa ei ole tarra kiinnitystä. Vai teenkö mielestäsi jotain väärin? Koko pitäisi olla oikea.
  Itse suosittelen kaikille ehdottomasti näitä samoja varusteita! Versat vielä haaveissa 🙂

 3. Voimanosto se vasta välineurheilua onkin, tuo raavaiden miesten laji. Vyö (normaali-ja penkkivyö), polvilämppärit, rannesiteet, trikoot, vetosukat, kyykkykengät, vetotossut…ja kaikki nämä pelkästään raakanostoon! Ja noidenkin härpäkkeiden pitää toki olla oikeaa merkkiä, että hyväksytään kisoissa. (Varusteilla nostamisesta puhumattakaan…) Minulta toki löytyy kaikki tarvittavat varusteet, puhumattakaan oheiskrääsästä eli vetoremmeistä yms.
  Eihän treeneissä ja kisoissa ole pakko käyttää vyötä ja lämppäreitä, mutta typerää olisi olla käyttämättä ihan loukkaantumisriskin pienentämisen vuoksi. Eli kyllä niistä on hyötyä! 🙂

 4. Versat paras ostos ikinä!! maastavedoissa ehdottomasti parhaat ja taljoissa pystyy keskittymään paremmin kohdelihakseen.

 5. Mitähän sitä itseltä löytyy:
  Painonnostokengät – joskus tuli painonnostoa ihan lajina treenattuna ja sieltä sitten jäänyt joukkoon.
  Tasapohjaiset Lonsdalen nyrkkeilykengät – kaikkeen muuhun treeniin kuin kyykynvariaatioihin.
  Versat – Sanomattakin selvää
  Rannesiteet – Hyvin satunnaisessa käytössä, silloin tällöin ranne ilmoittaa että nyt tarvitaan tukia ja sitten niitä käytetään.
  Treenivaatteet: Hihatonta, kollaria ja kollaripaitaa.
  Muuta ei sit ite treenikamppeiden osalta löydykään..

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

 
Tykkää jutusta