Kehitys kehittyy… Mihin tässä vielä joudutaan?

Muistan elävästi kun olessani rippileirillä vuonna 1995, nuorisotyöntekijä Arno oli juuri ostanut itselleen uuden kännykän, Nokian 2110:n joka oli silloin markkinoiden huippumalli. Uutta puhelintaan käsissään ilmeisen tyytyväisenä pyöritellessään Arno pohdiskeli puhelimen kaikkia mielettömiä ominaisuuksia: ”Tällä pystyy soittamaan ja lähettämään tekstiviestejä, numeroita mahtuu muistiin 100 ja pikavalintojakin on kymmenen… Ja kaiken lisäksi akku kestää monta puhelua ja puhelin mahtuu hyvin taskuun. Ja tuo säkkijärven polkka soittoäänenä on nerokas. Tästä ei kyllä puhelin parane, en koskaan tule tarvitsemaan parempaa.”

1288596382640

Näinköhän Arnolla on edelleen tuo 2110 käytössä…

Tuolloin tosiaan 2110 oli huippupuhelin, täynnä monenlaisia mahtavia ominaisuuksia pikavalinnasta säkkijärvenpolkkaan. Nykyisin ominaisuudet ovat hieman erilaisia…

Itselläni on tällä hetkellä käytössä Samsungin huippumalli S5. Silläkin pystyy soittamaan ja lähettämään tekstiviestejä, mutta myös paljon paljon muuta.

DSC01003

Tuolloin 20 vuotta sitten kukaan tuskin villeimmissä kuvitelmissaankaan osasi kuvitella että jonakin päivänä kännykällä kuunnellaan musiikkia, katsotaan videoita ja elokuvia, lähetetään kuvia ja videoviestejä tai surffataan internetissä. Muistan lapsena ajatelleeni miten mahtavaa (ja samalla aivan utopistista) olisi jos puhelimen välityksellä voisi nähdä kaverin jonka kanssa puhuu, nykypäivänä sekin on arkipäivää.

DSC01006

Samsungissani on ominaisuuksia enemmän kuin osaan käyttää. Sillä pystyy paitsi vaihtamaan television kanavaa, myös ohjaamaan koko kodin multimediakeskusta, pesukonetta ja mikroaaltouunia. Tieteiselokuvien kokonaan automatisoitu ja puheohjattu koti alkaa olla todellisuutta.

Meille kaikille selfie- ja belfie-fanaatikoille itsestäänselvä kamera puhelimessa on suhteellisen uusi keksintö sekin, varsinkin siinä mittakaavassa millaisia kuvia nykykännyköiden kameroilla on mahdollista ottaa. Monessa kännykässä on miltei järjestelmäkameran veroinen kamera, omassa S5:ssänikin huippuluokkaa, kyllä sillä kelpaa kuvia räpsiä ja jakaa sosiaalisessa mediassa, josta Arnokaan ei tiennyt mitään vielä vuonna 1995.

DSC01001

20 vuodessa on kännyköissä menty huima harppaus eteenpäin, millaisenkohan hassun vertailutekstin kirjoittaa joku pöhkö bloggari 20 vuoden päästä naureskellen minun S5:teni ominaisuuksille…

Metallisydän

8 vastausta artikkeliin “Kehitys kehittyy… Mihin tässä vielä joudutaan?”

 1. sit kun vielä pidettäis huoli ettei koko sosiaalisuus kuole noiden laitteiden takia.. :/

  • Totta. Sosiaalinen media vähentää väistämättä sosiaalisuutta vaikka tuo siihen myös omat hyvät puolensa.

  • Jossain vaiheessa varmasti, en välttämättä ensimmäisessä aallonharjassa 🙂

 2. Oon aina skipannut sun blogin aatellen etteivät tommosen ”ison bodariäijän” jutut oikeen oo mun juttu, mutta täähän on ihan mahtavaa luettavaa! Ihan mahtavia juttuja sulla:D

 3. Täällä myös S5 omistaja. Edellinen puhelin (Galaxy S2) kuoli viime juhannuksen tienoilla pyöräillessä kaatosateessa 45min se taskussa.. Kaupassa ihan urpona kattelin että ”jaahas, tästä on tää uudempi (S3) malli” kun myyjä talutti mut uusimman mallin luo.
  Varmaan puoliakaan en osaa ottaa kapulasta irti mutta ainakin tämän pitäisi vettä kestää 🙂 .. ja kestikin kun Thaimaassa sen kanssa altaassa sukeltelin ja kuvailin 😀 …

  • Tuo S5 on kyllä mahtava laite, tykkään 🙂

   En kyllä oo uskaltanu uima-altaaseen sitä mukaan ottaa vaikak vedenkestävä pitäisikin olla…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

 
Tykkää jutusta