Musta jooga goes TUSKA

Kaikki tietävät Tuska-festivaalin, sen missä soitetaan raskasta örinämusaa ja pukeudutaan mustaan nahkaan ja ketjuihin, meikataan naamat mustiksi ja heilutetaan tukkaa. Kaikki tietävät myös mitä on jooga, rauhallista meditatiivista venyttelyvoimistelua. Ei ehkä ensimmäisenä tulisi mieleen yhdistää näitä kahta? Vai tulisiko?

Tuska-festarin tuottajalle Marko Nikanderille ja jooga-ohjaaja Meri Mort:lle tuli. Ja jotta kokonaisuus olisi täydellinen, Musta Jooga goes TUSKA järjestetään missäpä muualla kuin legendaarisella Tavastialla.

Musta jooga 1

Metallisydäntä suurena raskaan musiikin ja ryhmäliikunnan ystävänä tämäntyyppinen tapahtuma alkoi kiinnostaa sen verran että päätin selvitellä hiukan tapahtuman taustoja. Sainkin tapahtuman puuhaajat houkuteltua haastatteluun.

Terve Marko ja Meri!

Kertokaapa alkajaisiksi hiukan itsestänne.

Meri: Olen Meri Mort (www.merimort.com) – ideoitsija, intoilija ja yksityisyrittäjä, jolla on monta rautaa tulessa. Päivätöikseni kuvitan ja teen graafista suunnittelua, sekä opetan taidekasvatusproggiksia. Illat ohjaan Vapauden joogaa, joka on luova, salliva ja itsensä hyväksymistä korostava jooga. Harjoituksen kautta opastan ihmisiä löytämään monipuolisen liikkuvan kehonsa sekä iloa ja rentoutta arkeensa. Olen aika nopeatempoinen, villi nainen, joten käynnistän jokaisen aamun rauhallisella harjoituksella, jolla haen tasapainoa päivään.

Marko: Marko tässä moi! Olen Tuska-festivaalin (www.tuska-festival.fi) tuottaja, jonka työpöytä täyttyy mm. Tuskan markkinointitehtävistä ja festivaaliorganisaation järjestämistä konsertti- ja kiertuetuotannoista (www.tuska-festival.fi/fi/tuskalive). Toimiston jengi on liittänyt ristimänimeni kylkeen määreen ”hevituotannon Steven Tyler”. En tiedä miksi, laulutaidon kanssa sillä tuskin on mitään tekemistä. Vapaa-ajalla fiilistellään musiikkia ja rimpuillaan potkunyrkkeilyn parissa.

Marko Nikander Meri Mort
Tuska-festivaalin tuottaja Marko Nikander ja jooga-ohjaaja Meri Mort, tyypit Musta jooga goes TUSKA -tapahtuman taustalla.

Mistä ihmeestä tuli mieleen yhdistää raskas metallimusiikki ja jooga?

Meri: Olen kasvanut raskaamman musiikin parissa ja harjoittanut joogaa teini-ikäisestä saakka. Molemmat asiat ovat aina olleet luonteva osa elämääni. Kotona teen harjoitusta usein mielimusiikkini tahtiin, joka vaihtelee Panterasta Deva Premaliin, ihan päivästä riippuen.
Kun sitten aloin tuottamaan joogasalillemme Pihasali perjantai-tapahtumia (www.pihasali.fi), joissa perjantai-iltaisin kokeillaan joogaa tukevia luovia harjoituksia, löysin vihdoin riittävän vapaan foorumin laittaa event pystyyn. Joogaava mieheni rock-muusikko Pete Leppänen yllytti lisää ja toivoi saavansa ystävänsä mukaan kokeilemaan Mustaa joogaa. Luulimme että paikalle tulee vain meidän kavereita, mutta sana kiersi ja sali oli täynnä ”joogan ekakertalaisia”. Fiilis katossa!

Marko: Ajatus joogan testaamisesta on muhinut takaraivossa pitkään, mutta valaistumista huokuvien studioiden ilmapiiri ei ole oikein tuntunut omalta. Kun Merin järjestämät Musta Jooga –tunnit tuli eteen loppuvuodesta 2014, konsepti upposi allekirjoittaneeseen kuin Kursk. Otin Meriin yhteyttä alkuvuodesta ja ehdotin, että yhdistettäisiin hänen osaamisensa ja metallimusiikin lippulaiva Tuska. Yhteinen sävel löytyi heti ja nyt hommasta päästään nauttimaan isolla porukalla. Oma jooganeitsyys poksahtaa siis isosti ja tyylillä!

 

Tällaiselle oli ilmeisesti tilausta, kuulin tapahtuman buukatun täyteen heti kun se julkaistiin?

Marko: Hyville jutuille on aina tilausta! Uskon, että muitakin kiinnostaa joogaan tutustuminen tai harrastuksen horroksesta herätteleminen omaan pirtaan sopivassa ympäristössä. Tällä kertaa tilanne vielä poikkeaa muista Musta Jooga -tunneista, kun taustamusiikkina soi pelkästään Tuska 2015 artistit (http://www.tuska-festival.fi/fi/esiintyjat). Kokemuksesta on tulossa täysin uniikki.

Meri: Aika kreisiä kun mailini räjähti ilmoittautumisista! Mutta suomalaiset tuntuu tykkäävän kahdesta asiasta: metallista ja joogasta, joten why not give it a try! Lisätään soppaan vielä kaksi legendaarista ilmiötä: Tuskafestari ja Tavastia, niin onhan se nyt koettava. Seuraava event Pihasalilla Kalevankadulla 29.5. https://www.facebook.com/events/378356905699130/

 

Uskotteko Tavastian täyttyvän enemmän gooteista ja punkkareista jotka antavat mahdollisuuden myös pehmeälle puolelleen, vai seesteisistä joogaajista jotka päästävät sisäisen kapinallisensa valloilleen?

Meri: Musta jooga on järkätty kerran kuussa puolen vuoden ajan ja paikalle on ilmaantunut joka kerta bändipaitaista väkeä. Suoraan sanottuna toivon että eventit pysyisi metalli/rock/industrial/grunge/jne. diggareiden kokoontumisina, mutta ketään ei käännytetä ovella 😀 Kapinalliset tervetuloa.

Marko: Musiikillisesti kävijäkunnan monimuotoisuus ei ainakaan ole haaste. Esimerkiksi Opethin ja At The Hollow:n tunnelmapalat, Morbid Evilsin ja Red Moon Architectin rouheasti vellova doom metal ja Alice Cooperin ja Amorphiksen klassikot luovat äänimaailman, jossa jokainen joogi tuntee olonsa kotoisaksi. Joogaharjoituksen aikana monipuolisista bändeistä paljastuu varmasti uusia, entistä syvempiä ulottuvuuksia. Itse tietty toivon, että Tavastian lattialla kierii joku toinenkin ensikertalainen.

 

Onko Tavastialle varattu mahdollisuus tuoda myös oma piikkimattonsa jos tavallisella jumppamatolla joogaaminen death metalin tahdissa on liian kesyä?

Meri: Sitä sopii kokeilla, mutta luulen, että joogamatollakin löytyy riittävästi haastetta niin mielelle kuin keholle.

Marko: Jokainen joogaa tyylillään, mutta syvissä sukelluksissa piikkimatto saattaa puhkaista silmän. En siis suosittele, ainakaan kokemattomille. Käytän energiani siihen, että löydän teemaan sopivan mustan maton.

 

Tullaanko ensikesän Tuska-festivaalilla näkemään oma joogatuntinsa? Onko järjestäjän puolelta varauduttu siihen että yleisö saapuu paikalle piilotettujen kossupullojen sijasta piilotettujen joogamattojen kanssa?

Meri: Meno on varmasti letkeän notkeaa ilman joogaakin, koska Tuskassa on aina hyvä fiilis ja kohteliasta porukkaa. (Itse olen kääräissyt taskumatin sukkanauhaan ja tiukasti yläreiteen).

Marko: Joogataan ja huolletaan kroppaa ennen festaria, niin ollaan kaikki tikissä suosikkibändien keikalla. Meno on varmasti letkeää, kuten Meri sanoi. Ja jos festarointi alkaa kiristää lihaksia, niin aina voi pistäytyä löylyissä ensi kertaa alueelle rakennettavassa Tuska-saunassa.

 

Onko mahdollista että Musta jooga päästää Meri Mort:n pimeän puolen valloilleen? Nähdäänkö Tavastialla Meri Mort moshaamassa?

Meri: Raahaan mukaan noitarummun, kaksi korppia ja avaan takkutukkani.

Marko: Toivottavasti nähdään Merin takkutukka piiskaamassa Tavastian lavaa!

 

Oletteko varautuneet laajentamaan tarjontaa? Bodypump goes Tuska? Jooga goes Hip Hop?

Meri: Itse asiassa ystäväni Hanna Ruax inspiroitui Mustasta joogasta ja ohjaa perjantai-illassamme ”Yoga goes Reggae” ja vieläpä live DJ:n tahdittamana.

Marko: Itse vannon Mustan Joogan nimeen. Ainakin festariin saakka. Katsotaan uusia kuvioita sitten syksymmällä.

 

Kiitos haastattelusta Marko ja Meri! Millaisia terveisiä haluatte vielä lähettää Metallisydämen blogin lukijoille?

Meri: Muista venytellä syvien hengitysten tahdittamana: notkea keho = notkea mieli!

Marko: Ajoittakaa tämän vuoden kuntohuippu Tuskan festariviikonloppuun (26.-28.6.).

 

Musta jooga goes TUSKA (https://www.facebook.com/events/1598202637059968/) perjantaina 17.4. Tavastialla klo 15-16. Lähde mukaan jos uskallat!

musta jooga 2

Metallisydän

Yksi vastaus artikkeliin “Musta jooga goes TUSKA”

  1. Mahtava postaus, tykkäsin! Tapahtuma kuulostaa kyllä houkuttelevalta, mutta harmiksi asun vähän turhan kaukana mennäkseni kokeilemaan. Tuska-festivaali on miun suosikkifestari, ja todennäköisesti tuleva kesä tulee olemaan miun 4. kerta Tuskassa. Oletko ollut Tuskassa monta kertaa? 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

 
Tykkää jutusta