Metallisydän testaa – RPM Spinning

Olen aina ollut intohimoinen treenaaja ja nauttinut urheilusta sen eri muodoissa. Suurin intohimoni on aina ollut kuntosalitreeni. Salitreenissä nautin erityisesti omien rajojen ylittämisestä ja treenin jälkeisestä tunteesta kun on tehnyt kaikkensa, antamatta tuumaakaan periksi. Parasta on jalkatreenin jälkeinen polte ja puutuneisuus jaloissa… Tämän erehdyin kertomaan joskus myös eräälle ystävälleni, joka innostui asiasta ja alkoi suostuttelemaan minua spinning-tunnille.

rpm

Kaverini mukaan spinnissä pääsisin varmasti ylittämään rajojani, turvallisemmin kuin kyykkytangon alla, ja hän lupasi että puutuneisuus ja polte reisissä on spinnin jälkeen ihan omaa luokkaansa.

Edellisestä ryhmäliikuntakokeilustani viisastuneena kyselin tarkkaan miten vastuksen määrää säädellään ja kuinka kovakuntoisia muut spinnaajat oikein ovat minun rinnallani. Kaverini vakuutti spinnin sopivan kaikille kuntoon katsomatta, eikä kukaan näe mitä vastusta minä polkiessani käytän. Lisäksi voin hätätilassa vaan istua satulassa ja olla polkevinani.

Pitkän suostuttelun jälkeen päätin tarttua spinnipyörää sarvista ja lähteä kokeilemaan, jos ei Bodypump saanut minua hengiltä, ei sitä tee varmasti spinnikään!

Spinning-640x300

Tunti alkoikin mukavasti, poljeskeltiin pyörillä rauhallisesti ja musiikki soi, pyörän polkimet tuntuivat sitäpaitsi pyörivän melkein kuin itsestään. Näinkö leppoisaa tämä olikin, ihan turhaan oli ollut epäileväinen… Sitten se alkoi, musiikki vaihtui ja ohjaaja komensi kaikki polkemaan seisaaltaan. Ja siinä poljettiin, ja poljettiin, ja poljettiin. Ja kyllä, reisiä alkoi polttaa, aivan saatanasti. Vielä en kuitenkaan luovuttanut, tännehän tultiin niitä rajoja rikkomaan! Hampaat irvessä poljin eteenpäin miettien että minähän en periksi anna, vedän tunnin loppuun asti, spinniin ei kukaan kuole, en edes minä!

Reidet alkoi olla jo tulessa, polte oli kuin kymmenen kyykkysarjan jälkeen, silmissä alkoi sumeta… Onneksi ohjaaja armahti minut ja istuimme kaikki satulaan polkemaan jälleen rauhallisemmin. ”No niin, nyt taitaa kaikilla olla jo lämmin, voidaan aloittaa!” MITÄ?!? ALOITTAA?!? Johan tässä oli poljettu reidet hapoille!

spinning

Mutta tosiaan, siitä se rääkki vasta alkoi. Välillä poljettiin seisaallaan, välillä istuallaan, välillä muut polkivat seisaallaan ja minä istuallani. Välillä muut nostivat vastusta kun tuli ”ylämäki” ja minä laskin vastusta ja kuvittelin alamäen edessäni, joka muuttui tunnin edetessä kuiluksi. En ollut enää ollenkaan varma selviäisinkö tunnista hengissä. Ainakaan en kävelisi viikkoon, siitä olin varma.

Periksi en kuitenkaan antanut, selvisin tunnin loppuun asti, tosin tajunnan rajamailla heiluen. Lopputunnista pyöräni alla oleva hikilammikko muistutti lähinnä järveä, eikä pyörässäni tainnut olla enää vastusta lainkaan. Ja ne helvetin polkimet eivät tosiaankaan pyörineet itsestään! Aloin jo vahvasti epäillä henkiinjäämistäni…

691fdc1d766322893336a5c02bfc3645

Mutta niin se vaan loppui tämäkin rääkki ja henki pihisi edelleen, tosin melko tuskallisesti. Tunnin jälkeen jäin istumaan pyörän satulaan ja muka pyyhkimään hikeä muiden poistuessa iloisesti jutellen. Kun sali oli miltei tyhjä, rojahdin lattialle, jalat eivät yksinkertaisesti kantaneet. Reidet olivat aivan lopussa, niitä poltti ja puudutti samaan aikaan. Jonkin aikaa itsetuntoni rippeitä lattialla keräiltyäni sain ystäväni avustuksella itseni jollakin keinolla ylös ja ulos. Luojan kiitos en ollut vienyt takkiani yläkerran pukukoppiin, sinne olisi nimittäin jäänyt.

Lähtiessämme kotiin ystäväni varovasti naurahti minun näyttäneen tunnin puolivälissä siltä että olisin pyörtymäisilläni. No siltä se kyllä tuntuikin!

Käsitykseni ryhmäliikunnasta vahvistuu, se ei ole täysijärkisen puuhaa… (mitä testataan seuraavaksi?)

Metallisydän

76 vastausta artikkeliin “Metallisydän testaa – RPM Spinning”

  • Miten niin? 😀

   Väitätkö että näytti hassulta? 😀 😀

 1. Niin loistavaa! Itse olen ihan hurahtanut salille, painoihin, tankoihin.. Kesällä, ehkä auringonpistoksen saaneena, kävin kokeilemassa ryhmäliikuntatunteja. Pummpi-tunteja ja spinniä. Samaistun molempiin kirjoituksiin. Mutta kyllä mä salaa nautin ja vähän jatkoin käymistä. Mun onneks voin aina vedota naiseuteeni 😉

  • Kyllähän mäkin jossain kierossa mielessä tosta vähän nautinkin, mutta ei kerrota sitä muille 😉

 2. Jos pumppi ja spinning ei vielä tehonnut, on varmaan seuraavaksi vuorossa combat tai attack. Varoituksen sanana, attackistä ei ehkä oikeasti selviä hengissä! Se on tunti, jonne tämä jumppapirkko ei ole uskaltanut vielä palata traumaattisen kokeilun jälkeen 😀

  • Ei saatana, noissakin välillä jo näkyny halvetin portit… En taida uskaltaa 😀

  • Joo attackia tai steppiä seuraavaksi! 😉 Ja pitäähän sun se crossfittikin joskus kokea kun sitä on niin pilkattu! ja zumba..ohan tossa noita 😉

  • Enhän mä tän pilkkaamisen jälkeen uskalla crossfittiä kokeilla, saan selkääni jo crossfit-salin ovella (jos ne kuntopiiriläiset venkoiluleuanvedoiltaan mitään edes huomaa…) 😉

 3. HAHAHA! Oon ite miettiny spinningin kokeilua, mut tän kirjotuksen jälkeen enää en tiedä uskallanko.. 😀 Oisin varmaan jo vartin jälkeen ihan finito.

  Sun seuraava lajikokeilu vois olla vaikka tankotanssi! Tai zumba.

  • Kokeile ihmeessä! Nää on niitä near death experiencejä 😀

  • Crossfit… muthan lynkattas kuntopiirijuttujeni vuoks jo crossfit-salin ovella 😀 😀

 4. =D. Mä olen kerran käynyt kymmenisen vuotta sitten, ihan aloittelijoille tarkoitetussa.
  Jäi ekaksi ja vikaksi kerraksi. Mä tykkään ajaa pyörällä kyllä muuten, mutta jokin tossa spinningissä vaan ei natsaa…
  Kyllä salilla käyminen vaan on paljon mukavampaa!

  • Siis eihän spinnillä ja polkupyörällä ajossa oo mitään yhteistä… polkupyörällä on kiva poljeskella, spinni on täyttä rääkkiä alusta loppuun! 😀

 5. Kokeile ehdottomasti Grittejä, vaikka kaikkia kolmea. Plyoa, strengthtiä ja cardiota. Plyosta tykään itse ehkä eniten. Kannattaa käydä myös attacissa 🙂

  • Mitä helkutteja on gritit? En oo koskaan kuullukaan 😀

 6. Kokeilepa seuraavaksi BodyBalancea. Ei välttämättä tuota samanlaista äkkikuolematunnetta, mutta saattaa silti olla aika haastavaa…

  • Onko se sitä venkoilua jossa ei tuu edes hiki? 🙂

  • siinä tulee hiki,tuskan hiki kun ei veny mihinkään suuntaan vaikka pitäs. välillä on sellaset akrobatia meiningit että ei mitään rajaa 🙂 sinne vaan sekaan! attack on aika paha, koreografisesti jo niin haastava että kaatuilu varoitus 😀

  • No se akrobatia kuulostaa just hyvältä mulle 😀

 7. Mun on salilla vaikeaa saada tuntuma etureisiin, mut spinnin aloitettua etureiden lihakset on ”yhtäkkiä” pullahtaneet näkyviin. Myös se ilkeä polte vaimenee kun jaksaa parikin kertaa viikossa jyystää pyörän selässä.

  Mä haluan vieläkin että menisit testaamaan Combatin 😀 Attac on sellainen mitä en ole itse koskaan kokeillut, että sen puolesta olisi sekin ”lajiesittely” ihan mielenkiintoinen. Oikeestaan mä haluaisin että sä kävisit kaikki jumpat läpi, koska ikinä ei ole liikaa miehiä jotka menee kaikenmaailman peppu-/vatsajumppiin 🙂

  • Ai pari kertaa viikossa? Kuka hullu sellasta tekis?!? 😀

   Oi joku naisille tarkoitettu ”peppuspecial” olis siistiä käydä testaamassa 😀

  • Elixialla on hauskan näkösiä tunteja, en tiiä onko ne jotain tanssityylisiä missä veivataan lantiota ja käsillä tehdään ihme heilutteluja, sun pitäis kokeilla sellasta! Naureskellaan aina poikaystävän kanssa niille liikkeille siellä salin puolella, hänkin aina uhkailee että pitäiskö joskus mennä kun on niin muikeen näköstä.. 😀

  • Sinne pitäs saada oma videokuvaaja mukaan. Uskon että tulis uus youtube-hitti jos mua kuvattas jossain tanssitunnilla 😀

 8. Mahtavaa nämä testit! Suosittelen Lesmills Grit-tunteja, Bodycombattia tai tanssillista Bodyjam/ Shbam tuntia. Lisää kiitos 😉

  • Jep, ne tanssilliset tunnit olis varmaan just kuin mulle tehtyjä. Mulla kun on niin hiton hyvä rytmitaju ja oon notkea kuin kuollu kilpikonna 😀

 9. Olitpas kuitenkin rohkea kun läksit spinnailemaan =D Mä tykkään pyöräilystä yli kaiken ja myös spinningistä. Spinningissä täytyy hieman osata jakaa voimiaan oikein, että välillä jaksaa sen tunnin tai sitten jos on matratooni spinninki niin kolmekin tuntia. Rankkaa on ja ilmeisen tehokasta! Tosin kyllä tämä työmatkapyöräilykin näin talviaikaan tuo ruutia reisiin. 11 km mennen tullen ja reidet sekä hapenkuljetuselimistö kiittää.
  Tällaisia kokeiluja mielellään lisää. Kerrontasi on niin eläväistä, että sieluni silmin näen sinut spinnailemassa ja hikoilemassa 😉

  • Olenkin prinssi rohkea 😀

   Mut hei, kolmen tunnin spinni, kukaan ei ole niin rohkea! Siinä täytyy olla jo hulluutta mukana 😀

  • Race day, eli Turussa yhden paikan 3 tunnin spinning on kerran kokeiltu ja onhan se hyvää kuin sappineste. Meillä oli kolme ohjaajaa ja olihan se kiva katsoa kun tunnin jälkeen hyppäsi uusi energinen ohjaaja puikkoihin. Itsellä meni nesteytys persiilleen ja viimeisen tunnin aikana juomat nesteet vaan hölskyivät mahassa. Eihän se tietenkään ole yhtä rankka kuin 3 cardiotuntia, mutta koville otti kuitenkin. keskisyke tais olla 146 ja huiput 172. Tiedät, että mulla nousee sykkeet pilviin, mutta emmä saatana ala himmaamaan jos lyhdyssä vielä valo palaa. Useampi päivä mentiin vekkuleilla eriparijaloilla, mutta viikon päästä jalkapäivä oli helvetin tehokas ja pääsi muutamissa liikkeissä ihan uusille luvuille. Loistava vastapaino salitreeniin. Me like

  • Porihallilla oli kanssa joku samantyyppinen spinnimaratoni joskus. En olis suostunu osallistumaan vaikka aseella olis uhattu.

 10. Ohjaajana nuo on lähes tähtihetkiä, kun joku tulee henkeseleitä paukutellen spinning saliin ja vähätellen tunnin tehokkuutta. sä osasit kuitenkin olla hieman varuillasi 🙂 Huippu suoritus!!!
  Voisit kokeilla HOT joogaa 😉

  • Joo mä lähinnä hiivin kumarassa takanurkkaan, en todellakaan henkseleitä paukutellen 😀

   Vai hot joogaa…

 11. Kuule jos sulla on joskus mahdollisuudet päästä kokeilee bikram joogaa niin lupaan että se on semmonen kokeilu mitä et ikinä unohda! Se on todella rankkaa jopa hyväkuntoiselle kuten sä. 90 min todella kuumassa ja kosteessa salissa rankkaa joogaa. Siinä on sellanen valtameri hikeä sen jälkeen eritetty ettei ikinä. Ja silmissä mustenee ja täytyy ihan kokoajan tsempata ettei taju lähde. Mutta sen via dolorosan jälkeen on tajuttoman hyvä olo!! Ei sitä oloo pysty ees kuvailee 🙂

  • Joo ei helvetti.. Siis jos haluat kuolla, mene hot joogaan. Itsehän aloin tunnin aikana ITKEÄ. Se kertoo jo paljon

 12. Oi vitsi, RPM on mun lempparitunti! 😀
  Muk fiilikset on joka kerralla samat kun mitä kerroit tossa. Se on vaan helvetin kovaa puuhaa, kun vaikka kunto paranee, ei se helpommaksi ikinä muutu. Sit laitetaan enemmän vaihteita että tuntuu yhtä kovalta. Mä käyn RPM:ssä 2-3krt viikkoon

  • Samat fiilikset ja silti meet uudelleen? Hullua 😀

 13. Kuntonyrkkeily on kova! Harrastin itse 8 vuotta… raskauden jälkeen en ole uskaltanut mennä sinne häpäisemään itseäni! Joten aloitin juoksun ja kuntosalin 🙂 Kunto jo ihan hyvä, mutta kuntonyrkkeilyyn ei todellakaan riittävä!

  • Voin kertoa salaisuuden, oon joskus käyny testaamassa kuntonyrkkeilyä…

 14. Ainakin annoit kaikkesi! Mikä sen tyhmempää olisi kun raahautua sinne pyörän selkään (mikä ei edes liiku!!) ja vaan olla olevinaan me naiset-lehti edessä 😉

  Haastanpas sinut tekemään yhden Aino Rouhiaisen blogin Bikini Bootcampin! Treeni kestää noin 30 minuuttia… Iisii iisii 😉
  Kokeile vaikka jalka circuitia tai yläkroppa circuitia. Otatko haasteen vastaan?

  • Vai haasteita… pitää ensin käydä kurkkaamassa mihin haastetaan… 😀

 15. Hei! Kyllä mä oon sitä mieltä, että testaat ainakin Gritin (strengthin ja plyon vähintään, miksei cardiotakin)…30 minuuttia pelkkää nautintoa! <3 Näiden aiempien kokeiluiden myötä suosittelen lämpimästi myös combatia ja attackia. Combat nyt on aika lastenleikkiä, mutta attackissa voi joutua ottaan kevyemmät versiot käyttöön. Mulla ainakin Grit, Bodyattack ja Cx worx on ne kolme lempparia, vaikka myös peruspumpissa, combatissa ja sh bamissakin tulee käytyä 🙂

  • Nyt tuli kyllä niin monta outoa nimeä että tällanen tavallinen fitness-bloggari tippu kärryiltä 😀

 16. Aivan mahtavaa! Soot tosi reipas.
  Tosiaan joku reisi, peppujumppa vois olla mukava haaste. n. 600 toistoa pelkälle hanurille, jaksaa jaksaa, pumppaa pumppaa

  • Joo se saattas olla mielenkiintonen kokemus 😀

 17. Peppujumppa eli pilates. Mä annoin sille mahdollisuuden ja pirhana vieköön se on raskasta. Teen youtobesta yhtä pätkää ja nainen vaan hymyilee etelän lämpimällä rannalla ja nostaa kinttua. Mä irvistän ja nostan kinttua kylmässä pohjolassa.

  • Joo tasan ei mee nallekarkit. Vituttaa muutenkin ne etelän lämmössä lekottelijat, pitääkö niillä olla vielä pilateskin helmpompaa? 😉

 18. Mun kaveri kävi kerran spinningissä ja ohjaaja oli oikeesti kieltäytynyt jatkamasta tuntia ellei se lopeta, koska ei kuulemma voinut ottaa vastuuta siitä jos kaveri saa sydärin. Tämä kaverini on ihan normikuntoinen mutta hikoillessaan usein muuttuu valkoiseksi/harmaaksi kasvoilta ja tulee sellainen väritön rengas suun ympärille, joten ohjaajan silmiin oli vissiin näyttänyt siltä että se oikeesti kuolee kohta 😀

  • Mä en ehkä sitten kuitenkaan näyttäny siltä että kuolisin… tai ainakin spinni jatku koko ajan (valitettavasti…) 🙂

  • Joo mä luulen että mullakin menee ainakin se viis vuotta ennen kuin harkitsenkaan uutta kertaa 😀

  • Jollakin kierolla tavalla kiinnostas mennä johonkin peppuspecial-jumppaan kokeilemaan…

  • Hullun näköstä hommaa (niinkuin kaikki ryhmäliikunta 😉 )

 19. Maksaisin mitä vain, jos saisin nähdä tilanteen, jossa makaat omassa hikijärvessäsi -pitkin poikin keräämässä itseäsi 🙂
  Nää on niin parhaita hetkiä, kun oikeesti rikkoo rajansa ja tekee jotain aidosti oman mukavuusalueensa ulkopuolelta. Hatunnosto kokeilunhalusta, huumorin riittämisestä, kyvystä nauraa itselleen ja ehdottomasti periksi antamattomuudesta!
  Mutta eikös me lukijat saada vähän valita seuraavaa kokeilua? 🙂 Mäkin olisin joko attackin tai ehkä paremminkin stepin kannalla. Miehille se saattaa olla rytminsä ja askelkuvioidensa puolesta ihan omaa luokkaansa. Nimim. minä oikealla ylhäällä, mutta vasemmalla alhaalla… 😉

  • Ai että antaisin teille päätäntävallan noin suuressa asiassa? Ähä! Mä tiedän kuinka sadistisia te kaikki ootte!

 20. Ai juukelispuukelis kun sai taas nauraa! :’DD kyllähän tää jumppajengi on ihan päästänsä pipejä, sitä en kiellä.

  Seuraavaksi testiin Les Mills BodyAttack? Kenties vähän videomateriaalia tunnilta vielä? 😉

  • Ja mun jumpistahan ei videota kuvata! Nöyryytys on jo muutenkin ihan riittävä 😀

 21. Monenmoisia ehdotuksia on jo heitetty, mä heitän lämpöjoogahaasteen 😀

  • Mä en edes tiedä mitä lämpöjooga tarkoittaa 😀 😀 😀

  • No semmoseen lähes 40 asteiseen huoneeseen venymään ja tasapainoilemaan. Tekee oikein hyvää 🙂

  • Kuulostaa mielipuolisel… mielenkiintoiselta! 🙂

  • Ei saatana… hiukan selvittelin juttuja niin toihan on se pahin mahdollinen!

 22. Näitä ryhmiskokeiluita ehdottomasti lisää. Ehkäpä muuttaa muidenki miesten käsityksiä, että niissä on eroja ja ne ei aina olekaan vaan kevyttä jumppaa. Kiitos päivän nauruista 🙂

  • Sehän tässä taka-ajatuksena onkin, että miehet alkaa pian rynnimään ryhmäliikuntatunneille, niin ite ei enää tarvi salilla jonotella laitteisiin 😉

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

 1
Tykkää jutusta