Kuka muistaa Mustamäen torin?

Omassa lapsuudessani Tallinnan matkailu ja Mustamäen torin piraattituotteet olivat kaikille tuttuja. Lähes jokaiselta löytyi jokin piraattituote, oli kyse sitten Abibas-verkkareista tai Hike-lippiksestä. Itsekin kävin pari kertaa CD-levy ja leffaostoksilla Mustamäen torilla, paras löytöni oli Blade-VHS, sitä kun ei K-18 likärajansa takia siihen aikaan saanut Suomessa myydä. Löytö paljastui vielä paremmaksi videon sisältäessä hieman kyseenalaista materiaalia itse elokuvan jälkeen… Tuo olikin kaikkia näitä kopiotuotteita yhdistävä tekijä, ne olivat melkoista sekundaa… Mutta se ei haitannut kun halvalla sai.

Piraattipaita

Asiat ovat sittemmin muuttuneet, kukaan ei enää osta CD-levyjä ja leffatkin katsotaan VHS:ien sijaan Netflixistä. Kopiovaatteitakaan ei tarvitse lähteä metsästämään Tallinnasta asti, vaan niitä löytyy ihan kotimaisista verkkokaupoista, mistä päästäänkin siihen, miksi tätä aihetta ylipäänsä lähdin pohdiskelemaan.

Törmäsin nimittäin netissä aika mielenkiintoisiin kuviin… Itselleni nämä nostivat hyvin vahvasti mieleen nuoruuden Abibasit ja Hiket, sen verran räikeitä kopioita mielestäni ovat…

Six Deuce kopio 2
Alkuperäinen vasemmalla, yllättävän paljon samalta näyttävä oikealla…
Six Deuce kopio 4
Alkuperäinen vasemmalla, jotakin samankaltaisuutta olen havaitsevinani oikealla…
Six Deuce kopio 3
Alkuperäinen vasemmalla, sattumalta ”hieman” samanlainen oikealla…
Better Bodies kopio
Alkuperäinen vasemmalla, jokseenkin samanlainen oikealla…

No kaipa se on ymmärrettävää, Six Deuce tuli ja löi pari vuotta sitten uusilla materiaaleillaan ja suurilla näyttävillä printeillään lujaa läpi Fitness-vaatemarkkinoilla, joita Better Bodies aiemmin vallitsi lähes yksinvaltiaan lailla. Nyt on sitten näitä lähes suoria kopioita tunkenut markkinoille valtavat määrät… Omasta mielestäni aika säälittävää että jos ei itse osata luoda jotain uutta, kopioidaan lähes suoraan toisten menestyvät ideat…

Mieleen nousee vain pari kysymystä… Mahtaako kopioiden laatu olla samaa kuin Mustamäen torilla aikoinaan ja montakohan oikeusjuttua asian tiimoilta tullaan vielä näkemään…

Metallisydän

9 vastausta artikkeliin “Kuka muistaa Mustamäen torin?”

 1. Aivan samaa mieltä, säälittävää. Jos ei keksitä mitään omaperäistä niin mielestäni olisi parempi sitten olla tekemättä mitään.

  Mutta ihmiset lähtee helposti mukaan ostamaan sitä kopiota, varsinkin jos saa euronkin halvemmalla. Mentiinhän sitä itsekkin juurikin sinne Mustanmäen torille hakemaan lapsille VHS-kasetteja, sellaisia Disney-pätkiä joita ei edes ollut julkaistu vielä suomeksi. Kotona ihmetys olikin suuri kun Dumbo puhui suomea hiukan eestiläisittäin. 🙂

  • Mun mielestä noi on jopa tosi noloja. Niin selkeitä kopioita…

 2. Toisaalta kopiointihan on mitä suurin imartelun muoto. Rovionkin tavoitteena oli/on saada Angry Birds maailman kopioidummaksi tuotemerkiksi, ohi Disneyn ja muiden. Tuskin tuo hirveästi Six Deucen markkinaosuutta hetkauttaa.

  • Joo tuskinpa Six Deucea paljon hetkauttaa, mutta entäs se kuluttaja joka luulee ostavansa aidon ja alkuperäisen ja menee vaikka salille se päällä ja huomaakin vasta myöhemmin että eihän se ollutkaan se aito, vaan nolo kopio…

 3. Mua huvittaa tässä koko hommassa se, että joku viitsii noin uskomattoman rumia vaatteita kopioida 😀 Mutta makuasiat sikseen, mikään noissa designeissa ei ole mitään uutta eikä ennennäkemätöntä, internetin syövereistä voisi helposti kaivaa vastaavia esimerkkejä ihan samalta näyttävistä treenikamoista kotimaan ulkopuoleltakin. Monet noista firmoista käyttävät vielä samoja toimittajia (aivan kuten urheiluseuratkin) jolloin valittavana on rajallinen määrä designeja, tekstit ja värit (ja kuluttajalta veloitettava hinta) vain vaihtuvat.

  • Mun käsittääkseni Six Deucella on patentti tohon Two Toned -malliin, eli samanlaiset kyllä vedetään saman tien markkinoilta jos ei haluta oikeusjuttua niskaan…

 4. Wau, täytyykin perehtyä asiaan paremmin, en olisi ikinä uskonut, että liukuvärjättyyn trikooseen voi saada patentin :’D

  • Tarkalleen ottaen kyseessä tais olla mallisuoja tms. Mut tutustu ihmeessä ja korjaa jos oon väärässä 😉

 5. Mut herskyykeri, miten tämmöinen mistään muodista tietämätön edes tietää nolaavansa itsensä salilla pukeutumalla johonkin halpaan kopioon… Kun ostaa vaan halpaa treenivaatetta 😀

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

 
Tykkää jutusta