Lisäravinteiden laatuerot maallikoille

Hyvin usein tulevat niin tutut kuin tuntemattomammatkin kyselemään mitä lisäravinteita heidän kannattaisi käyttää. Kaikille suosittelen ensimmäiseksi palautusjuomaa, sitten lisäproteiinia täydentämään ruokavaliosta saatavaa proteiinin määrää ja seuraavaksi aminohappoja ja tarvittaessa treenilaturia. Kysyjät jakautuvat kuitenkin yleensä kahteen eri leiriin. Ensimmäiset eivät tiedä lisäravinteista mitään, heille pitää ensin selventää mitä tarkoittaa proteiini ja hiilihydraatti ja sitten vasta lähteä ehdottelemaan tuota palkkaria. Toinen ryhmä tietää lisäravinteista jonkin verran, mutta ei ymmärrä mitä muuta eroa laadukkaan ja vähemmän laadukkaan tuotteen välillä on kuin korkeampi hinta. Koitetaanpa saada hiukan selvyyttä noihin laatujuttuihin, ihan maallikkokielellä.

Lisäravinteet
Erä korkealaatuisia lisäravinteita Manninen Nutraceuticalsilta ja Supermass Nutritionilta

Usein kuvitellaan että kun pussin kyljestä löytyy sanat HERA tai WHEY, sisältö on samaa tavaraa, ainoastaan pussin ulkonäkö ja hinta vaihtelee. Tämä ei luonnollisestikaan pidä paikkaansa, heraproteiineissakin on huimia eroja, joista yksi on erittäin helppo todeta. Ei tarvitse kuin katsoa paljonko tuotteessa on proteiinia 100 grammassa. Halvimmissa perusheroissa proteiinin määrä pyörii 70-80 gramman välillä kun taas laadukkaassa isolaatissa proteiinia on 90 grammaa tai jopa yli. Lisäksi laadukkaampi proteiini imeytyy paremmin ja aiheuttaa vähemmän vatsavaivoja. Ei tuo halpa perushera turhaan ole saanut lempinimeä ”pieruhera”.

HydroISO
HydroISO on korkealaatuista hydrolisoitua heraisolaattia, huippulaatua.

Palautusjuomajauheissa korostuu myös laadun merkitys. Palautumisjuoma koostuu karkeasti sanottuna hiilihydraateista ja proteiineista. Toki mukaan on saatettu sotkea muutakin, mutta nuo ovat ne tärkeimmät raaka-aineet. Ja kuten pelkässä proteiinissakin, myös palkkarissa näiden raaka-aineiden laatu ratkaisee. Palkkarijauhoja valitessa kannattaa kiinnittää huomiota siihen, mitä proteiinia ja hiilihydraattia tuotteessa on käytetty. Nyrkkisääntönä voi pitää, että mitä enemmän heraisolaattia, sen laadukkaammasta tuotteesta on kyse. Myös tuotteen laktoosin määrään kannattaa kiinnittää huomiota, varsinkin jos omaa herkän vatsan.

palautusjuoma
Huippulaadukkaat palautusjuomavalmisteet AFTERZONE ja Anabolic Overdrive 2

Aminohappovalmisteet ja muut treenin aikana nautittavat intratuotteet ovat nousseet viimeaikoina suhteellisen suosituiksi ja kuten kaikista muistakin lisäravinteista, myös niistä löytyy paljon laatueroja. Laadukkaan aminohappovalmisteen tunnistaa usein leusiinin määrästä, jonka tulisi olla mielellään jopa nelinkertainen muihin aminohappoihin nähden.

Intra
Erityisesti intratuotteeksi tarkoitettu INTRAZONE ja laadukas aminohapposekoitus EAA+

Ehkä kaikkein eniten hajontaa on treenilaturien laadussa. Purkkien kyljissä ja mainospuheissa luvataan eläimellisiä treenitehoja ja vaikka mitä kuita taivaalta ja silti usein se suurin vaikuttava aine on kofeiini. Samat tehot (ja valtavan kusihädän) saisi juomalla pannullisen kahvia. Treenilatureiden vaikuttavat aineet ovat melkoista siansaksaa asiaan perehtyneellekin, saati sitten maallikolle. Siksipä jos ei vaikuttavien aineiden listasta tunnista muuta kuin kofeiinin, kannattaa ennemminkin kysellä treenikavereilta mitkä treenilaturit heillä ovat toimineet ja lähteä sitten kylmästi kokeilemaan ja etsimään sitä omaa suosikkia.

treenilaturi
Omat suosikkitreenilaturini PREZONE ja MANIA!

Tämän tekstin kuvissa esiintyivät itselläni käytössä olevat ja vuosien varrella huippulaadukkaiksi toteamani lisäravinteet. Melkeinpä uskallan väittää että purkin kyljessä oleva Manninen Nutraceuticals:n tai SUPERMASS Nutritionin logot ovat varmoja merkkejä tuotteen korkeasta laadusta.

logot

Kannattaa kokeilla, tilaa vaikka yksi purkillinen Anabolic Overdrive 2:ta ja vaihda oma palkkarisi siihen tuon purnukan keston ajaksi. Jos et huomaa eroa, voit palata entiseen etkä häviä juuri mitään. Jos taas huomaat eron, voit jatkaa laadukkaampien lisäravinteiden parissa ja voittaa kehityksessä aika paljon pidemmällä aikavälillä…

Manninen Nutraceuticalsin ja SUPERMASS nutritionin lisäravinteet löydät esimerkiksi Mannisen omasta verkkokaupasta.

Metallisydän

36 vastausta artikkeliin “Lisäravinteiden laatuerot maallikoille”

 1. Sinä puhut Mannisen ja Supermassan tuotteiden puolesta, Wilenous Fastin tuotteiden ja Nyyssölä Star Nutritionin. 😉 Ootte jäävejä arvostelemaan lisäravinteita, kun teillä on tuo lisäravinne sponssi. Tottakai oman tallin tuotteet on parempia ja laadukkaampi kuin muiden. 🙂

  Joka tapauksessa Supermassan tuotteita olisi mukava kokeilla, kun niitä on kaveripiirissä paljon kehuttu. Ainoa miinus on korkea hinta, kun tuon intranki ku ostaa niin annokselle jää hintaa yli 2,5€… Itselläni viikko maksaisi siis yli 10€ lisää eli salikortin hinta tuplaantuisi melkein viikossa 😀 Tästä tulis äkkiä kallis harrastus. Siihen vielä päälle supermassan laturit ym. niin se on kohta halvempaa harrastaa jääkiekkoa lisenssillä kuin käydä salilla.

  Ja tuohon laatuun vielä, monet firmat väittää valheellisesti että niiden isolaatit on tehty CFM (cross flow mnufacture tms.) menetelmällä eli sillä jolla saadaan puhtain mahdollisin isolaatti aikaiseksi; ei turhia kuumentamisia ja käsittelyjä valmistuksen aikana. Sit purkin kylkeen nakataan CFM leima ja kuluttajat on myyty. Valitettavasti vain harva yritya tekee oikeasti isolaattinsa CFM menetelmällä. Oikean CFM menetelmällä tehdyn isolaati tunnistaa kun CFM:n perässä o a ja sen päällä on ^ -merkki (en osaa piirtää sitä kännykällä). Voin laittaa tähän linkit josta voit lukea proteiinien laadusta suomeksi joa haluat.

  • Kyllä, mä puhun Mannisen ja Supermassan tuotteiden puolesta, en tosin siksi että siitä mulle maksettaisiin, vaan siksi että oon kokenut ne ihan oikeasti tosi laadukkaiksi ja toimiviksi. Jos selailet mun lisäravinnejuttuja vuosien taakse, huomaat että oon kirjoittanut aina niistä lisäravinteista joita oon käyttänyt. Mannisen tuotteista oon kirjoittanut, ja niitä kehunut, siitä lähtien kun niitä (Anabolic Overdrive 2:ta) ekan kerran kokeilin. Sillon huomasin sillä olevan ison eron aiempaan palkkariini ja hiljalleen oon alkanut panostaa laatuun muissakin lisäravinteissa. Siksi tekstin lopussa suosittelen muitakin testaamaan juuri tota AO2:ta, sen myötä ite löysin laadukkaammat lisäravinteet ja niiden hyödyt.

   Nuo Supermassan tuotteet on ihan omaa luokkaansa, varmasti lisäravinteisiin perehtyneenä sen huomaat jo ainesosista ja niiden määristä. Kannattaa ihmeessä kokeilla, uskon että saat niistä melkoisen hyödyn irti.

   Kyllähän lisäravinteet on sellainen treenaamisen osa-alue, jossa voi päästä hyvinkin halvalla, just oli Massilla joku proteiinitarjous jossa sai 4 kiloa heraa reilusti alle 40 eurolla. Se riittää varmasti suurimmalle osalle salitreenaajia, mutta kyllä ero on ihan mieletön esimerkiksi mainitsemaasi CFM-menetelmällä valmistettuun isolaattiin.

   Kyllä laadukkaisiin lisäravinteisiin panostamalla saa niihin uppoamaan myös aikalailla rahaa. Kyse on lähinnä siitä, mihin haluaa panostaa ja minkä verran. Ite koen että kun panostan tähän hommaan muutenkin aika paljon, treenaan kovaa ja syön kurinalaisesti, olen valmis panostamaan myös lisäravinteisiin. Vertailukohtana mulla meni esimerkiksi viime vuoden aikana baarireissuihin ja tupakkaan tasan 0 euroa… Sen mitä mulla menee rahaa lisäravinteisiin kuukaudessa, laittaa moni yhteen baarireissuun tai tupakkaan, mun mielestä se taas on aika hölmöä…

   Niin ja mitä tulee Nyyssälään ja Fitnesstukun banneriin, mä en saa euroakaan vaikka tuhat ihmistä päättäis nyt kokeilla mun tekstin myötä AO2:ta ja tilais sitä tosta mun tekstiin upottamastani Mannisen verkkokaupan linkistä. Mä saan vaan hyvän mielen kun mailiin alkaa tippua viestejä että ”Kiitos vinkistä, onpa loistava tuote ja hiton hyvän makuinen” jne. Ukso pois, sellasia on tullu vuosien aikana aika paljon…

 2. Hyvä artikkeli ja erinomainen kommentointi Joonalta.

  Mielestäni on hienoa kun myös Suomen markkinoille tulee kilpailua. Tästä on ennen kaikkea hyötyä kuluttajille. Laatu paranee ja hinnat laskee, sekä vaihtoehtoja tulee lisää.

  Se mikä on paras tuote. On jokainen valittava itse. Joillekin määräävä tekijä on hinta. Luulen että moni valitsee tämän perusteella. Saatavuus on myös merkittävä tekijä. Itse en pidä ylimääräisestä työtä tai sekoitteluista. Monesti ostan palkkarin suoraan salin jääkaapista. Tällöin hinnaksi tulee 4.5e/kerta. Kolme kertaa viikossa, niin tyllä tosta vähän kuluja tulee. Mut käytän rahaa muuten typeriin juttuhin. Ja ostopäätökselläni tuen myös kotisalia.

  Muutama viikko sitten Malmin East Bodilla oli Legenda itse käymässä. Tällöin tuli ostettua Supermassan kokosetti. Palkkaria tykkään käyttää aamutreenian jälkeen työpäivän aikana.

  Noilla lisäravinteilla on myös pääkumppiin positiivisesti vaikuttava vaikutus. Syön säännöllisemmin oikeaa ruokaa, kun käytän noita. Litkujen sekoittelu muistuttaa minua syömään useammin.;)

  Lisäravinne keskustelussa kannattaa aina muistaa faktat. Ne ei korvaa oikeaa ruokaa koskaan! Proteiinit ja hiilarit on hyvä saada ensisijaisesti ruuasta. Lisäravinteet sitten täydentää settiä, jos kokeesen tarpeelliseksi.

  • Olet täysin oikeassa, toki joitakin lisäravinteita ja niiden etuja tukevat tieteelliset tutkimukset, mutta pääasiassa se paras ja itselle sopivin tuote on jokaisen itse määritettävissä. Siksi kannattaakin kokeilla muitakin vaihtoehtoja kuin se Prisman hyllystä löytyvä herapussi.

   Ja tuo sun loppukaneeti on se tärkein muistaa, lisäravinteilla ei koskaan kannata korvata oikeaa ruokaa, vaan ainoastaan käyttää monipuolisen ja terveellisen ruokavalion lisänä!

 3. Heippa,

  Postaus oli ihan mielenkiintoinen katsaus lisäravinteiden eroihin. Kuitenkin maallikko saa tästä tekstistä mielikuvan, että sillä olisi jotain merkitystä kehittymisen kannalta, onko proteiinijauheessa 80 vai 90g heraisolaattia. No eihän sillä ole mitään merkitystä, sen taidat itsekin tietää. ”Pieruhera”-ilmiöllekään ei ole mitään tieteellisiä perusteita. Aineenvaihdunnasta enemmän tietämätön kaverihan kuitenkin ajattelee tämän tekstin luettuaan, että eroilla olisi merkitystä, mikä on minusta harhaanjohtavaa.

  Latureista puheenollen erot ehkä ovatkin merkittäviä, mutta toisaalta laturien merkitys suorituskyvylle on pitkällä ajalla kuitenkin tutkimusten mukaan merkityksetön, joten jätän enemmät kommentit siihen.

  Ymmärrän, että et ole itse tiedemiehiä, mutta silloin jättäisin pois tämmöiset näinkin syvälle menevät analyysit. Sama kuin erittelisit rahkojen välillä olevia eroja, että missä on 10g prodea ja missä 12g. Siinä vaan maallikokin tajuaa, että nyt kyllä puhutaan ihan merkityksettömän pienistä asioista.

  Tästä kritiikistä huolimatta, kiitos hyvästä blogista!

  Terkuin lääketieteen opiskelija

  • Olet ihan oikeassa, en ole tiedemiehiä ja omat suositukseni ja tarinointini perustuvat hyvin pitkälti omiin kokemuksiini. Ihmettelen kyllä myös jos sinä, lääketieteen opiskelijana, haluat antaa maallikoille kuvan, ettei lisäravinteiden laadulla ole merkitystä.

   Sillä ei olekaan niin suurta merkitystä, onko proteiinijauheessa 80 vai 90 % proteiinia, vaan enemmän merkitystä on sen proteiinin laadulla sekä sillä, mitä tuo loppu 10-20 % tuotteesta on. Isolaatissa esimerkiksi on usein huomattavasti korkeampi proteiinipitoisuus ja vähemmän laktoosia kuin konsentraatissa, mikä osaltaan selittää vatsavaivoja ja konsentraatin saamaa nimitystä ”pieruhera”.

   Itse olen edeleen vahvasti sitä mieltä, että näillä eroilla on merkitystä, tai sanotaanko vaikka sitten kansantajuisemmin, vatsani kertoo minulle näillä eroilla olevan merkitystä. Uskon etten ole yksin kokemukseni kanssa, sillä ”pieruhera” tuskin on saanut nimeään syyttä…

   Treenilaturin suhteen en lähde kanssasi väittelemään, totean vain että oman kokemukseni mukaan hyvä treenilaturi auttaa saamaan itsestään enemmän irti salilla, treenaamaan kovempaa. En tiedä millaisia tutkimuksia treenilaturin hyödyistä pitkällä aikavälillä on tehty, mutta tuskin kiistät ainakaan esimerkiksi useissa treenilatureissa mukana olevan beta-alaniinin suotuisia vaikutuksia harjoittelussa. Treenilatureiden sisällöt kun vaihtelevat erittäin paljon, eikä niitä oikein voi lyödä samaan ”hyödyttömien lisäravinteiden” nippuun.

   Ja ps. rahkojen vertailupostauksen olen tehnyt jokunen vuosi sittenja se löytyy hakemalla blogin arkistoista 😉

  • Heraisolaatin vs konsentraatin erot taitavat olla pitkässä juoksussa luokkaa ”ei-oo”, ellei toisin todisteta. Heraproteiini on ylipäätään laadukasta proteiinia. Tuotteen proteiinimäärä per 100 g ei ole järin merkitsevää sillä kok.proteiinin tarpeensa voi joka tapauksessa säätää kohdilleen päivätasolla ja laktoosin määrälläkään ei ole merkitystä pl. laktoosi-intolerantit. Jos haluaa, voi sen kalliimman toki ostaa mutta väitettyjen laatuerojen suhteen pitäisi löytyä muutakin kuin mielipiteitä.

   Mitä latureihin tulee, niin esim. näissä

   http://www.jissn.com/content/11/1/40
   http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3361498/

   erot ovat joko tilastollisesti merkityksettömiä tai jos ne ovat til. merkityksellisiä, niin absoluuttisesti pieniä. Pelkän beta-alaniinin suhteen löytyy jo koontitutkimuksia

   http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3374095/

   joiden perusteella hyöty jää pienehköksi. Merkitystä lienee lähinnä huippu-urheilijoille.

 4. Heippa!

  Just kaks mun lempparia Mannisen AO2 ja Supermassin Afterzone! Ja olen todellakin huomannut merkittävän eron, kun vaihdoin ”pieruherat” näihin. Ei todellakaan paluuta aikaisempiin. AO2:n appelsiini ja varsinkin, ihan ykkönen, Afterzonen päärynä-omena maistuu mielestäni ihan taivaallisilta, jälkimmäistä tekis mieli juoda ihan muuten vaan 😀

  Latureista taas tulee itselleni todella kummallinen olo enkä ole ehkä sen takia kokenut niistä saavani mitään irti. Mieheni käyttää niitä ja huomaa kyllä eron jos ei ole sitä nauttinut.

  • Noi AO2 ja Afterzone on kyllä herkkua 🙂

   Sun kannattaa kokeilla stimulanttivapaata treenilaturia, se saattaa hyvin olla esimerkiksi kofeiini joka saa kummallisen olon aikaan. Prezonesta on esimerkiksi tulossa lähiaikoina stimulanttivapaa versio myyntiin 🙂

 5. Pyhhh xd… ihan samaa tavaraa nuo on eri paketissa vaan. Tämä niin kutsuttu ”pieruherakin” sisältää lähes aina 75-78g protskua per 100g. Jos tuo AO2 sisältää 90g/100g niin tuo proteiinimäärä on aivan liikaa. Tulee HIKENÄ ulos. 🙂

  • Heheheee 😀 😀 Päivän naurut 😀

   Et vois olla asioista enempää pihalla 😀 Lue ihmeessä postauksen teksti uudelleen, ajatuksella 🙂

   P.s. Ei sitä proteiinijauhoa tarvi kerralla sitä 100 grammaa vetää 😀

 6. Itselläni on treeneistä ja lisäravinteista kokemuksia yhteenlaskettuna n.4v ajalta. Viime tauko pääsi eri loukkaantuumisista ja myöhemmin laiskuudesta johtuen venähtämään turhankin pitkäksi.
  Nyt on tullut n.6kk painettua taas vanhaan tuttuun tyyliin ja saatua tulokset kiinni ja menty ylikin.

  Sun blogin löysin n.4kk takaperin ja yhtenä iltana lueskelin pitkälle menneisyyteen sitä. Mahtava blogi ja pidän tyylistäsi jakaa tietoa ja vastailla täällä muille.

  Mutta asiaan. Olen aikasemmin mennyt pitkälti tyyliin pieruhera, malto ja vitamiinit linjalla etiäppäin useita eri tuotteita testaten. Blogiasi luettua pistin tilausta manniselle, nimenomaan AOE2:sta, intrazonea, vitamiineja yms..peruskamaa.
  Näiden 4kk aikana olen oikeasti huomannut suuriakin eroja lihasmassan kasvussa ja varsinkin palautumisessa.
  4kk on punttihommissa lyhyt aika mutta voin rehellisesti sanoa minunkin lyhyellä kokemuksella saleilusta että nuo tuotteet vaan toimii. Vatsakaan ei ole samallatavalla sekaisin mitä se oli joskus aiemmin.
  Pistin tilaukseen lisää aoe2:sta ja nyt myös hydroISOA. Olen aikasemmin ajatellut että sama se mistä jauheesta nuo lisäprotskut ottaa mut jos palkkarin ja intran yhdistelmän tulos on tätä luokkaa niin tuskin menen metsään laadukkaamman protskunkaan kanssa.

  Toki ruokapuoli ja treenit on se tärkein tekijä kehitykselle mutta jos kehityksen tukemiseen saa näin oivia apuja vain lataamalla koneeseen laadukkaampia lisäravinteita kuin aiemmin niin mikä ettei.
  Kiitokset hyvistä vinkeistä ja hyvää kevään jatkoa!

 7. Unohtui tuosta aiemmasta viestistä mieltä askarruttanut kysymys.
  Latarin hyödyt nimittäin. En ole niitä ikinä kokeillut.

  Miten arvioisit minun tapauksessa latarin tarpeellisuuden. Olen lähes poikkeuksetta aina energinen salilla ja jaksan treenata.
  Kahvit hörppäsen ennen treenejä. En tiedä antaako se energiaa mutta siitä on tullut vaa mukava tapa keskittyä tulevaan treeniin.
  Onko noista siis hyötyä minulle ja tuoko latarit hyödyn nimenomaan väsyneelle mielelle/keholle, vai antaako latarit apua esim tiukkojen sarjojen viimeisiin rutistuksiin? Tosin piakkoin sekin tulee testattua, tilasin prezonen annospusseja nimittäin viime tilauksessa(sai sen verran halvalla että hyvä kokeilla), eivät tosin ole saapuneet vielä.

  • Kuten minäkin, olet selkeästi havainnut laadun merkityksen lisäravinteissa. Se on ihan yhtä merkitsevä asia lisäravinteissa kuin melkein missä muussa tahansa. Kyllä sitä nakkikastikkeellakin vatsansa täytettyä saa, mutta ei se varmasti yhtä laadukasta ruokaa ole kuin broilerin filee.

   Laturin hyödyt on täysin yksilökohtaisia. Sanoisin että kannattaa kokeilla ja nimenomaan paria erilaista laturia, niiden vaikutusmekanismit kun on erilaisia. Toisissa latureissa on esimerkiksi enemmän piristeitä kuin toisissa ja toiset parantavat esimerkiksi pumppia lihaksissa. Nuo siis vaan kärjistettyjä esimerkkejä. Prezonella on hyvä lähteä kokeilemaan, uskon että huomaat hyödyn 🙂

 8. Hyvää tekstiä, tosin itse suosin Scitecin tuotteita, sali taivalta on takana jo vuodesta -96, kaikkea on tullut kokeiltua matkan varrella, lisäravinteiden laaduissa on tosiaan eroa minkä käytössä kyllä huomaa, onneksi asioissa ollaan menty eteenpäin vuosien varrella, kauhulla muistelee alku aikojen eksoottisia makuelämyksiä!!

  • Kyllä! Muistan ajan jolloin hörpin päivittäin maustamatonta heraproteiinia. Maistui tiskivedelle mutta menipä kuitenkin paremmin alas kuin soijaproteiini…

 9. Kyllähän lisäravinteiden laadun huomaa hyvinkin selkeästi varsinkin pidemmän aikaa treenanneet/lisäravinteita käyttävät!AOD2 on ollut käytössä viimeiset kolme vuotta ja tuo on ihan ylivoimainen niin maun kuin imeytymisen kannaltakin ja sisältää kaiken tarvittavan ja Mannisen tuotteissa ei tarvitse miettiä että saako laatua,kaikki mitä olen käyttänyt myös toimii(paitsi Mania ei itsellä wörki) ja Supermassan Prezone on kanssa loistava tuote(intraa ja afteria en ole vielä testannut).mutta noissa latureissa olen huomannut että kaikki ei toimi kaikilla,esim.itsellä Mania ei anna oikeen mitään buustia kun taas em.Prezone toimii kerta kerran jälkeen loistavasti ja itsellä toimii kans todella hyvin BSN No-explode kun taas kaverini ei saa siitä mitään hyötyjä että noissa latureissa ei kaverin suosittelut välttämättä toimi vaan kannattaa testailla eri tuotteita jos on tarvis lisäbuustille.

  • Mä olen myös kokenut Mannisen tuotteet korkealaatuisiksi kautta linjan. Olen ollut todella tyytyväinen kaikkiin tuotteisiin. Ja onhan AOD2 ihan törkeä hyvää! Kannattaa muuten maistaa Afterzonea, herkkua on sekin! 🙂

   Latureissa on tosiaan eroja, esimerkiksi Mania! ja Prezone on aikalailla erityyppisiä latureita. Ite vuorottelen useamman laturin kanssa, mikä auttaa myös estämään tottumasta yhteen ainoaan 🙂

 10. Täällä koko saliurani ajan Mannisen tuotteita käyttäneenä voin puhua täysin rehellisesti siitä, mikä toimii, mikä ei.

  Perus Hera-80 ovat todellisuudessa aivan paskaa laadultaan, sisältävät rasvaa, hiilareita ja ties mitä, mitä proteiinissa ei pidä olla. Silloin tällöin olen joutunut turvautumaan 80:iin, kun paremmat prodet on loppuneet, ja eron huomaa kyllä. Maha turpoaa, pierettää, paskattaa, mikään ei ole hyvin. Iltaproteiinina se voittaa HydroISO:n esimerkiksi, kun se imeytyy hitaammin, mutta silloinkin mieluummin ottaisi sitten ihan siihen yötä varta vasten tarkoitettua proteiinia. Hydrolysoitu Isolaattiproteiini on ainut oikea proteiini kovaa treenaavalle, palautusjuomaan tai hetkeen jossa tarvitset proteiinit nopeasti käyttöön.

  Sitä en ymmärrä, miksi pitää ylipäätään edes ostaa mitään lisäravinteita, jos ei olla valmis panostamaan laatuun? Ensin ruokavalio kuntoon ,sitten lisäravinteet. Lisäravinteet on tarkotettu kuitenkin vaan täydentämään sitä päivää, joten silloin sitä kannattaa laatuunkin panostaa.

  T. Pekka Kotipohja

  • ”Sitä en ymmärrä, miksi pitää ylipäätään edes ostaa mitään lisäravinteita, jos ei olla valmis panostamaan laatuun?”

   Miksi panostaan sellaiseen missä ei ole havaittavia eroja? 🙂

 11. Hyvä artikkeli, tosin hieman paistaa mannisen mainostus läpi – tässä siltä osin mitään huonoa että AOD 2 on itselläkin ollut viimeiset 2 vuotta käytössä. Ehdottomasti parhain valmis palkkari..

  Mitä tulee after zoneen, ihmetellyt sen pientä hiilihydraattiarvoa.. AoDen verrattuna melkein 20g/100g pienempi. Ja hiilihydraatin merkitystä palautumiseen ei nyt voi kovin vähätellä.

  Myös kokeillut ja antanut mahdollisuuden pre zoneen – ei tuonut mitään erikoisempaa potkua treeniin, hieman lämpöä vain. Pidin n. 4kk latureista täysin taukoa ja testasin annoksen.
  Vertailuksi sitten seuraavaan treeniin normaalia määrääni pienempi annos Horse Poweria ja tuntui ettei housuissa pysynyt.
  On tuolla Horsella hintakin kova (n. 50-55e/prk) mutta ihan eri maasta meininki..

  Mutta, latureista lisäravinnetekstiin vielä: laadusta kannattaa maksaa ja aod 2 kannattaa kokeilla. Ei tarvitse sen jälkeen enää miettiä sekottaako jauhot erikseen ”parhaimman hyödyn saamiseksi”, tuo toimii varmasti ja sekoittuu melkein itsestään. o/

  • Siinä sen lopussa sanot, kannattaa kokeilla, ei siinä mitään häviä, mutta piruvie, saattaa huomata saavansa laadukkaammista lisäravinteista aikalaillakin enemmän hyötyä 🙂

 12. Jos Mannisen tuotteet ovat niin laadukkaita kun väität niin tiedätkös mistä heidän raaka-aineet tulevat? Eihän sitä voi vaan sanoa, että tuote on laadukas. Raaka-aineethan ne sen ratkaisee… En itse ainakaan löytänyt mitään tietoa mistä tulisivat / missä ne tehtäisiin. Kiitos ja anteeksi.

 13. Proteiini ei muutu miksikään olipa se konsentraattia tai isolaatia ainoa ero on siinä paljonko proteiinia on 100g ja imeytymisen kanssa tällä ei ole mitään tekemistä… Aminohapot erikseen ja niitä kannattaakin käyttää treenin ympärillä ja muuten syödä vaan ruokaa… Tämä lisäravinne homma on lähteny ihan lapasesta ja on muuttunu bullshitiksi… Minä tunnen menestyneitä treenareita jotka eivät käytä lainkaan lisäravinteita missään muodossa vaan syövät oikeeta ruokaa… Toki hekin puhuvat lisäravinteiden puolesta mut se on sitä bullshittiä ja bisnestä… Tyhmiltä rahat pois! Huvittavinta on se kun proteiini merkkejä on paljon ja kaikki mainostaa toista parempana mutta mistä tulee itse jauhe? Joo niitäpä valmistajia ei ole paljon… Varsinkaan euroopan alueella!

 14. ”Mitä tulee after zoneen, ihmetellyt sen pientä hiilihydraattiarvoa.. AoDen verrattuna melkein 20g/100g pienempi. Ja hiilihydraatin merkitystä palautumiseen ei nyt voi kovin vähätellä.”

  Osa kuluttajista haluaa välttää runsasta hiilarimäärää myös palautusjuomassa, minkä vuoksi AFTERZONE -valmisteen hiilaripitoisuus jätettiin melko alhaiseksi. Ne, jotka haluavat enemmän hiilareita, voivat lisätä sekaan esim. desin OsmoPurea.

 15. Hyviä pointteja Metallisydämmellä. Tuotteen laadun ratkaisee tuotteen raaka-aine. Lopputuote ei voi olla parempi kuin sen raaka-aine. Mutta kun raaka-aineen tuottaja pitää tietää, että kuluttaja voisi tehdä tarvittavat tiedustelut raaka-aineen laadusta niin et missään vaiheessa kerro Mannisen tai Supermassan tuotteiden raaka-aineen tuottajaa. Tuote salaisuus ei käy selitykseksi, koska lisäravinnetuottajat tietävät kaikki raaka-ainetuottajat yhtä hyvin kuin tavallinen kansalainen sen, että mistä voi ostaa maitoa. Raaka-ainen tuottajilla on laatustandartit , jotka pätevät ympäri maailmaa. mitä paremmalla standardilla raaka-aine on merkitty sitä arvokkaampaa se on ja näin voisi selittää myös lopputuotteen hintaa. Mielestäni on kuluttajan harhaanjohtamista jos raaka-ainetta ei kerrota. Onhan elintarvikkeidenkin paketeissa alkuperämaa ja laatuluokutus kuluttajalle merkitty. Mitä tulee sitten hydrolosoitujen tuotteiden valmistukseen, niin on mielestäni kerrottava että siinä joudutaan käyttämään matalia Ph arvoja ja korkeita lämpötiloja, jolloin bioaktiiviset fraktiot tuhoutuvat. Immunoglobuliinit tuhoutuvat 60:ssä, laktoferriini 67:ssä ja BSA 70 asteessa. Heraproteiinin ultrasuodatuksessa lisätään sitruunahappoa pH:n laskiessa arvoon 3. PH-arvolla 3 tuhoutuvat glykomakropeptidit, immunoglobuliinit, laktoferriini sekä osa alfa-laktalbumiinista.
  Heraproteiinilla voi olla korkea proteiinipitoisuus, mutta se ei kerro kuitenkaan mitään sen todellisesta laadusta.Tuotteen fraktiojakauma kannattaa tarkastaa, sillä se kertoo miten laadukkaasta ja suorituskykyä sekä terveyttä edistävästä herajauheesta on kyse. Mikäli näitä tietoja ei ole saatavissa sinulla on vahvat perusteet epäillä, että tuotteessa käytetyt raaka-aineet ovat laadultaan kyseenalaisia. Varmista ainakin, että kaikki tärkeimmät mikro- ja makrofraktiot ovat säilyneet denaturoitumattomina, ja että beeta-laktoglobuliinin osuus ei ylitä 55 %.
  Tasokkain ja kehittynein heraproteiinin valmistusmenetelmä tunnetaan nimellä Cross-Flow Microfiltration eli CFMâ. Tällä menetelmällä saadaan heraproteiini-isolaattia, jonka proteiinipitoisuus on yli 90 %. Siinä ovat jäljellä arvokkaat mikrofraktiot ja se on denaturoitumatonta. Rasvan ja laktoosin määrät ovat myös erittäin alhaisia.
  CFMâ on luonnonmukainen ja ei-kemiallinen prosessi, jossa heramassa viedään ristivirtausmenetelmällä keraamisten suodattimien läpi. Korkeita lämpötiloja tai happokäsittelyjä ei tässä menetelmässä käytetä.

  Yhdysvalloissa sijaitseva Glanbia valmistaa ainoana maailmassa aitoa patentoitua ristivirtausmenetelmällä mikrosuodatettua CFMâ heraproteiini-isolaattia. Tämän valmistajan CFMâ raaka-aineen ostohinta on huomattavasti korkeampi kuin halpojen kopioiden, mutta se sisältää kaikki tärkeät heran fraktiot vahingoittumattomina. Proteiinipitoisuus CFMâ raaka-aineessa on 90 % (kuivapainosta jopa 95 %) eli suunnilleen sama kuin parhailla halvoilla kopioilla, mutta fraktiojakauma on täysin erilainen.

  Sen sijaan Uudessa-Seelannissa, Ranskassa ja Irlannissa sijaitsee heraproteiinia valmistavia tehtaita, jotka myyvät proteiinipitoisuudeltaan korkeata beeta-laktoglobuliinia edulliseen hintaan. Jopa näiden tehtaiden valmistustodistuksistakin ilmenee, että tuotteissa käytettävä raaka-aine on halpaa beeta-laktoglobuliinia, vaikka monet ulkomaiset ja eräät kotimaiset urheiluravinneyritykset kauppaavat niitä virheellisesti korkealaatuisina ionivaihdettuina heraproteiini-isolaatteina. Noilta tehtailta löytyy myös kopioita CFM-heraproteiini-isolaatista, joissa kuitenkin arvokkaat fraktiot ovat tuhoutuneet. Tiedoksi myös, ettei CFM-menetelmällä valmistettua heraproteiinikonsentraattia ole olemassakaan. CFMâ on aina pelkästään heraproteiini-isolaattia.

  Näitä raaka-aineita myydään samaan, tai jopa kalliimpaan hintaan, kuin aitoa CFMâ heraproteiini-isolaattia, vaikka niiden sisältö on täysin erilainen ja huomattavasti heikompi. Edullinen beetalaktoglobuliinin tai CFM-kopion ostohinta antaa sitä myyville urheiluravinnemerkeille huimat voitot ja tästä syystä niiden suosio on valitettavasti nousussa.

  Aito CFMâ heraproteiini-isolaatti
  Makro- ja mikrofraktiojakauma on seuraavanlainen:

  Beeta-laktoglobuliini 55 %
  Alfa-laktalbumiini 20 %
  Glykomakropeptidit (GMP) 20 %
  Seerumalbumiini (BSA) 2 %
  Immunoglobuliini 2 %
  Laktoferriini (LF) 0,3 %
  Aminohappoprofiili g/100 g:
  Alanine 5,3
  Arginine 2,2
  Aspartic Acid 11,9
  Glutamic Acid 18,9
  Glycine 1,7
  Histidine 2,1
  Isoleucine 7,2
  Leucine 11,2
  Lysine 8,8
  Methionine 2,2
  Cystine 2,7
  Proline 7,8
  Serine 5,3
  Threonine 8,0
  Tryptophan 1,9
  Valine 6,3
  Phenylalanine 3,1
  Tyrosine 3,2

 16. Pahoittelen että tekstini tuli kahteen kertaan. Koneeni/netti tökki joten pyysin kaveriani julkaisemaan tekstiäni. Vielä keraan pahoittelut.

 17. Olisi mukava saada Metallisydämmeltä kommentti tuohon pitkään viestiini lisäravinteiden laadun arvioinnista/todistamisesta. Ystävällisin terveisin JKS

  • Tekstin otsikko oli ja on edelleen ”Lisäravinteiden laatuerot maallikoille”. En koe tuon pitkän viestisi liittyvän millään tavalla otsikkoon ja aika heikosti tekstin sisältöönkään. Viestisi on niin syvälle menevää, että maallikko siitä tuskin ymmärtää sanaakaan.

   Mutta siinä olet oikeassa, että tuotteen sisältö on hyvä tarkistaa eikä luottaa ainoastaan siihen mitä purkin etiketissä isoimmalla lukee.

  • Koko kommenttini tarkoitus on selventää, että jos kuluttaja ei tiedä raaka-aineen tuottajaa, niin ei voi luotettavasti selvittää varsinkaan proteeiinivalmisteiden laatua. Lisäksi asetin IsoHydro tuotteen kyseenalaiseksi/myytiksi sen valmistusprosessin vuoksi. Korkeat lämpötilat ja alhaiset ph:t prosessissa tuhoaa tuotteen. Toivoisin kommenttiä jos mahdollista. Ystävällisin terveisin JKS

  • Mielenkiintoista keskustelua. Siinä Metallisydän oikeassa, että tuotteen toimiessa ilman, että aiheuttaa vatsan vääntelyä tai muuta vastaavaa on se toki jollain tapaa OK ko. henkilölle. _Laatuerosta_ puhuttaessa on kuitenkin otettava huomioon juuri RAAKA-AINEIDEN alkuperä ja laatu. ”Tuote sisältää 90% proteiinia ja alle 1g laktoosia” ei kerro _laadusta_ vielä mitään.

 18. Kirjoitit tuossa jossain vaiheessa että yksi laadukkaan tuotteen mittari on ”mitä enemmä proteiinia per/100g sen laadukkaammasta tuotteesta on kyse?! Katselin tuota Afterzonea niin siinä ei olisi kuin 56g/100g proteiinia. Monissa muissa ”halpis” merkeissä on huomattavasti enemmän! Miksi tähän on laitettu niinkin vähän? Eikö olisi parempi jos olisi tähänkin saatu kunnon pläjäys protskua?

  • Nyt sekoittuu proteiinituotteet ja palautusjuomat. Puhtaissa proteiinijauhoissa proteiinin määrä antaa suuntaa tuotteen laadusta. Heraisolaatti, joka sisältää yli 90% proteiinia on varmasti laadukkaampaa kuin herakonsentraatti, jossa on vain 74% proteiinia.

   Afterzone taas on palautusjuoma, johon kuuluu olennaisena osana myös hiilihydraatti. Afterzonen proteiini on hydrolisoitua heraisolaattia, joka on aivan huippuluokan proteiinia, mutta myös laadukasta hiilihydraattia nopeuttamaan energiavarastojen täyttymistä ja palautumista treenin jälkeen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

 
Tykkää jutusta