Metallisydän PT-opastuspäivillä!

Kun on riittävän kauan kirjoitellut blogissaan muka-asiantuntevia kirjoituksia treenaamisesta ja liikuntaravitsemuksesta, ovat blogin lukijat harhautuneet luulemaan että taustalla on ihan oikeaa tietoakin aiheista. No joo, kyllähän sitäkin löytyy, mutta ei minkäänlaista varsinaista koulutusta alalle. Jokin aika sitten päätin että tähän asiaan tulee muutos, aion kouluttautua muka-PT:stä varsinaiseksi PT:ksi.

Mutta mistä tätä tietoa ja taitoa Suomessa sitten kannattaa lähteä hakemaan, PT-koulutuksia kun alkaa olla tarjolla vähän siellä ja täällä. En halunnut mitään kunhan-on-diplomia seinälleni, vaan ihan oikeaa tietoa ja taitoa ravitsemukseen ja valmennukseen. Siksipä ainoa varteenotettava vaihtoehto on lähteä hakemaan sitä tietoa alan kiistattomilta huipuilta ja sillä reissulla olin kuluneena viikonloppuna, FitClub Finlandin Personal Trainer -opastuspäivillä Oulussa.

FCF banneri_1_

Tenttimateriaali kainalossa ja hiukan jännäkakkaa housuissa nousin perjantaina Porissa junaan ja suuntasin kohti Oulua, tuota Suomen lihaksenkasvatuksen mekkaa. Matkan aikana oli tarkoitus kahlata ravitsemuskirjoja läpi ja päntätä päähän tietoa ensisijaisten proteiinien imeytymisestä ja glygeemisistä indekseistä sekä hitaista ja nopeista lihassoluista.

20150123_181606

Saapuessani yöllä Ouluun ja kaatuessani rättiväsyneenä pienen penthouse-hottellihuoneeni sängylle, olivat ketogeenisen ruokavalion edut ja tyhjentyneet glygogeenivarastot täyttä sekasotkua pyörällä olevassa päässäni. Joku viisas olisi ehkä sanonut että kirjoihin olisi kannattanut tutustua jo hieman ennen junamatkaa, mutta onneksi ketään viisasta ei sattunut juuri sillä hetkellä paikalle ja pääsin nukkumaan suuremmitta tappeluitta.

20150124_004022

Lauantai-aamulla siirryttäessä Liikuntakeskus Figurelle, missä koulutus oli määrä tapahtua, oli tiedon sekamelska hivenen tasaantunut päässäni ja samassa suhteessa jännäkakan määrä lisääntynyt housuissani. Mitä ihmettä minä, tavallinen fitness-bloggari, tein täällä asiantuntijoiden, lehtien palstoilta ja netistä tuttujen sekä menestyneiden kisaajien joukossa? Samalla kurssilla kanssani oli esimerkiksi kanssabloggaajani FitFashionilta, SM ja EM kisoissa menestyneet Pekka Kotipohja ja Jessica Silfvernagel (joka on EM-mitalisti myös kuviokellunnassa) sekä useita muita fysiikkalajeissa kisanneita ja menestystä niittäneitä urheilijoita. Jännää kyllä, kaikki nämä menestyksekkäät kisaajatkin osoittautuivat ihan tavallisiksi ja erittäin mukaviksi ihmisiksi. Tai ei nyt ehkä ihan tavallisiksi, lihasmassaa kun kuitenkin jokaisella oli enemmän kuin bikinifitneksen SM-kisalavalla yhteensä…

Heti koulutuksen alkumetreiltä alkaen tuli selväksi ettei FCF:n PT-koulutus ei ole mitään huuhaata ja sinnepäin tekemistä. Kouluttajina toimivat muunmuassa elävä legenda Marko Savolainen, treenitekniikoiden erikoisasiantuntija Ari Uusitalo ja ravintoguru Hanna Skyttä. Tietoa ja taitoa löytyi siis vaikka muille jakaa, ja sitähän jaettiin!

Ensimmäisen päivän aikana syvennyttiin urheiluravitsemuksen mielenkiintoiseen ja haastavaan maailmaan sekä anatomiaan ja asiakaspalvelun perusteisiin. Luennot olivat mielenkiintoisia ja mikä parasta, keskustelevia. Mitä tahansa sai kysyä ja jokaiseen kysymykseen sai varmasti vastauksen.

20150124_115526

20150124_165110

20150124_172034

20150124_165942

Päivää tauottivat ruokatauot, joiden aikana yhteenkuuluvuudentunne kasvoi. Olen wannabe-bodarin urani aikana jo tottunut ihmetteleviin katseisiin, joita kanssaihmiset luovat eväspurkkeja kassista kaivaessani, vaan tällä kertaa jokaisella oli omat purnukkansa, kenellä riisiä ja kanaa, kenellä jauhelihaa ja pastaa. Kukaan ei katsonut minua kummeksuen kun kaivoin kanasalaatin kassistani ja työnsin suklaapatukkan syvemmälle piiloon kassin syövereihin…

20150124_162317

Päivän aikana kävin luonnollisesti tutustumassa myös Suomen ykköslisäravinteiden kotipesään M-Storeen, eikä sieltä tietenkään ulos selvinnyt ilman pienimuotoisia ostoksia. Pakkohan se oli Marko Savolaisen kehitämää ateriankorviketta, PROMEAL:ia testata. Voin muuten kertoa että ihan törkeän hyvää on!

20150124_102917

20150125_122215

Vaikka päivä ei fyysisesti hirveän raskas ollutkaan, oli illalla hotellihuoneeseen päästyä olo aika puhki. Pakko oli silti kokeilla pikkuruisen pent-house huoneistoni erikoisuutta, höyrykaappia. Ensialkuun tuntui kohtalaisen hoopolta istua kököttää pikkuruisessa suihkukopissa, mutta ai että sitä rentouttavaa tunnetta kun lämmintä höyryä alkoi puskea kaapin täydeltä. Ikään kuin olisi istunut lempeässä, kosteassa, yhtämittaisessa löylyssä vartin ajan. Hiki virtasi ja olo rentoutui. Suosittelen kyllä testaamaan jos joskus mahdollisuus tarjoutuu.

20150124_194014

Sunnuntaina vuorossa oli treenitekniikoiden läpi käymistä tekniikkaguru Ari Uusitalon johdolla. Läpi käytiin ihan perustekniikoita joilla liikkeen rasitus saadaan kohdistumaan kohdelihakseen eikä minne tahansa sattuu. Käteen jäi paljon hyviä huomioita ja pieniä korjauksia asennossa tai suoritustavassa joilla liikkeen kohdistus muuttui täysin. Huomionarvoista oli myös se, että jokainen liike saatiin tuntumaan tehokkaasti kohdelihaksessa hyvin pienelläkin vastuksella…

20150125_104327

20150125_111206

20150125_140554

20150125_113438

20150125_131116

20150125_133305

20150125_143639

10444712_10153022475184555_7052205995435793820_n

Toisille riitti pienet korjaukset suoritustekniikoihin, toisilla taas tarvittiin hiukan rajumpia otteita…

10418246_10205772788502604_7757251440226439476_n

10947837_10205772389532630_1317061361_n

Treenitekniikoiden läpikäymisen jälkeen oli vuorossa Q&A -tunti asiantuntijoiden, Savolainen, Uusitalo ja Skyttä johdolla. Mestarit oli tarkoitus laittaa koville ja kysellä mahdollisimman hankalia kysymyksiä. Kumma kyllä jokaiseen hankalimpaankin kysymykseen löytyi tyhjentävä vastaus… ehkä siitä johtuu nimitys asiantuntija.

20150125_154549

20150125_153124

Sunnuntain päätteeksi otettiin studiolla vielä promokuvat koko PT-porukasta yhdessä sekä jokaisesta erikseen. Kummallista miten valokuvaajat aina vaativat kuvattaviaan hymyilemään vaikka hymyillessä näyttäisi lähinnä turtlesilta… Ja luonnollisesti kannustavat koulutustoverit tekevät kaikkensa saadakseen kuvattavan nauramaan… Toivoa sopii että edes yksi otos olisi meikäläisestäkin edes jokseenkin onnistunut…

20150125_165055

IMG-20150125-WA0005

Mahtavan antoisa ja mukava koulutusviikonloppu on nyt takana. Asiantuntemusta ja ammattitaitoa ei tästä PT-porukasta tule puuttumaan, sen takaa koulutettavien vankka tietotaito, suunnaton into ja ilo alaa kohtaan sekä koulutuksen korkea laatu ja vaatimustaso. Vaatimustasosta kertoo se, että ensimmäisellä tenttikerralla Ravinto- ja liikuntafysiologia sekä ravintovalmennuskartoitustentin läpäisi vain viisi kuudestatoista koulutettavasta. Ihan heittämällä ja mutu-tuntumalla ei siis FCF-sertifikaattia takataskuunsa saa. Se, että itsekin joudun tentin uusimaan, tekee minut vaan ylpeämmäksi kuuluessani FitClub Finlandin Personal Trainereiden korkealuokkaiseen joukkoon.

FitClub Finlandin nettisivut löytyvät TÄÄLTÄ, käykää ihmeessä tutustumassa!

 

Ainiin, Metallisydämen Oulunreissu huipentui pääsyyn Suomen ainoan vakavasti otettavan Mannismobiilin kyydissä Rautatieasemalle : )

20150125_170630

EDIT:

Tekstini on herättänyt sosiaalisessa mediassa ihmetystä, miten yhden viikonlopun aikana voi kouluttautua Personal Traineriksi. Vastaus kuuluu, ei mitenkään. Kyseessä ei ollut laajamittainen Personal Trainer -koulutus, vaan FCF PT-opastuspäivät, joiden tarkoituksena oli kartoittaa ja viimeistellä jo alalla toimivien henkilöiden tieto-taitotasoa. Viisi kuudestatoista läpäisi kartoituksen eli heille myönnettiin FCF PT -sertifiointi. Nämä henkilöt olivat fysioterapeutteja, lisensoituja personal trainereita ja/tai ammattivalmentajia.

FCF PT -opastuspäiville voi periaatteessa osallistua myös kokenut itseoppinut PT, mutta kuten itsekin havaitsin, kriteerit ja laatustandardit ovat tiukat ja sertifioinnin saaminen voi olla vaikeaa.

Metallisydän

8 vastausta artikkeliin “Metallisydän PT-opastuspäivillä!”

 1. Kaikki FCF:n sertifioinnin saaneet olivat jo ennestään fysioterapeutteja, personal trainereita ja/tai ammattivalmentajia. FCF PT -opastuspäivien tarkoituksena oli kartoittaa jo alalla toimivien henkilöiden tieto-taitotasoa ja samalla ”viimeistellä” heidän tieto-taitoaan. Useita PT-lisenssin omaavia reputti teoriakartoitustentin.

  Otsikossa esiintyvä termi ”PT-koulutus” on tässä hieman harhaanjohtava termi, sillä yhdessä viikonlopussa ei ketään kouluteta mihinkään tehtävään.

  • Hehe 🙂 Mä olenkin yhdeltä ammatiltani harhaanjohtaja 😉

   Mutta tuo juuri osoittaa hyvin korkean vaatimustason jota FCF personaltrainereilta vaaditaan.

 2. Ei sitä ensimmäisellä kerralla aina voi onnistua ! Itsekin autokortin vasta sain toisella 😉 Koskas sinusta sitten pitäisi tulla virallisesti PT ? Jokos olet miettinyt millaisia hintoja alat pyytelemään esim. treeniohjelmasta ?

  • Joo harjoitus tekee mestarin 🙂 FCF Personal Trainerit esitellään tän viikon aikana FCF:n nettisivuilla 😉

   Hinnat tulee olemaan kilpailukykyiset 🙂

 3. Hei! Oli varmasti erittäin mielenkiintoinen reissu! Mää nyt poikkean vähän aiheesta, mutta oisko sulla jotain ”täsmä asetta” lihaviin sisäreisiin? Joku kiva ja tehokas juttu jota vois kotona tehdä, kun nuo salille pääsy mahdollisuudet ovat vielä aika minimissä.

  • Oli kyllä, todella mielenkiintoinen ja muutenkin mukava reissu 🙂

   Sisäreisistä… Rasvaa ei pysty polttamaan paikallisesti, rasva palaa kehosta tasaisesti, sen kohdistamiseen ei ole kikkoja 🙂 Reisien lihasmassan lisääminen auttaa toki kiinteyttämään reisiä, joten ihan perus jalkatreeniä kehiin!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

 1
Tykkää jutusta