Onko totaalikieltäytyminen yhden ruoka-aineen suhteen oikotie onneen?

Tipaton tammikuu, sokeriton syyskuu, gluteeniton gesäguu, maidoton mikäliekuu… mitä näitä nyt on…

Monenlaista on villitystä, joista sitten pidetään isoa meteliä niin lähipiirissä kuin internetin ihmeellisessä maailmassa. Jokainen näistä tuo mukanaan ikuisen onnen, vie mennessään vatsamakkarat ja täyttää siinä sivussa vielä veroilmoituksenkin. Milloin kukakin ylistää löytämäänsä uutta mahtavaa ruokavaliota joka muuttaa koko elämän! Jätetään yksi raaka-aine kokonaan pois ruokavaliosta ja maailma mullistuu, tai ainakin se oma elämä!

saying-no-banner

Villityksiä on monia ja niitä tulee aina olemaan. Milloin mikäkin ruokavalio on se ainoa oikea, jolla saa aikaan pysyvän muutoksen, joka parantaa elämänlaatua ja tuo esiin kauan kadoksissa olleet vatsalihakset. Ainakin hetkeksi, kunnes hommaan kyllästytään ja palataan takaisin siihen vanhaan pullanmussutukseen. Olkoon sitten paleota, vhh:ta tai pätkäpaastoa, jokaisella on puolestapuhujansa ja hurahtaneensa. Mutta ovatko ne tosiaan oikotie onneen? Kuka kohta keksii hittidieetin, jolla paino tippuu varmasti, ravinnoton huhtikuu? Anybody?

no_food_or_drink_sign_vector_by_mrmephobia-d7ybgay

En sano etteikö sokerin tai viljatuotteiden käyttöä kannattaisi rajoittaa, ruokavalion puhdistaminen on lähes jokaiselle järkevää ja sillä voidaan saadaa ihmeitä aikaan, ainakin painonpudotuksellisessa mielessä. Mutta kannattaako minkään ruokalajin suhteen alkaa totaalikieltäytyjäksi onkin sitten toinen juttu. Toki selkeissä yliherkkyystiloissa, allergioissa, kannattaa ehkä välttää joitakin ruokalajeja jotta pysyy hengissä, mutta esimerkiksi viljatuotteista kokonaan kieltäytyminen tuskin tuo kenellekään ikuista onnea. Liian rajut yhtäkkiset muutokset tuskin kantavat juurikaan tuota kuukautta pidemmälle. Vai miten useimmille käy tuon tipattoman tammikuun jälkeen? Muuttuuko alkoholinkäyttö pidemmällä aikavälillä vai kipataanko helmikuussa taas kaljaa vanhaan malliin?

drunk_homer

Vaikka joillakin ehkä tuo totaalikieltäytyminen toimii, väitän useimmilla olevan tuloksekkaampaa tehokkaampaa vähentää tuota kaiken pahan alkua ja juurta, mikä se sitten milloinkin on päätetty olevan, vähän kerrallaan yhtäkkisen totaalikieltäytymisen sijaan. Hiljalleen vähentämällä esimerkiksi sitä sokerin käyttöä saadaan varmasti elämänmuutos kantamaan pidemmälle. Sama koskee esimerkiksi hiilareita. Niiden määrää voi hyvinkin pudottaa ja saada hyviä tuloksia aikaan, jopa parempia, kuin jättämällä hiilarit kokonaan pois ruokavaliosta.

 

Tosin mikäpä minä olen mitään sanomaan, on tässä tullut kokeiltua niin vhh:t kuin ketoosidieetitkin ja jatkossakin tulen varmasti kokeilemaan erilaisia villityksiä. Olisikohan seuraava sitten se maidoton kuukausi, mistä sitä tietää vaikka se todella olisikin se avain onneen… Kaikesta muusta olen valmis luopumaan, mutta Pepsi Maxeihini ei kosketa!

20150324_232757

P.S. Metallisydämen syväluotaus erilaisiin dieetteihin tulossa lähiaikoina…

Metallisydän

26 vastausta artikkeliin “Onko totaalikieltäytyminen yhden ruoka-aineen suhteen oikotie onneen?”

 1. Gluteenin suhteen totaalikieltäytyminen on ainut keino välttää gluteenin haitat koska se varastoituu elimistöön, siinä pelkkä vähentäminen ei riitä. Sokerin ja maitotuotteiden osalta minimoiminen riittänee. Lääkäri Antti Heikkilä sanoi hyvin gluteenista, se on verrattavissa raskauteen, et voi olla vain vähän raskaana, joko olet tai et, sama pätee gluteeniin.

  • tottakai jos on allerginen/keliaakikko niin ei ole muuta vaihtoehtoa. nykyään vaan aika moni on ”gluteenittomalla” koska se on niin in.

  • Siis myös terveellä ihmisellä gluteeni aiheuttaa ongelmia. Mulla ei ole koskaan ollut minkäänlaista terveysongelmaa eikä allergioita mutta syön silti ”luontaisesti gluteenittomasti”. Eli kaurapuuro käytössä mutta esim. leipää en syö, paitsi omatekemää mantelijauhoista.
   Gluteeni aiheuttaa perus terveellekin haittaa suolistossa ja suolisto on suurimmassa roolissa ihmisen immuunijärjestelmässä joten itse varjelen suolistoani ainakin kuin kalleinta aarretta. 4 vuotta sitten jätin gluteeniviljat sekä ruokajuoman vaihdoin maidosta veteen niin sen jälkeen en ole ollut ollenkaan kipeä, ei flunssia eikä vatsatauteja ym. Lapset samalla ruokavaliolla eikä hekään ole sairastaneet enää muutamaan vuoteen….
   Kandee ettiä tietoa netistä gluteenin haitoista, vaikuttaa myös mielenterveyteen.
   esim. http://www.tohtori.fi/?page=7236802&id=8032118

  • Ja millaisiin tutkimuksiin nämä kaikki hänen väitteet perustuvat? kuten sinunkin kommentti, ”vaikuttaa myös mielenterveyteen”. kuitenkin tohroti.fi sivuilla käytetään sanoja ”voi” ja ”saattaa”.

   Blogin kirjoittaja itse myös toteaa:

   ”En pidä gluteenia myrkkynä, kuten en mitään muutakaan yksittäistä syömiskelpoisen ravinnon sisältämää ainesosaa. Kuitenkin kehityshistoriamme valossa gluteeni on helppo nähdä osalle suomalaisista ongelmallisena ravinnon komponenttina, johon elimistömme eivät ole sopeutuneet evoluution myötä. Lisäksi silloin, kun suoliston seinämä on syystä tai toisesta vaurioitunut, aiheuttaa gluteeni ensimmäisten joukossa ongelmia.”

  • Nyt taisi mennä näiden teemakuukausien varsinainen pointti ohi. Ei kai kukaan kuvittele esim. tipattoman tammikuun tarkoituksena olevan kenestäkään loppuiäksi raivoraitista tehdä. Kuukauden kokeiluissa on tarkoituksena testata miten joku yksittäinen muutos itselleen vaikuttaa. Onnistuuko olla ilman vai onko riippuvainen? Kuukausi on myös riittävän pitkä aika havaita mahdolliset muutokset. Jos eroa ei huomaa tai olo huononee, niin voi moiset hömpötykset unohtaa (ja aloittaa uuden kuukausikokeen). Jos taas tulokset on positiiviset, niin sitten voi harkita kannattaisiko tästä poimia jotain mukaan ihan koko loppuelämää ajatellen.

  • Kyllä. Antti Heikkilä on lähes jumala ja hänen sanaansa ei pidä kenenkään kyseenalaistaman.

  • Jooo millon mikäkin guru on jumala. En tiedä mikä suurimman osan varsinki näiden blogien kommenteissa liikkuvien suolistoa vaivaa, mun vatsa ainakin kestää gluteenin. Tietysti liika valkonen vehnä laittaa mahan kipeeks, mut perusjärkevä leivän yms. tuotteiden käyttö on ainakin mulle vaan hyväks, koska poisjättämällä gluteenituotteita saan vaan ummetuksen. Kohtuus kaikessa, kohtuudessakin. Eri asia on jos on keliaakikko tai allerginen jollekin.

 2. Nimenomaan! on ihan mikä tahansa superdieetti päällä, mutta mikä on sen ihanampaa kuin huuhdella se järkyttävän kuiva ja mauton kanafilee alas kylmällä ja hapokkaalla pepsi maxilla.

  • Olkoon epäterveellistä tai ei, Pepsi Max on jumalten juomaa 😀

 3. Turha syödä puhdasta ruokaa, jos samaan aikaan vetää Pepsimaxia. Kai jokainen tietää, että se esimerkiksi lisää makeanhimoa, pilaa hampaat ja aiheuttaa naisilla selluliittia sekä rasvan kerääntymistä vatsaan? Toki parempi puhdas safka + pepsi max kuin mäkkäriarnoldssafka + pepsimax.

  • Tästähän on kiistatonta tutkimustulosta vaikka kuinka paljon että Pepsi Max erityisesti kerää sitä sellua ja rasvaa vatsaan?

   Ja joo, kyllähän mä tiedän että vettä juoda pitäisi, mutta Pepsi Max sattuu olemaan yksi harvoista paheistani ja puolustan sitä henkeen jha vereen 😀 😀

  • Ainakaan itse en ole törmännyt riittävän vankkaan tutkimustietoon mainitsemistasi Pepsi Maxin haitoista, tosin hampaat se varmasti pilaa niin kuin mikä tahansa muukin hapan juotava. Ja jos pitää valita Pepsi Maxin ja vähäisemmän selluliitin välillä niin valitsen Pepsi Maxin :D. Muutenkin tuntuu vähän vaikealta uskoa että nämä tietyt rasvan kerääntymisen muutokset tulisivat nimenomaan naisille, mutta eivät miehille ollenkaan… Ei meillä niin erilaiset kehot ole kuitenkaan.

   Pepsi Max on kyllä jumalten juoma ja itse olen juonut sitä menestyksekkäästi lähes päivittäin jo vuosia. Ehkä joskus irtaudun siitä tai sitten en. Se on ainut ”paheeni” (en juo edes kahvia), enkä usko että sen poisjättäminen tekisi minusta kovinkaan paljon parempaa ihmistä.

  • Mä olen juonut parikymmentä vuotta keskimäärin litran Pepsi Maxia päivässä ja hampaat on edelleen hyvässä kunnossa. Olen kyllä harkinnut kehoni testamenttaamista lääketieteelle jotta saadaan oikeaa faktaa aspartaamin haitoista 😀

  • Huh, hyvä tietää! Tässähän on minullakin vielä autuaita vuosia jäljellä Pepsi Maxin kanssa. Ja voihan sitä ilman hampaitakin juoda :D.

 4. Jään odottamaan syväluotaavia postauksia 😀
  itse kokeilin maidotonta kuukauden testimielessä ihoni kunnon suhteen -> ei vaikutusta uhoon, vatsapömpötti vähemmän, mutta merkittävää pömpötystä tuo maito ei tuo, joten taas ovat ruokavaliossa…

 5. Mä en itse usko näihin kaiken maailman gluteeniton, maidoton jne. Kokeiluihin. Suurin vaikutus näihin villityksiin on varmasti medialla, joka osaa hyvin aivopestä sinisilmäiset suomalaiset. Jos alettais ihan oikeasti tutkimaan, mitä ihmiset syö, niin suurin syy suolisto-ongelmille löytyisi varmasti siitä, että syödään väärällä tavalla (eineksiä, lisäaineita, lihoja, jotka ui marinadissa) ja sitten päivän päätteeksi vedetään se yksi maitorahka ja pam mullahan on suolisto-ongelmia. Jos ihmiset osaisi syödä oikein niin näitä ongelmia ei olisi…

  • Oon samaa mieltä, ongelmat johtuu useimmissa tapauksissa ihan jostain muusta kuin yhdestä tietystä ruoka-aineesta.

 6. Pepsi Maxin makeutusaineet huijaavat elimistöä tuottamaan insuliinia joka kerää varastorasvaksi kaiken minkä saa kerättyä,erittäin huono juomavalinta dieetille eikä muutenkaan kannattaisi tunkea elimistöön kemiallisia makeutusaineita joka ikinen päivä.
  Sanoohan järkikin ettei ne kemikaalit kuulu ihmiselimistöön ja jos aspartaamia tai sukraloosia olisi maustepurkissa niin tuskin kukaan lisäisi näitä aineita juomaansa tai ruokaansa maustepurkista vapaaehtoisesti.

 7. Äijä on kuningas!! Luulin et oon yksin mun pepsi max-holisti ongelman kans mut on maailmassa edes toinen joka rakastaa sitä yht paljon ku mä 😀 mun puolesta saa vaikka hampaat lähteä mut pepsi maxista en luovu ikinä! 😀

  • Ongelman? Minkä ongelman? Ei mulla ainakaan oo mitään ongelmaa 😉

 8. Mä en taas ole koskaan tajunnut ihmisiä jotka vinkuu vatsaongelmiensa kanssa ilman, että ovat valmiita tekemään asian eteen mitään itse. Rampataan lääkärillä koska halutaan kuulla joku vapauttava selitys asialle, ilman että voisi itse ensin kokeilla vähentää maitoa ja/tai viljoja että sokeria. Mutta se on sulaa hulluutta alkaa mitään rajoittamaan jos kertakaikkiaan mitään ongelmia ei ole.

  Omalla kohdalla tiedän ihan ilman lääkärin aamentakin, ettei keliakiaa tai pierutautia(laktoosi-intoleranssi) ole, mutta pitämällä maidot ja gluteenit minimissä uskallan iltaisin mennä salille jopa ruuhka-aikaan ilman pelkoa että kaasuttaisin kanssabodaajat hengiltä 🙂

  • Mulla on hyvin herkkä vatsa ja sen suhteen katson tarkkaan mitä syön. Silti en ole kokenut totaalikieltäytymistä ainoana oikeana vaihtoehtona.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

 
Tykkää jutusta