Maailman paras sauna

On tietenkin oman kesämökin savusauna jossa on tullut saunottua joka kesä jo yli 30 vuoden ajan.

Itse saunarakennushan on rakennettu jo 1700-luvun alussa riiheksi, siirretty nykyiseen paikkaansa ja muokattu saunaksi 1960-luvulla. Oma ensimmäinen savusaunakokemukseni on vesipaljussa istuminen saunan lattialla alle vuoden ikäisenä ja siitä asti on joka kesä mökin savusaunaan päästävä.

20140729_094353

Mutta miten rakentuu Metallisydämen täydellinen saunakokemus?

No ensinnäkin savusaunaa ei lämmitetä ihan tuosta vaan hutaisten, vaan kunnon lämmitys vie noin kahdeksan tuntia aikaa, on siis syytä aloittaa saunan lämmittäminen heti aamulla. Ensimmäiseksi nostetaan saunasta istuimet ja selkänojat pois lämmittämisen ajaksi ja haetaan kottikärryllinen leppähalkoja joilla savusauna lämmitetään.

20140729_085307

Ensimmäinen sytytyspesällinen täytetään ilmavasti ja tuikataan tuli pesään. Jo savusaunan eteisessä on tuttu, ihana tuoksu jollaista ei ole missään muualla.

20140729_082213

20140729_082347

Kun sytytyspesällinen on lähtenyt hyvin palamaan, alkaa ensimmäiset savukiehkurat kohota saunaan kiuaskivien väleistä.

20140729_082520

On aika täyttää pesä kunnolla ja sulkea kipinäritilä. Tärkeää on muistaa täyttää pesä aina kun se on palanut tyhjäksi. Meillä on tapana polttaa sytytyspesällisen lisäksi kolme täyttä pesällistä puita jotta sauna lämpenee kunnolla, viimeinenkin karsta palaa kivistä pois ja löylyä riittää aamuun asti.

20140729_082618

Saunan lämmetessä on aikaa muihin puuhiin. Tällä kertaa ajattelin kuitenkin vain nojailla grillikatokseen ja nauttia kauniista kesäpäivästä, mutta taisin nojata hiukan liian lujaa…

20140728_163528

No, eipä siinä sitten muuta kuin vasara ja sorkkarauta kouraan ja huhkimaan. Mukavasti siinä aika kului saunaa lämmittäessä ja hiki virtasi. Homma oli edennyt jo melkoisen pitkälle kun kolmas pesällinen oli palanut ja jäätiin odottelemaan hiilloksen hiipumista. Savusaunaan ei voi mennä saunomaan ennen kuin viimeinenkin hiillos saunan pesästä on hiipunut mustaksi eikä hiillosta löydy edes pesää kähjäämällä.

20140729_082644

20140729_145057

Homma sai siis jatkua edelleen. Siinä heilui kirves, vasara, sorkkarauta ja välillä moottorisahakin, mutta valmista tuli.

20140729_123521

Pohja uudelle grillikodalle alkoi valmistua ja edellinen grillikatos oli näppärästi muuttunut puusilpuksi.

Samalla saunan pesästä alkoi hiillos hiipua ja oli aika siirtyä ruuanlaittopuuhiin. KImpale porsaanlihaa kiedottiin kostutettuihin papereihin ja folioon ja laitettiin kypsymään saunan pesään, vähän niinkuin rosvopaistia…

20140729_160033

20140729_160039

20140729_160052

Vielä odoteltiin tunnin verran ja kun viimeinenkin hiilloksen hippunen mustui pesästä, voitiin nostaa istuimet ja selkänojat takaisin saunaan ja sauna oli valmis saunottavaksi.

Ai että sitä pehmeää ja kosteaa löylyä. Parempaa ei ole missään. Ja aina välillä pulahdus uimaan. Nautintoa parhaimmillaan. Siinä peseytyi grillikatoksen purku-urakan hiet pois ja rasittunut keho sai nauttia saunan pehmeästä lämmöstä.

Vielä kun parin tunnin saunomisen jälkeen kaivettiin kypsynyt ja mureutunut sianliha saunanpesästä ja päästiin nauttimaan mahtavista herkuista, oli olo aika lähellä euforiaa.

20140729_193330

20140729_194011

Melkein kävi niin ettei yöllä olisi jaksanut mennä uudelleen nauttimaan savusaunan löylyistä, melkein…

Metallisydän

7 vastausta artikkeliin “Maailman paras sauna”

  1. Nyt on ihan pakko kommentoida, että meilläkin on mökillä savusauna ja on meinaan paras sauna ikinä. Ja teilläkin syödään noita samanlaisia lohipalleroita kuin meillä. 😀 Nyt tuli kyllä tärkeä kommentti heti kärkeen, mutta ei voi mitään, savusaunoissa on sitä jotain.

    • Savusaunat on saunojen eliittiä ja lohipallerot superherkkua! 🙂

    • No ei se sanomalehti suoraan lihaa vasten ole, siellä on sellanen voiaperintyyppinen paperi välissä 🙂

  2. Upea ja kesäinen tarina saunomisen iloista!

    Tuohon painomusteeseen: kyllä se on pieni vaikutus, jos painomustetta sattuisi ylipäänsä imeytymään. Enemmän me ”nautimme” päivittäin vielä pahempia saasteita ja myrkkyjä. Turhaa jeesustelua, että esim. fish&chips-höttöä ei tarjoilla enää perinteiseen tapaan sanomalehtikääröstä, eikä kaljatölkkikanaa saisi grillata 🙂

    Tsemiä treeneihin!

  3. En ole laisinkaan lihan ystävä, mutta hitto miten hyvälle toi voikaan näyttää, nam! Mitenhän siitä ite sais väsättyä noin herkkua, ilman saunaa……
    Hauskaa kesän jatkoa metallisydämelle!

    • Oli muuten aika sairaan hyvää lihaa 🙂 Kiitos ja oikein hyviä hellekelejä sinnekin!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

 
Tykkää jutusta